Dětské respirátory: Jak to s nimi je?

Poměrně hodně internetových obchodů má ve své nabídce respirátory pro děti. Přitom bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný na tiskové konferenci k mimořádnému opatření uvedl, že dětské respirátory na trhu nejsou, protože se jednoduše nevyrábí. Jaká je tedy pravda o respirátorech pro děti? A proč zvolit k ochraně dětí před koronavirem radši nano roušku?

detske-respiratory-fb

 

Certifikované respirátory pro děti neexistují

Pro správné pochopení celé situace kolem respirátorů si musíte uvědomit jednu zcela zásadní věc. Přestože dnes nosíme respirátory, abychom se chránili před onemocněním Covid-19, stále se v první řadě jedná o ochranné pracovní pomůcky do náročného (průmyslového) prostředí.

A protože je v EU zakázaná dětská práce, nikdo nepředpokládal, že by tyto respirátory měly někdy sloužit i dětem. Z toho důvodu na dětské respirátory neexistuje žádná norma. To znamená, že na trhu nemohou být ani dětské respirátory s certifikátem.

Ministerstvo zdravotnictví si tento fakt evidentně uvědomilo, a proto do mimořádného opatření umístilo výjimku z povinného nošení respirátorů pro děti od 2 do 15 let, které mohou k ochraně před onemocněním Covid-19 používat místo respirátorů například zdravotnickou ústenku nebo ideálně nano roušku.

Respirátor musí dokonale přiléhat k obličeji

Problém spočívá především ve velikosti a tvaru respirátorů. Stačí drobná netěsnost v dosedací obličejové linii a účinnost ochrany výrazně klesá. Pokud má respirátor plnit účel, musí na obličeji sedět dokonale.

Univerzální velikost respirátorů se zdaleka nehodí pro každého. Ani přitažením gumiček, vázacích šňůrek nebo nastavitelných pásků často nedosáhnete dokonalého výsledku. Lidem s menším nebo naopak větším obličejem bude univerzální respirátor velice pravděpodobně odstávat. Naštěstí dost výrobců už nabízí různé velikosti respirátorů, které nesou označení S, M a L.

Tip na článek: Jak vybrat respirátor?

Bohužel, ani nejmenší velikost respirátorů není vhodná pro dětské obličeje.

Součástí certifikace respirátorů podle evropské normy EN 149:2001+A1:2009 je také fit test. Při něm si respirátor nasadí reálný člověk a v laboratorním prostředí se testuje, jestli vlivem netěsnosti na tváři neproudí kolem ochranné pomůcky vzduch. Norma povoluje maximální obtok vzduchu (tzv. fit faktor) ve výši dvou procent pro respirátor třídy FFP2 a jednoho procenta pro respirátor třídy FFP3.

rousky-ve-skole

Je nutné dodat, že fit test se pokaždé provádí na dospělých lidech. Nikdo netestuje fit faktor na dětech, což opět vychází z neexistence dětské normy na respirátory.

Dětský obličej není pouze menší. Má také jiné proporce než tvář dospělého, proto se dětem nošení respirátorů obecně nedoporučuje. Pro ochranu dětí před koronavirem je lepší zvolit například dobře padnoucí nano roušku od prověřeného výrobce.

Tip: Nevíte, jak vybrat roušku pro děti? Zjistíte zde.

KN95 není respirátor pro děti

Poptávka po dětských respirátorech vede některé společnosti i k podvodnému jednání. Často dochází především ke dvěma situacím.

  1. Výrobce zmenší svůj certifikovaný respirátor a začne ho prodávat jako respirátor pro děti.
  2. Prodejce zákazníkům nabízí menší KN95 respirátory z Číny, které vydává za dětské respirátory.

V obou případech se zřejmě jedná o podvod, který může ohrozit zdraví vašich dětí. Neexistenci dětských respirátorů potvrdil ČTK i Jiří Kůs.

Čínské respirátory KN95 jsou menší a trochu jinak tvarované než respirátory vyrobené a certifikované v Evropě, a to z toho důvodu, aby lépe seděly na asijských obličejích. Rozhodně se však nejedná o dětské respirátory.

Obrovské rozdíly jsou také v testované filtraci. Evropské respirátory jsou testované podle průmyslové normy EN 149:2001+A1:2009. Odborníci v laboratořích tak například zkoumají, jak si respirátor poradí se záchytem jemného dolomitového prachu, pylu a miniaturních kapiček parafínu. V současné době povinná třída ochrany FFP2 musí v testu zachytit minimálně 94 % částic o střední velikosti 0,6 mikrometru.

Respirátory KN95 se v Česku nesmí prodávat

Naproti tomu čínská norma GB 2626, která vede k označení KN95 se testem filtrace parafínu vůbec nezabývá. Z toho důvodu čínské respirátory KN95 nedoporučuje Česká obchodní inspekce. O nekvalitě respirátorů KN95 se přesvědčili i odborníci z Technické univerzity v Liberci, kteří v testu pro pořad A DOST! zkoumali několik druhů respirátorů. Zatímco českým respirátorům se v testu dařilo, čínské KN95 doslova propadly. Například ve zkoušce filtrace parafinu zachytily jenom 33,5 % částic parafínového oleje. Špatných výsledků dosáhly i v dalších testech filtrační účinnosti, a proto by nesplnily evropskou normu EN 149:2001+A1:2009.

respirator

Čínské respirátory KN95 jsou jako prevence nákazy Coivd-19 naprosto nevhodné. A to nejenom pro děti, ale i pro dospělé. Kromě toho se u nás čínské respirátory bez evropské certifikace nesmí ani prodávat. To pro Lidovky potvrdil i Jiří Kůs, předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR.

Jestli se chcete dozvědět více o rozdílech mezi respirátory FFP2 a KN95, přečtěte si dokument Průvodce základy regulace obličejových masek, ve kterém Ministerstvo průmyslu a obchodu zdůvodňuje, proč respirátory KN95 nelze považovat za rovnocené řešení s respirátory FFP2.

Tip na článek: Jaký je rozdíl mezi respirátorem FFP2 a KN95? 

Jak poznat evropský respirátor?

Jak už jsme několikrát uvedli, respirátor není úplně vhodnou ochrannou pomůckou pro děti do 15 let. Pokud si však chcete pořídit kvalitní respirátor z EU, musí na sobě mít:

  • název respirátoru
  • platnou normu, podle které byl respirátor certifikován (EN 149:2001+A1:2009)
  • třída ochrany (FFP2, FFP3)
  • značku R (opakovatelně použitelný) nebo NR (jednorázově použitelný)
  • značku CE spolu s čtyřčíslím udávajícím akreditovanou zkušebnu, která vydala příslušný certifikát EU

Pozor si dejte na čínské respirátory s padělanou certifikací, o kterých píšou například Hospodářské noviny.

Nano rouška jako účinná ochrana dětí před koronavirem

Běžná rouška chrání pouze vaše okolí a kromě toho ztrácí účinnost už po několika minutách nošení. Dětské respirátory se nevyrábí. Jak teda dětem zajistit efektivní ochranu před koronavirem?

Pokud se rozhodnete pro nano roušku, určitě nešlápnete vedle. Ochrannou membránu tvoří hustá síť nanovláken, která funguje na principu mechanické zábrany. Mezery mezi vlákny jsou natolik malé, že se skrze ně nedokáže dostat ani vir. Díky tomu nano rouška obousměrně zachytí až 99,9 % bakterií a virů. Nano materiál má navíc velice dobrou prodyšnost, kterou děti ocení například při několikahodinovém sezení ve škole.

#produkty#https://www.nanospace.cz/detske-rousky/?order=bestseller/

Nano roušky se vyrábí v několika velikostech, aby dokonale padly dětem i dospělým. Dětská velikost většinou lépe sedí dětem prvního stupně základních škol. Náctileté děti pak už často nosí menší nano roušky pro dospělé.

Hlavní výhody nano roušek oproti zdravotním ústenkám:

  • Membrána funguje na principu mechanické zábrany a zachytí až 99,9 % bakterií a virů
  • Neztrácí účinnost zvlhnutím
  • Chrání před viry a bakteriemi toho, kdo ji nosí
  • V nano roušce se lépe dýchá, protože materiál je prodyšnější
  • Nepropustí alergeny, proto je vhodná i pro alergiky 

Jestli vás problematika zájímá, přečtěte si více informací v našem článku Jaký je rozdíl mezi konvenční rouškou a nanovlákennou rouškou?

Zdroje

  • Ullah, S., Ullah, A., Lee, J., Jeong, Y., Hashmi, M., Zhu, C., Joo, K.I., Cha, H.J. and Kim, I.S., 2020. Reusability comparison of melt-blown vs nanofiber face mask filters for use in the coronavirus pandemic. ACS Applied nano materials, 3(7), pp.7231-7241.
  • Damokhi, A., Yousefinejad, S., Fakherpour, A. and Jahangiri, M., 2022. Improvement of performance and function in respiratory protection equipment using nanomaterials. Journal of Nanoparticle Research, 24(4), p.76.
  • Suen, L.K.P., Guo, Y.P., Ho, S.S., Au-Yeung, C.H. and Lam, S.C., 2020. Comparing mask fit and usability of traditional and nanofibre N95 filtering facepiece respirators before and after nursing procedures. Journal of Hospital Infection, 104(3), pp.336-343.
  • Skaria, S.D. and Smaldone, G.C., 2014. Respiratory source control using surgical masks with nanofiber media. Annals of occupational hygiene, 58(6), pp.771-781.
  • Abbasinia, M., Karimie, S., Haghighat, M. and Mohammadfam, I., 2018. Application of nanomaterials in personal respiratory protection equipment: a literature review. Safety, 4(4), p.47.
  • Tcharkhtchi, A., Abbasnezhad, N., Seydani, M.Z., Zirak, N., Farzaneh, S. and Shirinbayan, M., 2021. An overview of filtration efficiency through the masks: Mechanisms of the aerosols penetration. Bioactive materials, 6(1), pp.106-122.
  • Akduman, C. and Akcakoca Kumbasar, E.P., 2018, December. Nanofibers in face masks and respirators to provide better protection. In IOP conference series: Materials science and engineering (Vol. 460, p. 012013). IOP Publishing.
  • Naragund, V.S. and Panda, P.K., 2022. Electrospun nanofiber-based respiratory face masks—A review. Emergent materials, 5(2), pp.261-278.
  • Zhang, Z., Ji, D., He, H. and Ramakrishna, S., 2021. Electrospun ultrafine fibers for advanced face masks. Materials Science and Engineering: R: Reports, 143, p.100594.
  • Seidi, F., Deng, C., Zhong, Y., Liu, Y., Huang, Y., Li, C. and Xiao, H., 2021. Functionalized masks: powerful materials against COVID‐19 and future pandemics. Small, 17(42), p.2102453.

 

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.