Hormonální akné: Příznaky a jak se zbavit hormonálního akné

Hormonální akné je typ akné, který souvisí s hormonálními změnami v těle. Objevuje se především u žen v období puberty, během těhotenství, menstruace nebo menopauzy. Ačkoliv jsou na tento problém ženy náchylnější, může hormonální akné trápit i muže. V tomto článku se blíže zaměříme na to, proč hormonální akné vzniká, jak vypadá a jak se ho účinně zbavit.

hormonalni-akne-priznaky-jak-se-zbavit-akne-fb

 

Jak poznat hormonální akné?

Hormonální akné je typ akné projevující se důsledkem nerovnováhy hormonů, konkrétně zvýšené hladiny androgenů nebo mužských pohlavních hormonů. Tato forma akné se může vyskytovat u mužů a žen v období adolescence i dospělosti. Většinou se objevuje v oblastech s vysokou koncentrací mazových žláz, a tak narazíte na hormonální akné na bradě, obličeji, tvářích a čelisti. Mezi symptomy hormonálního akné patří:

  • Pupínky – Pupínky vám popisovat asi moc nemusíme. Jde o bolestivá vystouplá místa, která mívají červenou barvu a postupně se plní hnisem.
  • Černé tečky – Černé tečky nejsou tak velké jako pupínky, ale za to je na obličeji najdete ve velkém množství. Póry ucpe kožní maz a po styku se vzduchem zčernají. 
  • Bílé pupínky – Bílé tečky se také řadí k příznakům ucpaných pórů. Protože jsou však uzavřené, zůstává jim bílé zabarvení.
  • Papuly – Začervenalá vystouplá místa bez hnisu, mohou být dalším příznakem hormonálního akné. Těmto pevným a zaníceným hrbolkům se říká Papuly.
  • Pustuly – Když se stav klasického pupínku zhorší, dochází ke vzniku Pustuly. Oproti pupínku je větší, protože obsahuje větší množství hnisu.
  • Cysty – Zatímco běžné acne vulgaris se může projevovat různými typy vyrážky, hormonální akné se často projevuje ve formě hlubokých, bolestivých cyst, které jsou typické také pro podkožní akné. Tyto cysty jsou způsobeny nadměrnou produkcí mazu, který ucpe póry, což vede k množení bakterií P. acnes.

hormonalni-akne-priznaky

Tip: Už nevíte jak na akné? Zkuste 10 efektivních tipů, jak se zbavit akné.

Co způsobuje hormonální akné?

Hormonální akné se často objevuje v důsledku změn v hladině některých hormonů, jako je estrogen, progesteron a androgeny (zejména testosteron). Tyto změny mohou nastat v různých životních obdobích:

  • Dospívání a puberta - Během tohoto období dochází ke zvýšení hladiny androgenů, což může vést k zánětu a zvýšené produkci kožního mazu.
  • Menstruační cyklus - Obzvlášť ženy může trápit hormonální akné v dospělosti. Během menstruačního cyklu mohou výkyvy v hladinách estrogenu a progesteronu, zvýšit pravděpodobnost rozvoje akné.
  • Těhotenství - V těhotenství dochází k velkým hormonálním změnám, které mohou být spojeny právě s výskytem akné.
  • Menopauza - Během menopauzy dochází k poklesu hladiny estrogenů a může dojít ke zvýšení hladiny testosteronu.
  • Syndrom polycystických vaječníků (PCOS) - Ženy trpící tímto syndromem mohou mít zvýšenou hladinu androgenů, čímž se zvyšuje riziko rozvoje akné.
  • Stres - Stres často zvyšuje hladinu kortizolu. Následně dochází ke zvýšené produkci mazu a vzniku akné.

Nelze opominout několik dalších faktorů, které mohou mít na rozvoj hormonálního akné nezanedbatelný vliv. Někdo může mít už od narození danou větší náchylnost k tvorbě akné čili genetickou predispozici. Roli často hraje také životní styl. Nesprávná skladba stravy, nedostatek spánku a pohybu vede mimo jiné k hormonální nerovnováze, což, jak už teď víte, dává zelenou hormonálnímu akné.

Tip: Co pomáhá na bolest při menstruaci? Čtěte v dalším článku.

Hormonální akné: Léčba

Jak léčit hormonální akné? Od věci rozhodně není návštěva dermatologa. V případě hormonálního akné je totiž důležité kontrolovat hladinu hormonů, jako je estradiol, progesteron či testosteron, a to bez odborné péče zkrátka nezvládnete. 

Léčba hormonálního akné se může skládat z hormonální terapie, léků na snížení hladiny androgenů nebo odstranění zánětu a přebytečného mazu v pokožce. Nejčastěji se k léčbě hormonálního akné užívají kombinované hormonální antikoncepční přípravky obsahující dva typy hormonů – estrogen a progesteron.

Tato forma léčby může být opravdu účinná, protože estrogeny prostřednictvím indukce syntézy SHBG snižují hladinu volných androgenů v krvi a tím zlepšují průběh hormonálního akné. Někdy je však zapotřebí zkombinovat hormonální léčbu s dalšími léky na hormonální akné (např. retinoidy nebo antibiotika), aby se dosáhlo optimálních výsledků.

#produkty#https://www.nanospace.cz/proti-akne/

Tip: Akné v dospělosti a co na něj funguje. Čtěte na blogu.

Co na hormonální akné pomáhá?

Aby vás hormonální akné netrápilo nebo alespoň ne do takové míry, je důležité nejen dodržovat doporučení lékaře, ale dbát na správnou péči o pleť i celé tělo. Jelikož se hormonální akné projevuje nejčastěji formou zánětlivých papul, pustul a cyst, připravili jsme si pro vás pár tipů, které mohou v kombinaci s lékařskými pokyny vést k jejich léčbě i následné prevenci.

Mohlo by vás zajímat: Akné na krku: Co na něj funguje?

Čištění pleti

Pravidelné, jemné čištění a hydratace pleti dvakrát denně pomáhá snížit nadměrnou produkci kožního mazu a minimalizovat zánět. Používejte kosmetiku určenou na problematickou pleť a vyhýbejte se chemikáliím nebo exfoliačním prostředkům, které pokožku tak akorát dráždí.

Na trhu objevíte opravdu velké množství produktů na hormonální akné, a tak je snadné sáhnout po tom nesprávném. Níže najdete seznam složek, které by měla účinná kosmetika na hormonální akné obsahovat:

  • Kyselina salicylová – Kyselina salicylová přispívá k redukci akné a brání ucpávání pórů. Dobře proniká i do hlubších vrstev kůže a pomáhá ostatním účinným látkám, aby se zde snadněji dostaly.
  • Olej – Protože se kyselina salicylová nerozpouští ve vodě, ale v tucích, měla by kosmetika na hormonální akné obsahovat nějaký olej. Nejlepší je mandlový olej, který neucpává póry.
  • Niacinamid (vitamín B3) – Niacinamid může pomoci snížit zánět a zarudnutí spojené s hormonálním akné a zároveň posílit ochrannou bariéru pleti.
  • Kyselina hyaluronová – Úkolem kyseliny hyaluronové je hydratace pleti, která je stěžejní při léčbě hormonálního akné.
  • Retinol – Retinol podporuje rychlejší obnovu buněk pokožky. Měly by ho obsahovat krémy na noc, protože není vhodné, když přijde retinol do styku se sluníčkem.

hormonalni-akne-naplasti-na-akne

Tip: Jak fungují náplasti na akné a které jsou nejlepší? Dozvíte se v článku.

Máme pro vás jednoduchou pomůcku, jak pečovat o pleť s hormonálním akné. Ráno použijte denní krém, večer noční krém. Vždy si ale přečtěte, jak krém používat. Třeba Acne Cream NAFIGATE je na boj s hormonálním akné ideální. Obsahuje přírodní ingredience, které pokožku hydratují, ale zároveň neucpávají póry. Používat byste ho měli ale jen po dobu jednoho týdne a další týden vynechat, aby si pokožka nevybudovala odolnost na obsažené aktivní látky.

TIP: Nejlepší přípravky na akné a jak se vyznat v kosmetice

Změna jídelníčku

Některé studie prokázaly, že strava bohatá na zdravé tuky, vlákninu a antioxidanty může mít na pleť pozitivní vliv a pomáhá snížit riziko rozvoje hormonálního akné. Vyvarujte se potravinám s vysokým obsahem cukrů a škrobu, které mohou zvýšit hladinu inzulínu a zhoršit akné. Zde je několik tipů, co byste měli zahrnout do jídelníčku:

  • Omega–3 mastné kyseliny – Konzumace ryb jako je losos, tuňák a makrela, ale i lněného semínka a ořechů, pomáhá bojovat proti zánětu v těle a zlepšit stav pleti.
  • Ovoce a zelenina – Strava bohatá na ovoce a zeleninu dodává vaší pleti důležité vitamíny a antioxidanty, které pomáhají tlumit zánět.
  • Potraviny s nízkým glykemickým indexem – Rychlé cukry a potraviny s vysokým glykemickým indexem často vedou k nadměrné produkci kožního mazu a tím pádem rozvoji hormonálního akné. Vyhněte se sladkostem, bílému pečivu a bramborám. Dejte přednost potravinám s nízkým glykemickým indexem, mezi něž patří celozrnné výrobky, ovesné vločky a luštěniny.
  • Voda – Dostatečný příjem vody je důležitý pro hydrataci pokožky a odplavování toxinů z těla.
  • Zinek – Zinek pomáhá snižovat zánět a podporovat hojení akné. Najdete ho v hovězím a kuřecím mase, ořechách a luštěninách.
  • Zelený čaj – Zelený čaj obsahuje polyfenoly, které mají protizánětlivé účinky a pomáhají se zarudnutím a otoky pokožky.

Mohlo by vás zajímat: Co je celulitida a jak se jí efektivně zbavit?

Doplňky stravy

Zvyšte přísun vitamínů a minerálů. Vyzkoušejte doplňky stravy, protože i ty mohou pomoci při léčbě hormonálního akné. Právě díky doplňkům stravy dodáte tělu v adekvátním množství to, co potřebuje, protože strava kolikrát nestačí. Soustředit byste se měli hlavně na doplňky stravy obsahující zinek a vitamín D.

Také byste se měli vyvarovat stresu a zajistit si dostatek spánku, s čímž vám pomůže hořčík. A nezapomeňte do svého života zařadit pravidelný pohyb. Uvidíte, že úpravou životního stylu docílíte pozitivních výsledků, které se netýkají pouze hormonálního akné.

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy/?pv236=1868,1874

Tip: Čtěte na blogu, co pomáhá na akné na zádech.

Často kladené otázky

Kde se dělá hormonální akné?

Hormonální akné se vyskytuje především na bradě, obličeji, tvářích a čelisti.

Co opravdu funguje na akné?

Kromě lékařem doporučené léčby funguje na hormonální akné kosmetika. Kosmetika na hormonální akné by měla obsahovat kyselinu salicylovou, mandlový olej, kyselinu hyaluronovou, Niacinamid a Retinol. Ráno ošetřete pleť denním krémem, večer sáhněte po nočním krému.

Jak se zbavit akné přes noc?

Hormonálního akné se za jednu noc nezbavíte. Zmírnit jeho průběh můžete nočním krémem.

Jak urychlit hojení akné?

S hojením vám pomůže kosmetika na hormonální akné, změna jídelníčku a doplňky stravy.

Jaké doplňky stravy jsou vhodné pro hormonální akné?

Na hormonální akné jsou vhodné doplňky stravy obsahující vitamín D, zinek a hořčík. Tyto látky podporují správnou funkci imunitního systému a přispívají ke zlepšení stavu pleti.

V kolika letech zmizí akné?

Nelze zobecnit, v jakém věku hormonální akné u člověka zmizí. Hormonální akné se totiž nemusí projevovat jen během dospívání, ale také v dospělosti, kdy tělo prochází hormonálními změnami (např. menstruační cyklus, těhotenství, menopauza). Lékař vám poradí, jak se hormonálního akné v daném období zbavit.

Je běžné trpět hormonálním akné v dospělosti?

Ano, hormonální akné se nevztahuje jen k období dospívání, ale může se vyskytovat také u dospělých. Kolísání hladiny hormonů, například během menstruace nebo ve stresových situacích, může vést právě k rozvoji hormonálního akné.

Jak se zbavit hormonálního akné na zádech?

Pro zmírnění hormonálního akné na zádech používejte sprchové gely šetrné k pokožce nebo přímo určené na hormonální akné. Udělejte také změny v jídelníčku, konzumujte doplňky stravy bohaté na vitamín D, zinek a hořčík. Noste také oblečení z prodyšných materiálů, které odvádí pot.

Zdroje

  • SHAW, James C. Acne: effect of hormones on pathogenesis and management. American journal of clinical dermatology, 2002, 3: 571-578.
  • KAMANGAR, Faranak; SHINKAI, Kanade. Acne in the adult female patient: a practical approach. International Journal of Dermatology, 2012, 51.10: 1162-1174.
  • THIBOUTOT, Diane. Acne: hormonal concepts and therapy. Clinics in dermatology, 2004, 22.5: 419-428.
  • O'CONNELL, Katharine; WESTHOFF, Carolyn. Pharmacology of hormonal contraceptives and acne. Cutis, 2008, 81.1: 8.
  • GEORGE, Rosalyn; CLARKE, Shari; THIBOUTOT, Diane. Hormonal therapy for acne. In: Seminars in cutaneous medicine and surgery. WB Saunders, 2008. p. 188-196.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.