Jak správně prát přikrývky a peřiny (nanovlákenné, z dutého vlákna i péřové)

Potřebuje vaše peřina nebo přikrývka vyprat? Pokud se vám vejde přikrývka do pračky, praní peřin není ničím složitým. Stačí se řídit základními instrukcemi. Pojďme se podívat na to, jak se perou přikrývky z dutého vlákna, nanovlákenné přikrývky pro alergiky a peřiny.

Jak správně prát přikrývky

 

Jak se správně starat o přikrývky a peřiny 

Přikrývky a peřiny byste měli pravidelně větrat, pokud se u vás hodně práší a nepoužíváte povlečení pro alergiky, které zamezuje propadávání prachu a roztočů na přikrývku, měly byste ji i jednou za čas otřít vlhkým hadříkem nebo vysát, abyste z povrchu setřeli prach. Jednou za rok si přikrývky zaslouží i praní.

Déle bez praní vydrží pouze přikrývky s nanovlákennou membránou, které zamezují shromažďování bakterií, virů, ale i prachu a roztočů ve výplni. Nezamezí ale propocení, proto i přikrývka pro alergika si zaslouží jednou za čas vyprat. 

jak-prat-perinu (2)

Tip: Jak vybrat nejlepší přikrývku pro děti?

Jak prát péřové peřiny

Péřové přikrývky byste měli prát alespoň jednou ročně. Pokud trpíte alergií na roztoče, pravděpodobně máte na peřině i protiroztočový povlak, díky tomu přikrývku nemusíte prát tak často, protože se do ní nedostanou ani roztoči ani jejich alergeny. Pokud jste ale prodělali nedávno nemoc nebo se více potíte, měli byste peřinu prát častěji nebo ji alespoň nechat jednou za 2-3 měsíce vyvětrat.  

Dají se péřové přikrývky vyprat doma?

Pouze některé, proto vždy zkontrolujte štítek na vaší peřině. Pokud je na ní znak, že peřinu lze prát i v pračce, ujistěte se, že máte pračku do které se peřina vejde.  Nicméně, pokud máte zimní nebo thermo přikrývku, pravděpodobně ji budete muset stejně nechat vyčistit v čistírně. 

Co dělat před praním peřiny

Ujistěte se, že je pračka čistá, případně ji před praní vyčistěte ekologickými tabletami do pračky. Zkontrolujte štítek na peřině, zda je možné vaši přikrývku prát a podívejte se na maximální teplotu praní. Do pračky nepřidávejte žádné další prádlo. 

jak-prat-perinu

Praní péřových přikrývek krok za krokem

  1. Před praním péřových přikrývek se ujistěte, že pračka je dostatečně velká pro jejich vyprání.
  2. Zkontrolujte peřové přikrývky a odstraňte případné fleky nebo skvrny před vložením do pračky.
  3. Použijte šetrný prací prostředek určený pro péřové přikrývky. Vyhněte se použití aviváží a změkčovačů, které by mohly poškodit peří.
  4. Nastavte pračku na program pro jemné prádlo a zvolte teplotu nejvýše 40 stupňů. Vyšší teploty by mohly poškodit peří.
  5. Po dokončení praní nechte přikrývku dokonale vysušit, aby se v ní neobjevily plísně. 

Jak sušit peřiny?

Správné sušení péřových přikrývek je stejně důležité jako praní:

  • Sušení na vzduchu: Doporučuje se sušit péřovou přikrývku na vzduchu, ideálně na venkovním prostoru. Pověste ji na šňůru nebo na sušák a nechte ji volně viset.

  • Nezapomeňte ji natřást: Před pověšením pořádně natřeste peřinu, aby bylo peří uvnitř rovnoměrně rozložené.  

  • Dodatečné sušení v sušičce: Pokud je to nutné, můžete péřovou přikrývku vložit do sušičky na nízkou teplotu. Do bubnu můžete přidat tenisové či speciální míčky, aby se při sušení peří rovnoměrně rozprostřelo uvnitř peřiny. 

Jak prát přikrývky z dutého vlákna

Duté vlákno je momentálně nejpopulárnější výplní přikrývek, protože se snadněji udržují a můžete si vybrat přikrývky s různou hřejivostí. Často jsou také inzerované jako vhodné pro alergiky, ale na to si dejte pozor. Přikrývky z dutého vlákna jsou určitě vhodnější pro alergiky na peří, ale lidem s alergií na roztoče nepomohou. Roztočům se totiž v dutém vlákně líbí ještě víc než v peří, jak je to možné? Mají tam více prostoru pro schovávání. Pokud máte doma alergika, volte vždy přikrývky pro alergiky s nanovlákennou membránou, do kterých roztoči nevlezou. Nyní se ale už pojďme podívat na to, jak prát přikrývky z dutého vlákna. 

Čím prát přikrývky z dutého vlákna

Při praní přikrývek a polštářů z dutého vlákna není třeba používat žádné zvláštní prací prostředky. Můžete s klidem sáhnout po standardním pracím prášku vhodném pro bílé prádlo, který je dostupný na trhu. Další možností je použití tekutého pracího přípravku určeného pro bílé prádlo různých značek. My doporučujeme ekologické a k pokožce šetrné prací prostředky, ale volba je na vás.

Pokud se rozhodnete sušit přikrývky v automatické sušičce, vyhněte se použití avivážního prostředku. Aviváž totiž může způsobit uvolňování vláken, která by mohla zanášet filtry sušičky.

Na kolik prát přikrývky z dutého vlákna?

Pro zachování kvality a životnosti přikrývek a polštářů z dutého vlákna je důležité dodržovat správný teplotní režim při praní. Většinou je doporučeno prát je na teplotách mezi 40 a 60 stupni Celsia. Přesné informace o vhodné teplotě pro konkrétní výrobky najdete na jejich etiketě. Pamatujte, že vyšší teploty mohou poškodit duté vlákno. Pokud se poškodí duté vlákno, nemusí už tak dobře hřát a přikrývky se mohou "zplácnout".

Jak velkou pračku potřebuji pro praní přikrývek z dutého vlákna?

Před tím, než se pustíte do praní, je třeba se ujistit, zda vaše pračka splňuje potřebné parametry pro vyprání přikrývek z dutého vlákna. Je důležité zohlednit kapacitu pračky a zda je schopna zvládnout objem a hmotnost těchto výrobků. Pokud vaše přikrývky a polštáře patří do kategorie standardních rozměrů (například 140x200 cm), měla by být vaše pračka s kapacitou od 6 kg dostačující pro jejich praní. Avšak pokud máte přikrývky nebo polštáře s větším objemem, například pro francouzskou postel, nejspíš se nevyhnete čistírně.

Zdroj obrázku: gorenje.cz

Jak často prát přikrývky z dutého vlákna?

Přikrývky perte 1x–2x ročně a pravidelně je větrejte. Častější praní může přikrývku rychleji zlikvidovat. 

Jak správně sušit přikrývky z dutého vlákna?

Pro delší životnost je vhodnější nechat přikrývku uschnout na sušáku, a to ideálně na čerstvém vzduchu. To ovšem není vhodné pro alergiky na pyl v pylové sezóně. Pokud máte sušičku, můžete ji použít, ale je třeba ji nastavit na nižší teploty. Stejně jako při praní peřin můžete do bubnu přidat tenisový míček či jiný speciální míček nebo vajíčko na sušení, aby se duté vlákno rovnoměrně rozložilo v peřině.

Jak prát přikrývky s nanovlákennou membránou pro alergiky?

Pokud vlastníte přikrývku s nanovlákennou membránou, máte v údržbě obrovskou výhodu. Do těchto speciálních přikrývek totiž nevlezou roztoči, bakterie, prach ani viry. Díky tomu není nutná tak častá údržba a doporučuje se 1x za 3-6 měsíců přikrývku vysát nebo otřít hadříkem. Do praní přikrývek se pouštějte pouze tehdy, pokud je znečištěná nebo propocená.

#produkty#https://www.nanospace.cz/protiroztocove-prikryvky/

Čím prát přikrývky pro alergiky nanoSPACE

Pro praní těchto přikrývek je vhodné používat prací gel nebo prášek bez obsahu chlóru a fosforu, abyste nepoškodili nanovlákennou membránu. Ideální je používat ekologické a šetrné prací prostředky vhodné pro alergiky. 

jak-prat-prikryvku-nanospace (2)

Na kolik prát přikrývky nanoSPACE

Pro zachování kvality a životnosti nanovlákenných přikrývek je vhodné je prát na maximální teplotu 40 °C . Pamatujte, že vyšší teploty mohou poškodit nanovlákennou membránu i výplň z dutého vlákna. Pokud se poškodí duté vlákno, nemusí už tak dobře hřát a přikrývky se mohou "zplácnout", při poškození nanovlákenné membrány zas může přestat fungovat ochrana před roztoči. Dbejte proto na to, abyste používali co nejnižší teploty na praní, tím zajistíte delší životnost a účinnost.

V případě odolných skvrn vždy používejte šetrné a ekologické odstraňovače skvrn, abyste nepoškodili membránu. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=cleanee+prac%C3%AD+gel

Jak velkou pračku potřebuji pro praní přikrývek nanoSPACE?

V nanoSPACE nabízíme více rozměrů a typů přikrývek, standardní celoroční přikrývka na jedno lůžko se vejde do pračky, která má kapacitu nad 6 kg. Se zimní a termo přikrývkou ale můžete mít už problém. Stejně tak přikrývka na dvojlůžko už se nemusí do pračky vejít a bude vhodnější ji dát do čistírny. 

Jak často prát přikrývky s nanovlákennou membránou nanoSPACE?

Z přikrývky pravidelně větrejte a stírejte prach a nečistoty, které nanovlákenná membrána nepustí do výplně. K tomu můžete využít také vysavač. Přikrývku stačí prát 1x ročně, záleží hlavně na tom, zda je vizuálně znečištěná nebo propocená. 

jak-prat-prikryvky

Jak správně sušit přikrývky nanoSPACE?

Vyhněte se sušení přikrývek v sušičce, abyste nepoškodili nanovlákennou membránu a nechte přikrývku uschnout na sušáku, a to ideálně na čerstvém vzduchu. To ovšem není vhodné pro alergiky na pyl v pylové sezóně.  

Jak pečovat o přikrývky z jiných materiálů?

Existuje také mnoho dalších typů přikrývek, které vyžadují specifickou péči, vždycky se proto dívejte na štítek! Vlněné přikrývky a polštáře například vyžadují speciální péči a při praní je vhodné použít lanolin, který udržuje vlastnosti vlněného materiálu. Pokud si nevíte rady, vždy praní konzultujte s výrobcem.

FAQ – nejčastější otázky a odpovědi 

Jak často je třeba prát přikrývky s nanovlákennou membránou?

Přikrývky s nanovlákennou membránou je doporučeno prát  jednou až dvakrát ročně.

Jaké prací prostředky jsou vhodné pro praní přikrývek s nanovlákennou membránou?

Používejte prací prostředky bez obsahu chlóru a fosforu.

Můžu sušit přikrývky s nanovlákennou membránou v sušičce?

Nedoporučuje se sušit přikrývky s nanovlákennou membránou v sušičce, ani na nízkou teplotu. Nejlepší je nechat je volně uschnout na vzduchu.

Jak často je vhodné větrat přikrývky s nanovlákennou membránou?

1x za 2-3 měsíce

Jak často bych měl prát péřové přikrývky?

Péřové přikrývky je vhodné prát alespoň jednou ročně. Při alergiích, nemocích nebo zvýšeném znečištění je vhodné prát je častěji.

Dají se péřové přikrývky vyprat doma?

Ano, je možné péřové přikrývky vyprat doma, pokud máte pračku s dostatečnou kapacitou. Nicméně, objemnější peřiny budete muset odnést do čistírny.

Jak připravit péřové přikrývky před praním?

Péřové přikrývky vyprávejte zvlášť od ostatního prádla a ujistěte se, že je pračka čistá. Můžete použít speciální čistič pračky pro odstranění zápachů a znečištění.

Jaký prací prostředek bych měl použít na praní peřin?

Vyberte jemný prací prostředek určený speciálně pro péřové přikrývky. Vyhněte se avivážím a změkčovačům, které by mohly poškodit peří.

Jak správně sušit péřové přikrývky?

Sušte je buďto na sušáku nebo na nízké teploty v sušičce. 

Jak často bych měl prát přikrývky z dutého vlákna?

Je doporučeno prát přikrývky z dutého vlákna alespoň jednou ročně. 

Je možné vyprat přikrývky z dutého vlákna doma?

Ano, můžete je prát v pračce, pokud se do ní vejdou.

Jak připravit přikrývky z dutého vlákna před praním?

Není třeba je nijak připravovat, pouze pokud mají zaschlé skvrny, doporučuje se použít odstraňovač skvrn před praním.

Jaký prací prostředek bych měl použít pro praní přikrývek z dutého vlákna?

Pro praní přikrývek z dutého vlákna je vhodné zvolit jemný prací prostředek určený speciálně pro tyto materiály. Vyhněte se avivážím a změkčovačům, které by mohly poškodit vlákna.

Jak správně sušit přikrývky z dutého vlákna?

Sušte je na čerstvém vzduchu na sušáku nebo v sušičce na nízké teploty. 

Josef Handrejch z nanoSPACE
Josef Handrejch vystudoval Technickou univerzitu v Liberci a v nanoSPACE se věnuje výzkumu a vývoji nových nanovlákenných produktů. Má bohaté zkušenosti z oblasti textilní výroby a z oblasti použití nanovlákenných materiálů.