15 % sleva na protiroztočové lůžkoviny nanoSPACE s kuponem DENALERGIE15. Pouze do 6.5.2024.

Nejlepší krém na vrásky pro 50+: Jak si vybrat

Vrásky trápí od určitého věku úplně každého. Někoho víc, někoho míň. Pokud se zrovna vy řadíte do skupiny, která už neví, jak by se známek stárnutí ve svých 50 letech zbavila, pokračujte ve čtení. V tomto článku vám totiž prozradíme, jak velkou roli sehrává věk při tvorbě vrásek a poradíme vám, jak vybrat ten nejlepší krém na vrásky pro 50+.

nejlepsi-krem-na-vrasky-50+ (1)

 

Co jsou to vrásky?

Vrásky jsou záhyby nebo rýhy v kůži způsobené úbytkem kolagenu a elastinu. Vrásky se tedy objevují v důsledku toho, že kůže ztrácí svou pružnost. Tyto změny se vážou k procesu stárnutí, ale vliv na ně má i genetika, expozice slunci, kouření a další faktory související se životním stylem. 

S vráskami se nemusíte setkat jen na obličeji, ale i dalších částech těla, např. krku a rukou. Existují různé metody, jak zpomalit jejich tvorbu a snížit jejich viditelnost, o tom ale až za chvíli.

Kdy a kde se dělají vrásky?

Projevy stárnutí pleti se začínají objevovat kolem 25 let. První vrásky se vytváří kolem očí, kde se kůže ohýbá, když se člověk směje, a proto se jim říká vrásky smíchu. V tomto období se tvoří také jemné vrásky na čele či mezi obočím. Na tzv. mimických vráskách se z větší části podílí mimika obličeje. Od nosu k ústům začíná v důsledku úbytku objemu pleti (zmenšení tváří) vystupovat také nosoretní rýha.

krem-na-vrasky

Tip: Co funguje na vrásky mezi očima a obočím.

Proč se tvoří vrásky?

Existuje několik příčin tvorby vrásek. Kromě přirozeného procesu stárnutí pleti a mimiky může za rozvoj vrásek také:

  • Genetika – Geny ovlivňují nejen to, kdy se vrásky objeví, ale i to, jak výrazné budou.
  • Expozice slunci – Nadměrné vystavování pleti slunečnímu záření může způsobit poškození kůže a urychlit proces stárnutí.
  • Kouření – Kouření má negativní vliv na kůži a způsobuje předčasné stárnutí.
  • Dehydratace – Nedostatečná hydratace pokožky může způsobit ztrátu elasticity a vysušení, což může zvýšit výskyt vrásek.
  • Stres – Chronický stres se podepisuje na kvalitě kůže a může tak způsobit zvýšenou tvorbu vrásek.
  • Životní styl – I nezdravý životní styl v podobě špatné skladby jídelníčku, nedostatku spánku a nedostatku pohybu, může přispět ke vzniku vrásek.

Tip: Jak na vrásky na čele i pod očima a co pomáhá?

Co opravdu funguje na vrásky?

Nezávisle na věku se na boj proti vráskám doporučuje:

  • Krém na vrásky – Na trhu objevíte celou řadu krémů na vrásky, které obsahují hydratační složky, antioxidanty a látky přispívající k tvorbě kolagenu.
  • Ochrana proti slunci – Pravidelné používání opalovacího krému s ochranným faktorem SPF chrání pokožku před slunečním zářením a pomáhá tak zabránit vzniku vrásek.
  • Zdravá strava – Konzumace potravin bohatých na antioxidanty, vitamíny a minerály podporuje zdraví pokožky. Dopřejte si ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
  • Hydratace – Pravidelná hydratace pokožky pomocí kvalitních hydratačních krémů a dostatečný pitný režim pomáhá udržet pokožku pružnou.
  • Estetické procedury – Opravdu hluboké vrásky mohou být řešeny estetickými procedurami např. pomocí botulotoxinu a výplně kyselinou hyaluronovou.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=kolagen+ple%C5%A5+

Tip: Funguje kolagen na vrásky? Rozhodně ano, víte jaký je nejlepší?

Jak vybrat nejlepší krém na vrásky 50+?

Nejlepší krém na vrásky nestačí vybrat jen podle svého věku. To, že vám bylo 50 let je jen prvním faktorem, kterému byste měli věnovat svou pozornost. V následujících odstavcích vám povíme, na co všechno se při výběru nejlepšího krému na vrásky pro 50+ zaměřit.

Věk

Jak jsme již zmínili, ze všeho nejdříve je třeba vybírat krém na vrásky podle věku, protože každá věková skupina neboli pokožka různého stáří vyžaduje specifickou péči. Například zralá pleť po padesátce, která má problémy s povadlými tvářemi, pigmentovými skvrnami a hlubokými vráskami, potřebuje péči s vyšší koncentrací účinných látek čili výživnou a hutnější.

Ve dvaceti letech je používání krémů proti vráskám zbytečné, protože pokožka jmenované problémy obvykle nemá. Pro věk 50+ se doporučují krémy s kolagenem, které plní liftingovou funkci (= vyhlazují). 

starnuti-pleti

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší krém na vrásky pro 40+.

Typ pleti

Dalším kritériem výběru nejlepšího krému na vrásky pro 50+ je typ pleti. Většina lidí má normální pleť, na kterou lze nanést téměř všechny druhy krémů. Někteří se však potýkají se suchou pletí, s níž se často pojí zarudnutí a popraskanost. Pro suchou pleť se doporučuje vybírat krémy na vrásky s vysokou hydratační a vyživující schopností.

Naopak pro mastnou pleť se hodí přípravky s gelovou konzistencí, které nebudou zatěžovat pleť přebytečnými oleji. Pokud máte smíšenou pleť, bude třeba používat dva druhy krémů na vrásky 50+. Jeden z nich nanesete na suché partie obličeje a druhý zase na části s nežádoucím leskem.

Pokud si nejste 100% jistí, jaký typ pleti máte, navštivte kosmetičku nebo dermatologa. Odborník provede diagnostiku vaší pleti a doporučí, jak se o ni správně starat.

Mohlo by vás zajímat: Jak pečovat o suchou pleť.

Doba používání

Když při nákupu zohledníte svůj věk a typ pleti, přichází na řadu také doba, kdy budete krém na vrásky používat. Krémy na vrásky se dělí na denní a noční. 

Denní krém na vrásky pro 50+ se aplikuje ráno na čistou pleť. Oproti nočnímu krému má lehčí texturu, jejíž hlavním přínosem je to, že na krém sandno a bez problémů nanesete make-up. Součástí denního krému by měl být i ochranný SPF faktor pro ochranu pokožky před sluníčkem.

Textura nočního krém proti vráskám je naopak výživnější a určená k regeneraci pokožky během spánku. Ráno se nesmíte zapomenout zbavit zbytků nočního krému a připravit pleť na aplikaci denního krému.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=pro+redukci+vr%C3%A1sek+50

Mohlo by vás zajímat: Jak funguje nanovlákenná maska, která redukuje až 75 % vrásek

Složení

Při výběru krému na vrásky 50+ si nezapomeňte pečlivě prostudovat jeho složení. To by vás mělo zajímat nejen z hlediska účinnosti obsažených látek, ale také kvůli alergiím. U citlivějších jedinců mohou určité složky včetně těch přírodních vyvolat alergickou reakci.

Před použitím nového krému na vrásky udělejte test na malé části pokožky, například na vnitřní straně předloktí nebo břiše. Na místo naneste malé množství krému a sledujte, jak pokožka do 24 hodin zareaguje. Pokud se projeví zarudnutí, svědění, pálení nebo vyrážka, je možné, že jste na některou ze složek krému alergičtí.

Mohlo by vás zajímat: Víme, jak vybrat nejlepší krém na obličej a jaký je nejlepší oční krém pro zralou pleť.

Co obsahuje nejlepší krém na vrásky 50+?

Ve složení krému na vrásky se těžko čte, když nevíte, jaké vlastnosti jednotlivé látky mají. Pojďte se podívat, které složky vám s vráskami po padesátce opravdu pomůžou:

  • Kyselina hyaluronová – Pomáhá hydratovat a vyhlazovat pokožku, zlepšuje pružnost a snižuje viditelnost vrásek.
  • Kokosový olej – Poskytuje pokožce hlubokou hydrataci a má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají udržovat pokožku zdravou a dodávají jí mladistvý vzhled.
  • Mandlový olej – Mandlový olej je bohatý na vitamíny a antioxidanty, které podporují regeneraci pokožky a pomáhají ji chránit před poškozením volnými radikály.
  • Vitamíny B, E a D – Tyto vitamíny posilují pokožku, chrání ji před vnějšími vlivy, podporují její obnovu a zlepšují její celkový vzhled.
  • Směsice aktivních látek Corneosticker – Unikátní směs aktivních látek zjemňuje a vyhlazuje pleť, díky čemuž se zlepšuje její celková kvalita.

jak-byt-krasna-v-50-letech-vrasky

Tip: Víte, jaký máte typ pleti? Otestujte se

Jak se starat o pleť v 50?

Pokožka po 50 letech trpí nezanedbatelným úbytkem kolagenu a elastinu, kvůli čemuž ztrácí pružnost i pevnost. Pleť působí povadle a začínají se na ní tvořit hlubší vrásky. Abyste zachovali zdravý stav pokožky, musíte o ni správně pečovat. Po padesátce je důležité:

  • Odličovat a čistit pleť – Každý večer je důležité důkladně odlíčit make-up a zbavit pleť nečistot. Čistá pleť tvoří základ pro další péči.
  • Používat denní a noční krém na vrásky – Používání vhodných denních a nočních krémů proti vráskám je klíčové. Denní krém vás ochrání před vlivy z okolí a noční krém dopřeje pleti během spánku potřebnou regeneraci.
  • Aplikovat na pleť sérum Sérum proti vráskám je ještě intenzivnější než krém. Proniká hlouběji do pokožky, dodává ji intenzivní hydrataci a výživu.
  • Navštěvovat odborníka – Když výše uvedená doporučení zkombinujete s pravidelnými návštěvami kosmetičky nebo dermatologa, můžete mít jistotu, že pro svou pleť děláte maximum.

Tip: Vyzkoušejte Anti-aging sadu pleťových nanovlákenných masek

Často kladené dotazy

Jak být krásná v 50 letech?

Pečujte o svou pleť i celkové zdraví. Pravidelně pleť čistěte a hydratujte vhodnými produkty, které odpovídají vašemu typu pleti. Nezapomeňte na pravidelný pohyb podporující vitalitu a mladistvý vzhled. Zdravá strava bohatá na vitamíny a minerály je také důležitá, stejně jako dostatečný spánek a omezení stresu. 

Jak vypadat dobře v 50?

Abyste vypadali v 50 letech dobře, je důležité pečovat o svou pleť a zdraví. Pravidelně cvičte, zdravě se stravujte, dbejte na dostatek spánku a hydrataci pleti.

Jak se zbavit vrásek přírodní cestou?

Existuje několik přírodních způsobů, jak snížit viditelnost vrásek. Jde o masáž obličeje, aplikaci olejů a pravidelnou konzumaci potravin bohatých na vitamíny A, C a E. Používejte také krémy na vrásky 50+ tvořené přírodními složkami.

Co je nejlepší na vrásky kolem očí?

Na vrásky kolem očí je ideální používat oční krémy s hydratačním složením. Důležité je také používat krémy s jemnou texturou, které nebudou dráždit citlivou pokožku kolem očí.

Jak často bych měl/a krém na vrásky 50+ používat?

Krém na vrásky používejte každý den. Ráno používejte denní krém a na noc aplikujte noční krém.

Můžu krém na vrásky 50+ kombinovat s jinými produkty?

Ano, na to, abyste snížili viditelnost vrásek, krém na vrásky nestačí. Aplikujte na pleť také sérum, které dodá pleti intenzivnější výživu a hydrataci. Nezapomeňte pleť vždy důkladně odlíčit a vyčistit od veškerých nečistot. Doporučují se také pravidelné návštěvy kosmetičky nebo dermatologa.

Zdroje

  • RONA, C.; VAILATI, F.; BERARDESCA, E. The cosmetic treatment of wrinkles. Journal of cosmetic dermatology, 2004, 3.1: 26-34.
  • CIPRIANI, Eleonora; BERNARDI, Sara; CONTINENZA, Maria Adelaide. Wrinkles: origins and treatments. Advances in Cosmetics and Dermatology, 2016, 2.1: 1-7.
  • BAUMANN, L. Skin ageing and its treatment. The Journal of Pathology: A Journal of the Pathological Society of Great Britain and Ireland, 2007, 211.2: 241-251.
  • MCCULLOUGH, Jerry L.; KELLY, Kristen M. Prevention and treatment of skin aging. Annals of the New York Academy of Sciences, 2006, 1067.1: 323-331.
  • APAKONSTANTINOU, Eleni; ROTH, Michael; KARAKIULAKIS, George. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermato-endocrinology, 2012, 4.3: 253-258.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.