15 % sleva na protiroztočové lůžkoviny nanoSPACE s kuponem DENALERGIE15. Pouze do 6.5.2024.

Alergie v květnu: Co kvete v květnu a jak zabránit alergii?

Ne nadarmo se v češtině říká pátému měsíci v roce květen. Vše kvete a s tím přichází i pěkné trápení pro alergiky, jarní alergie nabírají na síle, ale stále vás můžou potrápit spory plísní i roztoči. Jaké jsou nejčastější alergeny, co kvete v květnu a jak se jarní alergii vyhnout? Vše se dozvíte v tomto článku.

alergie-v-kvetnu_1

 

Jarní alergie v květnu a nejčastější příznaky 

Jarní alergie začíná už začátkem března, ale protože v květnu už vše kolem hezky roste a kvete, bývá v tomto měsíci nejsilnější. Mezi nejčastější příznaky jarní alergie v květnu patří různé respirační a kožní potíže. Hlavními alergeny jsou především pyly stromů a rostlin, plísně a roztoči, kteří nás trápí celoročně. Jak se projevuje jarní alergie v květnu?

  • Dlouhodobá rýma, 
  • svědění a zarudnutí očí, 
  • svědění nosu a krku, 
  • ucpaný nos, 
  • dušný kašel, 
  • svědění kůže a vyrážka, 
  • oteklý obličej.

TIP: Jak poznat alergii – příznaky a projevy

Co patří mezi hlavní alergeny v květnu

Největší neplechu dělá pyl, a to rovnou z dřevin, květin i travin, které v květnu začínají kvést. S tím začíná být více aktivní i hmyz, který nás může obtěžovat. Ve vzduchu je tak velké množství všelijakých pylů a spor plísní, které jsou pro alergiky noční můrou.

alergie-v-kvetnu-co-kvete-v-breznu

Tip: Jak se připravit na alergickou sezónu?

Co kvete v květnu

Když si vybavíte květen, tak máte pocit, že kvete snad úplně všechno. Pojďme se tedy podívat na to, co dělá alergikům největší potíže?

Dřeviny

I když většina dřevin kvete už v dubnu, květen není výjimkou. Největší koncentrace pylu bývá v lesích, na zahradách a v parcích. Mezi nejčastější alergeny dřevin patří:

  • Borovice: Tyto jehličnany jsou typické svými šiškami, které kvetou v od března do května. 
  • Bříza: Na přelomu března a dubna začínají dozrávat pylová zrna břízy, ale problémy často způsobují až do května. Pokud máte potvrzenou alergii na pyl břízy, pravděpodobně budete mít alergii také na pyl buku, dubu, lísky nebo olše.  
  • Buk: Buky jsou státní stromy, jejichž květy se objevují od dubna do května. Pyl buku je mírný alergen a přesto způsobuje alergikům potíže, a to hlavně v teplejším počasí.
  • Cypřiše: Tyto jehličnany kvetou v březnu až květnu. Jejich pyl je snadno rozpoznatelný.
  • Černý bez: Květy černého bezu se objevují od května do června. Tento strom je známý svými aromatickými květy, které jsou oblíbené u včel a často se používají třeba na čaj.
  • Dub: Pyl dubů se v ovzduší vyskytuje už od dubna a obvykle květenství končí v květnu. Pyl dubu je silný alergen.
  • Habr: Habr kvete v období od dubna do května. Jeho pyl patří mezi středně silné alergeny, které spolu s pylem břízy v ovzduší dominují svým množstvím.
  • Jasan: Kvetoucí jasany mohou uvolňují velké množství pylu už během dubna až do května, což může způsobit alergické potíže.
  • Javor: Javory začínají kvést právě v dubnu, kdy si můžete všimnou menších žlutozelených květů, které kvetou až do května.
  • Jilm: Jilm kvete od března do května. Je jich více druhů a každý vykvétá v trochu jiném období. 
  • Jírovec: Od dubna do května kvete také jírovec, který má silnou pronikavou vůni, která také může být zdrojem alergie.
  • Ořešák: Pozor si dejte také na ořešák, která má malé a nenápadné květy kvetoucí už od května do června. 
  • Lípa: Lípa začíná vykvétat už v květnu a kvete klidně až do července. Její květy jsou voňavé a oblíbené v bylinkářství třeba na čaj. Zajímavé je, že lípy začínají kvést až po 15 letech života.

TIP: Nejste si jisti, zda máte alergii? Udělejte si rychlotest na alergii na pyl, roztoče i zvířata.

Květiny, byliny a traviny

Další početnou skupinou jsou další rostliny, které jsou v květnu rozkvetlé v plném proudu. Patří mezi ně byliny jako je drnavec, jitrocel, pampeliška, hořčice, řepka, vojtěška a šťovík. Z travin pak v květnu kvetou bojínek, psárka, lipnice, srha a žito.

jarni-alergie-na-pyl

Mohlo by vás zajímat: Jak na jaře bojovat s pylovou alergií?

Alergie na hmyz

Květen je obdobím, kdy začíná být venku aktivní mnoho druhů hmyzu, což zvyšuje riziko alergických reakcí na jejich bodnutí nebo kousnutí. Nejčastěji můžete narazit na: včely, vosy, vosičky, čmeláky nebo mravence. Bodnutí či kousnutí těchto hmyzích druhů může vyvolat lokální reakce, jako jsou otok, zarudnutí a svědění, ale u některých může dojít i k vážnějším alergickým reakcím.

Plísně v květnu

V květnu v některých oblastech pravidelně a intenzivně prší, což zvyšuje vlhkost vzduchu. Pak se dobře daří plísním, které mají rády tmavé a vlhké prostory, jako jsou sklepy, koupelny, půdu nebo mokré dřevo. V ovzduší je pak větší koncentrace spor plísní, na kterou by si alergici měli dát pozor.

Tip: Zamezte jednoduše šíření spor plísní ve vašem domě pomocí čističky vzduchu pro alergiky.

Celoroční sezóna roztočů

S vlhkým a teplým ovzduším se daří také roztočům, kteří alergikům způsobují potíže celoročně. A co na roztoče platí? Pravidelně měňte ložní prádlo, větrejte a uklízejte. Nejvíce vám ale pomůže čistička vzduchu, která odstraní většinu alergenů z vašeho domova a také protiroztočové lůžkoviny. Ty jsou vyrobeny z nanovlákenné tkaniny, která je membrána s malými otvory, skrze které se nedostanou dovnitř, takže vaše přikrývka, polštář i matrace zůstanou nedotčené. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/protiroztocove-luzkoviny/

TIP: Co je nanovlákno? Poznejte okem neviditelný zázrak, který chrání a léčí.

Co pomůže na jarní alergii v květnu

Protože alergenů přibývá a jejich množství se zvyšuje, mají alergici často větší potíže než v jiných měsících. Je tedy potřeba udělat opatření, které pomohou snížit alergické reakce a snížit množství alergenů v blízkém okolí.

    • Kalendář alergika: Jako první zásada, když máte alergii, je sledovat kalendář alergika, který sleduje veškeré alergeny v každém měsíci a ročním období. Díky tomu budete v obraze, co kdy začíná kvést a na co si dát pozor.
    • Pylová předpověď: Víte, že existuje pylová předpověď? Takto se vyhnete místům, kde je koncentrace alergenů největší (např. koncentrace pylu ve vzduchu v konkrétních hodinách).
    • Ochranné pomůcky: Abyste si mohli na jaře užít čas venku a nemuseli být jen zavřeni doma kvůli alergii, jednoduše používejte nanoroušky, nanošátky a respirátory, skrze které se alergeny nedostanou.
    • Čistička vzduchu: Abyste alespoň doma měli útočiště, ve kterém vás alergie netrápí, pořiďte si čističku vzduchu pro alergiky, která vám vzduch hezky vyčistí od alergenů a vy budete moci dýchat. A na venek si pořiďte osobní čističku vzduchu na krk, kterou máte pořád u sebe a můžete si ji vzít třeba do práce.
    • Kapky do nosu pro alergiky: Další vychytávkou jsou spreje do nosu, které v po aplikaci vytvoří ochrannou bariéru na nosní sliznici. Díky ní se alergeny hůře dostávají do těla a snižuje se tak riziko alergické reakce.
    • Oční kapky pro alergiky: Protože jeden z nejčastějších projevů alergie je svědění a podráždění očí, přijdou oční kapky vhod.
    • Úklid domácnosti: Pravidelné uklízení, vytírání, utírání prachu a výměna ložního prádla také může pomoci, protože tak snížíte množství prachu a alergenů. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/kapky-do-oci/

TIP: Víte, že existuje i nano kosmetika pro čištění a úklid domácnosti, která vytvoří vrstvu odpuzující špínu? 

Zkřížená alergie (kombinovaná alergie)

Víte, že kombinace pylové alergie spolu s potravinovou alergií může způsobit tzv. zkříženou alergii? Ta vzniká na základě podobnosti chemického složení alergenů., kdy dochází k alergické reakci na podobné proteiny obsažené v různých látkách. Imunitní systém člověka pak zamění jednu látku za jinou a vyvolá alergickou reakci. Zkřížená alergie může být obzvláště komplikovaná, protože může způsobit nečekané alergické reakce na látky, u kterých si myslíme, že nebudou problematické.

pylova-sezona

TIP: Více o zkřížené alergii se dočtete v našem dalším článku ZDE.

Například alergik na pyl břízy může zažívat alergické reakce na ovoce, jako jsou jablka, hrušky nebo meruňky, protože ty obsahují proteiny podobné těm ve pylu břízy. Podobně může alergik na plísně reagovat na potraviny fermentované plísní, jako jsou sýry nebo kysané zelí, kvůli podobnosti alergenů obsažených v plísních.

Léčba alergie a imunoterapie

Každý alergik by se alergie určitě rád zbavil, ale ne vždy je to možné. Léčba alergie se většinou řeší podáváním antihistaminik, které vám předepíše alergolog. Pokud hledáte jiné řešení, než užívání léčiv, zvažte imunoterapii. Alergenová imunoterapie (AIT) je léčebná metoda, při které se podávají malé dávky alergenu do těla a postupně se tak zvyšuje tolerance organismu. Díky tomu se pak snižují alergické příznaky. 

Mohlo by vás zajímat: Alergická rýma: Příznaky a jak poznat sennou rýmu od té běžné

Zjistěte více o alergiích

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jak poznat jarní alergii v květnu?

Alergici jarní alergii poznají tak, že se čím dál více projevují alergické reakce, které nejčastěji zahrnují respirační a kožní potíže. Imunitní systém vyvolává alergickou reakci už při malé koncentraci alergenů a pylů, a to a to 5 pylových zrnek na metr krychlový. Když je pylová sezóna největší, na metr krychlový připadá 100 až 500 pylových zrn.

Jaké jsou alergeny v květnu?

Mezi nejčastější alergeny v květnu patří pyl, hmyz, roztoči a plísně. 

Co kvete v květnu?

V květnu je květenství mnoha rostlin v plném proudu. Kvete mnoho dřevin (borovice, bříza, dub, buk, habr, borovice, jasan, černý rybíz, jiml, ořešák, lípa, javor a další), travin (bojínek, psárka, lipnice, srha a žito) i bylin (drnavec, jitrocel, pampeliška, hořčice, řepka, vojtěška a šťovík).

Kdy začíná alergie na traviny?

Lidé, kteří mají alergii na pyl, mají v polovině případů alergii právě na traviny. Ty kvetou nejvíce během května, června a července, ale výjimkou není ani duben.

Jak dlouho trvá jarní alergie?

Jarní alergie začíná nejčastěji v březnu, kdy vykvétají dřeviny i některé byliny. Trvá ale zhruba až do podzimu (10 měsíců), protože od jara do podzimu neustále něco kvete.

Zdroje

  • LARSEN, Jørgen Nedergaard; BROGE, Louise; JACOBI, Henrik. Allergy immunotherapy: the future of allergy treatment. Drug discovery today, 2016, 21.1: 26-37.
  • PAULI, Gabrielle, et al. Efficacy of recombinant birch pollen vaccine for the treatment of birch-allergic rhinoconjunctivitis. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2008, 122.5: 951-960.
  • Matricardi, P. M., Kleine-Tebbe, J., Hoffmann, H. J., Valenta, R., Hilger, C., Hofmaier, S., ... & Traidl-Hoffmann, C. (2016). EAACI Molecular Allergology User's Guide. Pediatric Allergy and Immunology, 27(S23), 1-250.
  • REISMAN, Robert E., et al. A double-blind study of the effectiveness of a high-efficiency particulate air (HEPA) filter in the treatment of patients with perennial allergic rhinitis and asthma. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 1990, 85.6: 1050-1057.
  • BOHLE, B. The impact of pollen‐related food allergens on pollen allergy. Allergy, 2007, 62.1: 3-10.
  • Bousquet, J., Anto, J. M., Bachert, C., Bousquet, P. J., Colombo, P., Crameri, R., ... & Demoly, P. (2008). Factors responsible for differences between asymptomatic subjects and patients presenting an IgE sensitization to allergens: a GA2LEN project. Allergy, 63(3), 293-303.
  • Röder, E., Berger, U., & Wüthrich, B. (2003). Long-term pollen exposure and allergen sensitisation. Journal of allergy and clinical immunology, 111(1), 145-151.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.