15 % sleva na protiroztočové lůžkoviny nanoSPACE s kuponem DENALERGIE15. Pouze do 6.5.2024.

Jak vybrat kvalitní basic tričko, které vydrží

Basic trička jsou nepostradatelnou součástí kapsulového šatníku každého člověka. Kvalitní trička bez potisku se hodí k džínům, k sukni, ale můžete si je vzít i do práce pod sportovní sako. Basic trička jsou zkrátka základ. V dnešní době je však na trhu nepřeberné množství značek a stylů, což může způsobit zmatek při výběru. Jak tedy zvolit kvalitní basic tričko, které bude nejen vypadat skvěle, ale také vydrží a bude příjemné na nošení? V tomto článku se zaměříme na vše, co byste měli zvážit při výběru basic trička.

basic-tricko

 

Proč investovat do kvalitního basic trička?

Investice do kvalitního basic trička může na první pohled působit jako zbytečný luxus, zejména pokud na trhu existuje mnoho levných alternativ. Nicméně, existuje několik důvodů, proč byste měli zvážit investici do kvalitního kusu:

#produkty#https://www.nanospace.cz/panska-tricka/

Kvalitní basic tričko vám vydrží dlouho

Určitě se vám někdy stalo, že jste si koupili nové tričko a vzali jste si ho jen párkrát na sebe a najednou jste zjistili, že vám zkroutilo nebo po pár praní už vypadá, jako když jste ho nosili roky. U kvalitního basic trička se vám tohle nestane. Pořádné basic tričko má totiž nejen dobře ušité švy, ale je i z odolných a dlouho trvajících materiálů, díky tomu takové tričko neztrácí tvar ani barvu po pár praní.

Na rozdíl od levných alternativ, které se mohou rychle roztrhnout, roztáhnout nebo zblednout, kvalitní basic tričko vám vydrží roky a bude stále vypadat skvěle. Nakonec se vaše investice vrátí. 

Kvalitní basic trička jsou pohodlnější 

Kvalitně ušitá basic trička jsou mnohem pohodlnější, skvěle sednou na postavu, jsou vyrobena z měkkých a příjemných materiálů a mnohdy mají i antibakteriální vlastnosti. Kvalitní basic trička jsou prodyšná, což umožňuje pokožce dýchat, a také mají schopnost dobře odvádět vlhkost, což oceníte nejvíce v létě. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=dámské+tričko+basic

Pořádné basic tričko vypadá skvěle

Kvalitní basic tričko, které skvěle sedí v ramenou a kopíruje tvar postavy udělá z obyčejného outfitu sofistikovaný a zároveň neformální vzhled, který se hodí do různých příležitostí. Můžete je nosit samostatně, nebo je kombinovat s jinými vrstvami oblečení, aby se vám líbilo. Investice do kvalitního basic trička tak přináší širokou škálu možností pro vaši osobní stylizaci.

Z jakých materiálů vybrat basic tričko a proč?

Když vybíráte basic tričko, chcete, aby vypadalo dlouho jako nové, bylo pohodlné a i šetrně vyrobené. Pojďme se podívat na materiály, které se často používají při výrobě triček:

  • Bavlna: Pokud volíte bavlněné tričko, určitě sáhněte po bio bavlně. Bavlna patří k nejoblíbenějším materiálům, protože je měkká, příjemná na dotek a prodyšná. Kvalitní bavlněné tričko dobře saje pot a zaručí vám pohodlí i během horkého počasí. Pokud si zvolíte kvalitní bavlněné tričko, nehrozí jeho deformace po praní.  
  • Vlna je dalším populárním materiálem pro basic trička. Má vyšší termoregulační vlastnosti, proto se často používá pro sportovní oblečení. Ačkoliv je populárnější pro zimní oblečení, lze ji nosit díky schopnosti regulovat teplotu i v létě. Někoho ale vlněné produkty dráždí, proto je vhodné volit pouze kvalitní vlněné produkty. ,
  • Směs bavlny a polyesteru: Směs bavlny a polyesteru je oblíbenou volbou pro basic trička, protože kombinuje výhody obou materiálů. Tato směs poskytuje měkkost a pohodlí bavlny, ale také odolnost a odolnost polyesteru. Trička vyrobená z této směsi jsou často odolnější vůči pomačkání a ztrátě tvaru po praní, což znamená, že budou vypadat novější déle. Tyto směsi jsou také vhodnější pro sportovní oblečení.
  • Nanomateriály: Nanomateriály většinou kombinují bavlnu s polyesterem, který v sobě má pevně ukotvené nanočástice stříbra. Ty pomáhají eleminovat zápach při pocení, hodí se proto na léto, na sport i pro diabetiky či pro každého, kdo se hodně potí.  

3 důvody, proč volit basic trička s nanočásticemi stříbra

V poslední době se na trhu objevily basic trička obohacená o nanočástice stříbra. A proč jsou čím dál populárnější? 

1. Eliminují zápach potu

Nanočástice stříbra mají přirozenou schopnost zabíjet nebo inhibovat růst mikrobů, bakterií a plísní. Tímto způsobem se tričko s nanočásticemi stříbra stává antimikrobiálním a pomáhá eliminovat nepříjemné pachy způsobené bakteriemi na pokožce. To je zejména užitečné při intenzivnějších aktivitách jako je třeba běh nebo v horkém počasí, kdy se více potíte.

2. Není nutné je tak často prát

Trička s nanočásticemi stříbra můžete nosit víc krát, a to díky tomu, že dokáže ničit zápach při pocení. Stačí nechat tričko zcela uschnout a zápach organického původu zmizí. Nefunguje to ale bohužel na parfémy.

3. Hygienická volba

Zdraví a hygiena jsou důležitými aspekty, které bychom měli brát v úvahu při výběru oblečení. Trička s nanočásticemi stříbra mohou pomoci minimalizovat růstu bakterií a dalších mikrobů, to může pomoci i při problémech s akné na zádech. 

Proč jsou kvalitní basic trička drahá?

Jedním z častých dotazů je, proč jsou kvalitní basic trička často dražší než jejich levné alternativy. Existuje několik důvodů, které ovlivňují cenu:

Materiály jsou dražší

Kvalitní basic trička jsou vyrobená z kvalitnějších materiálů z ekologických a udržitelných zdrojů a často jsou ještě obohacena o antibakteriální vlastnosti. 

Výroba trvá déle a je pečlivější

Kvalitní basic trička jsou vyrobená s větší pečlivostí, jsou pevná a po praní jsou barvy stále stejné a nekroutí se jim švy. Takové precizní ušití vyžaduje více času a pečlivější práci. 

Výrobci preferují udržitelné zdroje a etickou výrobu

Některé značky, které se specializují na kvalitní basic trička, klade důraz na udržitelnost a etickou výrobu. To znamená, že si vybírají kvalitní materiály z udržitelných zdrojů, podporují spravedlivou mzdu pro pracovníky a minimalizují negativní dopad na životní prostředí. To zvyšuje náklady na výrobu a nakonec uvlivňuje konečnou cenu trička.

Ekologická stopa oblečení a jak ji snižovat

Módní průmysl má značný dopad na životní prostředí, a je tedy důležité se zaměřit na snižování ekologické stopy oblečení. Zde je několik tipů, jak přispět k udržitelnosti při výběru a péči o basic trička:

Volte šetrnější materiály, které vydrží

Při výběru basic trička můžete dát přednost ekologicky šetrným materiálům, jako je bio bavlna, české nanomateriály, recyklovaný polyester nebo konopí. Základem je ale snižovat spotřebu, proto preferujte vždy to nejkvalitnější na trhu. Ekologické materiály minimalizují negativní dopad na životní prostředí a mají nižší uhlíkovou stopu.

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na zadku: Co na ni pomáhá

Volte kvalitnější trička a kupujte jich méně

Ačkoliv vám možná přijdou kvalitní basic trička drahá, když byste si spočítali takzvanou cost per wear = cenu za nošení, zjistili byste, že levná trička jsou mnohem dražší než ta drahá kvalitnější. Proč? Kvalitní trička vám totiž vydrží i roky, zatímco levné tričko z laciných materiálů budete muset po velmi krátké době vyhodit. Pokud si navíc pořídíte antibakteriální trička, nemusíte jich ani tak často prát a tím šetříte přírodu ještě více. 

Perte oblečení ekologicky

Správná péče o trička může také snížit jejich ekologickou stopu. Dodržování návodů na praní, sušení na vzduchu místo sušičky a oprava menších defektů místo okamžitého vyhození pomáhá prodloužit životnost trička. Používejte ekologické prací prostředky a šetřete tak nejen při praní peníze, ale i přírodu. 

Volte slow fashion a lokální značky

Slow fashion značky se zaměřují na udržitelnost, kvalitu a etickou výrobu. Podporováním těchto značek přispíváte k udržitelnějšímu módnímu průmyslu a snižování negativního dopadu na životní prostředí.

Proč volit slow fashion značky

Slow fashion značky se stávají stále populárnější volbou pro spotřebitele, kteří se zajímají o udržitelnou módu. Existuje několik důvodů, proč byste měli zvážit volbu slow fashion značek při výběru basic triček:

Udržitelnost a etika

Slow fashion značky klade důraz na udržitelnost a etiku ve všech fázích výrobního procesu. To zahrnuje výběr ekologicky šetrných materiálů, odpovědnou výrobu, spravedlivé pracovní podmínky a minimalizaci negativního dopadu na životní prostředí.

Kvalita a trvanlivost

Slow fashion značky se zaměřují na výrobu kvalitních a trvanlivých kusů. Trička vyrobená těmito značkami jsou kvalitnější a vydrží déle než levné alternativy. To znamená, že i když je počáteční investice dražší, nakonec ušetříte. Jak je to možné? Levná trička musíte brzy vyhodit, protože se jim začnou přetáčet švy, roztrhají se nebo seperou. 

basic-tricko-damske

Střih, který podtrhne vaší postavu

Univerzální basic trička vyrobená v Bangladéši a Číně mají často tvar pytle, to aby seděli na všechny typy postav. Pokud si zvolíte českou značku, většinou jsou tyto střihy přizpůsobené lidem evropského typu. To znamená, že tričko bude podtrhovat tvar vaší postavy a díky tomu bude vypadat elegantněji, i když si ho vezmete třeba jen k džínům. 

Podpora lokální výroby

Slow fashion značky podporují lokální ekonomiku. To znamená, že většina značek vyrábí v místě, odkud je. Pokud si zvolíte nějakou českou slow fashion značku oblečení, máte tedy jistotu, že oblečení bylo vyrobeno v České republice a okolí. Podporou těchto značek přispíváte k udržení pracovních míst a rozvoji místních ekonomik. A také to snižuje ekologickou stopu, kterou zanechává přeprava oblečení z Asie. 

Co si z článku odnést 

Pokud investujete do kvalitnějšího basic trička, budete mít nejen kousek, který se hodí téměř ke všemu, ale také oblečení, jež vám vydrží roky. Navíc tím podporujete udržitelnou ekonomiku a lokální výrobu. 

basic-tricko-panske_1

FAQ

Proč je důležité investovat do kvalitního basic trička?

Kvalitní basic trička jsou vyrobená z odolných materiálů, mají dobře ušité švy a tak zůstávají v dobrém stavu i po několika praní. Kromě toho jsou pohodlnější, lépe sedí na postavě a často mají antibakteriální vlastnosti.

Z jakých materiálů bych měl vybírat při koupi basic trička?

Můžete volit mezi různými materiály, včetně bavlny, vlny, směsi bavlny a polyesteru, a také nanomateriálů. Každý materiál má své vlastnosti a výhody, takže byste měli vybírat podle svých preferencí a potřeb.

Proč jsou basic trička s nanočásticemi stříbra stále populárnější?

Basic trička s nanočásticemi stříbra eliminují zápach potu, nemusí se tak často prát a jsou hygieničtější volbou.

Proč jsou kvalitní basic trička dražší?

Kvalitní basic trička jsou dražší kvůli použití kvalitnějších materiálů, pečlivější výrobě a šití, a také proto, že často klade důraz na udržitelnost a etickou výrobu. Navíc některá kvalitní basic trička jsou vyrobená z nanomateriálů, které ničí zápach při pocení.

Jak mohu snížit ekologickou stopu svého oblečení?

Vybírejte trička z ekologicky šetrných materiálů, preferujte kvalitu před kvantitou, volte pouze udržitelné značky a správně pečujte o oblečení tak, aby dlouho vydrželo.

Proč bych měl volit slow fashion značky?

Slow fashion značky se zaměřují na udržitelnost, kvalitu a etickou výrobu. Podporováním těchto značek přispíváte k udržitelnějšímu módnímu průmyslu a snižování negativního dopadu na životní prostředí.

Kolik má stát kvalitní basic tričko?

Kvalitní basic tričko stojí od 1500 až do 5000 Kč. Nejdražší jsou basic trička z nanomateriálů.

Jsou trička s nanočásticemi stříbra bezpečná pro pokožku?

Ano, nanočástice střibra jsou pevně ukotvena ve vláknech a neuvolňují se. Nanočástice stříbra mají antimikrobiální vlastnosti a nezpůsobují žádné známé škodlivé účinky na pokožku. Běžně se používají v náplastech a jiných lékařských aplikacích. 

 

Zdroje

  • POOKULANGARA, Sanjukta; SHEPHARD, Arlesa. Slow fashion movement: Understanding consumer perceptions—An exploratory study. Journal of retailing and consumer services, 2013, 20.2: 200-206.

  • FLETCHER, Kate. Slow fashion: An invitation for systems change. Fashion practice, 2010, 2.2: 259-265.

  • BIRTWISTLE, Grete; MOORE, Christopher M. Fashion clothing–where does it all end up?. International Journal of Retail & Distribution Management, 2007.

  • NIINIMÄKI, Kirsi. Eco‐clothing, consumer identity and ideology. Sustainable development, 2010, 18.3: 150-162.

  • NIINIMÄKI, Kirsi, et al. The environmental price of fast fashion. Nature Reviews Earth & Environment, 2020, 1.4: 189-200.

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.