Proč je dobré mít ionizátor v čističce vzduchu?

Kvalita ovzduší není v dnešní době v mnoha oblastech ideální. Je velmi důležité mít čistý vzduch tam, kde trávíme nejvíce času, protože špatná kvalita vzduchu může mít negativní dopad na naše zdraví. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je použití čističky vzduchu s ionizátorem. V tomto článku se dozvíte, proč je dobré mít ionizátor v čističce vzduchu a jaké jsou jeho hlavní výhody.

ionizator-v-cisticce-vdzuchu-fb

 

Co je to ionizátor a jak funguje

Ionizátor je zařízení, které produkuje záporně nabité ionty. Tyto ionty jsou uvolňovány do vzduchu, kde se vážou na kladně nabité částice, jako jsou prach a různé znečišťující látky. Ty pak klesají k zemi, kde je pak zachytí filtr čističky vzduchu nebo je snadno odstraníte při běžném úklidu. Je důležité si uvědomit, že ionizátor sám o sobě nečistí vzduch.

Pro porovnání, běžně se v bytě nachází okolo 100 záporných iontů na 1 cm/m3, zatímco třeba v lese je jich až 5 000 (po bouřce až 50 000).  

Jak funguje ionizátor

Podobně jako v přírodě, kdy se ionizuje vzduch při bouřce, i ionizátor přispívá k čištění vzduchu od nežádoucích látek. Záporně nabité ionty, které ionizátor vytváří, se vážou na kladné částice vznášející se ve vzduchu a způsobují jejich shlukování. Sám o sobě ionizátor nečistí, ale pomáhá shluky částic zachytávat na filtrech čističky vzduchu, kde se usadí a odstraní se ze vzduchu.

blesky-bourka-zaporne-ionty-jako-ionizator

Tento proces ionizace vzduchu je často přirovnáván k horskému svěžímu vzduchu, a to hlavně proto, že ionizace částečně pohlcuje i některé pachy. Ionizátory sami o sobě nečistí, ale v kombinací s čističkou vzduchu dokážou velmi efektivně kromě běžných znečišťujících látek, jako je prach, pyl a další běžné alergeny, odbourat také různé plyny, jako je methan a těkavé látky, které se mohou uvolňovat například z nátěrů, lepidel apod.

Druhy ionizátorů

Při výběru čističky vzduchu s ionizátorem můžete narazit na dva typy ionizátorů, a to na klasický ionizátor a plasmový inozátor. Oba dva typy slouží k efektivnímu čištění vzduchu od nežádoucích látek, ale jsou mezi nimi rozdíly v tom, jak tyto zařízení pracují.

Klasický ionizátor vzduchu

Klasický ionizátor vytváří pouze záporně nabité ionty, které na sebe vážou znečišťující látky z ovzduší a vytváří shluky, které se mechanicky ze vzduchu odstraní tím, že je zachytí filtr nebo spadnou na zem.

Plazmový ionizátor vzduchu

Plazmový ionizátor vzduchu funguje na základě technologie plazmatu. Plazma je ionizovaný plyn, který vytváří kladné i záporné ionty a volné elektrony, které ze vzduchu pomáhají odstraňovat navíc bakterie, viry a plyny (např. těkavé látky). Tato technologie umožňuje plazmovým ionizátorům vytvářet také mnohem více iontů než klasické ionizátory. Plazma reaguje s nečistotami ve vzduchu a mění je na neaktivní produkty. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/cisticky-vzduchu-s-ionizatorem/

Tip: Nejlepší čističky vzduchu: Jak vybrat tu pravou? Dozvíte se v našem článku.

Vliv znečištěného vzduchu na zdraví

Možná jste už u sebe někdy vypozorovali chvíli, kdy se vám špatně dýchá. Často se to stává například během smogových situací v zimě nebo při pobytu v oblasti se silně znečištěným prostředím. Špatná kvalita vzduchu může mít řadu negativních dopadů na naše zdraví. Ve znečištěném vzduchu se mohou nacházet škodlivé látky, které pronikají do našich plic a následně i do krevního oběhu. 

To může vést k různým zdravotním problémům, jako jsou:

  • Respirační onemocnění, 
  • alergie, astma, 
  • bolesti hlavy, 
  • únava, 
  • podráždění očí a další. 

Kde využijete čističku vzduchu s ionizátorem

Čističky vzduchu s ionizátorem jsou dnes oblíbeným pomocníkem nejen v domácnostech. Využijete je na mnoha místech:

  • Domov, 
  • kancelář – v pracovním prostředí zvyšuje pohodlí zaměstnanců, minimalizuje únavu a podporuje produktivitu;
  • ložnice  zlepšuje kvalitu vzduchu a tím i kvalitu spánku, což je důležité pro regeneraci těla;
  • dětský pokoj –  pomáhá minimalizovat nemocni a alergie u dětí;
  • wellness centra a ubytovací zařízení – poskytuje čistý vzduch, který podporuje relaxaci a pohodu;
  • zdravotnická zařízení – snížení šíření virů, bakterií a alergenů je důležité pro minimalizaci rizika infekcí.

ionizator-do-domacnosti-cisticka-vzduchu

TIP: Máte různé alergické příznaky a nejste si jisti, jestli se jedná o alergii? Přečtěte si náš článek jak poznat alergii.

Výhody ionizátoru v čističkách vzduchu

Chcete si pořídit čističku vzduchu s ionizátorem? Pojďme se podívat, jaké jsou výhody ionizátoru a s čím vám může pomoci.

Zmírnění alergie odstraněním alergenů

Trápí vás alergie a nepříjemné alergické příznaky? Ionizátor v čističce vzduchu pomáhá efektivně eliminovat škodlivé látky a alergeny, jako jsou prach, pyl, roztoči, bakterie a viry, chlupy mazlíčků a další alergeny, které mohou zhoršovat kvalitu ovzduší a ohrozit naše zdraví a pohodu.

Zlepšuje kvalitu vzduchu

Použití ionizátoru v čističce vzduchu přispívá k celkovému zlepšení kvality ovzduší. Negativně nabité ionty pomáhají rozptýlit zápachy a odstranit nečistoty z ovzduší, což vede k čistšímu a svěžímu prostředí. Dobře čistí také vzduch při smogových situacích.

#produkty#https://www.nanospace.cz/cisticky-vzduchu:airbi/?pv179=1424

Podporuje zdraví a pohodu

Čistý vzduch je základ stejně jako čistá voda nebo zdravé potraviny. Díky odstraňování alergenů a škodlivých látek z ovzduší čististička vzduchu s ionizátorem přispívá k podpoře našeho zdraví a pohody. Lidé s alergiemi nebo respiračními problémy mohou pocítit velkou úlevu.

Pomáhá bojovat proti virům a bakteriím

Negativně nabité ionty mají také schopnost neutralizovat a inaktivovat viry a bakterie ve vzduchu. To je velice užitečné hlavně při chřipkových obdobích, kdy se snažíme vyhnout se chřipce a nachlazení. I když nejsou schopny zcela eliminovat riziko nákazy, mohou pomoci snížit jejich šíření.

Neutralizace zápachů

Zapomeňte na nepříjemné pachy z kuchyně, cigaret či zvířat. Ionizátory dokáží pohlcovat částice způsobující zápach a zanechávat vzduch svěží. 

ionizator-s-cistickou-vzduhcu-plazma-system

Jaký ionizátor je pro vás vhodný

Před pořízením čističky s ionizátorem nezapomeňte při výběru na tyto faktory:

1) Velikost a pokrytí prostoru

Vyberte takovou čističku vzduchu s ionizátorem, která odpovídá velikosti místnosti, ve které ho budete používat. Měl by mít dostatečný dosah a výkon pro efektivní čištění vzduchu v celém prostoru, kde chcete vzduch vyčistit. Vždy je lepší vybrat čističku pro větší prostor, než pro menší, protože vám prostor vyčistí rychleji a bude to pro vás více ekonomické.

2) Filtrační systém

Zjistěte, jaký typ filtračního systému používá čistička vzduchu. Kombinace ionizátoru s pokročilým filtračním systémem (například HEPA filtr) zajišťuje efektivnější odstranění nečistot z ovzduší, protože shluky nečistot filtr zachytí.

3) Hlučnost a energetická náročnost

Zkontrolujte úroveň hluku, kterou generuje ionizátor, a jeho energetickou spotřebu. Podle normy by neměl být hluk vyšší 30 dB v noci a 40 dB během dne. Běžně si hlučnost čističek měří ve vzdálenosti 1 m. Ideálně by čistička s ionizátorem měla být tichá a energeticky úsporná, aby neovlivňovala vaše pohodlí a nezvyšovala náklady na energie.

#produkty#https://www.nanospace.cz/cisticky-vzduchu:winix/?pv179=1424/

TIP: Další informace a parametry k výběru čističek vzduchu najdete v našem dalším článku.

Jak používat čističku s ionizátorem

Když už máte správný ionizátor, zde je několik tipů, jak ho efektivně využívat:

1) Pravidelná údržba

Pravidelně čistěte a měňte filtry v čističce vzduchu většinou co 6-12 měsíců, aby byla její účinnost co nejvyšší. Sledujte doporučení výrobce ohledně údržby a servisu zařízení. Pokud necháte filtry zanesené, čistička nebude dobře fungovat.

2) Správné umístění čističky vzduchu

Umístěte čističku s ionizátorem v místnosti tak, aby byla co nejefektivnější a dosahovala tam, kde je největší potřeba čistého vzduchu. Nezapomeňte také na to, že pokud máte čističku v ložnici, měla by být umístěna alespoň 2 m od vaší hlavy, tedy místa, kde máte polštář.

ionizator-v-loznici-cisticka-vzduchu-lifa-air

Tip: Jak vybrat ideální polštář pro alergika? Čtěte na blogu.

3) Nezapomeňte na větrání

Větrání místnosti je důležité pro výměnu čerstvého vzduchu. I když ionizátor pomáhá odstraňovat nečistoty, nevytváří kyslík, takže nezapomeňte pravidelně větrat. Větrání vám také zajistí, že se vám v místnosti nebude tvořit plíseň.

Tip: Jak se zbavit plísní v domácnosti? Dozvíte se v našem článku.

Jaký je rozdíl mezi ionizátorem a ozonovým generátorem

Rozdíl mezi ionizátorem a ozonovým generátorem jsou zcela jiná zařízení a rozdíl tedy spočívá v jejich základních funkcích a účincích na vzduch, který čistí. 

Jak už víte, Ionizátor funguje tím, že vytváří negativně nabité ionty do vzduchu, které přitahují pozitivně nabité částice, jako jsou prach, pyl, bakterie a viry.  Ionizátor sám o sobě ale nečistí, pouze přitahuje nečistoty a pomáhá dalším filtrům v čističkách vzduchu k čištění. 

Zatímco ozonovač, známý také jako generátor ozonu, vytváří aktivní kyslík (ozon),  který má silné dezinfekční vlastnosti a je schopen ničit bakterie, viry, plíseň, roztoče a další nečistoty ve vzduchu. Je vysoce efektivní, ale nemůže běžet, když jste v místnosti a neumí ze vzduchu odstranit prach či jiné částice.

#produkty#https://www.nanospace.cz/generatory-ozonu/

TIP: Přečtěte si, jak funguje generátor ozonu a vše, co byste o něm měli vědět.

Pozor na pouhé ionizátory bez čističky vzduchu

Možná jste nevěděli, že ionizátor je možné koupit i jako samostatný přístroj bez čističky vzduchu. Takový přístroj sice dokáže pocitově zlepšit kvalitu vzduchu (bude vonět díky záporně nabitým iontům), ale neodstraní alergeny a jiné částice z prostoru. Ionizátor sám o sobě nečistí. V takovém případě tedy budete mít na povrchu nábytku a na zemi mnohem více prachu, který se opět může snadno rozptýlit.

cisticka-vzduchu-s-ionizatorem

Ideální volba je rozhodně čistička vzduchu s ionizátorem, která alergeny a nečistoty zachytí na filtrech a odstraní je tak nejen ze vzduchu, ale také z celého prostoru.

Nejčastější dotazy (FAQ)

Na co si dát u čističky vzduchu s ionizátorem pozor?

Přestože ionizátory nabízejí mnoho výhod, měli bychom být obezřetní ohledně možných negativních dopadů. Příliš vysoká koncentrace negativních iontů ve vzduchu může způsobit podráždění dýchacích cest u některých jedinců.

Může ionizátor způsobit zdravotní problémy?

Ionty, které produkuje ionizátor, jsou v malých množstvích přirozeně přítomné v přírodě, a používání ionizátoru nepředstavuje riziko pro zdraví.

Jak dlouho trvá, než začne ionizátor působit?

Účinnost ionizátoru může být viditelná v krátkém časovém horizontu, ale optimální výsledky lze očekávat při pravidelném používání.

Lze ionizátor používat v blízkosti elektroniky?

Ano, ionizátory se mohou běžně používat i v dosahu elektroniky.

Jak často je potřeba měnit filtry?

Doba, po kterou filtry vydrží, závisí na typu čističky vzduchu a intenzitě používání. Výrobce obvykle udává doporučený časový interval pro výměnu filtrů. Obvykle se tato doba pohybuje mezi 6-12 měsíci.

Pomáhá ionizátor při alergiích?

Ano, ionizátor pomáhá v čističkách vzduchu odstraňovat alergeny, jako je pyl, prach a plísně, což může pomoci zmírnit alergické reakce. Sám o sobě ale nečistí.

Zdroje

  • Yu, K.P., Shih, H.C., Chen, Y.C. and Yang, X.E., 2017. Effect of turbulence intensity and particle characteristics on the deposition of submicron particles enhanced by the ionic air purifier. Building and Environment, 114, pp.166-177.
  • Qian, C., 2021, September. Air ionizers case study. In Journal of Physics: Conference Series (Vol. 2029, No. 1, p. 012026). IOP Publishing.
  • Drahoňovská, H., Drahoňovská, K., Komárek, L. and Svobodová, T., 2004. Víme si rady s alergií. Státní zdravotní ústav.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.