Jak vybrat nejlepší přikrývku pro děti?

Máte doma malého alergika, který se často v noci budí, špatně se mu dýchá a má neustále ucpaný nos nebo rýmu? Pak by mohl být problém v peřině a alergii na roztoče. Právě pro alergiky existují antialergenní přikrývky a můžete je pořídit i dětem. Pojďme se společně podívat, na to, jak vybrat nejlepší přikrývku pro děti.

jak-vybrat-nejlepsi-prikryvku-pro-deti (1)_1

 

Alergie u dětí

Alergie u dětí jsou častým problémem, který může ovlivnit jejich každodenní život. Ačkoli mnoho alergií s růstem dítěte vymizí, některé z nich mohou přetrvávat i v dospělosti. Alergické reakce mohou být způsobeny různými alergeny, jako jsou pyl, roztoči, zvířecí srst, potraviny nebo určité látky ve vzduchu.

V dnešním článku se ale zaměříme na alergie na roztoče. Roztoči jsou mikroskopická stvoření, která se obvykle vyskytují v domácnostech a živí se odumřelou lidskou kůží. Pro děti, které jsou alergické na roztoče, může být jejich přítomnost velkým problémem.

Typické symptomy alergie na roztoče u dětí zahrnují:

  • Rýma a kýchání,
  • kašel a dušnost,
  • vyrážky a svědění,
  • problémy se spánkem,
  • zánět spojivek.

jak-vybrat-prikryvku-pro-deti

TIP: Podívejte se na kalendář alergika.

Jak zmírnit alergii na roztoče u dětí

Alergii na roztoče můžete zmírnit pomocí speciálních ochranných povlaků na matrace, polštáře a přikrývky, protiroztových přikrývek a polštářů nebo povlečení a  prostěradel z nanobavlny. Vhodné je i pravidelné praní povlečení, vysávání postele i důkladný úklid domácnosti s důrazem na odstranění roztočů. 

Jak vybrat nejlepší přikrývku pro děti alergiky?

Pokud se rozhlížíte po nejlepší přikrývce pro děti s alergiemi, pak je třeba se zaměřit na několik důležitých faktorů.

TIP: Přečtěte si vše, co byste měli vědět o roztočích.

Materiál a složení

Když vybíráte přikrývku pro dítě s alergiemi, je třeba věnovat pozornost materiálům, ze kterých je vyrobena. Pokud chcete, aby se v přikrývce nemnožily roztoči a nepronikaly k dítěti alergeny, nejmodernějším způsobem ochrany jsou protiroztočové přikrývky z nanovlákenné membrány, která zamezuje pronikání roztočů dovnitř přikrývky a jejich množení.  Tyto materiály mají tendenci minimalizovat dráždivé účinky na citlivou pokožku a snižují riziko alergických reakcí.

Bez chemických látek

Je stěžejní, aby vybraná přikrývka neobsahovala žádné škodlivé chemické látky, které by mohly vyvolávat alergické reakce. I proto nedoporučujeme protiroztočové přikrývky, které by byly chemicky ošetřené proti roztočům. Nejvhodnější jsou materiály s nanovlákennou membránou – nanovlákenná membrána je pouze mechanická bariéra proti roztočům, která je vyrobená z velmi malinkých vláken – nanovláken. Ty jsou ze stejného materiálu jako třeba nám ženám důvěrně známé silonky. 

prikryvka-pro-deti-alergiky

Tip: Jak vybrat vhodnou peřinu či přikrývku pro alergiky?

Údržba

Zvolte takovou přikrývku, která je snadno udržovatelná a dá se prát. Přikrývky vyrobené z materiálů, které lze prát v pračce a sušit v sušičce, jsou obvykle nejvhodnější pro děti s alergiemi. Pravidelné praní přikrývky může pomoci odstranit alergeny, které by se mohly hromadit a způsobovat potíže.

Certifikace

Při výběru přikrývky pro dítě alergika je také třeba se zaměřit na certifikace a značky důvěryhodnosti, které potvrzují bezpečnost a kvalitu produktu. V Evropské unii je neznámější a nejdůvěryhodnější certifikace OEKO-TEX®.

Mohlo by vás zajímat: Jak vybrat vhodné povlečení pro alergiky?

Dětská přikrývka pro alergiky nanoSPACE

Pokud máte doma dítě, které trpí alergiemi, tak doporučujeme pořídit dětskou přikrývku pro alergiky od značky nanoSPACE. Tato protiroztočová přikrývka zaručí vašemu dítěti klidný a bezstarostný spánek. 

Naše přikrývky pro alergiky jsou vyrobeny pomocí nejmodernějších technologií, materiály mají certifikaci OEKO-TEX® a využívají českou nanotkaninu, která účinně brání roztočům ve shromažďování a množení se. Jsou tak ideální volbou pro děti trpící alergiemi a astmatem. Materiál je nejen měkký a prodyšný, ale také 100% ochrání před roztoči a jejich alergeny. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=D%C4%9Btsk%C3%A1+p%C5%99ikr%C3%BDvka

Dětskou přikrývku pro alergiky nabízíme v rozměrech 90x135cm v letní a celoroční verzi. 

Často kladené dotazy (FAQ)

Jak často bych měl/a prát přikrývku dítěte s alergiemi?

Protiroztočové přikrývky stačí prát 1-2x ročně, protože se v nich neshromažďují ani roztoči ani alergii. Pravidelně je ale větrejte.

Může mít dítě alergickou reakci na hypoalergenní přikrývku?

Není to pravděpodobné, mnohem častější je reakce na nějaký přípravek, ve kterém byla přikrývka vypraná.

Mohu používat aviváž nebo jiné chemikálie při praní přikrývky pro dítě s alergiemi?

Pokud má vaše dítě alergie na určité chemikálie, je lepší se vyhnout používání aviváže a jiných chemikálií při praní přikrývky. Místo toho zvažte použití hypoalergenních nebo přírodních detergentů.

Zdroje

  • FERGUSON, Berrylin J. Environmental controls of allergies. Otolaryngologic Clinics of North America, 2008, 41.2: 411-417.
  • KALES, Anthony, et al. Sleep patterns of asthmatic children: all-night electroencephalographic studies. Journal of Allergy, 1970, 46.5: 300-308.
  • CIPRIANI, Francesca; CALAMELLI, Elisabetta; RICCI, Giampaolo. Allergen avoidance in allergic asthma. Frontiers in pediatrics, 2017, 5: 103.
  • EIGENMANN, P. A., et al. Testing children for allergies: why, how, who and when: an updated statement of the European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) Section on Pediatrics and the EAACI‐Clemens von Pirquet Foundation. Pediatric allergy and immunology, 2013, 24.2: 195-209.
Josef Handrejch z nanoSPACE
Josef Handrejch vystudoval Technickou univerzitu v Liberci a v nanoSPACE se věnuje výzkumu a vývoji nových nanovlákenných produktů. Má bohaté zkušenosti z oblasti textilní výroby a z oblasti použití nanovlákenných materiálů.