Jak zvolit vhodné oblečení na golf?

Chystáte se na golf poprvé a nevíte, co si obléct? Ke golfu neodmyslitelně patří etiketa, jejíž důležitou součástí je právě oblečení. Špatně zvolené oblečení může způsobit nepříjemnou až trapnou situaci.  

jak-zvolit-vhodne-obleceni-na-golf-fb_1

 

Jak zvolit vhodné oblečení na golf?

Golf byl historicky velmi striktní, co se týče oblečení, a jakákoliv odchylka působila neuctivě ke golfovému klubu, hřišti, ostatním hráčům i k samotné hře. Ačkoliv jsou v poslední době dříve zapovězené zvyky na golfových hřištích běžně k vidění, i tak byste měli dodržovat základní pravidla.

Důležité je i správně zvolené oblečení dle počasí. Mezi golfisty se vtipkuje, že neexistuje špatné počasí na golf, jen špatně oblečený golfista. Přesto, kdo hrál golf v dešti nebo v zimě, tak ví své. Golfová sezóna ve střední Evropě začíná na přelomu března a dubna a končí s listopadem. U nás většina golfistů vyráží na hřiště v dubnu a nejvíce jich tam uvidíte v květnu a v září, kdy je na golf nejvhodnější počasí.

Základní pravidla pro oblékání na golf

Existuje mnoho možností, jak se na golf obléct. Můžete si vybrat mezi velmi sportovním i elegantním oblečením. Určitě byste se ale měli obléct pohodlně. Ačkoliv byste neměli volit oblečení s nápisy a výraznými logy, i tak je golf jeden z nejbarevnějších sportů. Na profesionální i amatérské úrovni bývají k vidění i velice odvážné modely. Golf je hra gentlemanů s dlouholetou tradicí a určitě byste neměli jít na hřiště v džínech nebo riflích.

modre-saty-na-golf_1

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na zadku: Co na ni pomáhá

Golfová trička pro ženy i pro muže

Zřejmě nejviditelnějším a nejnápadnějším prvkem golfového outfitu je polo tričko, tedy tričko s límečkem. Dříve muži nosili na golf košile s kravatou, které dnes nahrazují právě polo trička.

Za teplého počasí je nutné vybírat trička z vhodných materiálu. Většina golfistů sází na bavlnu, poslední roky jsou ale čím dál populárnější antibakteriální nano materiály, které mají speciální průřez vláken a ochlazují pokožku až o 2 stupně, a zároveň eliminují zápach při pocení. Vhodná jsou také polo trička s odvětráváním, které oceníte v horkých letních dnech, do chladnějších dnů byste pak měli mít v zásobě polo trička s dlouhým rukávem.

TIP: Co je nanovlákno? Poznejte okem neviditelný zázrak, který chrání a léčí

Tílka s límečkem nebo stojáčkem

V horkých letních dnech určitě budete hledat i jiné alternativy, než jsou polo trička. Můžete například sáhnout po sportovním tílku s límečkem nebo se stojáčkem.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=polo+golf/

Sportovní mikina, svetr a bunda

V březnu a dubnu budete pravděpodobně potřebovat i svetr nebo sportovní mikinu. Mikina by nikdy neměla mít tkaničky, kapuci nebo kapsu na břiše. Na golf si vezměte sportovní bundu nebo vestu, která chrání proti větru a dešti. Nevhodné jsou zimní bundy, kabáty nebo péřovky, ideální jsou sportovní bundy a vesty, které vám poskytnou dostatek volnosti pro ruce a švih.

Kalhoty na golf

Jak už jsme si řekli na začátku, nejsou vhodné džíny ani rifle. Na golfové hřiště se nehodí ani pracovní kalhoty ani manžestráky. Vhodným oblečením jsou plátěné kalhoty nebo kraťasy. S těmi nikdy nemůžete sáhnout vedle a nosí je většina golfistů.

Sukně na golf

Většina žen volí krátkou sportovní sukni na tenis. Pokud se ale v takových sukních necítíte, můžete zvolit i speciální golfovou sukni, která má kapsy akorát tak veliké na golfové míčky a nikde vám nepřekáží v pohybu. Ženy by se ale měly vyhnout mini sukním.

Šaty na golf

V létě může být pro ženy nejpohodlnější nosit na golf šaty. Šaty by měly být opět sportovnější a měly by mít límeček nebo stojáček. Můžou být z bavlny, či z nanomateriálů, které mají kromě antibakteriálních i termoregulační vlastnosti. To znamená, že v létě dokáží ochladit pokožku až o dva stupně a ničí zápach potu.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=%C5%A1aty+golf/

Boty na golf

Dříve se na golf nosily boty, které byly k nerozeznání od klasických pánských polobotek. V dnešní době už na golfovém hřišti uvidíte boty, které vypadají jako klasická sportovní obuv. Boty na golf ale mívají speciální podrážku, která během švihu nepodkluzuje, aby se hráč mohl do rány pořádně opřít. Pokud začínáte, speciální golfovou obuv určitě nepotřebujete, na tréninky stačí jakékoliv tenisky.

Z jakých materiálů si kupovat oblečení

Pokud hrajete na jaře či na podzim, můžete sáhnout po oblečení na golf z bavlny, pokud máte problém s pocením, doporučujeme kombinaci bavlny a nanomateriálů.

V letních měsících už jsou vhodnější materiály z umělých vláken, které dobře odvádí pot, nebo materiály obohacené nanotechnologiemi, které pomáhají s lepší termoregulací těla. Pokud budete shánět kalhoty, měly byste se dívat po plátěných, které jsou na golf nejvhodnější.

TIP: Jsou nanotechnologie bezpečné?

Shrnutí: Co si vzít na golf

  • Polo tričko či polo tílko
  • Plátěné kalhoty či kraťasy
  • Sportovní sukně na tenis či golfové sukně
  • Šaty na golf
  • Sportovní boty nebo golfovou obuv

Pokud na golf vyrážíte poprvé, příliš neexperimentujte a sáhněte po klasickém polo tričku a plátěných kalhotech nebo golfových šatech. Důležité je, abyste se cítili pohodlně a dobře se vám hrálo. Nezapomínejte proto vybírat i oblečení s ohledem na počasí. Pokud víte, že máte problém s pocením, určitě se podívejte na kousky z nanomateriálu.

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.