15 % sleva na protiroztočové lůžkoviny nanoSPACE s kuponem DENALERGIE15. Pouze do 6.5.2024.

Alergie na roztoče u psa

Nejen lidé trpí na nejrůznější alergie, ale i naši čtyřnozí kamarádi mohou být alergici. Psi mohou být alergičtí na řadu alergenů od roztočů, přes pyly až po potravinovou alergii. V našem článku se ale zaměříme na alergii na roztoče u psů, její příznaky, léčbu a prevenci.

alergie-na-roztoce--u-psa-fb

 

Alergie u psů

Alergie u našich chlupatých přátel, psů, jsou častým zdravotním problémem, který může způsobit nepříjemné potíže. Alergeny, na které mohou mít psi reakci jsou často podobné jako u lidí — pyly, plísně, hmyz, roztoči, potraviny a další.

Mezi nejčastější příznaky alergie u psů patří:

  • svědění, drbání,
  • neklid,
  • podrážděnost,
  • nespavost,
  • zarudlá kůže,
  • střevní potíže,
  • zarudlé, oteklé oči,
  • lupy, strupy na kůži,
  • lysiny.

Pokud některé z těchto příznaků u svého psa pozorujete, neváhejte navštívit veterináře. Existují léky pro psy na alergii, které jim od příznaků alergie uleví.

Alergie na roztoče u psa: jak se projevuje

Velmi častou alergií u psů, je právě alergie na roztoče — trápí až třetinu psů. Roztoči jsou mikroskopické organismy, které spadají do řádu pavoukovců a mohou se nacházet v různých prostředích, včetně domovů a postelí. 

U psů jsou nejběžnějším druhem roztoči prachoví a roztoči štěnicovití.

alergie-u-psa-reakce

Tip: Podívejte se na blog na článek, roztoči: Vše, co byste měli vědět.

Každý pes reaguje na roztoče jinak a může mít i různě závažnou alergickou reakci, ale většinou se jedná o kožní reakcikůže psa zarudne, svědí a pes se drbe a kouše.

Zdrojem roztočů, kteří vyvolají u psa alergii, může být pelíšek, gauč, polštáře, lůžkoviny či koberce. Existují však i potravinoví roztoči, kteří hnízdí v psích granulích

Příznaky alergie na roztoče u psa

Jak už bylo řečeno, většinou se jedná o kožní alergickou reakci. Mezi nejčastější příznaky alergie na roztoče u psů patří:

  • svědění,
  • zarudnutí kůže,
  • ztráta srsti,
  • zanícení kůže,
  • časté škrábání,
  • lysiny, lupy a strupy na kůži.

Diagnóza alergie na roztoče u psa

Pokud si myslíte, že váš pes může mít alergii na roztoče, je nezbytné navštívit se psem veterináře. Veterinář provede důkladné vyšetření a může provést kožní testy k potvrzení diagnózy.

Test na alergii u psa

Při zjišťování konkrétní alergie může veterinář provést takzvaný alergologický test. Ten spočívá v odebrání psovi potřebného množství krevního séra, které se následně zkoumá v laboratoři. 

Výsledek testu pak určí, o jakou alergii se jedná a veterinář nastaví individuální léčbu pro konkrétní potřeby vašeho mazlíčka.

alergie-u-psa-vysetreni-veterinar

Tip: Pokud s vámi pes spí v posteli, je vhodné ji vybavit protiroztočovými lůžkovinami.

Léčba a první pomoc při alergii na roztoče u psa

Prvotní pomocí proti roztočům je důkladné vyčištění a dezinfekce všech míst, kde pes leží, tedy pelíšky, deky, polštáře, ale i kartáče na srst. Poté je potřeba navštívit veterináře, který vašeho psa vyšetří a stanoví mu potřebný léčebný plán.

Veterinář může psovi předepsat léky nebo šampón, který zmírní příznaky alergie na roztoče. Další možnou léčbou je speciální dieta formou hypoalergenního krmiva nebo imunoterapie. 

Je však důležité si uvědomit, že správná a včasná léčba alergie na roztoče u psa sice zmírní příznaky, ale alergie jako taková se úplně nevyléčí.

Tip: Jak vybrat nejlepší kloubní výživu pro psa? Dozvíte se v našem článku.

 Prevence alergie na roztoče u psa

Prevence je vždy lepším řešením než léčba alergie na roztoče. Zkuste dodržovat následující opatření, abyste předešli zdravotním problémům u vašeho mazlíčka:

  • Udržujte svůj domov v čistotě: Pravidelně vysávejte a myjte podlahy, sedačky, postele a další místa, kde váš pes tráví čas.
  • Udržujte psa v čistotě: Koupejte psa podle potřeby antiparazitickým šampónem.
  • Pravidelně myjte pelechy a hračky: Pelechy a hračky vašeho psa mohou být hnízdištěm roztočů. Pravidelně je perte a dezinfikujte nebo psovi pořiďte protiroztočový pelíšek.
  • Nastavte psovi speciální dietu: Psa můžete krmit hypoalergenním krmivem, dopřát mu můžete i doplňky stravy a oleje.

#produkty#https://www.nanospace.cz/pelisky/

Tip: Čtěte v článku alergie na psy: Projevy a jak ji poznat.

Často kladené otázky:

Jak často bych měl/la kontrolovat pelech mého psa?

Ideálně byste měl/la kontrolovat pelech svého psa alespoň jednou týdně, aby se předešlo hromadění roztočů.

Je alergie na roztoče u psů dědičná?

Alergie na roztoče nemusí být dědičná, ale určitá plemena jsou k ní náchylnější.

Mohou alergie na roztoče způsobit vážné komplikace?

Pokud není léčena, může alergie na roztoče způsobit vážné problémy s kůží a infekci.

Jak dlouho trvá léčba alergie na roztoče?

Doba léčby závisí na závažnosti alergie a zvolené léčebné metodě. Může trvat několik týdnů až měsíců.

Mohu používat domácí prostředky k léčbě alergie na roztoče u psa?

Domácí prostředky mohou pomoci zmírnit příznaky, ale je důležité vše konzultovat s veterinářem.

Jak se poznají roztoči?

Roztoči jsou členem řádu pavoukovců a většina z nich není viditelná pouhým okem. Roztoče poznáte podle reakce psí kůže. Pes se může drbat, kousat nebo ztrácet srst. Kůže mu zrudne a může mít vyrážku či pupínky.

Zdroje

  • LEE, Sang Pyo, et al. A pilot study of intralymphatic immunotherapy for house dust mite, cat, and dog allergies. Allergy, asthma & immunology research, 2017, 9.3: 272-277.
  • FERNÁNDEZ-CALDAS, Enrique. On mite allergy in dogs and humans. International Archives of Allergy and Immunology, 2013, 160.4: 329.
  • BENSIGNOR, Emmanuel; CARLOTTI, Didier N. Sensitivity patterns to house dust mites and forage mites in atopic dogs: 150 cases. Veterinary Dermatology, 2002, 13.1: 39-44.
  • PEPYS, J.; CHAN, Moira; HARGREAVE, F. E. Mites and house-dust allergy. The Lancet, 1968, 291.7555: 1270-1272.
  • DE WECK, Alain L., et al. Dog allergy, a model for allergy genetics. International archives of allergy and immunology, 1997, 113.1-3: 55-57.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.