10 % sleva na designové oblečení nanoSPACE by LADA s kuponem DENZEME10. Pouze do 22.4.2024.

Dlouhověkost: jak zpomalit stárnutí?

Stárnutí je přirozeným procesem v životě každého živého organismu. Týká se pochopitelně i člověka. Organismy mají schopnost nahrazovat vadné či odumřelé buňky novými. Bohužel vlivem postupujícího věku klesá její efektivnost, organismus začíná chátrat a zvyšuje se náchylnost k nemocem. Zpomalit stárnutí si přeje snad každý. Jak na to?

dlouhovekost-jak-zpomalit-starnuti-fb

Proč stárneme

Stárnutí ve své podstatě znamená otravu zplodinami kyslíku. Ten samovolně vytváří volné kyslíkové radikály, jejichž živnou půdou jsou nenasycené mastné kyseliny. Jedná se o velmi reaktivní molekuly, které tvoří jeden nebo více nepárových elektronů. Jsou nestabilní a narušují a ničí zdravé buňky, na druhou stranu se jich ale naučil lidský organismus využívat – například při zneškodňování kvasinek, virů, parazitů či nádorových buněk.

Nemoci spojené s volnými radikály jsou zejména záněty, diabetes mellitus, ateroskleróza, nádorová onemocnění. Silně ohrožený působením volných radikálů je i mozek (Parkinsonova a Alzheimerova choroba, roztroušená skleróza, migréna a další).

Úloha antioxidantů proti stárnutí

Zpomalit stárnutí pleti pomáhají antioxidanty, které jsou účinnými protivníky volných radikálů a které mohou působit uvnitř buňky, nebo vně. Antioxidanty nejsou pouze v kosmetice, některé antioxidanty si tělo vytvoří samo, ale ve většině případů je potřeba je doplňovat formou čerstvého ovoce, zeleniny nebo doplňků stravy určených na vrásky, pleť nebo vlasy.

dlouhovekost

Tip: Přečtěte si, jak bojovat proti prvním vráskám.

Antioxidanty se dělí na:

Proces stárnutí nelze zastavit, protože je pro každý živý organismus přirozený. Je ale možné stárnout tak, aby byl člověk do vysokého věku zdravý a psychicky a fyzicky aktivní. Takové stáří by bylo ideální. Docílit ho může být v lidských silách, když je pozornost zaměřena na to, co lidskou kondici pomáhá udržovat.

Co je to Longevity?

Již od nepaměti se lidé snažili najít zdroj nekonečného mládí. Věda a nejnovější poznatky 21. století dávají hledání konkrétní obrysy. Už jste někdy slyšeli o genech dlouhověkosti?

Každý je máme ve svém organismu. Jedná se zejména o mTOR, AMPK a sirtuiny. Ty za nepříznivých podmínek chrání lidské tělo tím, že aktivují mechanismy pro přežití. Častou aktivací těchto genů lze dosáhnout snížení projevů stárnutí, a naopak zlepšení tvorby buněčné energie a metabolismu. Všechny buňky v těle tak pracují efektivněji.

Jak longevity funguje:

  • Zvyšuje množství NAD+,
  • reguluje fyziologické procesy a chrání buňky proti stárnutí,
  • pomáhá proti zkracování telomer.

longevity

Tip: Co dělat, když nemůžete spát? Přečtěte si 30 vědecky podložených tipů.

Biliony lidských buněk spoléhají na látku NAD+ při provádění stovek metabolických funkcí, vč. široké škály procesů od tvorby energie po udržování zdravé DNA. S přibývajícím věkem množství NAD+ klesá a snižuje se buněčný výkon. Látky obsažené v Mindflow Longevity zvyšují a optimalizují množství buněčného NAD+ (NMN, Niacin, L-Tryptofan, Apigenin a PQQ), a tím chrání před poškozením dědičné informace.

Délka telomer (koncové části chromozomu) je dobrým ukazatelem celkového stárnutí organismu. Krátké telomery jsou spojovány s buněčným stárnutím a buněčnou dysfunkcí. Vitamin D3, B9, B12, selen a Gotukola extrakt jsou účinné sloučeniny, které pomáhají zpomalit a případně zvrátit zkracování telomer související s věkem a životním stylem.

Účinky resveratrolu na lidské zdraví

Na aktivaci sirtuinů (enzymy ze skupiny NAD+) má vliv resveratrol, což je přírodní antioxidant vyskytující se v některých rostlinách, ovoci a zelenině. Najít ho lze v přirozené formě v jadérkách černého rybízu, v borůvkách, moruších, v kakau a ve slupkách grapefruitu či v červeném nebo bílém vínu.

Pozitivní přínosy trans-resveratrolu:

  • Pomáhá udržovat pevnou pokožku bez vrásek,
  • posiluje imunitu a paměť,
  • zlepšuje plodnost,
  • snižuje vysoký krevní tlak,
  • pomáhá pro správnou činnost srdce a cév,
  • udržuje hladinu cukru v krvi,
  • protizánětlivé účinky (plísňové i bakteriální),
  • skvělé antioxidační a antibakteriální účinky.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=resveratrol/

6 tipů, jak zpomalit stárnutí

Pokud si chcete zachovat své psychické a fyzické síly do vysokého věku, je třeba do svého každodenního života zařadit minimálně šest věcí, které pomáhají prodlužovat věk dožití.

1) Cvičte

Nedostatek pohybu je bohužel pro moderní společnost typický. Chybějící fyzická aktivita opět vede k rozvoji civilizačních nemocí. Přitom stačí docela málo – třeba zařadit do denního režimu procházku rychlou chůzí, jogging nebo jógu.

2) Nepřejídejte se

Nadbytek jídla vede ke vzniku nadváhy a obezity, které jsou důvodem pro rozvoj civilizačních nemocí. Jsou to hlavně cukrovka, vysoký krevní tlak, ateroskleróza a vysoká hladina LDL cholesterolu v krvi.

3) Jezte zdravě a omezte cukr

Základem jídelníčku by měla být pestrá a vyvážená strava s dostatkem zeleniny a ovoce a s omezeným příjmem živočišných tuků a cukru. Ve stravě by neměly chybět antioxidanty, ke kterým patří také kurkuma, jež obsahuje v tucích rozpustný polyfenol kurkumin.

longevity1

Tip: Přečtěte si článek o kurkuminu a jeho účincích na zdraví.

Kurkumin také potlačuje tzv. volné radikály, vysoce reaktivní částice s kyslíkem, které poškozují buněčnou membránu, proteiny a DNA. To má za následek spuštění apoptózy, tedy buněčné „sebevraždy“. Jejím úkolem je tělo ochránit mj. před nádorovým bujením, ke kterému může dojít právě při poškození genetické informace. 

4) Otužujte se

Otužování může mít mnoho podob, ať už se jedná o klasické sprchování se studenou vodou, pravidelné otužování v zamrzlém jezeře nebo saunování. Pozitivní efekt otužování na zlepšení imunity potvrdila řada studií.

Například takové saunování prospívá k vyšší tvorbě a vyplavování lymfocytů do krevního oběhu. Lymfocyty jsou součástí adaptivní imunity a jejich počet se v těle přirozeně zvyšuje, pokud jsme vystaveni nějakému infektu, se kterým si neporadí první linie naší imunity.

5) Pracujte se stresem

Dlouhodobý stres má negativní vliv na imunitu a stojí za vznikem řady nemocí. Je proto v zájmu každého člověka se naučit stresové situace eliminovat a naučit se se stresem pracovat – například meditací. Stres také může snižovat počet bílých krvinek, které nám pomáhají bojovat s infekcemi. Naštěstí existují přírodní doplňky stravy, které nám mohou pomoci bojovat se stresem. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=stress+dopl%C5%88ky+stravy

Tip: Jak se zbavit stresu? Dozvíte se v článku na našem blogu.

6) Najděte smysl života, přátelství a spokojenost

Kdo chce si udržet zdraví do vysokého věku, měl by pěstovat sociální vazby - udržovat pevné rodinné vztahy a nechat vstoupit do svého života přátele. Základem spokojenosti je radovat se z maličkostí, mít koníčky a životní optimismus. 

Nejčastější dotazy

Pro koho je produkt Mindflow Longevity určený?

Pro dospělé jedince, kteří chtějí žít kvalitnější a zdravější život. Pro všechny, kteří nechtějí čekat, až přijdou první problémy spojené se stárnutím, ale chtějí se aktivně zapojit do podpory organismu. Pro každého, kdo chce aktivně ovlivnit zdravé stárnutí a chce podpořit základní mechanismy organismu spojené se stárnutím.

Jak Mindflow Longevity funguje?

Obecně to funguje tak, že pomáhá našim buňkám a mitochondriím dělat více práce s menším opotřebením. S narůstajícím věkem buňky ztrácejí schopnost efektivně fungovat a může se snižovat jejich životnost. Longevity podporuje buněčné procesy a základní systémové mechanismy, díky kterým buňky dokáží vykonávat více kvalitní práce a udržují organismus zdravější, krásnější, schopnější a funkčnější.

Budu díky produktu Longevity žít déle?

Na tuto otázku nedokážeme odpovědět. Faktorů, které ovlivňují stárnutí je celá řada. Cvičení, zdravé stravování, spánek, životní styl a další faktory hrají při kvalitě života a zdravém stárnutí klíčovou roli a tu my ve vašem případě nedokážeme ovlivnit.

Formulace Longevity je postavená na nejmodernějších studiích zaměřených na stárnutí. Aktivní látky v Longevity pozitivně ovlivňují spoustu signálních drah v organismu, které jsou spojeny se stárnutím a pomáhají buňkám a mitochondriím fungovat efektivněji a vykonávat více práce. To znamená, že Longevity funguje jako podpora buněk pro zdravější stárnutí. Cílené zaměření na stárnutí tedy nemusí nutně znamenat prodloužení života, ale přesněji; prodloužení části života prožitého ve zdraví.

Jak Mindflow Longevity užívat?

Ráno 4 tobolky. Alternativou jsou 2 tobolky ráno a 2 v poledne na lačno i s jídlem. Pro správné rozpuštění a vstřebání doporučujeme zapít sklenicí vody.

Pozor, neužívejte večer. Některé látky mohou kvůli regulaci buněčné energie ovlivňovat kvalitu spánku.

Pro koho není Mindflow Longevity vhodný?

Výrobek není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy.

Může vegan užívat Mindflow Longevity?

Ano, produkty Mindflow jsou vhodné i pro vegany. Tobolky jsou zabalené do celulózy.

Jak užívat na vrásky a pleť Trans-resveratrol stick?

1 sáček denně nechte rozpustit v ústech, produkt Trans-resveratrol stick není třeba zapíjet.

Jak doplnit antioxidanty pro zpomalení stárnutí?

Trans-resveratrol je známý pro své vysoké účinky proti stárnutí, jedná se o silné fytoestrogeny obsažené ve slupkách hroznů a dalších rostlinných potravinách a víně, které vykazují široké spektrum farmakologických a pozitivních účinků na zdraví. Resveratrol podporuje přirozené prokrvení nejen vaší pokožky, ale každé buňky vašeho těla.

Odkud je vámi nabízený trans-resveratrol?

Námi použitý Veri-te trans-resveratrol švýcarské kvality od společnosti Evolva je fermentován z kvasnic, které poskytují čistý (> 98 %) trans-resveratrol. Přírodní proces bez použití rozpouštědel umožnuje výrobu resveratrolu bez zbytků syntetických látek a také je šetrný k životnímu prostředí. 

 

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.

Zdroje