Jak se zbavit plísní v domácnosti?

Mnoho lidí se potýká s problémem plísní v domácnosti. Plísně mohou způsobit zdravotní problémy, jako jsou alergie a astma, a mohou také poškodit věci, které máme doma. Proto je důležité plísně v domácnosti co nejrychleji odstranit. Tento článek nabízí několik jednoduchých rad a tipů, jak se efektivně zbavit plísní v domácnosti. Podíváme se na odvlhčovače i generátory ozonu, které jsou tak populární na odstraňování a předcházení plísní ve sklepě i v domácnosti.

jak-na-plisen-fb

 

Jak vznikají plísně v bytě?

Plesně jsou v budovách a domácnostech velmi časté. Plíseň bude růst na místech s vysokou vlhkostí, například kolem netěsností ve střechách, oknech a potrubí nebo tam, kde došlo k záplavám. Plesně dobře rostou na papírových výrobcích, kartonu, stropních obkladech a dřevěných výrobcích. Plíseň může také růst v prachu, barvách, tapetách, izolaci, sádrokartonu, koberci, látce a čalounění.

Tip na článek: Alergie na prach: příznaky a řešení

Plíseň se vyskytuje v interiéru i exteriéru

Plesně se do vašeho domova mohou dostat ale i větracími otvory a topnými a klimatizačními systémy. Plíseň ve vzduchu venku se také může přichytit na oblečení a boty, ale i na vašeho čtyřnohého mazlíčka, který je pak přenese domů.
Když spóry plísní spadnou na místa, kde je nadměrná vlhkost, například tam, kde mohlo dojít k prosakování ve střechách, potrubí, stěnách, květináčích nebo tam, kde došlo k zaplavení, vyrostou.

Mnoho stavebních materiálů poskytuje vhodné živiny, které podporují růst plísní. Mokré celulózové materiály, včetně papíru a papírových výrobků, lepenky, stropních desek, dřeva a dřevěných výrobků, jsou obzvlášť vhodné pro růst některých plísní.
Jiné materiály, jako je prach, barvy, tapety, izolační materiály, sádrokartonové desky, koberce, tkaniny a čalounění, běžně podporují růst plísní.

Tip: Jak vybrat nejlepší odvlhčovač vzduchu?

plisen-strech

Jak poznat plíseň?

  • Místnost páchne po plísni nebo má zemitý, zatuchlý zápach.
  • Všimnete si známek poškození vodou, jako jsou skvrny nebo vyduté sádrokartonové desky.
  • Máte fyzické příznaky citlivosti na plísně (zejména když jste ve svém bytě), jako je ucpaný nos, slzení očí, kašel nebo problémy s dýcháním.
  • Váš byt má viditelné známky růstu plísní na površích.

Příčiny vzniku plísně

Plíseň potřebuje k růstu šest prvků. Vynecháním jakéhokoli z nich povede k tomu, že se kultury plísní nebudou moci uchytit nebo vzkvétat. Je-li odstraněn jeden nebo více prvků, kolonie plísní odumře. Snížení nebo odstranění těchto prvků je základní strategií prevence plísní.
Zde je šest faktorů, které způsobují a přispívají k růstu a rozšíření plísní.

Odkud se bere plíseň

Prvním prvkem jsou samotné spory plísní. Tomu je obtížné zabránit, protože plísňové mikroorganismy jsou hojné a téměř univerzálně přítomné po celém světě. Spory jsou pouhým okem neviditelné a obvykle se do vašeho domu dostávají zvenčí.
Pohyb spor vzduchem je nejběžnějším způsobem šíření, po kterém následuje zavlečení prostřednictvím kontaminovaných materiálů. Odstranit spóry plísní z vašeho domova je prakticky nemožné.

Kde je vysoká vlhkost, tam je plíseň

Bez vlhkosti by plísně nemohly prosperovat, proto by každý doma měl mít vlhkoměr a monitorovat vlhkost vzduchu. Vlhkoměr stojí pár eur a může vám pomoci odstranit problémy včas. Čím déle jsou vlhké podmínky příznivé, tím větší je šance, že plísně začnou růst. Většina plísní v domácnostech začíná na skrytých místech. Běžnou příčinou vlhkosti je drobná netěsnost vodovodního potrubí pod koupelnou nebo kuchyňským dřezem, která zůstává bez povšimnutí nebo bez dozoru. Plíseň začíná i na místech, která ani nevidíte, například ve stropech.

#produkty#https://www.nanospace.cz/odvlhcovace-vzduchu/

Plesně také zasahují do stěn kvůli úniku z vodovodního potrubí, odpadních a ventilačních potrubí, které praskly. Vlhkost může také vzniknout v důsledku kondenzace tam, kde jsou vodovodní potrubí chlazená a prostředí s vysokou vlhkostí způsobuje, že se potí.
Koupelny jsou známé tím, že obsahují aktivní růst plísní. Rohy sprch, které nikdy úplně nevyschnou, jsou běžná místa, kde uvidíte malé černé skvrny tvořící se na spárách.

Sprchové závěsy a dveřní dráhy jsou další místa, kde začíná plíseň. Vlhkost je primárním prvkem nezbytným pro existenci plísní. Pokud odstraníte zdroje vlhkosti například odvlhčovačem, můžete svůj boj s plísněmi vyhrát. Přečtěte si ověřené tipy, jak snížit vlhkost vzduchu.

Plíseň potřebuje potravu k rozmnožování

Protože plíseň je forma života, potřebuje k přežití a rozmnožování potravu. Když najdete plíseň v koupelně nebo v rohu skříně, živí se organickými materiály obsaženými v dřevěných panelech nebo na nástěnných deskách. Živí se také nepatrným množstvím prachu a nečistot, které tam jsou bez ohledu na to, jak dobře provádíte úklid.

Plíseň se zmocňuje nejrůznějších věcí kolem vašeho domova. Může se živit izolací ve vašem podkroví nebo stěnách a může se živit zadní stranou sádrové desky. Plíseň požírá povrch oblečení i zavazadel. Spotřebovává zbytky zanechané na hladkých površích dlaždic a mikroskopické materiály zachycené uvnitř porézních podlah, jako jsou koberce. A miluje vlhký karton, noviny a látky.

Plíseň získává potravu i ze vzduchu. Spory nejsou jedinou věcí, která je mikroskopicky přítomna ve vzduchu, který cirkuluje vaším domovem a kterou vdechujete. Existuje nespočet částic ve vzduchu, kterými se plísně mohou živit, jako je prach a pyl. Vzduch dokonce obsahuje spory jiných druhů plísní, které přispívají k jejich stravě.

Plíseň potřebuje ke svému růstu a rozmnožování vzduch

Bez kyslíku nemůže plíseň provádět organický proces, při kterém rozděluje buňky a tvoří hmotu.
Vzduch nepřispívá pouze k fyzikálnímu, chemickému a biologickému růstu plísní. Pohyb vzduchu je hlavním přenašečem spór plísní. Stejně jako u potravinových zdrojů je prakticky nemožné odstranit vzduch z míst, kde se plísně tvoří. Ve skutečnosti můžeme proti plísním bojovat velkým množstvím vzduchu, což znamená například časté důkladné větrání.

Tma podporuje růst plísně, přímé sluneční záření je pro ni smrtelné

Přímé sluneční záření je pro plísně smrtelné. Ultrafialové paprsky v přirozeném slunečním světle ničí buněčnou strukturu plísní. To je důvod, proč plíseň najdete venku pouze na tmavých místech.

Vnitřní osvětlení nemá stejný devastující účinek na plísně jako světlo sluneční. Spektrum umělého osvětlení se liší od slunečního světla a nevyzařuje stejný typ fotonů, které zabíjejí plísně a zastavují její šíření.
I když plíseň preferuje málo světla nebo dokonce úplnou tmu, stále roste uvnitř domácností, kde svítí žárovky nebo zářivky. Není možné, aby v celém domě svítil sluneční svit, ale na trhu existují typy vnitřního osvětlení, které napodobují sluneční vlnové délky a mohou zničit plísně expozicí. Bohužel to není praktické ani ekonomické. Plíseň se uchytí na těch místech, kde je omezeno světlo, ale kde je dostatek teplých a vlhkých podmínek. Důležitější je tedy pracovat s vlhkostí, ale pomoci nám může také optimální teplota místnosti.

Plíseň nesnáší příliš studené a příliš horké prostředí.

Nenajdete plíseň vyskytující se v arktických oblastech, ani ji nenajdete v saharské poušti. Zmrazení plíseň zničí nebo ji alespoň uspí. Spálením se také ničí buněčná struktura plísně, což jí brání v růstu a množení.

Teploty uvnitř bytů a domů jsou na optimálních úrovních pro život kultur plísní. Teploty mezi 22 až 27 °C jsou ideální pro růst plísní, zvláště pokud je toto klima vlhké a tmavé. Spory plísní se nemohou uchytit blízko bodu mrazu, ale mohou přežít i nad teplotami, které jsou pro člověka nepříjemné. Relativní úroveň vlhkosti je také důležitým faktorem umožňujícím vznik plísní. Vysoká vlhkost poskytuje vlhké prostředí, které podporuje růst plísní. V zimě byste měli udržovat vlhkost v bytě mezi 45 a 60 % a v létě pak mezi 40 a 55 %. Pokud nevíte, jaká je u vás vlhkost vzduchu, doporučujeme si pořídit nejprve vlhkoměr, než začnete vlhkost vzduchu řešit odvlhčovačem. Je také možné, že v zimě budete potřebovat odvlhčovač a v létě zase zvlhčovač nebo naopak.

plisen-na-zemi

Zdravotní rizika plísní

Vystavení velkému množství spór plísní může způsobit alergické příznaky, jako jsou slzení očí, rýma, kýchání, svědění, kašel, sípání, potíže s dýcháním, bolest hlavy a únava. Opakované vystavení plísním může zvýšit citlivost člověka a způsobit závažnější alergické reakce.

Tyto problémy jsou horší v interiéru, kde plísně způsobují problémy s kvalitou vzduchu. Některé plísně, jako jsou Stachybotrys a Aspergillus, mohou za určitých podmínek produkovat toxiny zvané mykotoxiny. Vystavení mykotoxinům může způsobit závažnější onemocnění.

Tip: Jak poznám, že mám alergii?

Lidé, kteří žijí nebo pracují v budovách, které jsou vystaveny vlhkosti a nejsou dostatečně větrané, jsou více ohroženy onemocněními způsobenými plísněmi.
Mezi zvláště ohrožené populace patří: kojenci a děti, starší osoby, pacienti s oslabenou imunitou a lidé se stávajícími respiračními potížemi, jako jsou alergie a astma.

Jak se plísně zbavit?

Pokud plíseň vidíte nebo cítíte, je přítomna a je třeba ji vyčistit. Musíte také vyřešit problém způsobující plíseň, abyste zabránili jejímu dalšímu růstu.
Před čištěním plísní je důležité zajistit, aby byly odstraněny zdroje vlhkosti. Pokud zjistíte vlhkoměrem, že máte příliš vysokou vlhkost, je nutné použít odvlhčovač vzduchu.

Pokud se tak nestane, plíseň znovu poroste. Pokud je oblast růstu plísní větší než 30 x 30 cm, doporučuje se, aby tuto oblast vyčistil profesionál se zkušenostmi se sanací plísní. Pokud je plocha menší, ve většině případů můžete práci provést sami.

1) Mechanické odstranění

Plesně ve sklepě si všimnete podle jejího vzhledu – obvykle černé, bílé nebo namodralé skvrny na stěnách. Může také růst na jakémkoli organickém materiálu sousedícím s oblastmi pokrytými plísní, jako jsou koberce, lepenkové krabice atd.

Odstraňte tyto postižené předměty ze zdi a zlikvidujte, co můžete. Nábytek může být zachráněn dobrým čištěním, ale v některých případech bude třeba jej vyhodit. Přesunutím těchto předmětů ze silnice získáte i prostor pro práci při odstraňování plísně.
Existuje mnoho komerčních produktů pro ničení plísní. Bělidlo je však považováno za nejlepší věc, jak plíseň zlikvidovat, zejména v kombinaci s mechanickým drhnutím.

Smíchejte jeden díl bělidla se třemi díly vody v kbelíku. Pomocí čisticího kartáče nebo houby vydrhněte stěnu zasaženou plísní roztokem bělidla a vody, dokud skvrny od plísně nezmizí.

V některých případech může být nutné nechat roztok na stěně několik minut po nanesení, aby se vsákl.

odstranovani-plisne

2) Chemické odstranění

Používejte gumové rukavice na ochranu rukou a ochranné brýle, abyste zabránili postříkání bělícího roztoku do očí. Noste také respirátor nebo protiprachovou masku, abyste nevdechli jakékoli částice plísní, které by se mohly dostat do vzduchu. Pokud je to možné, při práci větrejte. Noste staré oblečení, protože se vám může stát, že si jej při práci s chemikálií zničíte.

Tip: Jak vybrat respirátor

Existuje množství produktů, které vám mohou pomoci zatočit s plísní ve vašem domě jako například Savo. Tyto prostředky se aplikují jednoduše, většinou je stačí nastříkat z cca 10 cm na postiženou plochu a nechat působit cca 20-30 minut. Přípravek necháme zaschnout nebo opláchneme vodou a je hotovo. Ale pozor, plíseň před použitím Sava neodstraňujeme, mohlo by totiž dojít k rozptýlení toxických výtrusů.

3) Generátory ozonu

Ozon je jedním z nejsilnějších oxidačních činidel, které známe, neničí tedy jen bakterie a viry, ale dokáže zničit i zápach a plísně.
Ozon se používá také k úpravě pitné vody a typický zápach ozonu známe iz koupališť. Tomuto procesu se říká ozonizace. Generátory ozonu pracují na principu působení aktivního kyslíku (O3/ozón), který se po ukončení aplikace přemění zpět na kyslík (O2).
Ozon jako oxidační činidlo má velmi silné dezinfekční účinky a ve formě plynu jej lze použít v uzavřených prostorách.
Náš TIP: Generátory ozonu

#produkty#https://www.nanospace.cz/generatory-ozonu/

Výhody ozonu

  • Je o více než 50% účinnější při prorážení bakteriálních membrán ve srovnání s chlorem.
  • Likviduje širokou škálu bakterií více než 3000x rychleji než chlór.
  • Silný dezinfekční prostředek v nízkých koncentracích.
  • Rozkládá se na plynný kyslík a nezanechává žádné vedlejší produkty, které by mohly představovat zdravotní riziko.
  • Snadno a ekonomicky vyráběné na místě, připravené k použití.

Tip: Ozonový generátor – spolehlivý pomocník pro likvidaci virů, bakterií a zápachů

Prevence vzniku plísní

Pokud jste neslyšeli o fotokatalytických nátěrech a setkáváte se s plísní, možná je čas je prozkoumat. Jejich ochranné funkce jsou založeny na využití fyzikálního jevu fotokatalýzy a na dalších fyzikálních vlastnostech materiálů, které jsou v něm obsaženy.

Funkčnost nátěru je na rozdíl od chemických přípravků prakticky nevyčerpatelná. Funkční nátěr FN NANO® 3 je vodní suspenzí patentově chráněných minerálních látek s vysokým obsahem fotoaktivního oxidu titaničitého (TiO2). Vysoký obsah TiO2 a optimalizované minerální pojivo v nátěrové vrstvě zaručují mimořádně účinnou ochranu podkladu. Je určen také do extrémních podmínek ve zdravotnictví, průmyslové výrobě a do toxických provozů.

Tip na článek:  Čistí vzduch a udržují stěny v dobré kondici. Seznamte se s fotokatalytickými nátěry

Slouží k vytvoření vrchní minerální aktivní fotokatalytické vrstvy zabezpečující funkci čištění vzduchu a redukci mikroorganismů. Vrstva má bílou barvu a je vhodná pro všechny běžné typy omítek a zděných či sádrokartonových podkladů.

Stejně jako FN NANO® 3, tak i FN NANO® 2 je vhodným nátěrem do vnitřních prostor.&nbsp ;
A víte, co je nejlepší? Odpuzují pavouci! Co ocení určitě hlavně ženy a děti.
Náš TIP: Samočistící nátěry.

#produkty#https://www.nanospace.cz/samocistici-natery/

Babské rady pro odstranění plísní

Jedlá soda je dobře známá jako přírodní a bezpečný čistící prostředek pro domácnost. Jedlá soda může být také použita k hubení plísní ve vaší domácnosti. Na rozdíl od jiných hubičů plísní, které obsahují agresivní chemikálie, je jedlá soda mírná (pH 8,1) a neškodná pro vaši rodinu a domácí mazlíčky.
Ocet se někdy používá spolu s jídlou sodou při čištění problému s plísněmi, protože ocet zabíjí jiné druhy plísní než jedlá soda.

Pro ničení plísní přidejte 1/4 lžíce jedlé sody do rozprašovače s vodou. Zatřeste lahvičkou, aby se jedlá soda rozpustila ve vodě. Postříkejte plesnivé místo roztokem jedlé sody a vody. Použijte houbu nebo kartáč a vydrhněte místo. Opláchněte povrch vodou, abyste odstranili případné zbytky plísně. Místo znovu nastříkejte a nechte povrch zaschnout. Tím zahubíte všechny zbytky plísní a zabráníte jejich návratu.
Místo rozprašovače můžete použít i hadřík. Stačí namočit hadřík do vody, přidat do něj 1/4 lžíce jedlé sody a vydrhnout plesnivé místo. Opláchněte a v případě potřeby opakujte.

Další tipy:

  • Hašené vápno: Plíseň seškrábejte špachtlí a na místo naneste tři vrstvy hašeného vápna.
  • Grep: Rozkrojte ho a nasypte na něj jedlou sodu. Rozkrojenou plochou grepu očistěte plesnivou plochu.
  • Modrá skalice: Zeď s plísní omyjte vlažnou vodou a nechte 24 hodin vyschnout. Zeď potřete roztokem modré skalice (10 dkg + 2l vody). Nechte ji uschnout, nátěr opakujte a po druhém uschnutí můžete vymalovat.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.