15 % sleva na protiroztočové lůžkoviny nanoSPACE s kuponem DENALERGIE15. Pouze do 6.5.2024.

Alergie v listopadu: Jaké jsou nejčastější alergické reakce?

S listopadem přichází i chladné a sychravé počasí a s ním i zvýšení vlhkosti v domech a bytech, se kterou jsou spojené plísně a vyšší výskyt roztočů v domácnosti. Těm se totiž stejně jako plísním vyšší vlhkost líbí. Radovat se mohou pouze alergici na pyly, které v tomto období už nejsou téměř žádné. Alergie v zimě jsou problematické také v tom, že často pacienti netuší, zda se jedná o alergickou reakci nebo o nachlazení. Pojďme se podívat na to, jak rozpoznat alergii od nachlazení a jak se projevu alergie na plísně a roztoče. V článku si taky prozradíme, co s tím dělat. 

alergie-v-listopadu-alergicke-reakce-fb

 

Nejčastější alergie v listopadu

Jak už jsme si řekli, v listopadu se již nesetkáte s alergiemi na bylinky či trávy, protože ty už dávno odkvetly. Přesto mohou alergici mít potíže s jinými alergeny, jako jsou roztoči a plísně. V tomto měsíci začíná topná sezona, a v domácnostech přibývá plísní i roztočů, kteří bývají velmi častými původci alergické reakce.

Alergie na roztoče

Alergie na roztoče se nejčastěji projevuje:

  • Kýcháním
  • zarudlýma očima,
  • rýmou či ucpaným nosem,
  • svěděním nosu, očí nebo krku,
  • suchým kašlem.

Alergie se nejčastěji zhoršuje v noci, protože nejvíce roztočů žije v přikrývkách, polštářích a matracích. Roztoči se totiž živí odumřelou lidskou kůží, které je v posteli dost, a milují teplo a tmu. 

alergie-v-listopadu

Tip: Je alergie dědičná? Dozvíte se na blogu.

Co funguje na alergii na roztoče

Jak už jsem zmínila výše, nejvíce roztočů žije v posteli, proto nejúčinnější ochranou jsou tzv. protiroztočové lůžkoviny, to znamená takové polštáře, přikrývky, povlaky a povlečení, do kterých roztoči ani jejich alergeny nevlezou.

Pravidelný úklid je základ, to vám asi nemusíme radit. Co ale spousta lidí zanedbává je čištění vzduchu. A teď mluvíme nejen o pravidelném větrání, ale především o používání čističek vzduchu s HEPA filtrem. 

Alergie na plísně

Alergie na plísně se může projevovat velmi podobně jako alergie na roztoče. Některé z nejběžnějších příznaků alergie na plísně zahrnují:

  • Kýchání,
  • rýma,
  • zarudlé oči,
  • svědění nosu, očí nebo krku,
  • dušnost,
  • suchý kašel.

Jak poznat, že se jedná o alergii na plísně? Pokud jste venku nebo v jiném domě, který nemá problém s vlhkostí, nemělo by vás nic z výše zmíněného trápit. Pokud se ale zhoršují vaše příznaky doma nebo při pobytu v určité místnosti, měli byste zpozornět – pravděpodobně se jedná o alergii na plísně. 

Co pomáhá na alergii na plísně

Pokud už doma plíseň máte, je nutné ji mechanicky odstranit. Poté už používejte jako prevenci například odvlhčovače, které pomáhají stabilně snižovat vlhkost vzduchu či jednou za čas použijte generátor ozonu. 

alergicka-reakce-podzim-listopad

Tip: Přečtěte si článek o alergii na plísně. 

5 tipů, jak na alergii v listopadu: Prevence alergických reakcí

Jak už jsme si řekli, v listopadu jsou největší původci alergických reakcí plísně a roztoči. Naštěstí pro vás, obě alergie mají podobný způsob prevence, která je jednoduchá. 

  1. Udržujte ložnici v čistotě - Pravidelně větrejte a čistěte svou ložnici, aby se snížil výskyt prachových roztočů a plísní. Používejte čističku vzduchu a jednou za čas generátor ozonu proti plísním. Udržujte teplotu v ložnici kolem 18°C, což je ideální pro snížení rizika alergických reakcí.

  2. Udržujte nízkou vlhkost vzduchu - Roztoči upřednostňují vlhký vzduch, proto byste měli udržovat nižší vlhkost vzduchu, ideálně do 50%. Můžete toho dosáhnout pomocí odvlhčovačů vzduchu. 

  3. Chraňte svou postel - Používejte protiroztočové polštáře, přikrývky a povlaky s nanovlákennou membránou. Tyto produkty vytvářejí bariéru mezi vámi a prachovými roztoči. Vyhněte se používání pesticidů pro hubení roztočů, jelikož jejich účinek je pouze krátkodobý a není to nic, co byste v noci chtěli dýchat.

  4. Odstraňte koberce a další textil – V případě silné alergické reakce je vhodné zvážit odstranění koberců a záclon a to alespoň v ložnici. V textilu se drží nejvíce roztočů a jejich alergenů. 

  5. Používejte čističky vzduchu - Investujte do kvalitní čističky vzduchu s HEPA filtrem, který dokáže zachytávat nejen jemné prachové roztoče, ale i další alergeny ze vzduchu. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/protiroztocove-luzkoviny/

Tip: Máte často ucpaný nos, chronickou rýmu nebo kašel až astma? Zkuste testy na alergie.

Zjistěte více o alergiích

FAQ - Často kladené otázky

Jak rozeznat alergii v listopadu od nachlazení?

Ačkoliv nachlazení může mít podobné příznaky jako alergie, při alergii v listopadu se alergické reakce zhoršují při pobytu uvnitř a při alergii na roztoče jsou největší příznaky v noci nebo ráno po probuzení. Při alergii také nereaguje tělo na léky na nachlazení. Alergie také nezpůsobuje horečku. Lidé nejčastěji zaměňují alergickou rýmu za nachlazení. Pokud ale rýma trvá déle než 10 dnů, měli byste zvážit, zda nejste alergičtí. 

Zdroje

  • THOMAS, Wayne R., et al. Characterization and immunobiology of house dust mite allergens. International archives of allergy and immunology, 2002, 129.1: 1-18.
  • FIALOVÁ, Ilona. Zima je obdobím zvýšené nemocnosti dětí s astmatem. Řízení školy: Speciál pro mateřské školy, 2013, 10.
  • JANÍČKOVÁ, H. Alergie na roztoče a plísně. Pediatr. pro Praxi, 2009, 10.3: 163-166.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.