Nanoroušky - jak nekoupit padělek?

Pokud se chcete před viry a bakteriemi chránit co nejlépe, použijete pravděpodobně respirátory či roušky s označením nano. Ty totiž deklarují vyšší ochranu či mají testy přímo na ochranu před viry. Věděli jste ale, že se v ČR prodávají i falešné nanoroušky? Jak se nenechat napálit, nevyhodit peníze a koupit opravdu roušku či respirátor s nanomembránou? Dozvíte se níže.

nanorousky-pozor-na-padelky-fb

 

Nanovlákna jedině z ČR!

Možná jste zaregistrovali nedávno proběhlou kauzu falešných nanoroušek. Vědci z Technické univerzity v Liberci otestovali šest nanoroušek, které jsou k dostání v České republice - tři dovozové a tři vyrobené v ČR. Všechny výrobky se prodávaly s označením “nano” a v jejich popisech bylo uvedeno, že obsahují nanotextilii.

Testy ale velmi záhy odhalily, že dovozové roušky užívají označení nano neprávem. Ani v jedné z těchto zahraničních roušek dovezených z Asie totiž nebyla nalezena žádná nanovlákenná textilie. Výrobky obsahovaly pouze tzv. mikrovlákenné textilie s otvory o velikosti až 30 000 nanometrů - přitom koronavirus SARS-CoV-2 má velikost pouze 80 až 150 nanometrů! Tyto falešné nanoroušky tedy ochrání nositele zhruba stejně jako staré bavlněné tričko, ale za cenu mnohonásobně vyšší.

Tip: Co je nanovlákno? Přečtěte si článek zde.

nanorousky-pro-muze-a-zeny

Oproti tomu všechny české výrobky označené ‚‚nano’’ nanovlákennou membránu skutečně obsahovaly. Opravdová nanomembrána má díky hustotě vláken tak maličké otvory, že dokáže zachytit i částice mnohem menší než 100 nanometrů - tedy bez problémů i viry, včetně koronaviru, a také bakterie. Přesto ale zůstává velmi prodyšná a dobře se přes ní dýchá.

Jak tedy postupovat, pokud si chcete pořídit opravdovou nanoroušku a ne padělek?

1. Nakupujte pouze od ověřených výrobců

Na trhu se vyskytuje velké množství zmetků a to nejenom na e-shopech, ale třeba i v kamenných lékárnách. Na našem e-shopu nanoSPACE naleznete pouze zboží od ověřených českých výrobců sdružených v Asociaci nanotechnologického průmyslu.

2. Dejte přednost českým výrobkům

Česká republika je nanotechnologická velmoc, proto v této oblasti dává smysl zakoupit české výrobky a podpořit místní podnikatele. České nanoroušky jsou také testovány dle evropských norem a mají certifikáty, které jsou snadno ověřitelné. Oproti tomu výrobky ze zahraničí (a především z Asie) mají velmi často certifikáty, jejichž platnost je složité ověřit i pro české úřady, natož pro spotřebitele. Seznam ověřených výrobců nanoroušek naleznete zde.

#produkty#https://www.nanospace.cz/designove-nano-rousky/?order=bestseller/

Tip: Chtěli byste aby vám rouška vydržela déle než na jeden den? Zkuste designové pratelné nano roušky nebo antivirové nano šátky nanoSPACE.

3. Poznám nějak falešnou nanoroušku?

V případě roušek a respirátorů je pro laika rozpoznání padělku prakticky nemožné, na což samozřejmě podvodníci vsází. Roušky s nanomembránou vypadají na první pohled podobně jako běžné chirurgické roušky, rozdíl se zjistí až pod elektronovým mikroskopem. I zde tedy platí, že 100% jistotu budete mít pouze, když nakoupíte od ověřených výrobců.

4. Nesnažte se za každou cenu ušetřit

Ceny opravdových nanoroušek a falešných nanoroušek se mohou lišit. Roušky s nanovlákennou membránou totiž vyžadují jinou technologii výroby, což samozřejmě trochu navyšuje náklady a výslednou cenu výrobku. Nesnažte se tedy za každou cenu ušetřit a koupit co nejlevnější nanoroušku - je totiž dost možné, že koupíte pouze obyčejnou, ale předraženou ústenku.

Nabídka nano roušek ve větších baleních

#produkty#https://www.nanospace.cz/nano-rousky/?dd=11/

Zdroje:

  • Essa, W.K., Yasin, S.A., Saeed, I.A. and Ali, G.A., 2021. Nanofiber-based face masks and respirators as COVID-19 protection: A review. Membranes, 11(4), p.250.
  • Naragund, V.S. and Panda, P.K., 2022. Electrospun nanofiber-based respiratory face masks—A review. Emergent materials, 5(2), pp.261-278.
  • Ullah, S., Ullah, A., Lee, J., Jeong, Y., Hashmi, M., Zhu, C., Joo, K.I., Cha, H.J. and Kim, I.S., 2020. Reusability comparison of melt-blown vs nanofiber face mask filters for use in the coronavirus pandemic. ACS Applied nano materials, 3(7), pp.7231-7241.
  • Tebyetekerwa, M., Xu, Z., Yang, S. and Ramakrishna, S., 2020. Electrospun nanofibers-based face masks. Advanced Fiber Materials, 2(3), pp.161-166.
  • Elngar, A.A. and El-Dek, S.I., 2021. A novel artificial face mask based nanofibers with special intelligent engineered nanocomposite against covid-19. Items Page Number, 5(2).
  • Zhang, Z., Ji, D., He, H. and Ramakrishna, S., 2021. Electrospun ultrafine fibers for advanced face masks. Materials Science and Engineering: R: Reports, 143, p.100594.
  • Seidi, F., Deng, C., Zhong, Y., Liu, Y., Huang, Y., Li, C. and Xiao, H., 2021. Functionalized masks: powerful materials against COVID‐19 and future pandemics. Small, 17(42), p.2102453.
  • O’Dowd, K., Nair, K.M., Forouzandeh, P., Mathew, S., Grant, J., Moran, R., Bartlett, J., Bird, J. and Pillai, S.C., 2020. Face masks and respirators in the fight against the COVID-19 pandemic: A review of current materials, advances and future perspectives. Materials, 13(15), p.3363.
 
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.