15 % sleva na protiroztočové lůžkoviny nanoSPACE s kuponem DENALERGIE15. Pouze do 6.5.2024.

Co pomáhá na bolest v podbřišku?

Bolest v podbříšku může výrazně omezit naše každodenní fungování. Bez ohledu na to, zda se jedná o mírnou nebo silnou bolest, je důležité najít způsoby, jak se jí účinně zbavit. V tomto článku nejprve odhalíme, proč nejen ženy, ale i muže bolesti v podbříšku trápí a následně si představíme, co na ně zabírá.

co-pomaha-na-bolest-v-podbrisku-fb

 

Proč mě bolí v podbřišku?

Bolest v podbřišku byste neměli přehlížet, protože může signalizovat vážnější zdravotní problém. Jakmile bolení v podbřišku pocítíte, snažte se přijít na to, čím je způsobeno. Od příčiny se pak bude odvíjet případná léčba.

Příčiny bolesti podbřišku

Existuje několik různých příčin bolesti v podbřišku. Některé se vyskytují pouze u žen, některé jen u mužů a jiné jsou typické pro obě pohlaví.

bolest-v-podbrisku-u-zen

Mohlo by vás zajímat: Co je celulitida a jak se jí efektivně zbavit?

Mezi ty nejčastější problémy patří:

  • Menstruace – Spoustu žen trápí křeče v podbřišku během menstruačního cyklu. Přečtěte si, co pomáhá při bolestivé menstruaci.
  • Zácpa – Stolice není schopná projít střevy, a vy tak můžete pociťovat bolest břicha v levém podbřišku.
  • Infekce močových cest – S příchodem zimy bývají především ženy náchylné k tvorbě infekce a zánětu močových cest. Ty se právě projevují bolestí v oblasti břicha. Přečtěte si náš článek, co pomáhá při infekci močových cest.
  • Zánět slepého střeva – Bolest v pravém podbřišku bývá velmi často známkou zánětu slepého střeva. Pokud není léčen včas, může vést až  ke katastrofickým scénářům.
  • Zánět pohlavních orgánů – Zánětlivá onemocnění pohlavních orgánů způsobují mikroby a kvasinky, které se mohou pohlavním stykem šířit dál. Postižené osoby trápí bolest v podbřišku při sexu a pociťují pálení při močení.
  • Myomy v děloze – Bolest v podbřišku a nepravidelná menstruace může být způsobena myomy, které se vytvořily v děloze. Na jejich vznik má vliv genetika, hormony a růst.
  • Endometrióza – Termín označuje opět gynekologické onemocnění u žen. Projevuje se bolestí v podbřišku při sexu a močení. 
  • Dráždivý tračník – Syndrom dráždivého tračníku poznáte podle bolesti v podbřišku a neustálého střídání zácpy s průjmem.
  • Porucha pohybového aparátu – Příčinou bolesti podbřišku může být i přetížení svalů psoas a iliacus nebo problémy se stydkou sponou v těhotenství.

Bolest v podbřišku u žen

Ženy se potýkají se slabou bolestí břicha nejčastěji z důvodu menstruačního cyklu. Často udeří těsně před menstruací a je ukazatelem toho, že vše probíhá v těle v pořádku. 

Také bolest v podbřišku bez menstruace není ničím ojedinělým, pokud za ní stojí ovulace. Mohou za ni konkrétně hormony mající na starost produkci vajíčka.

Někdy však může slabá bolest vést až ke křečím. V tomto případě se vyplatí navštívit lékaře, který zjistí, zda za bolestí nestojí ještě něco jiného, třeba výše uvedená endometrióza nebo myomy.

Jestli vás trápí bolest v podbřišku během těhotenství, opět nejde o nic vážného. Dochází k růstu plodu a napínání dělohy. V případě, že bolest přetrvává delší dobu a doplňují ji horečky, závratě, pálení při močení nebo dokonce vaginální krvácení, vyhledejte pomoc lékaře.

Tip: Co pomáhá na bolest při menstruaci? Čtěte na blogu.

Bolest v podbřišku u mužů

Za tlakem v podbříšku u mužů stojí zase nejčastěji zánět slepého střeva, o němž jsme se už zmínili. Jít může ale také o žaludeční vředy spojené s bolestmi břicha při jídle i po něm.

bolest-v-podbrisku-u-muzu

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na břiše: Co s ní dělat?

Tupá bolest v podbřišku může zase signalizovat zánět slepého střeva. Ten doprovází zvracení a horečka. Muži se ale ještě mohou potýkat s dalšími problémy, kterými jsou zánět varlat a zvětšená prostata.

Zánět varlat se projevuje nejen bolestí v podbříšku, ale také teplotou a bolestí při pohlavním styku. Bohužel je chirurgický zákrok nevyhnutelný. Zvětšená prostata postihuje vyšší věkové kategorie a vyznačuje se častým močením a inkontinencí.

Bolest v podbřišku u dětí

Příčinou bolesti podbříška u novorozenců i kojenců bývají zaražené větry. Starší děti mohou trápit zažívací potíže, záněty, zácpa a další problémy. Jejich výskyt rozhodně nepodceňujte a zajděte se svými ratolestmi k pediatrovi.

Jak se zbavit bolesti v podbřišku?

V případě, že se potýkáte pouze se slabou bolestí, může vám pomoci například hořčík nebo další níže uvedené tipy. 

Jestli jste ještě nevyzkoušeli teplé obklady, protože se vám to zdá až příliš jednoduché, aby to fungovalo, zkuste svůj názor přehodnotit. Mohou totiž uvolnit svalové napětí a zmírnit tak nepříjemnou bolest v podbřišku.

I bylinky mají vliv na útlum bolesti. Uvařte si mátový nebo heřmánkový čaj, který má protizánětlivé účinky a přispívá k prokrvení organismu. Navíc tak udržíte tělo hydratované, což je pro správné fungování trávicí soustavy zásadní.

Pokud nebude bolest v podbřišku ustupovat a naopak se zhoršovat, tedy spojovat se i s dalšími zdravotními problémy, rozhodně zajděte do lékařské ordinace. Lékař provede důkladná vyšetření, která odhalí patrně závažnější příčinu vaší bolesti.

horcik-na-bolest-v-podbrisku

Tip: Co pomáhá proti zánětu močových cest? Dozvíte se na blogu.

Prevence bolesti v podbřišku: Jak pomáhá hořčík

Základem toho, jak předcházet bolení podbřišku, je zdravý životní styl. Zařaďte do svého života pravidelný pohyb, sestavte si vyvážený jídelníček a dopřávejte si dostatek spánku. To vše může velmi přispět k celkovému zlepšení trávicího a hormonálního systému.

S kvalitou spánku vám pomůže hořčík, který navíc podporuje kognitivní procesy mozku i činnost svalů. V našem těle často chybí, a proto ho doplňujte pravidelně. Nebojte se sáhnout po hořčíku s maximální účinností.

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy/?pv236=1871

Tip: Nedostatek hořčíku – příčiny, příznaky a jak ho doplnit? Všechny informace najdete na blogu.

Snažte se vyhýbat stresovým situacím, které mohou bolest v podbřišku akorát zhoršit. Opět vám pomůže hořčík. Usnadňuje přenos nervových signálů a uvolňuje svalové napětí. Navíc má vliv na imunitní systém i tvorbu zánětů v těle.

Prevence pohlavních chorob spočívá v důkladné hygieně a chráněném pohlavním styku. 

Zapomenout nesmíme ani na pravidelné preventivní prohlídky u lékaře, díky nimž se případné potíže odhalí včas.

Často kladené dotazy

Kde je podbřišek?

Podbřišek je část těla nacházející se mezi hrudníkem a pánevní oblastí. Je pod bránicí a mezi boky.

Co je v podbřišku?

V podbřišku se nachází mnoho orgánů. Patří k nim žaludek, střeva (tenké a tlusté střevo), slezina, játra, žlučník, ledviny a močový měchýř uvnitř pánevní oblasti. U žen jsou to navíc reprodukční orgány – vaječníky a děloha.

Co znamená bolest v podbřišku?

Silná bolest a píchání v podbřišku mohou být známkou vážného zdravotního problému. Dlouhodobou bolest rozhodně nepřecházejte a vyhledejte pomoc lékaře, který navrhne vhodnou léčbu.

Co způsobuje bolest v podbřišku?

Bolest v podbřišku má několik příčin. Nejčastěji bývá bolest břicha způsobena menstruací, zácpou, zánětem slepého střeva, zánětem pohlavních orgánů nebo infekcí močových cest.

Co je na levé straně v podbřišku?

Na levé straně se nachází střeva a ledviny, u žen ještě vaječníky a část dělohy.

Zdroje

  • FLASAR, Mark H.; CROSS, Raymond; GOLDBERG, Eric. Acute abdominal pain. Primary Care: Clinics in Office Practice, 2006, 33.3: 659-684.
  • CAPPELL, Mitchell S.; FRIEDEL, David. Abdominal pain during pregnancy. Gastroenterology Clinics, 2003, 32.1: 1-58.
  • GRAFF IV, Louis G.; ROBINSON, Dave. Abdominal pain and emergency department evaluation. Emergency medicine clinics of North America, 2001, 19.1: 123-136.
  • SANSON, Tracy G.; O'KEEFE, Kelly P. Evaluation of abdominal pain in the elderly. Emergency Medicine Clinics, 1996, 14.3: 615-627.
  • AMERICAN ACADEMY OF PEDIATRICS SUBCOMMITTEE ON CHRONIC ABDOMINAL PAIN, et al. Chronic abdominal pain in children. Pediatrics, 2005, 115.3: e370-e381.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.