6 ověřených tipů, jak snížit vlhkost v bytě

Vysoká vlhkost v bytě nejenže zvyšuje riziko tvorby plísní, ale vytváří i nepříjemné prostředí k životu celé domácnosti a především alergikům. Nadměrná vlhkost totiž vytváří ideální podmínky pro množení roztočů. Navíc ve vysoké vlhkosti špatně schne prádlo a při praní polštářů, přikrývek ale i ručníků může docházet k nedokonalému vysychání a tvorbě plísníTo ale není všechno, dlouhý pobyt v příliš vlhkém prostředí se většinou promítne do našeho zdraví. Přispívá k rozvoji celé řady chronických problémů, jako jsou astma, alergie, respirační problémy, chronické bolesti hlavy, časté nachlazení, nespavost nebo chronická rýma. Jak vysokou vlhkost řešit? 

6-overenych-tipu-jak-snizit-vlhkost-v-byte-fb

 

Důvody a rizika vysoké vlhkosti 

Činnosti v domácnosti, jako je vaření, praní, sušení prádla uvnitř a používání plynových ohřívačů, stejně jako dýchání lidí, jsou primárními zdroji vlhkosti v interiéru. Člověk vydechne přibližně 200 mililitrů vodní páry za hodinu, když je vzhůru, a přibližně 20 mililitrů vodní páry za hodinu během spánku. 

Rizika vysoké vlhkosti vzduchu:

mereni-vlhkosti

Náš TIP: Vlhkoměr s teploměrem Airbi.

Jiné zdroje vlhkosti:

  • Únik vody obvodovým pláštěm budovy.
  • Vlhké půdní podmínky pod zavěšenými dřevěnými podlahami. 
  • Zadržená stavební vlhkost, tj. vlhkost zadržená ve stavebních materiálech, jako jsou dřevěné rámy, betonové podlahy a omítka, po instalaci instalatérské netěsnosti.

Vlhkost ve stavebních materiálech může být škodlivá pro strukturální integritu budov. Pokud není správně ošetřena, může pronikání vody poškodit cihly a maltu, což způsobí praskliny ve zdivu, odlupování a vylamování. Různé typy vlhkosti vyžadují různé úpravy. Je proto důležité přesně zjistit, jaký typ vlhkosti budovu ovlivňuje, protože nesprávná úprava může za určitých okolností způsobit více škody než užitku.

Typy vlhkosti v bytě

  • Stoupající vlhkost je způsobena podzemní vodou stoupající kapilárami ve stavebních materiálech a způsobuje vlhkost stěn. To může mít za následek tvorbu puchýřů na stěnách, loupání barvy a tapet a drolení omítky. Vlhké stěny, ovlivněné stoupající vlhkostí, mají často viditelné vlhké skvrny na spodní části stěny.
  • Pronikající vlhkost způsobuje vlhké skvrny po celé vnitřní straně vnějších stěn, zejména kolem oken a dveří. K vyřešení tohoto problému je třeba obnovit jakékoli poškozené nebo narušené zdivo. Případné praskliny a uvolněné maltové spáry by měly být opraveny nebo obnoveny. Těsnění kolem oken a dveří je třeba zkontrolovat a v případě potřeby vyměnit.
  • Zanedbat by se neměla ani kondenzace. Vaření, sprchování, sušení prádla atd. může drasticky zvýšit vlhkost v budovách, což lze za určitých okolností vyvážit správným větráním. Dodržet správný režim větrání však může být obtížné a vlhkost obsažená ve vzduchu se sráží na chladných površích, jako jsou stěny a okna. Kondenzovaná voda je často důvodem vzniku plísní v koupelnách a kuchyních, které se často špatně větrají.

Jak změřit úroveň vlhkosti v místnosti?

Existují různé metody měření vlhkosti, ale nejjednodušší je změřit vlhkost vlhkoměrem. Vlhkoměr může pracovat různými způsoby v závislosti na typu a je nejpřesnější metodou pro stanovení vlhkosti vzduchu. Některé jsou připojeny k dalším zařízením nazývaným humistaty či hygrostaty, které jsou připojeny ke zvlhčovačům a odvlhčovačům a pomáhají kontrolovat úroveň vlhkosti ve vzduchu.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=vlhkom%C4%9Br+airbi

Jaká je optimální vlhkost v bytě?

V zimě byste měli udržovat vlhkost v bytě mezi 45 a 60 % a v létě pak mezi 40 a 55 %. Pokud nevíte, jaká je u vás vlhkost vzduchu, doporučujeme si pořídit nejprve vlhkoměr, než začnete vlhkost vzduchu řešit drahými zařízeními. Je také možné, že v zimě budete potřebovat odvlhčovač a v létě zase zvlhčovač či obráceně. Optimální vlhkost v bytě je závislá na mnohých proměných. Obecně v panelových bytech řešíte spíše sušší vztuch a v starých činžácích naopak příliš vlhko.

Teplota vzduchu

Ideální vlhkost

18 °C

60–70 %

20 °C

45–70 %

22 °C

40–60 %

6 tipů, jak snížit vlhkost v bytě

Zjistili jste, že máte příliš vysokou vlhkost v bytě a hledáte způsoby, jak ji snížit? Pojďme se podívat na efektivní způsoby, jak snížit vlhkost vzduchu u vás doma.

vlhkost-na-okne

Tip: Nejlepší čističky vzduchu: Jak vybrat tu pravou? Dozvíte se v následujícím článku.

1) Pravidelně větrejte

Může se zdát neintuitivní otevírat okna v zimě, ale ve skutečnosti chcete nechat vzduch cirkulovat vaším domovem, abyste se vyhnuli zvýšené vlhkosti. Stagnující vzduch může také zhoršit vlhkost, protože nedochází k uvolňování vzduchu. Můžete také zvážit investici do stropního nebo přenosného ventilátoru. Zvýšení proudění vzduchu je dobré, ale ponechání oken otevřených příliš dlouho může potenciálně zvýšit vnitřní vlhkost. Při tomto kroku buďte opatrní!

2) Ventilátor v koupelně

Ve všech koupelnách je nezbytné mít nainstalovaný odsávací ventilátor, který je dostatečně výkonný, aby odvedl vlhký vzduch z místnosti a odvětrával jej mimo váš dům. Ujistěte se, že ventilátor běží a vytahuje vlhký vzduch, když jste ve sprše a ve vaně. Po sprše nechte zapnutý minimálně 30 minut. Některé ventilátory jsou zapojené tak, aby se zapnuly, když otočíte vypínačem světla.

3) Nejefektivnější způsob: Pořiďte si odvlhčovač

Odvlhčovače jsou určeny k odstranění vlhkosti ze vzduchu. Systém odvlhčování funguje tak, že nasává vlhký vzduch a ochlazuje vzduch na jeho rosný bod, což umožňuje vodní páře kondenzovat a vytvářet vodu.

Systém odvlhčování vzduchu se snaží snížit úroveň vlhkosti a vytvořit zdravější a pohodlnější byt. Zbaví vás také zatuchlých pachů, ochrání nábytek, omezí výskyt škůdců a zabrání růstu plísní.

Tip na článek: Jak vybrat nejlepší odvlhčovač vzduchu?

Především ve starších domech nebo v místnostech bez možnosti neustálé ventilace se může hromadit vlhkost. Ta vede k nekomfortní dýchání a vzniku plísní.  Pro efektivní snižování vlhkosti máme v nabídce odvlhčovače vzduchu, ve kterých se sráží vlhkost a voda se sbírá do nádržky. Naše odvlhčovače jsou vybaveny HEPA filtry, které zároveň vypouštěný vzduch čistí.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=odvlh%C4%8Dova%C4%8D+s+%C4%8Disti%C4%8Dkou

4) Vařte s digestoří

Kuchyně jsou jednou z místností v domácnosti, které jsou nejvíce ohroženy nadměrnou vlhkostí. Naštěstí existuje několik jednoduchých prostředků, které mohou využít všichni majitelé domů. A co je nejdůležitější, kuchyně by měla obsahovat účinný odsavač par, který odstraní páru a výpary z vaření.

5) Sušte prádlo venku nebo používejte sušičku

Kvalitní moderní pračky s možností praní s vysokým odstředěním by neměly zanechávat prádlo mokré. Ale pokud to vaše pračka dělá, před pověšením oblečení vyždímejte. Během léta je dobré pověsit prádlo venku na slunci. Ale pokud žijete na deštivém místě, nezapomeňte dát prádlo pod střechu. Nedělejte si starosti, pokud na oblečení nesvítí sluníčko – pomůže také vystavení větru. V zimě umístěte prádlo na horká místa, například k radiátorům.

6) Rostliny, které pohlcují vlhkost

Rostliny v bytě mohou také pohltit vlhkost a snížit teplotu, zajistit čerstvý vzduch ve vašem domě a zlepšit kvalitu vnitřního vzduchu. Pojďme se podívat na to, jak rostliny absorbují vlhkost ze vzduchu a jaké jsou jedny z nejlepších pokojových rostlin ke snížení vlhkosti ve vašem prostoru.

vlhkost-v-byte

  • Rostliny anglického břečťanu milují vlhké prostory. Majitelé domů je pěstují ve svých koupelnách, ložnicích a kuchyních, aby dosáhli ideální úrovně vlhkosti. Rostliny anglického břečťanu také čistí vzduch a odstraňují plíseň, která je běžná v horkých a vlhkých oblastech.
  • Bambusové palmy jsou se svými tenkými, tmavě zelenými listy rostlinami, které absorbují vlhkost a užívají si teplého počasí. Dobře se jim daří ve středních až slabších světelných podmínkách, což z nich dělá perfektní pokojovou rostlinu. Měli byste udržovat jejich půdu vlhkou, zejména v létě, abyste se vyhnuli suchým listům. Při vysoké vlhkosti se jejich listy mírně lesknou.
  • Nálevkovité rostliny s listy ve tvaru trojúhelníku, tillandsie, jsou jedinečnou odrůdou pokojových rostlin. Jsou to epifytické rostliny, což znamená, že nežijí v půdě a živiny získávají ze vzduchu.
  • Rostliny tillandsie se proto také nazývají vzdušné rostliny. Jsou velmi účinné při pohlcování vlhkosti ze vzduchu. Vzduchové rostliny tak mohou pomoci snížit obsah vodní páry ve vzduchu.
  • Kapradiny jsou stálezelené rostliny, které absorbují vlhkost ze své atmosféry. Nesnesou suchý vzduch; listy vyschnou, což vede ke smrti rostliny.
  • Orchideje jsou dalším typem kvetoucí rostliny, která v létě absorbuje vlhkost a ochlazuje váš dům. Pro jejich úspěšný růst je ideální vlhkost 60–80 %. Některé druhy orchidejí se pěstují v půdě, zatímco jiné jsou epifyty a rostou ve vzduchu. 

Jak bojovat proti vznikajícím plísním?

Pravidelný úklid a dezinfekce bytu a konkrétních místností je skvělá prevence, jak bojovat s případnou vlhkostí. Pokud ovšem ani to nestačí, existují tzv. generátory ozonu. Ozon je jedním z nejsilnějších oxidačních činidel, které známe, neničí tedy jen bakterie a viry, ale dokáže zničit i zápach a plísně. Přístroje pracují na principu působení aktivního kyslíku (O3/ozon), který se po ukončení aplikace přemění zpátky na kyslík (O2). Před použití generátoru ozonu nezapomeňte z místnosti odstranit všechny rostliny a domácí zvířata. Poté, co generátor ozonu dokoná svou práci, ještě vyvětrejte. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/generatory-ozonu/?order=bestseller/

plisen-na-zdi

A jako poslední rada v boji proti vlhkosti a následným plísním jsou samočistící nátěry. Natřením zdi fotokatalytickým nátěrem vytvoříte neviditelnou nano vrstvu, která bude čistit vzduch od alergenů, bakterií, virů, ale i zápachu. Navíc zůstává roky sněhobílá, nešpiní se a odpuzuje pavouky. Nátěry FN nano jsou vhodné na interiéry i exteriéry a mají 50 x vyšší sílu než běžné fotokatalytické nátěry na trhu.

Tip: Přečtěte si článek a seznamte se s fotokatalytickými nátěry, které čistí vzduch a udržují stěny v dobré kondici.

Zdroje

  • Roulet, C.A. et al. (2001) 'Real heat recovery with air handling units', Energy and Buildings, 33(3), pp. 259-266.

  • Vereecken, E. et al. (2012) 'Review of mould prediction models and their influence on mould risk evaluation', Building and Environment, 58, pp. 243-257.

  • Johansson, D. et al. (2011) 'Measurements of occupancy levels in multi-family dwellings—application to demand controlled ventilation', Energy and Buildings, 43(6), pp. 1549-1556.

  • De Antonellis, S. et al. (2014) 'Experimental analysis and practical effectiveness correlations of enthalpy wheels', Energy and Buildings, 79, pp. 1-10.

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.