15 % sleva na protiroztočové lůžkoviny nanoSPACE s kuponem DENALERGIE15. Pouze do 6.5.2024.

Alergie na slunce: Vše, co byste měli vědět

Letní dovolená u moře je pro mnoho lidí vyvrcholením ročního odpočinku. Bohužel, pro některé jedince může sluneční záření u moře způsobit nepříjemné kožní problémy. Alergie na slunce, známá také jako fotodermatóza, je stav, který postihuje citlivé jedince, kteří reagují na expozici slunečnímu záření. V tomto článku se budeme zabývat alergií na slunce, jejími příznaky, příčinami a možnostmi léčby. Zároveň se zaměříme na opatření, která mohou pomoci minimalizovat expozici slunečnímu záření a snížit riziko alergických reakcí. 

alergie-na-slunce

 

Co je to alergie na sluníčko?

Alergie na sluníčko, známá také jako fotodermatóza nebo polymorfní světelná dermatóza nebo polymorfní světelná erupce, je nežádoucí reakce kůže na UV záření. Je typicky charakterizována svědivými a zarudlými pupínky, plaky nebo puchýřky na kůži vystavené slunci, které se objevují 30 minut až několik hodin po expozici slunečnímu záření.

alergie-na-slunce

TIP:  Přečtěte s na blogu o nejčastějších alergií v srpnu.

Jak se liší alergie na slunce oproti spálení od sluníčka?

Oproti běžnému spálení od sluníčka, které se projevuje zarudnutím a postupným odlupováním svrchní vrstvičky kůže, alergie na sluneční záření vyvolává výsev drobných pupínků nebo puchýřků. U jedinců trpících závažnější formou alergie se tyto ložiska mohou slévat do větších oteklých ploch. Příznaky se obvykle objevují po několika minutách až hodinách po vystavení slunci a nejčastěji se lokalizují na pažích, obličeji a často také v oblasti dekoltu.

Co to je fotodermatóza?

Fotodermatóza je obecný termín pro skupinu kožních onemocnění, která se projevují jako nežádoucí reakce na sluneční záření. Alergie na slunce, známá také jako polymorfní světelná erupce (PMLE), představuje nejčastější formu fotodermatózy. Je typicky charakterizována nepoškozujícími, svědivými, zarudlými pupínky, plaky nebo puchýřky na kůži vystavené slunci, které se objevují 30 minut až několik hodin po expozici slunečnímu záření. 

Tento stav, fotodermatóza, vyžaduje pečlivou ochranu před slunečním zářením. Lékaři a dermatologové doporučují nosit ochranný oděv s UV filtrem, sluneční brýle a používat širokospektrální ochranné přípravky s vysokým faktorem ochrany proti UV záření. Kromě toho je také důležité vyhýbat se přímému slunečnímu světlu v době největší intenzity, tedy mezi 10:00 a 16:00 hodinou. V případě výskytu příznaků alergie na sluníčko by měl jedinec vyhledat odbornou lékařskou pomoc a konzultovat další možnosti léčby a prevence.

jak-na-alergii-na-slunce

Příznaky alergie na slunce nejen u moře

Alergie na slunce se projevuje především na pokožce, ale i v celkovém zdravotním stavu postižené osoby. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Kožní vyrážka: Vyrážka je jedním z nejtypičtějších příznaků alergie na slunce. Postižené místo se může zčervenat, objevit se mohou puchýře nebo svědění. V závažnějších případech může vyrážka přecházet až v ekzém.
  • Svědění a pálení: Při alergické reakci na slunce se často objevuje svědění a pálení kůže. Tento nepříjemný pocit může být místy intenzivní a způsobovat výrazné nepohodlí.
  • Opuchy a otoky: Někteří lidé s alergií na slunce mohou trpět otoky a opuchy, zejména na obličeji, rukou a nohách.
  • Bolest hlavy a únava: Alergické reakce na slunce mohou způsobovat i nepříjemné příznaky jako bolest hlavy a celkovou únavu.
  • Špatné trávení: U citlivých jedinců může expozice slunečnímu záření způsobit problémy s trávením a zažívací potíže.

Jaké jsou příznaky alergie na sluníčko u dětí?

Alergie na sluníčko u dětí se projevuje stejnými příznaky jako u dospělých. Dítě může mít vyrážku ve formě pupínků, puchýřků nebo zarudlých ložisek na kůži vystavené slunci. Tato vyrážka se obvykle objevuje krátce po expozici slunečnímu záření. Děti s alergií na sluníčko často trpí svěděním kůže v postižených oblastech. Svědění může být mírné až silné a způsobovat nepohodlí.

V některých případech může alergie na sluníčko u dětí způsobovat otoky v postižených oblastech. Otoky mohou být mírné až značné a ovlivňovat vzhled a pohodlí dítěte. Postižená kůže bývá také zarudlá, podrážděná a citlivá na dotek. Tato reakce je způsobena zánětem kůže vyvolaným slunečním zářením.U některých dětí se mohou příznaky alergie na sluníčko projevit i celkovou únavou a podrážděností.

Jaké jsou příčiny alergie na slunce?

Alergie na slunce postihuje ženy dvakrát až třikrát častěji než muže. Byla zaznamenána u příslušníků všech ras, ale nejčastěji postihuje jedince se světlejší pletí typu Fitzpatrick I–IV. Přesný mechanismus vzniku PMLE lze obtížně definovat, ale zdá se, že se jedná o imunitně mediátorovanou reakci typu zpožděného přecitlivělosti. Další teorie, které jsou zkoumány, zahrnují poruchy metabolismu kyseliny arachidonové a možnou souvislost s lupus erythematodes.Ačkoli přesná příčina alergie na slunce není zcela známa, vědci se domnívají, že několik faktorů může přispět k vzniku této alergické reakce. Mezi hlavní příčiny patří:

  • Genetika: Studie naznačují, že genetická predispozice může hrát roli při vývoji alergie na slunce. Někteří jedinci mají vyšší riziko projevovat alergické reakce na sluneční záření kvůli specifickým genetickým faktorům.

  • Imunitní systém: Poruchy imunitního systému mohou způsobit, že tělo reaguje na sluneční paprsky jako na alergen. Imunitní systém vnímá sluneční záření jako cizorodou látku a vyvolává imunitní reakci, která se projevuje různými příznaky.

  • Chemické látky: Některé chemické látky obsažené v kosmetice, parfémech nebo v určitých léčivech mohou zvyšovat citlivost kůže na sluneční záření a vyvolávat alergickou reakci. Například určité složky opalovacích krémů mohou být spouštěčem alergie na slunce.

  • Hormonální změny: Hormonální změny, jako je těhotenství nebo užívání hormonální antikoncepce, mohou ovlivnit reakci kůže na sluneční záření. V těhotenství se může vyskytovat tzv. těhotenská maska, což je forma alergie na slunce, která se projevuje tmavými skvrnami na obličeji.

Můžu dostat alergii na slunce ze solária?

Solárium je umělé zařízení, které vydává umělé ultrafialové (UV) záření, které je podobné slunečnímu záření. Při používání solária se kůže vystavuje těm samým typům záření, které mohou vyvolat alergickou reakci. Zatímco solárium může poskytovat určitou kontrolovanou dávku UV záření, je důležité si uvědomit, že i při používání solária může dojít k alergickým reakcím na sluneční záření.

Studie ukazují, že někteří jedinci, kteří trpí alergií na slunce, mohou mít zvýšenou citlivost na UV záření a projevovat příznaky i po vystavení se umělému slunečnímu záření ve soláriu. Solárium však nemusí být příčinou alergie na slunce u všech lidí, ale může její projevy zhoršit u těch, kteří již trpí touto alergií.

Rizika spojená se solárii a alergií na slunce

Používání solárií může zvyšovat riziko alergických reakcí na sluneční záření. Při opakovaném a nadměrném vystavení UV záření, ať už ze solária nebo přímého slunečního záření, se může zhoršovat alergická reakce a zvyšovat riziko poškození kůže.

Důležité je si uvědomit, že solárium neposkytuje stejnou ochranu jako přirozené stíny nebo opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem. Proto je v případě alergie na slunce nebo citlivosti na UV záření důležité konzultovat s dermatologem a vyhnout se nadměrnému vystavení jak slunečnímu záření, tak i umělému UV záření z solárií.

Léčba a prevence alergie na sluníčko

I když alergie na slunce nemá úplnou léčbu, existuje několik způsobů, jak minimalizovat příznaky a snížit riziko alergických reakcí. Zde je několik doporučení:

  • Pokrytí pokožky: Pokud jste náchylní na alergii na slunce, může být vhodné nosit oblečení, které zakrývá větší části těla, zejména v době intenzivního slunečního záření. Zvolte oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi vyrobené z lehkých, vzdušných materiálů.

  • Pobyt ve stínu: Zdržujte se ve stínu nebo vyhledávejte chladnější místa v době, kdy je sluneční záření nejsilnější. Tímto způsobem minimalizujete přímou expozici slunci a snižujete riziko alergických reakcí.

  • Vyhýbejte se soláriím: Používání solárií může zvyšovat riziko alergických reakcí na sluneční záření. 
  • Antihistaminika a kortikosteroidy: V případech silných alergických reakcí může být nutné podávat antihistaminika nebo kortikosteroidy, které pomáhají snižovat příznaky jako svědění, otoky a vyrážky. Před užitím těchto léků se však vždy poraďte s lékařem.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=eagle

Jak vybrat oblečení pro alergiky na sluníčko

Pokud máte alergii na sluníčko, výběr vhodného oblečení klíčovým krokem k minimalizaci nepříjemných reakcí na sluneční záření. Správně zvolené oblečení vám zajistí letní radovánky bez nepříjemných kožních vyrážek a ochrání vás před škodlivými UV paprsky. Podle čeho ale oblečení vybírat?

  • Materiál oblečení: Při výběru oblečení je důležité zvolit materiál, který minimalizuje pronikání slunečního záření na pokožku. Většinou se volí velmi husté látky, které které mají vyšší UV ochranu, jako například bavlna nebo len. V létě ale možná budete chtít volit ultralehké nanomateriály s UV filtrem, které zároveň zabraňují množení bakterií a tím následnému podráždění kůže.

  • Barva oblečení: Vhodnější jsou světlejší odstíny oblečení, které efektivně odrážejí sluneční záření a pomáhají udržovat tělo chladné.

  • Střih oblečení: Preferujte volné a vzdušné střihy, které umožňují proudění vzduchu a minimalizují pocení. Tím se snižuje riziko podráždění pokožky a pocitu nepohodlí.

  • Další ochranné prvky: Nezapomeňte na ochranu hlavy – klobouky či kšiltovky, které chrání obličej a krk. A samozřejmě kvalitní sluneční brýle.

Jak souvisí solární ekzém a alergie na slunce?

Solární ekzém a alergie na slunce jsou obě alergickými reakcemi na sluneční záření, ale mají několik rozdílů. Solární ekzém je typickým projevem alergie na slunce, který se projevuje vyrážkou a suchou pokožkou. Na druhou stranu, alergie na slunce může mít různé formy, včetně vyrážek, puchýřků nebo zarudnutí.

Jak se zbavit alergie na slunce?

Zbavit se alergie na slunce vyžaduje kombinaci preventivních opatření a léčby. Je důležité vyhledat pomoc dermatologa, který vám poskytne diagnózu a přizpůsobenou léčbu. Prevence zahrnuje používání opalovacích krémů s vysokým ochranným faktorem, nošení vhodného oblečení a vyhýbání se slunečnímu záření v době největší intenzity. V případě silných příznaků mohou být předepsány antihistaminika a kortikosteroidy. Pro ty s vážnou formou alergie na slunce může být doporučena imunoterapie. Je vždy důležité konzultovat s lékařem, abyste získali přesné rady a doporučení pro váš konkrétní případ.

FAQ – Často kladené otázky

Jak dlouho trvá alergická reakce na slunce?

Doba trvání alergické reakce na slunce se může lišit v závislosti na jednotlivých případech. Obvykle však příznaky mohou trvat několik dní až týdnů.

Může alergie na slunce postihnout kohokoli?

Alergie na slunce může postihnout kohokoli, ale někteří jedinci jsou citlivější a mají vyšší riziko alergických reakcí.

Je alergie na slunce vážné onemocnění?

Alergie na slunce obvykle není vážnou zdravotní komplikací. Nicméně, pokud jsou příznaky závažné nebo vedou k vážnému nepohodlí, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc.

Existují jiné formy fotodermatózy než alergie na slunce?

Ano, existují i jiné formy fotodermatózy, jako například polymorfní světelná erupce (PLE) a lupénka vyvolaná slunečním zářením.

Může alergie na slunce způsobit dlouhodobé poškození kůže?

Většina případů alergie na slunce nezpůsobuje dlouhodobé poškození kůže. Nicméně opakovaná expozice slunečnímu záření může přispět k rychlejšímu stárnutí pokožky a zvyšovat riziko vzniku rakoviny kůže.

Seznam zdrojů

  1. GOZALI, Maya Valeska; ZHOU, Bing-rong; LUO, Dan. Update on treatment of photodermatosis. Dermatology online journal, 2016, 22.2.
  2. ADDO, H. A.; FRAIN-BELL, W. Actinic prurigo--a specific photodermatosis?. Photo-dermatology, 1984, 1.3: 119-128.
  3. LEHMANN, Percy; SCHWARZ, Thomas. Photodermatoses: diagnosis and treatment. Deutsches Ärzteblatt International, 2011, 108.9: 135.
  4. TUTRONE, William D., et al. Polymorphic light eruption. Dermatologic therapy, 2003, 16.1: 28-39.
  5. NORRIS, P. G.; HAWK, J. L. Polymorphic light eruption. Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine, 1990, 7.5: 186-191.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.