10 % sleva na designové oblečení nanoSPACE by LADA s kuponem DENZEME10. Pouze do 22.4.2024.

Kolostrum: přírodní zázrak pro imunitu

Z hlediska imunologie je imunita schopnost organismu bránit se patogenům, jako jsou viry, bakterie nebo nádorové buňky. V zájmu každého člověka je mít co nejlepší obranyschopnost, protože jen tak může odolávat chorobám. Zlepšit ji pomáhá otužování, saunování, zdravý životní styl, dostatek spánku a také pravidelné užívání potravinových doplňků na přírodní bázi. K nim například patří i kolostrum.

kolostrum-prirodni-zazrak-pro-imunitu- fb

 

Co je to kolostrum

Kolostrum neboli mlezivo, lze charakterizovat jako prvotní mléko, které je obecně známé především pro svůj vysoký obsah imunoglobulinů – protilátek, které jsou součástí imunitního systému. Nicméně kromě této bioaktivní složky, kolostrum obsahuje také řadu dalších neméně zajímavých látek. Příroda vytvořila kolostrum tak, aby především novorozencům zajistila dostatek stavebních kamenů pro potřebnou obranyschopnost. Díky svému komplexnímu složení působí kolostrum tak jedinečně – obsahuje výživové, imunitní a růstové složky.

Novorozenec získává pasivní imunitu prostřednictvím mleziva, což je prvotní mateřské mléko, jež se tvoří v mléčné žláze první hodiny po porodu. Obsahuje totiž vitamíny (D, A, C, skupina B), minerály (vápník, fosfor), stopové prvky, bílkoviny, růstové faktory a inhibitory proteáz, které sehrávají v imunitním systému významnou roli.

colostrum

Tip: Čtěte 12 tipů, jak posílit imunitu u dospělých i dětí.

Najdete v něm ale také protilátky neboli imunoglobuliny, které přímo působí proti virům, bakteriím a plísním, stejně jako laktoferin, jenž zabezpečuje imunitu proti nachlazení, chřipce a dalším infekcím a zároveň působí jako antioxidant.

Kolostrum dále obsahuje skupinu molekul tzv. PRP (Proline-Rich-Polypeptides neboli na prolin bohaté polypeptidy), která funguje jako regulátor imunitního systému – v závislosti na potřebách organismu ho stimulují, nebo utlumují. Důležitou roli sehrávají u autoimunitních onemocnění.

Proč je kolostrum důležité

Tím, že novorozený kojenec přijímá mléko od své matky, získává společně s ním právě kolostrum, jež ho chrání před nákazou běžnými infekčními nemocemi. V pozdějším věku se ke kolostru normálním způsobem člověk nedostane, což je z pochopitelných důvodů škoda.

Může ho ale přijímat formou potravinových doplňků, které obsahují kolostrum kravského nebo kozího původu, jež je tomu lidskému velmi podobné. Nejkvalitnější mlezivo se získává 24 hodin po narození telete nebo kůzlete. Kolostrum je třeba zpracovávat při nízkých teplotách. Ve svém vlastním zájmu byste proto měli svou imunitu podpořit užíváním přípravků s kolostrem, které jsou na trhu k dispozici.

Na co se při výběru kolostra zaměřit

Potravinové doplňky nenahrazují pestrou stravu, jsou však nápomocné v případech, kdy je zapotřebí zvýšit příjem určitých živin. Až si budete vybírat vhodný doplněk stravy s kolostrem, zaměřte se zejména na obsah imunoglobulinů, kterých by mělo být více než  30 %.

kolostrum-tablety_1

Tip: Jaký je nejlepší kolagen na pleť, vlasy a klouby? Čtěte na blogu.

Ideální je forma kolostra

  • rozpustná ve vodě,
  • lipozomální (s obsahem lipozomů),
  • mikronizovaná (se zmenšenými částicemi do 5 mikronů, čímž se zvýší jejich povrch).

Doplňky stravy s kolostrem: účinky na lidské zdraví

V nabídce obchodů mezi přípravky s obsahem kolostra vynikají doplňky stravy mcePharma. Kombinace kolostra a vitamínu D pro normální imunitní funkce ve formě prášku přímo rozpustného v ústech. Skvělý pro všední den, i dlouhé cesty. Bez polykání tablet i bez zapíjení.

  • Kombinace colostra českého původu,
  • kravské prvotní mateřské mléko,
  • 100% přírodní, bez barviv a konzervantů.
  • jednoduché použití pro děti i dospělé,
  • forma prášku rozpustná v ústech,
  • produkty se vyrábí v ČR, výroba pod certifikací ISO 22000:2018.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=colostrum

Například Immuno colostrum kids, který zlepšuje imunitu, podporuje správný růst kostí i zubů u dětí. Obsahuje mlezivo, vápník, vitamín D3 a arónii. Má jednoduché užití. Ochucený prášek s příchutí jahod stačí dát do bílého jogurtu, smoothie nebo mléka.

Pro dospělé osoby, ale také pro děti je určený orálně rozpustný prášek Colostrum stick s vitamínem D3, jenž obsahuje 800 mg kolostra v jednom sáčku. Výhodou tohoto přípravku je hlavně to, že ho dobře přijímají i ti, kteří jinak neradi polykají tablety nebo kapsle.

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na stehnech, jak se jí efektivně zbavit

Zdroje:

  • Menchetti, L., Traina, G., Tomasello, G., CASAGRANDE PROIETTI, P., Leonardi, L., Barbato, O. and Brecchia, G., 2016. Potential benefits of colostrum in gastrointestinal diseases. Frontiers in Bioscience, 8(2), pp.331-351.
  • Chandwe, K. and Kelly, P., 2021. Colostrum therapy for human gastrointestinal health and disease. Nutrients, 13(6), p.1956.
  • Uruakpa, F.O., Ismond, M.A.H. and Akobundu, E.N., 2002. Colostrum and its benefits: a review. Nutrition research, 22(6), pp.755-767.
  • Buttar, H.S., Bagwe, S.M., Bhullar, S.K. and Kaur, G., 2017. Health benefits of bovine colostrum in children and adults. In Dairy in human health and disease across the lifespan (pp. 3-20). Academic Press.
  • Playford, R.J., Cattell, M. and Marchbank, T., 2020. Marked variability in bioactivity between commercially available bovine colostrum for human use; implications for clinical trials. PLoS One, 15(6), p.e0234719.
  • Thapa, B.R., 2005. Health factors in colostrum. The Indian Journal of Pediatrics, 72, pp.579-581.
  • Arslan, A., Kaplan, M., Duman, H., Bayraktar, A., Ertürk, M., Henrick, B.M., Frese, S.A. and Karav, S., 2021. Bovine colostrum and its potential for human health and nutrition. Frontiers in Nutrition, 8, p.651721.
  • Mehra, R., Garhwal, R., Sangwan, K., Guiné, R.P., Lemos, E.T., Buttar, H.S., Visen, P.K.S., Kumar, N., Bhardwaj, A. and Kumar, H., 2022. Insights into the research trends on bovine colostrum: Beneficial health perspectives with special reference to manufacturing of functional foods and feed supplements. Nutrients, 14(3), p.659.
  • Playford, R.J., Macdonald, C.E. and Johnson, W.S., 2000. Colostrum and milk-derived peptide growth factors for the treatment of gastrointestinal disorders. The American Journal of Clinical Nutrition, 72(1), pp.5-14.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.