Co pomáhá proti zánětu močových cest?

Zánět močových cest se mylně zaměňuje se zánětem močového měchýře. Jak je od sebe rozeznat, jaké mají příznaky a jak je léčit? Jaká je rychlá pomoc na zánět močového měchýře? Vše se dozvíte v článku níže.

co-pomaha-proti-zanetu-mocovych-cest-fb

 

Zánět močových cest x zánět močového měchýře

Zánět močového měchýře a zánět močových cest se mohou zdát podobné, ale nejsou. Cystitida je zánět močového měchýře, který může být způsoben infekčními nebo neinfekčními příčinami. A zánět močových cest je infekce močových cest, včetně všeho od močové trubice přes močový měchýř až po ledviny.

Chcete-li diagnostikovat zánět močového měchýře nebo zánět močových cest, lékař pravděpodobně začne shromážděním historie vašich příznaků a provedením fyzického vyšetření. Nařídí nejspíš analýzu moči, což znamená, že otestuje vzorek vaší moči na jakékoli abnormality. Testy analýzy moči a kultivace moči kontrolují bílé krvinky, červené krvinky, bakterie a další částice, které by mohly pomoci diagnostikovat stav.

Někdy se provede postup nazývaný cystoskopie, při kterém se tenká trubice s připojenou kamerou zavede močovou trubicí do močového traktu, aby se hledaly abnormality. Ultrazvuk, magnetická rezonance a CT mohou být také provedeny k nalezení problémů, které by mohly způsobovat vaše příznaky.

Tip: Hořčík v těhotenství: Nedostatek, rizika a jak ho doplnit.

Příčiny zánětu močového měchýře 

Nejčastější příčinou zánětu močového měchýře je bakteriální infekce. Některé podmínky mohou zvýšit pravděpodobnost, že k tomu dojde, včetně zdravotních stavů jako je cukrovka, těhotenství nebo ledvinové kameny.

Zánět močového měchýře může být akutní stav, který se rozvine náhle nebo dlouhodobý stav nazývaný intersticiální cystitida. Oba typy se dají zvládnout a mohou dokonce odeznít samy. Mezi rizikové faktory pro rozvoj cystitidy patří věk a pohlaví, protože ženská močová trubice (trubice vedoucí moč z těla z močového měchýře) je kratší a blíže konečníku než mužská.

Mezi nejvíce ohroženou skupinu, u které je zvýšené riziko rozvoje zánětu močových cest patří:

  • Ženy vyššího věku,
  • lidi trpící cukrovkou, 
  • ženy procházející hormonálními změnami (těhotenství, menopauza a antikoncepce).

bolest-ledvin

Tip:  Nemáte dostatek hořčíku? V dalším článku zjistíte,  jak jej rychle můžete doplnit.

Zánět močových cest je způsoben přemnožením mikroorganismů. Obvykle je způsoben bakteriemi, ale může být způsoben také houbami nebo parazity. Bakterie, které žijí na kůži, ve stolici nebo v tělesných tekutinách, se mohou dostat do močových cest močovou trubicí. Zánět močových cest je častější u žen a častěji se vyskytuje u starších dospělých. Mezi bakterie, které mohou způsobit zánět močových cest patří E. coli, Staphylococcus, Chlamydie či Mycoplasma. 

Příznaky zánětu

  • Bolest nebo tlak v podbřišku nebo v oblasti pánve.
  • Bolest, pálení nebo štípání při močení.
  • Časté močení.
  • Tmavá, zakalená, páchnoucí moč .
  • Zvýšená potřeba močení v noci.
  • Únava.
  • Krev v moči.

Kromě výše uvedených příznaků můžete se zánětem močových cest také zaznamenat horečku a zimnici, inkontinenci, zvracení, bolest v dolní části zad nebo v bocích.

Mladší děti vám nemusí být schopny říct o příznacích zánětu močových cest, které mají. Zatímco horečka je nejčastějším příznakem zánětu močových cest u kojenců a batolat, většina dětí s horečkou zánět močových cest nemá. Pokud máte obavy, že by vaše dítě mohlo mít zánět močových cest, promluvte si se zdravotníkem.

Rychlá pomoc a léčba zánětu močového měchýře

Zánět močových cest je obvykle způsoben bakteriální infekcí a k ​​jejich léčbě se používají antibiotika. Vhodné je také udržení hydratace, omezení příjmu kofeinu a alkoholu, používání zahřívacích podložek a užívání volně prodejných léků proti bolesti.

Závažné infekce mohou vyžadovat hospitalizaci a léčbu intravenózními antibiotiky. Pokud zaznamenáte horečku, zvracení nebo bolest v zádech nebo v bocích, vyhledejte lékařskou pomoc, protože by to mohlo být příznakem závažnější infekce.

Tip: Na podporu imunity zkuste doplňky stravy od české firmy mcePharma.

Domácí léčba zánětu močových cest 

Rychlá pomoc při zánětu močového měchýře je pití dostatečného množství vody, což může pomoci, předcházet i léčit zánět močových cest. Voda pomáhá orgánům močových cest účinně odstraňovat odpad z těla a zároveň zachovává životně důležité živiny a elektrolyty. Být hydratovaný také ředí moč a urychluje její cestu systémem, takže je pro bakterie těžší dostat se do buněk, které vystýlají močové orgány, a infikovat je. Neexistuje žádné stanovené doporučení, kolik vody denně vypít – potřeby lidí jsou různé. 

TIP: Je kohoutková voda zdravá? 

brusinky

Tip: Kurkumin a účinky na zdraví – od čeho vám uleví?

Časté močení může pomoci vyplavit bakterie z močových cest. Zkracuje také dobu, po kterou jsou bakterie v moči vystaveny buňkám v traktu, čímž se omezuje riziko jejich připojení k těmto buňkám a jejich infekce.

Brusinkový džus je jedním z nejlépe zavedených přírodních způsobů léčby zánětu močových cest. Lidé ho také používají k odstranění jiných infekcí a urychlení hojení ran. Brusinkový džus obsahuje sloučeniny, které mohou zabránit bakteriím E. coli v přichycení se k buňkám v močovém traktu. Brusinková šťáva také obsahuje antioxidanty, včetně polyfenolů, které mají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. 

Uro Help Forte je doplněk stravy s účinnou kombinací standardizovaného extraktuUrophenol® z kanadské brusinky. Extrakt se používá zejména na podporu zdraví močových cest. Obsahuje i vysoce biodostupný kurkumin, ten napomáhá udržování antioxidační rovnováhy při imunitních reakcích v těle, dále D-manózu a vitamin C. To vše ve formě prášku určeného pro přípravu instantního nápoje.

Vitamin C je antioxidant, který pomáhá zlepšovat funkce imunitního systému. Reaguje také s dusičnany v moči za vzniku oxidů dusíku, které mohou zabíjet bakterie. Může snížit pH moči, takže je méně pravděpodobné, že bakterie přežijí. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy-mocove-cesty/

Tip: Na podporu prostaty zkuste doplněk stravy Prostate support.

Zánět močových cest se může projevit, když se bakterie z konečníku nebo stolice dostanou do močové trubice. Jakmile jsou bakterie v močové trubici, mohou cestovat nahoru do jiných orgánů močových cest, kde mohou způsobit infekce. Po vymočení se otřete tak, aby se zabránilo přesunu bakterií z řitního otvoru do genitálií. 

Pohlavní styk může představovat zdroj bakterií a dalších mikrobů a přenést je do močových cest. Cvičení správné sexuální hygieny může pomoci toto riziko snížit. Příklady dobré sexuální hygieny zahrnují močení před a bezprostředně po sexu, používání ​​kondomu, mytí genitálií, zejména předkožky, před a po pohlavním styku, mytí genitálií nebo výměna kondomů při přechodu z análního na vaginální sex.

Prospěšné bakterie nazývané probiotika, mohou pomoci udržet močové cesty zdravé a bez škodlivých bakterií. Probiotika brání škodlivým bakteriím přichycovat se k buňkám močových cest, produkovat v moči peroxid vodíku, snižují pH moči a tím méně příznivé podmínky pro bakterie. Probiotika existují v několika potravinách, jako jsou mléčné výrobky nebo fermentované potraviny jako jsou jogurty, kefír, některé druhy sýrů či kysané zelí. Lidé mohou také užívat probiotické doplňky, obvykle jako kapsle nebo prášek.

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na břiše: Co s ní dělat?

Zdroje

  • Probiotics for urinary tract disease prevention and treatment. (2022) Probiotics for Human Nutrition in Health and Disease.
  • Cranberry extract with enhanced bactericidal activities against uropathogenic Escherichia coli within one minute of treatment. (2019) LWT.
  • The Urinary Tract Microbiome in Older Women Exhibits Host Genetic and Environmental Influences. (2020) Cell Host and Microbe.
  • Enhanced uropathogenic Escherichia coli-induced infection in uroepithelial cells by sugar through TLR-4 and JAK/STAT1 signaling pathways. (2021) Journal of Microbiology, Immunology and Infection.
  • Natural Polyphenols for Prevention and Treatment of Urinary Tract Infections. (2023) International Journal of Molecular Sciences.

 

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.