Kurkumin a účinky na zdraví – od čeho vám uleví?

kurkumin-a-ucinky-na-zdravi-fb

 

Co je kurkumin?

Kurkumin je jednou z hlavních účinných látek obsažených v oddencích kurkumy dlouhé (Curcum longa, anglicky turmeric), rostliny původem z Asie, která je příbuzná zázvoru. Extrakt z kurkumy je látka žluté až oranžové barvy a tisíce let se využívá v tradiční medicíně. Své místo má ale i v kosmetice a pro svou pálivější chuť také v kuchyni – je např. jednou ze složek kari koření.

Pro léčivé účinky, které jsou extraktu z kurkumy přisuzované, je kurkumin předmětem intenzivního vědeckého zkoumání. Z chemického pohledu jde o tzv. polyfenol, který je velmi dobře rozpustný v tucích a olejích.

Účinky kurkuminu a kurkumy na zdraví

Podle studií z posledních let má kurkumin výrazné antioxidační účinky. Potlačuje tzv. volné radikály, vysoce reaktivní částice s kyslíkem, které poškozují buněčnou membránu, proteiny a DNA. To má za následek spuštění apoptózy, tedy buněčné „sebevraždy“. Jejím úkolem je tělo ochránit mj. před nádorovým bujením, ke kterému může dojít právě při poškození genetické informace.

Pokud se volné radikály vyskytují v organismu – např. následkem znečištěného prostředí, nekvalitní stravy či nadměrného stresu – ve vysokém množství, dochází ke vzniku chronického zánětu. Ten podle výzkumů přispívá např. k rozvoji srdečních a nádorových onemocnění, Alzheimerovy choroby nebo metabolického syndromu (soubor poruch vedoucích mj. k cukrovce).

Tip: Přečtěte si náš článek Jak se zbavit stresu? 

Antioxidační účinky kurkuminu se pojí i s jeho protizánětlivým efektem. Toho lze využít u pacientů s artritidou, zánětlivým onemocněním kloubů, které doprovází velké bolesti a omezení hybnosti. Podle studií z let 2010 až 2014 užívání kurkuminu snížilo u artritických pacientů míru zánětu i bolesti, zatímco lidem v kontrolních skupinách užívajících placebo se zásadněji neulevilo.

Vědci hovoří také o preventivních účincích kurkuminu proti nádorovému bujení. Podle experimentů má tato látka potenciál přispět k eliminaci nádorových buněk a redukovat šíření metastází. Výsledky studií je ale třeba brát s rezervou – platí pro velmi vysoké dávky kurkuminu a malý výsek nádorových onemocnění.

Výzkum zveřejněný v roce 2014 ve vědeckém periodiku Phytotherapy Research dále poukazuje na antidepresivní účinky kurkuminu, které jsou na podobné úrovni jako lék Prozac. Extrakt z kurkumy dle studie navíc posiluje účinnost tohoto léčiva až o 20 %. 

V jaké formě kurkumin užívat?

Dlouhou dobu se o prospěšnosti kurkumového výtažku pro lidské zdraví spekulovalo. Ve své přírodní formě se totiž:

  • do organismu velice špatně vstřebává,
  • rychle rozkládá,
  • rychle vylučuje.

Díky pokroku ve farmakologii a nanotechnologiích ale vznikly formy kurkuminu, které tyto nevýhody obcházejí a umožňují dosahovat výše zmíněných terapeutických účinků. Pro dosažení kýženého efektu je proto potřeba užívat tuto látku ve formě doplňků stravy, které již upravený kurkumin obsahují.

Využití kurkuminu organismem zvyšuje až 20krát přítomnost piperinu, látky extrahované z černého pepře. Úpravou na submikronové částice se pak vstřebatelnost výtažku z  kurkumy zvyšuje 200krát. V této formě obsahuje kurkumin přípravek Neo Curcumin supplement ODT s přídavkem piperinu, lecitinu a vitamínu D3. Díky této úpravě se kurkumin vstřebává už v ústech a jícnu a k nástupu potřebného efektu proto dochází rychleji. 

Výtažek z kurkumy je i součástí přípravku Uro Help Forte pro pomoc při urologických obtížích.

Kurkumový extrakt a domácí mazlíčci

Kurkumin (ve formě nanočástic) podávají pro jeho blahodárné účinky lidé také svým psům a kočkám. Jeho účinnost při posílení imunity a kloubních chrupavek u domácích zvířat dokládá řada studií.

Tip na článek: Jak vybrat přírodní doplňky stravy pro koně, psy a kočky?

 Součástí tablet je aroma, díky kterému tabletky psům i kočkám chutnají a neodmítají je.

 domaci-mazlicci

Nežádoucí účinky a kontraindikace kurkuminu

Podle studií amerického úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (U.S. Food and Drug Administration – FDA) je kurkumin pro lidský organismus bezpečný i v dávce 8 g za den. Jeho obsah v potravinových doplňcích se přitom pohybuje v řádově nižších hodnotách. U některých lidí užívajících vyšší dávky se může objevit žaludeční nevolnost, průjem či kožní vyrážka.

Přípravky kurkuminu neužívejte, pokud berete léky na ředění krve (antiagregační, resp. antikoagulační přípravky) a trpíte-li diabetem 1. či 2. typu. Při stejných stejných zdravotních důvodech nepodávejte preparáty s výtažkem z kurkumy ani svým domácím mazlíčkům.

Co si z článku odnést?

  • Kurkumin je hlavní účinnou látkou získávanou z kurkumy dlouhé. Je pro něj typická žlutá barva a exotická, pálivá chuť.
  • Díky antioxidačním a protizánětlivým účinkům se kurkumin někdy využívá při potlačení bolesti u artritidy.
  • Výzkumy ukazují potenciál kurkuminu pro léčbu depresí a potlačení nádorového bujení.
  • Kurkumin se v přírodní formě špatně vstřebává do těla. Proto je třeba jej užívat ve jako potravinový doplněk, které obsahují extrakt z kurkumy ve speciální formě.
  • Neužívejte kurkumin, pokud máte diabetes (1. či 2. typu) nebo vám lékař předepsal léčiva na ředění krve.

 

Zdroje:

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.