Co způsobuje alergie v březnu?

S březnem je tady příchod jara, začínají kvést stromy, první jarní květiny i plevel, a alergikům přináší po zimě příznaky alergie. Alergie v březnu způsobují nepříjemnosti hlavně všem alergikům na pyl a plísně. Jaké další mohou být alergeny v březnu a jak se chránit před alergií? Vše se dozvíte v tomto článku.

alergie-v-breznu (1)

 

Nejčastější příznaky alergie v březnu

U každého člověka se alergie projevuje jinak. Alergie v březnu způsobují především roztoči, pyl a plísně.  Mezi nejčastější příznaky alergie v březnu, které se projevují téměř u všech alergiků, patří hlavně svědění očí, rýma, ucpaný nos a duty, otoky nebo dušnost. Není to nic příjemného, když jarní alergie přichází, ale nebojte, dá se s tím něco dělat.

TIP: Víte, jak poznat, že máte alergii? 

Kdy začíná alergie na pyl

Alergie na pyl je jednou z nejčastějších alergií vůbec a často je označována jako tzv. polinóza. Alergické reakce imunitní systém spouští už při velmi malé koncentraci pylu ve vzduchu, a to 5 pylových zrnek na metr krychlový. Když je pylová sezóna největší, na metr krychlový připadá 100 až 500 pylových zrn. 

alergie-pyly-alergie-na-traviny

Mohlo by vás zajímat: Jak na jaře bojovat s pylovou alergií

Jak dlouho trvá jarní alergie

Na jaře začínají vykvétat nejen stromy, ale mnoho dalších bylin a květin. Květenství ale na konci jara nekončí, ale pokračuje většinou od března až do září. Největší koncentrace pylu ve vzduchu je pak v letních měsících. 

TIP: Jak se chránit před alergií v červnu, červenci a srpnu, kdy je koncentrace pylu nejvyšší?

Jak se projevuje alergie na pyl

Když se vaše tělo setká s určitým typem alergenu, imunitní systém na něj reaguje a brání se typickými alergickými příznaky, které se podobají respiračním onemocněním nebo kožními reakcemi.

Alergie na pyl se projevuje ve dvou fázích. 

  • První fáze – senzibilizace (zvýšená citlivost): Tělo vytváří proti alergenu protilátky, které se pak dostanou do imunitního systému.
  • Druhá fáze – alergická reakce: Když se znovu dostanete do styku s alergenem, imunitní systém vytvořené protilátky uvolní a způsobují alergické projevy.

 I když je ještě chladno a jaro teprve začíná, může se alergie na pyl projevovat kromě výše uvedených příznaků také zvýšenou únavou a podrážděností.

uhlíkový filtr-v-čističce-vzduchu-čištění-vzduchu

 TIP: Znáte osobní čističku vzduchu na krk Lifa Air? Jednoduché řešení, jak se vyhnout alergenům a přesto si užít rozkvetlé louky a příchod jara.

Nejčastější alergeny v březnu

V březnu přichází jaro, na které se všichni po dlouhé zimě těší. Právě v tomto jarním období začínají kvést stromy a další rostliny, takže mezi nejčastější alergeny v březnu patří hlavně pyly stromů, trav, ale i plísně a roztoči.

Pyly stromů a bylin

Věděli jste, že některé stromy mohou začít kvést už začátkem února a března? Záleží samozřejmě na aktuálním počasí, ale když je teplo, může jarní alergie dorazit s předstihem. 

Stromy kvetoucí v březnu

Pyly stromů se rychle nesou větrem a může být těžké se jim ubránit. Ne každý, kdo má alergii na pyl, musí mít jednoznačně alergii na všechny pyly. Které stromy a keře kvetou už v březnu?

  • Bříza: Na přelomu března a dubna začínají dozrávat pylová zrna břízy, ale mohou způsobovat problémy už od začátku března, kdy se objevují její jehnědy. Většinou záleží na množství teplých dnů a počasí. Pokud máte potvrzenou alergii na pyl břízy, pravděpodobně budete mít alergii také na pyl buku, dubu, lísky nebo olše. 
  • Líska obecná: Líska začíná kvést ještě před vyrašením listů, takže pyl může trápi alergiky od ledna až do května. Pyl z lísky patří mezi střední až silný alergen.
  • Olše lepkavá: Olše kvetou velmi brzy, a to už od doby, kdy se teploty pohybují okolo 5 stupňů. Nejvíce se ale květenství rozjede během února a března. 
  • Cypřiš vždyzelený: Z jehličnanů kvete v březnu cypřiš, který pak kvete až do května. Často tento pyl můžete snadno vidět, kdy ho vítr ze stromů odnáší. 
  • Dub: Duby nejčastěji kvetou až od dubna, ale při teplých podmínkách rozkvétá i v březnu. Pyl dubu patří mezi silné alergeny. 
  • Jalovec: Od února do dubna kvete také jalovec. Některé druhy kvetou i v zimních měsících.
  • Jilm: Od února do dubna rozkvéta i jiml. Záleží na druhu, počasí a regionu.
  • Topol: Pyly topolu jsou známé jako silné alergeny, zejména u některých jedinců. Topoly rozkvétají na rozmezí března a dubna.
  • Vrba: Vrby kvetou od února do dubna, ale v březnu kvetou nejvíce intenzivně. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/kapky-a-spreje/

Tip: Rychlotest alergie na pyl, roztoče, zvířata i potraviny

Květiny a plevele kvetoucí v březnu

Nejen stromy začínají v březnu kvést, ale také celá řada jiných květin, travin i plevele kvete a jejich pyl je často více dráždivý. Z březnových bylin vykvétá ptačinec prostřední, mokrýš střídavolistý, popenec obecný, kokoška pastuší tobolka a z travin bika ladní. Z květin vykvétají sněženky, prvosenky, devětsil nebo podběl.

Roztoči řádí i na jaře

Abychom nezapomněli, roztoči jsou s námi pořád, takže alergie na roztoče v březnu není nic neobvyklého. A protože březen ještě patří do topné sezony, tak je často ještě o něco horší, než třeba v létě. Celoročně si ale s roztočema poradí nanovlákenné lůžkoviny proti roztočům, na kterých se roztoči neudrží a neproniknou ani dovnitř. Základem každého alergika by měl být protiroztočový polštář, přikrývka a potah na matrace.

alegie-na-roztoce

TIP: Jak vybrat lůžkoviny pro alergiky?

Plísně v březnu

V březnu se může výrazně zhoršit situace pro lidi s alergií na plíseň. I když je obecně známo, že plísně jsou přítomny po celý rok, vlhké a teplejší podmínky jara mohou vytvořit ideální prostředí pro jejich růst a šíření. Vlhkost z roztávajícího sněhu a deště spojená s teplotními výkyvy může způsobit, že plísně začnou aktivněji rostou na místech, jako jsou například zemědělská půda, pole, listí, hniloba dřeva a vlhké zdi domů. 

TIP: Alergie na plísně a vše, co byste měli vědět.

Jak se chránit před alergií v březnu

Abyste minimalizovali alergické příznaky, které s sebou jaro přináší, máme pro vás několik tipů, jak se před alergií chránit.

  • Vyhněte se alergenům: Nejjednodušší řešení ale nejtěžší provedení je vyhýbání se alergenům. Procházky v přírodě, na loukách nebo v parcích s sebou přináší i riziko alergických reakcí. 
  • Monitorujte pylové předpovědi: Díky pylové předpovědi se dozvíte, kdy je ve vzduchu koncentrace pylů největší. V tu dobu je ideální použít třeba roušku, šátek, osobní čističku vzduchu na krk nebo se vyhnout venkovním aktivitám.
  • Udržujte čistý domov bez alergenů: Udržením čistého domova, kde vás alergeny nebudou trápit je základem každého alergika. Pomůže vám často větrat, prát ložní prádlo a používat také kvalitní čističku vzduchu nebo odvlhčovače, aby se vám doma netvořily plísně.

#produkty#https://www.nanospace.cz/protiroztocove-luzkoviny/?order=bestseller

TIP: Kalendář alergika 

Zjistěte více o alergiích

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jak poznat jarní alergii?

Jaro s sebou přináší spoustu rozkvétajících stromů a rostlin, které s sebou přináší i pyl, který se šíří nejvíce vzduchem. Alergici většinou poznají, že už je jaro tady, a to protože alergické reakce imunitní systém spouští už při velmi malé koncentraci pylu ve vzduchu, a to 5 pylových zrnek na metr krychlový. Když je pylová sezóna největší, na metr krychlový připadá 100 až 500 pylových zrn. 

Kdy zacina alergie na břízu?

Už na začátku měsíce března se na břízách objevují jehněty, které rozkvétají na přelomu března a dubna. Záleží na počasí a množství teplých dnů, ale alergie na břízu může začít i v průběhu března a trvá až do května.

Jak se zbavit alergie na břízu?

Pokud chcete alergii na břízu léčit, může vám pomoci imunoterapie, kterou je vhodné konzultovat s alergologem. Abyste ale snížili příznaky, nejlepší je udržovat své prostředí bez alergenů ideálně s čističkou vzduchu pro alergiky, nosit roušky a respirátory a vyhýbat se místům s velkou koncentrací pylů.

Jak dlouho trvá jarní alergie?

S příchodem jara začíná pylová sezóna, která ale koncem jara zdaleka nekončí. Jarní alergie mohou trvat zhruba 10 měsíců, a to od března do září, protože v každém měsíci kvetou jiné stromy a rostliny.

Co kvete na jaře a způsobuje alergie?

Na jaře kvete nejvíce dřevin, které tak jsou častými alergeny pylové alergie. Nejen od března, ale i už od únoru mohou kvést:  bříza, líska, olše, topol nebo dub. 

Zdroje

  • Röder, E., Berger, U., & Wüthrich, B. (2003). Long-term pollen exposure and allergen sensitisation. Journal of allergy and clinical immunology, 111(1), 145-151.
  • BOHLE, B. The impact of pollen‐related food allergens on pollen allergy. Allergy, 2007, 62.1: 3-10.
  • Agenäs, H., Brorsson, A.L., Kull, I. et al. Treatment with pollen allergen immunotherapy improves health-related quality of life in children and adolescents: a three-year follow-up-study. Allergy Asthma Clin Immunol 19, 4 (2023). 
  • Matricardi, P. M., Kleine-Tebbe, J., Hoffmann, H. J., Valenta, R., Hilger, C., Hofmaier, S., ... & Traidl-Hoffmann, C. (2016). EAACI Molecular Allergology User's Guide. Pediatric Allergy and Immunology, 27(S23), 1-250.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.