Jak se zbavit akné za 1 den a lze to vůbec?

Mnoho lidí sní o tom, že najdou zázračné řešení, které jim pomůže zbavit se nežádoucího akné lusknutím prstů, a tak zkouší nepřeberné množství kosmetických produktů. Kdo by nechtěl mít pleť i pokožku krásnou hned druhý den po probuzení? Bohužel návrat do reality bývá drsný, protože přípravky nezabírají podle představ. V tomto článku se podíváme blíže na to, jak se zbavit akné za 1 den a jestli je to vůbec možné.

jak-se-zbavit-akne-za-jeden-den-fb

 

Můžu se zbavit akné za 1 den?

Hned ze začátku musíme uvést vše na pravou míru a asi se vám to nebude líbit. Zatím totiž neexistuje žádný produkt zaměřený na to, jak se zbavit akné do druhého dne. Akné je kožní onemocnění, které se vyvíjí postupně, a proto i léčba zabere určitou dobu. 

To ale neznamená, že byste s pupínky neměli dělat vůbec nic. Sice není úplně jednoduché najít ty, jež opravdu zabírají, ale možné to je. My vám v následujících řádcích rádi poradíme, čemu věnovat pozornost.

krem-na-akne

Tip: Nejlepší přípravky na akné: Jak se vyznat v kosmetice.

Jak se zbavit akné co nejrychleji?

I když vám neprozradíme, jak se zbavit akné za 1 den, podělíme se o osvědčené produkty zmírňující průběh akné velmi výrazným způsobem a v co nejkratším možném čase. Společnou složkou níže jmenovaných produktů je totiž kyselina salicylová.

Kyselina salicylová patří k nejčastějším prostředkům na léčbu akné. Proč? Jednoduše proto, že funguje. Dokáže snižovat tvorbu kožního mazu a pleť dokonale vyčistit. Působí protizánětlivě, antimikrobiálně a je také mírně antiseptická. Pomáhá odstranit odumřelé kožní buňky a otevírat ucpané póry.

Ještě upozorníme na to, že jestli máte suchou či citlivější pleť, tak není dobré kombinovat více druhů produktů s kyselinou salicylovou. Sáhněte tedy pouze po jednom produktu.

Tip: Víte, jaký máte typ pleti? Otestujte se.

Krém na akné

Správný krém na akné s kyselinou salicylovou by měl obsahovat mandlový olej. Kyselina salicylová se totiž nerozpouští ve vodě, ale v tucích. Jenže zase není dobré, aby byla pokožka mastná, a právě od toho je zde mandlový olej.

Mandlový olej neucpává póry. Jde o středně komedogenní látku, která se hodí pro suchou a namáhanou pokožku či pleť, protože ji dokáže zvláčnit a posílit. Kromě akné se používá i k léčbě popálenin nebo ekzémů.

Acne Cream NAFIGATE doporučujeme používat pouze jeden týden. Dejte si s aplikací týden pauzu, aby si pokožka nevybudovala na látky, které krém obsahuje, odolnost.

Náplasti na akné

Na jeden či menší množství pupínků, které se na vašem obličeji objeví, jsou ideální nanovlákenné náplasti. Lokální ošetření pleti probíhá za doprovodu přírodních bylinných extraktů, vitamínu B3, a kyseliny salicylové. 

Velmi jednoduše se aplikují na vodou navlhčený obličej nebo na olej. Jde o inovativní řešení, jak se zbavit akné co nejrychleji, které využívá všechny přednosti nanovláken, které jsme si představili u nanovlákenné masky.

#produkty#https://www.nanospace.cz/kosmetika:nanospace-cosmetics,nano-beauty/?pv218=1721

Tip: Jak fungují náplasti na akné a které jsou nejlepší?

Maska proti akné

Masky na obličej jste už určitě vyzkoušeli. Pokud nezabraly a vy jste nad nimi zanevřely, pokusíme se vás přesvědčit, abyste jim dali ještě jednu šanci. Mluvíme ale o maskách proti akné buď s přírodním polymerem P3HB nebo s nanovlákny.

Přírodní polymer P3HB absorbuje nečistoty z pórů pokožky a reguluje kožní maz. V masce nahrazuje látky, které se v kosmetice běžně používají, ale škodí přírodě. P3HB se narozdíl od nich dokáže rozložit ve vodě. Maska kromě kyseliny salicylové a P3HB obsahuje ještě panthenol, jehož úkolem je mimo regenerace kožních buněk také předcházet podráždění.

V nanovlákenné masce jsou účinné látky zvlákněny do nanovláken, díky čemuž se nemusí používat konzervanty. Když dojde ke styku nanovláken s vaší navlhčenou pokožkou, nanovlákna se rozpustí a začne intenzivní přenos vitamínů a účinných látek prostřednictvím difuze do pokožky. 

Hlavní výhodou nanovlákenné masky je to, že dodá vaší pleti skoro všechny látky. Krémy nebo pleťová séra tohle nedokážou. Většinou se totiž účinné látky shluknou a působí na pleť nerovnoměrně. Nanovlákenná maska proti akné od nanoBeauty pomůže navíc alergikům, lidem s atopickým ekzémem a citlivou pokožkou.

Tip: 10 efektivních tipů, jak se zbavit akné.

Babské rady: Jak se zbavit akné za 1 den

Možná vás zajímají i nějaké babské rady zabývající se tím, jak se zbavit akné za jeden den. I v tomto případě ale akné do druhého dne nezmizí, dojde pouze k jeho zmírnění. Ke zklidnění pleti se doporučují:

  • Esenciální oleje Esenciální oleje, jako levandulový olej nebo tea tree olej, mají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají akné rychle zmírnit. Naneste několik kapek oleje na vatový tampon a naneste ho na postižené místo.
  • Jablečný ocet – Jablečný ocet může působit jako přírodní antibakteriální činidlo a čistí póry. Smíchejte stejné množství jablečného octa a vody a naneste směs na akné pomocí vatového tampónu. Nechte působit asi 30 minut, poté omyjte vodou.
  • Brambory – Brambory obsahují škrob, který přispívá ke zmírnění zánětů a podráždění. Oloupejte a nastrouhejte bramboru. Aplikujte na postižené místo, Po 20 minutách opláchněte teplou vodou.
  • Jahody – Protože jahody obsahují kyselinu salicylovou, zmírňují akné. Udělejte z jahod pomocí vidličky pastu, namažte na akné a po 15 minutách místo opláchněte.

potato-face-mask-bramborova-maska-na-akne

Bramborová maska neboli pleťová maska z brambor na akné. Zdroj (www.bebeautiful.in)

Co opravdu funguje na akné?

Kromě používání kosmetických produktů na akné a dodržování babských rad, by vaše péče o aknózní pokožku měla zahrnovat ještě pár dalších věcí. Pojďme se podívat, co dalšího funguje na akné:

  • Odličování – Ženy často na odlíčení make-upu zapomínají. Odlíčení ale umožňuje pokožce dýchat a regenerovat se přes noc. Pokud make-up na pleti přes noc zůstane, nejenže se vaše akné zhorší, ale ještě rozšíří. Nezapomeňte si před odlíčením důkladně umýt ruce.
  • Důkladné čištění pleti – Po odlíčení musíte pleť ošetřit pleťovou vodou. Odstraníte přebytečný olej a nečistoty, které mohou způsobovat zánět a ucpávání pórů.
  • Nemačkat si pupínky – Pokuste se odolat pokušení vymáčknout si pupínek nebo černé tečky. Pokud to nezvládnete, zhoršíte zánět a vzniknou jizvy, kterých se budete opravdu těžko zbavovat.
  • Hydratace pleti – Po umytí naneste na pokožku hydratační krém, který nezanechává mastný film. Hydratovaná pleť je méně náchylná k nadměrné produkci oleje a následnému vzniku akné.
  • Změna jídelníčku – Vyhněte se potravinám s vysokým glykemickým indexem a spoustou kalorií, kam patří např. sladkosti a mastné potraviny. Místo toho dejte přednost ovoci, zelenině, bílkovinám a zdravým tukům třeba v podobě ořechů.
  • Rada odborníka – Pokud se vaše akné zhoršuje a nic vám nepomáhá, doporučujeme poradit se s dermatologem, který stanoví vhodnou léčbu.

#produkty#https://www.nanospace.cz/kosmetika:nafigate/?pv218=1721

 Mezi profesionální metody, jež bývají doporučené k léčbě akutních případů akné, se řadí:

  • Chemický peeling – Pomocí kyselin se odstraňuje vrstva mrtvých buněk pokožky a urychluje jejich obnova. Tím se zlepšuje vzhled i funkce pleti.
  • Laserová terapie – Laserové paprsky dokážou zničit bakterie způsobující akné a zmírnit zánět.
  • Mikrodermabraze – Mikrodermabraze je mechanický peeling. Jemným broušením povrchu pokožky dochází k odstranění mrtvých buněk a podporuje se tvorba nových.

I když se akné nedokážete zbavit za 1 den, kombinací jak laických, tak odborných opatření můžete zlepšit vzhled své pleti velmi rychle a především předejít další tvorbě akné, s nímž jste se tolik natrápili.

Tip: Podkožní akné: Co pomáhá na pupínky, které nelze vymáčknout.

Často kladené otázky

Jak se rychle zbavit akné doma?

Používejte krém nebo masti s kyselinou salicylovou, která snižuje tvorbu kožního mazu a pleť dokonale vyčistí. Pokud nemáte akné v takovém rozsahu, pomohou vám nanovlákenné náplasti určené na lokální ošetření pleti.

Jak zklidnit pleť?

Pleť byste měli ošetřit čistící pleťovou vodou, opláchnout a následně namazat hydratačním krémem. Pupínky si v žádném případě nemačkejte. Před aplikací kosmetických produktů si vždy umyjte ruce.

Co nejíst při akné?

Pokud trpíte na akné, měli byste se vyvarovat konzumaci sladkostí a mastných potravin. Upřednostněte stravu bohatou na ovoce, zeleninu, bílkoviny a oříšky.

Jak působí citron na pleť?

Citrón je bohatý na kyselinu citronovou a vitamín C, který má pozitivní účinky na pleť. Pokud máte citlivou nebo suchou pokožku, tak citron k ošetření akné nepoužívejte. Právě kyselina citronová může způsobit podráždění a nepříjemné svědění.

Jak se zbavit beďarů přes noc?

Akné se přes noc nezbavíte, ale dokážete jeho průběh zmírnit. Nejúčinnější pro vás bude lokální ošetření pleti pomocí nanovlákenných náplastí, které působí právě i přes noc. 

Jak se zbavit akné po domácku?

Existuje pár babských rad, zaměřených na to, jak se zbavit akné za 1 den. Akné do druhého dne nikdy neodezní, ale nebude mít tak hrozný průběh. Na zmírnění pomáhají hlavně esenciální oleje, jablečný ocet, brambory nebo jahody.

Zdroje

  • LAYTON, A. M.; THIBOUTOT, D.; TAN, J. Reviewing the global burden of acne: how could we improve care to reduce the burden?. British Journal of Dermatology, 2021, 184.2: 219-225.
  • NGUYEN, Tam T. Acne treatment: easy ways to improve your care: for patients of any age, facial lesions can cause considerable embarrassment and distress. Read on to discover what key component of acne treatment you should be using (but probably aren't) and which dosage you can safely lower. Journal of Family Practice, 2013, 62.2: 82-90.
  • MOHIUDDIN, A. K. Acne protection: measures and miseries. Dermatol Clin Res, 2019, 5.1: 272-311.
  • YORULMAZ, Ahu; YALCIN, Basak. Myths, perceptions and practices in acne: a study on adolescents and young adults. Current Health Sciences Journal, 2020, 46.2: 111.
    KAMESWARARAO, K., et al. A Brief Review on Acne Vulgaris. Research Journal of Pharmacology and Pharmacodynamics, 2019, 11.3: 109-119.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.