Paraziti v rouškách a respirátorech: nesmysl, nebo holá skutečnost?

Určitě jste si všimli, že internet zaplavily různé zprávy, fotografie a videa „dokazující“, že roušky a respirátory jsou kontaminovány červi – ať už přírodními, živými, nebo dokonce i robotickými, kteří ohrožují lidské zdraví. Tato informace logicky mezi lidmi vyvolala paniku a obavy z nošení těchto ochranných pomůcek. Je ale opravdu čeho se bát, nebo se jedná o další fake news kolem pandemie onemocnění covid-19 ?

paraziti-v-rouskach-fb

 

S informacemi, že se v rouškách a respirátorech hemží prapodivní parazité, se v posledních týdnech doslova strhla lavina. Jedna děsivá zpráva střídá druhou a nikdo už neví, čemu může věřit. Proto se celou záležitostí ihned začali zabývat odborníci, kteří se na vše podívali pořádně zblízka.

Roušky a respirátory pod mikroskopem

Biologické centrum Akademie věd České republiky se velmi rychle pustilo do zkoumání údajných parazitů v ochranných pomůckách. Pod drobnohled si vzali různé druhy respirátorů a roušek a důkladně je prozkoumali pod binolupou i světelným mikroskopem. A co našli?

Roušky a respirátory jsou vyráběny z netkané textilie, kterou tvoří vrstva vláken, které jsou mnohonásobně tenčí než lidský vlas. Vytvářejí ale natolik hustý filtr, že účinně zachytávají bakterie, viry a kapénky aerosolu, které nositel vydechuje. U nano roušek a nano respirátorů je díky nanovlákenné membráně prokázaný záchyt bakterií a virů dokonce až 99,9 %, což je činí nejúčinnějšími ochrannými pomůckami i před koronavirem SARS-CoV-2, který způsobuje právě onemocnění covid-19.

Mezi typickými vlákny, jež mají hladký povrch odpovídající syntetickému vláknu, skutečně objevili několik černých objektů. Jejich struktura se výrazně liší nejen od vlákna roušek nebo respirátorů, ale i čehokoli živého. Nejedná se tedy o žádné červy, a už vůbec ne o obávaného vlasovce mízního či jiné druhy parazitů.

Co se v rouškách a respirátorech skrývá?

Objekty, které odborníci z Biologického centra Akademie věd České republiky našli v rouškách a respirátorech svou strukturou odpovídají úlomkům přírodního vlákna. O jejich původu se dá však jen těžko spekulovat. V podstatě se jedná o všudypřítomné mikroskopické smetí, které lítá všude kolem nás a po dosednutí tvoří prach a běžné nečistoty, které se na tyto pomůcky mohou dostat po vyndání z obalu, při manipulaci nebo nošení.

Může se ale jednat i o vlastní materiál roušek a respirátorů. Poškozený konec vlákna je užší, zkrabacený a může skutečně připomínat i nějaké cizorodé vlákno, ale není tomu tak.

Jaktože se TO ale hýbe?

Nejspíše vás stále znepokojuje, jak je možné, že se tato vlákna a nečistoty pohybují, když se jedná o neživé objekty. Možných příčin je hned několik. Mezi hlavní rozhodně patří elektrostatický náboj. Právě díky němu roušky a respirátory plní svoji filtrační účinnost a zachytávají aerosol, viry a bakterie uprostřed statického prostředí. Po vytažení z obalu a roztažení se v nich však tento náboj výrazně zvyšuje a jeho vlivem je opravdu možné, že se volná vlákna v netkané textilii mohou pohybovat.

To stejné způsobuje i proud vzduchu. Vlákna použitá na výrobu těchto ochranných pomůcek jsou velmi jemná a lehká a sebemenší závan vzduchu, který vy ani nemusíte postřehnout, s nimi dokáže hýbat.

respiratory-pro-muze-a-zeny

Další příčinou je i vlhkost. Jakmile jakékoli vlákno, včetně vlasu, nebo nečistoty vystavíte vlhkosti, začnou se kroutit, což může vypadat jako by se skutečně pohybovaly.

Nebojte se a chraňte se!

Jak je z výše uvedených informací zřejmé, jedná se jen o další dezinformaci, kterých se v době pandemie koronaviru objevuje víc než dost. Roušky a respirátory jsou opravdu nezávadné, a naopak skvěle plní svoji ochrannou funkci dýchacích cest před viry, bakteriemi a jinými mikroorganismy, které ohrožují naše zdraví. Nemusíte se tedy ničeho bát a nadále můžete tyto ochranné pomůcky bezpečně využívat. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/respiratory/

> Reportáž televize Seznam

Lída Kučerová z nanoSPACE
Lída Kučerová je textařka, která při psaní využívá pořádnou dávku empatie a psychologie. Ráda pracuje s emocemi a jejím cílem je lidsky, čtivě a pomocí trefně zvolených slov předávat informace o produktech a zajímavostech zákazníkům nanoSPACE®.