Proč regulovat tlak vody v domácnosti?

Voda ve vodovodním potrubí proudí pod určitým tlakem. Zodpovědnost za provozování, kontrolu a údržbu vnitřního vodovodu má jeho vlastník. Co s tím? Je důležité přistupovat k výběru správného vodního zařízení ve vaší domácnosti zodpovědně. Kolísavý tlak a jeho tlakové rázy mohou v systému vést k ničení spotřebičů. Redukční ventily a regulátory tlaku vody ve vašem vodovodním systému mohou zabránit mnoha problémů.

proc-regulovat-tlak-vody-v-domacnosti

 

Co je tlak vody v potrubí

Platí, že vnitřní vodovod, jehož provoz a údržbu upravuje norma ČSN EN 806-5, musí být stále pod přetlakem vody. I přesto se může stát, že se v domácnostech a bytech objeví problém s tlakem vody.

Tlak vody ve vodovodním řádu obvykle odpovídá výškovému rozdílu odběrového místa a nejvyššího odběrového místa, které je napojené na vodovodní řad. Maximální přetlak v nejnižších místech vodovodní sítě dle vyhlášky č. 428/2001 Sb. nesmí převyšovat hodnotu 0,6 MPa. V odůvodněných případech se ale může zvýšit na 0,7 MPa.

U zástavby do dvou nadzemních podlaží postačuje tlak 0,15 MPa, jak uvádí norma ČSN 75 5401. U zástavby nad dvě nadzemní podlaží musí být tlak ve vodovodním řadu nejméně 0,25 MPa. Tolik říká litera zákona.

tlak-v-potrubi

Tip: Přečtěte si článek, jestli je kohoutková voda zdravá.

Tlak vody v domácnosti

V domácnosti se však můžete setkat s nízkým, vysokým či proměnlivým tlakem vody ve vodovodní síti. Ani jedna varianta není příjemná.

Nízký tlak vody

Když je tlak nízký, často se objevuje problém s tím, že v některých částech domu či bytu z vodovodu teče voda slabým proudem, případně neteče vůbec. Na vině mohou být ucpané rozvody vody, neodhalený únik vody, vada hlavního uzávěru vody nebo vada ohřívače vody. Kvůli nízkému tlaku vody kolikrát není možné uspokojivě brát vodu na vícero místech v domácnost najednou.

Vysoký tlak vody

U vysokého tlaku zase dochází k rychlejšímu opotřebování těsnění, potrubí i připojených zařízení, jako je například bojler nebo myčka.

Kolísající tlak vody

Ani proměnlivý, tedy kolísající, tlak vody není žádnou výhrou. Dochází k tomu tehdy, je-li poddimenzovaná vodovodní přípojka, která pak v odběrovou špičku nemá dostatečnou kapacitu. Dochází k tomu v domech s nástavbou. U nich většinou původní projekt nepočítal s přidáním odběrových míst.

Jak zjistit nízký a vysoký tlak vody

V běžné domácnosti se sotva najdou pomůcky na měření tlaku ve vodovodním potrubí. Chce to mít k dispozici manometr neboli tlakoměr, který namontujete na jakoukoliv hadici v domě (třeba na tu u pračky), zapnete vodu a změříte její tlak.

Pokud ho nevlastníte, tak příčinu nízkého tlaku vody lze zjistit i tak, že zkontrolujete jednotlivé vodovodní kohoutky. Pokud zlobí jen jeden, je pravděpodobné, že závada bude u něho – třeba ucpání sítka. Je-li problém jen u teplé vody, tak na vině bude nejspíš bojler.

tlak-vody

Tip: Jak předejít úniku vody v domácnosti? Čtěte na blogu.

Jestliže zlobí všechny kohoutky, může se jednat o prasklé potrubí i málo otevřený hlavní uzávěr vody. Jak vysoký tlak je ve vodovodním řadu, by měl být schopen sdělit i dodavatel vody do odběrného místa.

Jak zvýšit tlak vody v rozvodech

Tlak vody ve vodovodním řadu lze regulovat pomocí redukčních a zpětných ventilů. Často se s nimi můžete setkat u bojleru nebo topení, kde upravují vyšší vstupní tlak na nižší hodnotu. Tím chrání domácí spotřebiče před možnými problémy, ke kterým by mohlo dojít v případě trvale vysokého tlaku ve vodovodním potrubí.

Princip fungování redukčního ventilu vychází z porovnání dvou sil s opačnou orientací, jež působí proti sobě. Jeho součástí je pružina, která tlačí uzávěr směrem dolů ve směru otevírání redukčního ventilu. Za ventilem tlak silově působí na membránu, ta zase tlačí uzávěr redukčního ventilu zpátky nahoru ve směru zavírání ventilu.

Když se vodovodní kohoutek otevře, za redukčním ventilem dochází za membránou k poklesu tlaku. Síla pružiny přitom překonává sílu působící na membránu. Výsledkem je, že se uzávěr ventilu posune dolů a zvýší se průtok vody ventilem. Čím více vody proudí z vodovodního kohoutku za redukčním ventilem, tím více klesá tlak pod membránou a tím více se pak ventil otevírá.

Kdy redukční ventil na vodu pořídit

Má-li vaše domácnost problémy s kolísavým tlakem, pak stojí za to popřemýšlet o pořízení regulačního ventilu, který automaticky reguluje výstupní tlak. Tlak vody může během dne být proměnlivý v čase v závislosti na výkyvech v odběru vody v domácnostech nebo vzdáleností odběrného místa od vodárny i rozdílem poloh.

redukcni-ventil

Tip: Co to je reverzní osmóza a jak funguje? Dozvíte se v následujícím článku.

Snížením tlaku ve vodovodním řadu dochází k ochraně kartuší v bateriích i sedel ventilů, bojlerů, kotlů, pračky, myčky. Redukční ventily se prodávají v různých velikostech i modelech, přičemž se dělí na:

  • Pístové – jeho základem je píst, jenž stlačuje pružinu. Průtok je možné zvýšit asi o 15 %.
  • Membránové – patří mezi spolehlivější, protože pružina tlačí na membránu, která brání vstupu vyššího tlaku. Membrána zároveň chrání celý vnitřek ventilu, jenž nepřichází do styku s vodou a díky tomu se nezanáší.

Jak vybrat redukční ventil na vodu

Při volbě vhodného redukčního ventilu je nutné zohlednit to, pro jakou budovu bude určený. Na výběr jsou ventily v různé velikosti i různém cenovém rozpětí. Dražší modely bývají již vybavené také manometrem a filtrací. Rozdíl je také v provedení, jak jsme si již uvedli výše.

Tlakové regulační ventily IMT

Inteligentní tlakové regulační ventily s filtrem jsou určené pro regulaci a filtraci vody v domácích vodovodních systémech. Ventil je instalován na vstupu vody do domu ihned za uzávěrem vody a je vybaven předfiltrem o velikosti 50 mikronů, který slouží k odstraňování nečistot a usazenin z vodySkutečný tlak lze vizuálně zobrazit na tlakoměru. Když je překročen nastavený tlak vody ventil okamžitě zareaguje na tuto změnu a tlak vody upraví na nastavenou hodnotu, kterou můžete vidět na vestavěném manometru. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=regula%C4%8Dn%C3%AD+tlakov%C3%BD

Tyto tlakové regulační ventily s filtrem umožňují plynulou regulaci tlaku vody v rozmezí od 0,1 do 0,4 MPa a nastavenou hodnotu tlaku je možné okamžitě zobrazit na vestavěném manometru. Filtrační systém ventilu zvyšuje životnost všech komponent v systému, jako jsou vodovodní baterie, filtrační vložky, změkčovací stanice a reverzní osmózové membrány. Pomáhá také zajistit kvalitu a čistotu vody v celém domácím vodovodním systému.

Výhody inteligentních regulačních ventilů s filtrem IMRITA:

  • Chrání spotřebiče před vysokým tlakem.
  • Plynulá regulace tlaku 0,1-0,4 MPa.
  • Automatická regenerace filtru - nerezová filtrační vložka se oplachuje, nemusí se měnit.
  • Nastavený tlak okamžitě vidíte na vestavěném manometru.
  • Účinný filtr do vodovodního systému 50 mikronů.
  • Zvyšuje životnost všech komponent v systému (vodovodních baterií, filtračních vložek, membrán reverzní osmózy).
  • Vhodné do domácnosti, ale i do hotelů, penzionů, kanceláří, panelových a rodinných domů.
  • Možné využít i v obytných domech s více byty.
  • Instalace na hlavní uzávěr vody v domácnosti.

Porovnání tlakových regulačních ventilů IMT

V nanoSPACE testujeme, hodnotíme a porovnáváme nejenom přístroje na čištění vzduchu, ale i na čištění pitné kohoutkové vody

Produkt Tlakový regulační ventil s filtrem IMT-M5 Tlakový regulační ventil s filtrem IMT-M8
Obrázek produktu tlakovy-regulacni- ventil-s-filtrom-IMT-M5 tlakovy-regulacni- ventil-s-filtrom-IMT-M8
Typ filtru omyvatelná filtrační vložka omyvatelná filtrační vložka
Schopnost filtrace 50 mikronů 50 mikronů
Průtok 1,5 m3/h 1,5 m3/h
Připojovací rozměry  M 1" / M 1"  M 1" / M 1"
Výstupní regulovaný tlak 0,1-0,4 MPa 0,1-0,4 MPa
Displej nemá přední displej pro kontrolu cyklu
Rozměry  135 x 134 x 359 mm 202x136x375 mm
Instalace na hlavní uzávěr vody na hlavní uzávěr vody
Hmotnost 2,8 kg 3,5 kg
Součást balení produktu

1 ks regulační ventil s předfiltrem, 2 ks spojovací adaptér 1" / 3/4", 2 ks těsnění, 1 ks manuál

1ks regulační ventil s filtrem, 2 ks spojovací adaptér 1" / 3/4", 2 ks těsnění, 1ks manuál  + 1ks napájecí adaptér 220v/50Hz

Dle tabulky porovnání produktů je zřejmé, že redukční ventily se od sebe tolik neliší. Rozdíl je pouze v rozměru, hmotnosti a doplňkového vybavení. Tlakový regulační ventil s filtrem IMT-M8 má oproti tlakovému regulačnímu ventilu s filtrem IMT-M5 v balení navíc napájecí adaptér 220v/50Hz a nabízí kontrolu tlaku přes přední displej.

Pokud váháte, který přístroj pořídit, doporučujeme volit do menších domácností a rodinných domů spíše regulační ventil IMT-M5, do větších domácností, domů s více byty či do komerčních budov, doporučujeme volit regulační ventil IMT-M8.

Zvýhodněný set filtrační jednotky IMT-U8 a regulačního ventilu IMT-M5

Kdo přemýšlí ekonomicky, tak si pořídí zvýhodněný set filtrační jednotky IMT-U8 a tlakového regulačního ventilu IMT-M5, čímž může ušetři několik tisíc korun. Velkoobjemová filtrační jednotka odstraňuje viry, bakterie, usazeniny a rez. Má vysokou účinnost filtrace 0,01 mikronu. Instaluje se na patu domu.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=filtra%C4%8Dn%C3%AD+jednotky

Když už budete do svého domu či bytu montovat regulační ventil, případně také filtrační jednotku, vyplatí se pořídit zároveň ostatní příslušenství k čištění pitné vody, jako je například automatická změkčovací stanice, která bojuje proti tvrdé vodě nebo přístroj k detekci úniku vody v domácnosti. 

Zdroje: