Domácí antigenní test na COVID-19 – kde jej koupit a jak jej provést?

Domácí sebetestování je nejlepším způsobem, jak bez návštěvy zdravotnického zařízení určit, zda jste se nakazili nemocí COVID-19 – třeba ve chvíli, kdy se necítíte dobře nebo máte podezření na kontakt s pozitivní osobou. Aby vám antigenní test přinesl relevantní výsledek, je potřeba jej provést správně a ve správnou chvíli. Jak na to?

Tip: Jaký je rozdíl mezi PCR, antigenním a protilátkovým testem? Přečtěte si náš článek zde.

antigenni-testy-domaci-testovani-fb

 

Kdy udělat antigenní test na COVID-19?

Antigenní testy se používají ve fázi nástupu onemocnění, kdy je v organismu velké množství viru. Otestujte se 3. až 10. den po možném kontaktu s pozitivní osobou (v takovém případě by vás ale hygienická stanice měla poslat na PCR test), popř. první dny po nástupu příznaků. Mezi ty patří:

  • teplota nad 37,3°C,
  • kašel a potíže s dýcháním,
  • ztráta chuti a/nebo čichu,
  • přetrvávající únava,
  • bolesti v krku, hlavy, zad, svalů či kloubů.

Otestovat se samozřejmě můžete i preventivně – třeba před návštěvou kulturní akce nebo širší rodiny.

testovaci-metoda

Tip: Chcete se dozvědět více o antigenních testech? Přečtěte si článek: Antigenní testy na Covid-19: rychlé a levné řešení.

Jak mám antigenní test provést?

Antigenní rychlotesty se provádějí z kraje nosu, ze slin nebo výtěrem ze zadní stěny krku. Po odebrání vzorku se tyčinka umístí na do speciálního roztoku, který se poté kápne na test. Výsledky se zobrazí přibližně po 15 minutách.

Testujte se při pokojové teplotě. Pokud byl rychlotest uložený v chladnější místnosti, chvíli počkejte, než se jeho teplota zvýší.

Následující návod se týká odběru z kraje nosu a platí pro antigenní test Medomics, schválený v Německu pro sebetestování (BfArM) i profesionální použití (Paul-Ehrlich-Institut):

  1. Před odběrem se důkladně vysmrkejte, abyste co nejvíce posunuli sekret s buňkami z nosohltanu do přední části do nosní dutiny.
  2. Vybalte tyčinku s tamponem a zasuňte ji do nosní dírky do hloubky asi 2,5 cm. Asi 5krát obkružte vnitřní stěnu nosu, abyste získali co největší množství sekretu, a přitom s tyčinkou jemně otáčejte. Totožný postup zopakujte se stejnou tyčinkou i v druhé nosní dírce.
  3. Ze zkumavky s lyzačním pufrem odstraňte uzávěr a vložte do ní tyčinku s tamponem. Tamponem 10× otočte ve spodní části zkumavky a dotýkejte se přitom stěny a poté jej zvenku přimáčkněte 5× ke stěně zkumavky
  4. Nakonec tampon vytáhněte z roztoku tak, aby spočíval ve zkumavce, a několikrát jej přitlačte ke stěně, aby ve zkumavce zůstalo co největší množství vzorku. Tyčinku vyndejte a zkumavku uzavřete kapátkem.
  5. Vyjměte z fólie testovací sadu a do jamky nakapejte 4 kapky roztoku se vzorkem. Po 15 minutách odečtěte výsledky testu.

pouziti-testu

Jak u antigenního testu poznám výsledek?

Výsledek určíte podle přítomných čárek v testovacím poli:

  • negativní výsledek – čárka u písmene C,
  • pozitivní výsledek – čárka u písmene C i T,
  • neplatný výsledek – čárka u písmene T nebo žádná čárka.

Na které mutace koronaviru test funguje?

Antigenní test Medomics dokáže podle studií odhalit původní variantu viru SARS-CoV-2. Kromě toho detekuje následující mutace:

  • britská – alfa (B.1.1.7),
  • jihoafrická – beta (B.1.351, také jako 20C/501Y.V2),
  • brazilská – gamma (B.1.1.28/P.1),
  • indická – kappa (B.1.617/B.1.617.1) a delta (B.1.617.2),
  • peruánská – lambda (C.37),
  • kalifornská – epsilon (B.1.427/B.1.429), newyorská – iota (B.1.526),
  • nigerijská – eta (B.1.525),
  • kolumbijská – mu (B.1.621).

Výhody a nevýhody domácích antigenních testů

Výhody antigenních testů

rychlost – výsledky znáte do 15 minut

možnost použití doma

vhodné i pro testování dětí – méně invazivní než PCR test

možnost použití všude, kde je velká koncentrace lidí (firmy, školy, domovy seniorů, kulturní zařízeních apod.)

Nevýhody antigenních testů

nižší spolehlivost než PCR testy

Co dělat, když mám pozitivní výsledek?

V prvé řadě je třeba říct, že očkování proti nemoci COVID-19 nemůže vést k pozitivnímu výsledku antigenního testu. Při očkování se totiž do těla žádným způsobem nedostává proteinový obal viru, na který jsou rychlo-testy citlivé. Pozitivní výsledek po vakcinaci tedy svědčí o tom, že jste byli koronavirem infikováni.

antigenni-testovani

V případě pozitivního výsledku antigenního testu máte ze zákona povinnost kontaktovat svého lékaře. Ten vám vypíše žádanku na PCR test, který definitivně ověří, zda se jste nakazili nemocí COVID-19.

Tip: Covid-19: Nejčastější příznaky a jak poznat, jestli ho máte zjistíte v dalším článku.

Spolehlivost antigenních testů

Antigenní testy slouží k rychlému zjištění, zda můžete být nakaženi nemocí COVID-19. Slovo „můžete“ je zde důležité. Ač výrobci u předních rychlo-testů zaručují až 98,88% spolehlivost, stále jde o orientační test – potvrdit (či vyvrátit) nákazu musí lékař pomocí mnohem přesnějšího PCR testu.

#produkty#https://www.nanospace.cz/antigenni-testy/

Hodnota celkové spolehlivosti antigenních rychlo-testů se skládá ze dvou hlavních parametrů, senzitivity a specifity. Co vyjadřují?

  • senzitivita – vyjadřuje pravděpodobnost, že výsledek testu bude pozitivní v případě, že je testovaný člověk opravdu nemocný,
  • specifita – vyjadřuje pravděpodobnost, výsledek testu bude negativní v případě, že je testovaný člověk není virem SARS-CoV-2 infikován.

Co si z článku odnést?

  • Antigenní test provádějte 3 až 5 dní po nástupu příznaků, tedy ve chvíli, kdy ve svém těle máte potenciálně největší množství viru SARS-CoV-2.
  • Rychlo-testy se provádějí ze slin, popř. výtěrem tyčinkou z okraje nosu či ze zadní stěny krku. Po odebrání vzorek rozpusťte v tzv. lyzačním pufru a roztok nakapejte do testovací jamky. Přesný návod najdete u každého testu.
  • Výsledek odečítejte po 15 minutách. Čárku u písmene C svědčí o negativním nálezu, čárky u písmene C a T o pozitivním nálezu. Žádná čárka nebo čárka u písmene T znamená neplatný výsledek.
  • Antigenní testy dokáží detekovat i nejrozšířenější mutace SARS-CoV-2.
  • V případě pozitivního výsledku vždy kontaktujte svého lékaře a postupujte podle jeho pokynů.

 

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.

Zdroje:

  • Interim Guidance for Antigen Testing for SARS-CoV-2
  • SARS-CoV-2 Diagnostic Pipeline
  • Kyosei, Y., Yamura, S., Namba, M., Yoshimura, T., Watabe, S. and Ito, E., 2021. Antigen tests for COVID-19. Biophysics and physicobiology, 18, pp.28-39.
  • Hirotsu, Y., Maejima, M., Shibusawa, M., Nagakubo, Y., Hosaka, K., Amemiya, K., Sueki, H., Hayakawa, M., Mochizuki, H., Tsutsui, T. and Kakizaki, Y., 2020. Comparison of automated SARS-CoV-2 antigen test for COVID-19 infection with quantitative RT-PCR using 313 nasopharyngeal swabs, including from seven serially followed patients. International Journal of Infectious Diseases, 99, pp.397-402.
  • Lefever, S., Indevuyst, C., Cuypers, L., Dewaele, K., Yin, N., Cotton, F., Padalko, E., Oyaert, M., Descy, J., Cavalier, E. and Van Ranst, M., 2021. Comparison of the quantitative diasorin liaison antigen test to reverse transcription-PCR for the diagnosis of COVID-19 in symptomatic and asymptomatic outpatients. Journal of clinical microbiology, 59(7), pp.e00374-21.
  • Bai, H., Cai, X. and Zhang, X., 2020. Landscape coronavirus disease 2019 test (COVID-19 test) in vitro—A comparison of PCR vs immunoassay vs Crispr-based test. OSF Prepr.
  • Harmon, A., Chang, C., Salcedo, N., Sena, B., Herrera, B.B., Bosch, I. and Holberger, L.E., 2021. Validation of an at-home direct antigen rapid test for COVID-19. JAMA network open, 4(8), pp.e2126931-e2126931.
  • Albert, E., Torres, I., Bueno, F., Huntley, D., Molla, E., Fernández-Fuentes, M.Á., Martínez, M., Poujois, S., Forqué, L., Valdivia, A. and de la Asunción, C.S., 2021. Field evaluation of a rapid antigen test (Panbio™ COVID-19 Ag Rapid Test Device) for COVID-19 diagnosis in primary healthcare centres. Clinical microbiology and infection, 27(3), pp.472-e7