Alergie v dubnu: Plísně, roztoči a pyl, aneb co kvete v dubnu?

Jaro už je v plném proudu a s ním i jarní alergie v dubnu. Pro alergiky je toto období spojeno s alergickými reakcemi na různé druhy alergenů, a to nejvíce na pyly a plísně. Stromy, keře i květiny jsou rozkvetlé a kromě svých lákavých barev s sebou přináší i spoustu pylu. V tomto článku zjistíte, co kvete v dubnu, jaké jsou nejčastější alergeny a jak se před alergií chránit.

alergie-v-dubnu (1)

 

Příznaky jarní alergie v dubnu

Mezi nejčastější příznaky jarní alergie v dubnu patří:

  • Potíže s dýcháním,
  • dušnost,
  • rýma,
  • ucpaný nos
  • nebo kašel.
  • svědění očí a kůže,
  • zánět spojivek, průdušek nebo dýchacích cest,
  • vyrážky na těle a atopický ekzém.

jak-lecit-alergii-na-jare

TIP: Jak poznat, že máte alergii?

Nejčastější alergeny v dubnu

Pojďme podrobněji zjistit, co kvete v dubnu a jaké jsou nejčastější alergeny v dubnu. Protože duben je hlavní sezonou jarní alergie, mezi alergeny patří hlavně pyly z různých rostlin, ale problém alergikům nadále způsobují prachoví roztoči a plísně.

Mohlo by vás zajímat: Co vás čeká za alergie v květnu? Dozvíte se na blogu

Co kvete v dubnu

Věděli jste, že některé stromy mohou začít kvést už začátkem února a března? Záleží samozřejmě na aktuálním počasí, ale když je teplo, může jarní alergie dorazit s předstihem. 

TIP: Nevíte, zda máte alergii na pyl? Udělejte si domácí rychlotest na pylovou alergii.

Stromy kvetoucí v dubnu

Pyly stromů se rychle nesou větrem a může být těžké se jim ubránit. Ne každý, kdo má alergii na pyl, musí mít jednoznačně alergii na všechny pyly. Které stromy a keře kvetou už v březnu?

  • Bříza: Bříza nejvíce kvete právě v dubnu a patří mezi nejčastější pylový alergen. Navíc, jestli máte máte alergii na pyl břízy, nejspíš se u vás objeví alergické reakce také na pyl buku, dubu, lísky a olše. 
  • Jasan: Kvetoucí jasany mohou uvolňují velké množství pylu právě během dubna, což může způsobit alergické potíže.
  • Olše lepkavá: Přestože olše začíná kvést při nízkých teplotách už od února, v dubnu květenství přetrvává a může být s příchodem jara silnější.
  • Topol: Kvetoucí topoly během dubna uvolňují velké množství pylu. Obecně kvetou od března až do května.
  • Vrba: Vrby jsou dalšími stromy, které kvetou v dubnu a jsou častým zdrojem alergických potíží. Najdete je často v blízkosti vodních ploch a kvetou od března do května.
  • Javor: Javory začínají kvést právě v dubnu, kdy si můžete všimnou menších žlutozelených květů, které kvetou až do května.
  • Líska: Pyl lísky je střední až silný alergen a i když může kvést už od zimních měsíců za teplých podmínek, v dubnu je květenství výraznější.
  • Dub: Duby kvetou až koncem dubna až do června. Pyl dubu nepatří mezi silné alergeny, ale může se křížit s pylem břízy a spolu vyvolávat alergii.
  • Jalovec obecný: Samičí žluté květy jalovce začínají kvést koncem dubna. Často na něj narazíte na zahradích nebo v parcích.
  • Tis červený: Tis, který se často také pěstuje v zahradích nebo parcích, kvete už od března. Zajímavostí je, že alergie způsobují samčí žluté květy.
  • Jehličnany: Pyl jehličnatých stromů nebývá silný alergen, přesto některé jehličnany, jako jsou jedle, smrky nebo borovice začínají kvést v průběhu dubna. Jehličnany ale nekvetou každý rok, jaho listnaté stromy, proto nepředstavují takové riziko.

#produkty#https://www.nanospace.cz/nosni-filtry/

Tip: Stáhněte si pylový kalendář nanoSPACE v pdf a buďte na pylovou sezónu připraveni. 

Květiny a plevele kvetoucí v dubnu

Louky jsou v dubnu plné pampelišek, sedmikrásek a začíná kvést také jitrocel. Tyto luční květiny se opylují větrem, a proto se jejich pyl dostává i do větších vzdáleností. V dubnu kvetou ale také kopretiny, česnek, jetel, lopuchy nebo kostřava. Traviny mají hlavní sezónu až v květnu, ale pylová zrna trav se často objevují už během dubna.

alergie-v-dubnu-alergicke-priznaky

TIP: Jak na jaře bojovat s pylovou alergií?

Plísně v dubnu

Plísním se daří ve vlhkých a tmavých místech, jako jsou sklepy, koupelny nebo oblasti s nedostatečnou ventilací. Hojně se rozrůstají také venku na mokrém dřevě, v listí nebo i půdě. Duben je měsícem, kdy déšť spolu s teplým počasím vytváří ideální podmínky pro jejich růst, proto je ve vzduchu také mnohem více spor plísní. Alergie na plíseň zahrnuje podobné příznaky jako alergie na pyl. Přečtěte si, jak se zbavit plísní v domácnosti

Roztoči jsou s námi pořád

Roztoči jsou s námi celoročně. Nejlépe se jim daří v zimním období, kdy je v plném proudu topná sezona a je doma také vlhko, protože se méně větrá. Abyste se před roztoči chránili, pořiďte si protiroztočové lůžkoviny s nanovlákennou membránou. Nanovlákno funguje jako ochranná bariéra, přes kterou se nedostanou a neusadí se ve vaší posteli. K dostání jsou protiroztočové polštáře, přikrývky, povlaky na matrace i povlečení, které ocení každý alergik.

#produkty#https://www.nanospace.cz/nanobavlna/

TIP: Jak vybrat nejlepší polštář na spaní pro alergika?

Co pomáhá na jarní alergie v dubnu

Jelikož je duben nejhorší a nejintenzivnější měsíc jarní alergie, máme pro vás několik zásad, kterými se jako alergici řídit.

  1. Sledujte kalendář alergika: V každém období je pro alergiky hlavním alergenem něco jiného. Na jaře to jsou pyly dřevin, v létě zase travin a hmyzů, celoročně plísně a roztoči. Sledováním aktuálních alergenů skrze kalendář alergika vám pomůže se vyhnout kritickým místnům.
  2. Používejte ochranné pomůcky v nejhorší pylové sezóně: Omezení venkovních aktivit je jednou z možností, ale kdo by chtěl být zavřený doma, když je jaro a konečně je venku hezky. Abyste si mohli užít pobyt venku, používejte respirátor, nanoroušky nebo nanošátky, které vás ochrání, i když řádí pyly ve velkém.
  3. Osobní čistička vzduchu: Pokud nechcete nosit ochranu dýchacích cest, skvělým řešením je osobní čistička vzduchu na krk, která dokáže bez problému čistit vzduch ve vašem nejbližsím okolí. Pozor ale, když je větrno, příliš vám nepomůže.
  4. Ochranný sprej do nosu: Věděli jste, že existují spreje do nosu, které na nosní sliznici vytváří ochrannou bariéru, přes kterou se alergeny nedostanou? Tím můžete zamezit průchodu alergenů do vašeho těla a vyhnout se tak alergickým projevům.
  5. Oční kapky pro alergiky: Protože po nosu jsou oči hned dalším nejvíce ohroženým místem, budou se vám hodit oční kapky, které pomohou snížit podráždění sliznice.
  6. Domov bez alergenů: Doma často utírejte prach, ve kterém se nachází i pyl, používejte čističku vzduchu pro alergiky i doma, často perte ložní prádlo a větrejte. Díky tomu snížíte množství alergenů (pyl, roztoče, prach, plísně) ve vašem prostředí, kde trávíte nejvíce času.

TIP: Jak se připravit na alergickou sezónu?

Léčba alergie a imunoterapie

Léčba na alergii může zahrnovat účinné léky v podobě antihistaminik, které vám může předepsat váš alergolog. Pokud ale nechcete alergii řešit prášky, další možností je imunoterapie. Ta je často nazývána také jako tzv. alergenová imunoterapie (AIT) a spočívá v systematickém podávání malých dávek alergenu, který vyvolává alergické reakce, s cílem postupně zvyšovat toleranci organismu vůči danému alergenu. Postupně se dávky alergenu zvyšují, dokud se nenaváže toleranční reakce. Tímto způsobem může imunoterapie vést ke snížení závažnosti alergických příznaků až k úplné eliminaci alergických potíží.

Tip: Seznam alergologů, s kterými spolupracujeme

Zjistěte více o alergiích

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Kdy začíná alergie na trávu?

Alergie na traviny má přibližně polovina lidí s pylovou alergií. Traviny kvetou nejvíce od května do července, ale jejich pylová zrna se často dostávají do vzduchu už v dubnu. 

Jak poznat že mám na něco alergii?

Alergie může být těžko rozpoznatelná, protože alergické příznaky jsou podobné respiračním onemocněním, jako je rýma, kašel, ucpaný nos a další. Pokud některé z typických příznaků alergie přetrvává dlouhodobě a zhoršují se při výskytu s běžnými alergeny, je pravděpodobné, že se jedná o alergii. Potrvit vám to může alergolog, který udělá testy a zjistí, na co přesně jste alergičtí.

Jaké jsou alergeny v dubnu?

Mezi nejčastější alergeny v dubnu patří pyl, roztoči a plísně. Protože duben je ještě topná sezona, může být alergie na roztoče o něco horší. Je důležité se vyhýbat alergenům, pravidelně udržovat čistý domov a prostředí, kde trávíme nejvíce času.

Co kvete v dubnu?

Jaro s sebou přináší pyl a s ním i alergické projevy u alergiků. Ze stromů v dubnu kvete bříza, olše, topol, dub, vrba, líska, javor, jalovec, jasan a některé jehličnany, jako jedle, smrky a borovice. Z bylin a květin v dubnu kvetou pampelišky, jitrocel, sedmikrásky, lopuchy a další. 

Jak dlouho trvá jarní alergie?

Na jaře kvete většina listnatých i jehličnatých stromů a s nim i mnoho keřů, květin a dalších rostlin. Některé začínají kvést už v zimních měsících, ale většina z nich rozkvéta během března a dubna a trvá zhruba do června. Ale i poté během letních měsíců kvete mnoho rostlin, a to přibližně do září.

Zdroje

UNDEM, Bradley J.; TAYLOR-CLARK, Thomas. Mechanisms underlying the neuronal-based symptoms of allergy. Journal of allergy and clinical immunology, 2014, 133.6: 1521-153

Matricardi, P. M., Kleine-Tebbe, J., Hoffmann, H. J., Valenta, R., Hilger, C., Hofmaier, S., ... & Traidl-Hoffmann, C. (2016). EAACI Molecular Allergology User's Guide. Pediatric Allergy and Immunology, 27(S23), 1-250.

BOHLE, B. The impact of pollen‐related food allergens on pollen allergy. Allergy, 2007, 62.1: 3-10.

Bousquet, J., Anto, J. M., Bachert, C., Bousquet, P. J., Colombo, P., Crameri, R., ... & Demoly, P. (2008). Factors responsible for differences between asymptomatic subjects and patients presenting an IgE sensitization to allergens: a GA2LEN project. Allergy, 63(3), 293-303.

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.