FN NANO® BioMax: Nátěr, který ničí covid-19

Čističky vzduchu, ionizace vzduchu, neustálá dezinfekce povrchů… to jsou některé z možností, jak dezinfikovat prostory, kde se pohybuje větší množství lidí či nemocní lidé. Tato řešení jsou ale poměrně drahá i časově náročná. Samočistící fotokatalytický nano nátěr stěn, někdy přezdívaný také inteligentní či funkční nátěr, zvládne spoustu stejných vychytávek, ale za nižší cenu a s dlouhodobějším účinkem.

Tip: Nejlepší čističky vzduchu: Jak vybrat tu pravou? 

fn-bio-max-fb

 

Český patent v boji s covid-19

V době celosvětové pandemie covid-19 hledá mnoho firem, majitelů restaurací či provozovatelů dalších zařízení technologie, které udrží jejich provozovny čisté a bez mikroorganismů, i když se v nich denně vystřídá mnoho lidí. Je čím dál tím jasnější, že zvýšené hygienické nároky budou nutné i do budoucna, protože nový koronavirus s námi pravděpodobně zůstane po dlouhou dobu. Jednou z technologií v boji s covid-19 jsou i české samočistící nátěry FN NANO® BioMax.

Funkční nátěry nejsou na trhu novinkou. Firma FN Nano vyrábí nano nátěr interiérů a fasád již třináct let a získala na technologii FN (FN = “funkční nátěry” ) dokonce patent. Nový funkční nátěr FN NANO® BioMax byl vyvinut speciálně pro likvidaci mikroorganismů jako jsou bakterie a viry a získal na to i posudek Státního zdravotního ústavu. 

zdravotnicka-zarizeni

Tip: Čistí vzduch a udržují stěny v dobré kondici. Přečtěte si článek a seznamte se s fotokatalytickými nátěry.

Fotokatalýza = čištění světlem a kyslíkem

Jak to tedy přesně funguje? Potřebujete pouze denní světlo a kyslík. Tyto dvě základní ingredience jsou potřebné pro fungování fotokatalytického nátěru. FN NANO® BioMax je ochranný nátěr na bázi oxidu titaničitého. Nanočástice oxidu titaničitého, které obsahuje, jsou aktivovány denním světlem a škodlivé mikroorganismy doslova spálí. V místnosti, kde se nachází nemocná osoba je rozptýlen aerosol či kapénky obsahující viry či bakterie. V momentě, kdy se taková kapénka dotkne osvětleného povrchu natřeného funkčním nátěrem, dojde k oxidaci neboli k hoření. Ovšem nepředstavujte si, že vám ze zdi vyšlehne plamen. Jde pouze o chemickou reakci rozkladu na molekuly vody a oxidu uhličitého. Nátěr samozřejmě zůstává stále chladný. 

Stejně lze rozložit i další nečistoty běžně přítomné ve vzduchu jako jsou kouř, alergeny, výfukové zplodiny či spory plísní. Výsledkem je mnohem čistší vzduch v místnosti a také stálá barva na zdech. Další z výhod fotokatalytických nátěrů je totiž to, že veškeré nečistoty, které se na nich objeví, se samy vyčistí. Pokud například na zdi zabijete mušku, skvrna postupně sama zmizí.  Aby byl nátěr 100% účinný, musí na ošetřené plochy přímo dopadat denní světlo, případně je možné místnost osvětlit speciálními žárovkami, které účinnost nátěru zajistí. Tím, že je proces poháněn světlem, je v podstatě nevyčerpatelný a do prostředí se neuvolňují další látky, jako v případě dezinfekcí. O škodlivosti dezinfekce v interiérech si přečtěte na webu nanoasociace

 Kam se funkční nátěr hodí?

Ideální je použití ve veřejných budovách s velkou fluktuací lidí jako jsou nemocnice, banky, školy, konferenční sály, ale i restaurace, kavárny či fitness centra. Velmi vhodné je využití fotokatalytických nátěrů také v domovech seniorů či dalších zdravotnických zařízeních. Své místo mají tyto nátěry v živočišné a potravinářské výrobě, kde snižují zápach a brání přemnožení nežádoucích mikroorganismů. Nátěr lze ale použít i ve venkovních prostorách a to na ošetření fasád, zdí či betonových konstrukcí. Oblíbené je také použití jako antigraffiti nátěr. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/samocistici-natery/

Tip: Ošetření dřeva nátěrem? Dozvíte se v průvodci výběrem a postupem aplikace.

Zvládnu nanesení nátěru svépomocí?

Ano, inteligentní nátěr zvládnete i sami! Vrstva nátěru se aplikuje na povrch štětcem, nízkým válečkem a nebo nejsnadněji nástřikem. Optimální jsou tři tenké vrstvy nátěru, každou vrstvu je nutné nechat dobře zaschnout. Před aplikací ale pamatujte, že musíte nátěr velmi důkladně protřepat v obalu a před samotnou aplikací promíchat. Je to třeba kvůli rovnoměrnému promíchání nerozpustné prachové složky v nátěru. Protřepávání musíte opakovat před každou aplikací, nátěr a nanočástečky v něm obsažené musí být “stále v pohybu”. Videonávod jak nátěr vytvoříte, naleznete zde

Tip: Použijte k aplikaci speciální molitanový váleček, který nekape, neteče a každému usnadní práci s nano nátěry. 

FN NANO® BioMax je polotransparentní, v základním provedení má bílý odstín. Tloušťka nátěrové vrstvy je optimálně 5-20 mikronů. Vrstva je aktivní okamžitě po dopadu denního světla nebo umělého světla s podílem UVA spektra. Nátěr je vyzrálý po 24 hodinách. Typická spotřeba je litr na 10 m2. Funkční nátěr FN NANO® BioMax a další samočistící nátěry nakoupíte u nás 

Zdroje

  • Anpo, M. (1989). Photocatalysis on small particle catalysis. Reaction intermediates and reaction mechanisms. Research on Chemical Intermediates.
  • Inoue, T., Fujishima, A., Konishi, S., Honda, K. (1979). Photoelectrocatalytic reduction of carbon dioxide in aqueous suspensions of semiconductor powder. Nature, 277(5697), 637-638.
  • Thampi, K.R., Viswanathan, B., Viswanath, R. (1987). Methanation and photo-methanation of carbon dioxide at room temperature and atmospheric pressure. Nature, 327(6119), 385-386.
  • Taniguchi, I. (1979). Electrochemical and photoelectrochemical reduction of carbon dioxide. Helvetica Chimica Acta, 62(7), 2518-2531.
  • Halmann, M., Krich, M., Mastai, Y. (1979). Hydrogen generation by visible light irradiation of aqueous solutions of metal complexes—An approach to the photochemical conversion and storage of solar energy. Helvetica Chimica Acta, 62(7), 2440-2447.

 

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.