Alergie v prosinci: Jaké jsou nejčastější a co s nimi?

V prosinci, kdy se ochladí a zvýší se vlhkost v domech a bytech, se často objevují problémy spojené s výskytem plísní a roztočů v domácnosti, což pro někoho může znamenat zvýšené alergické reakce. Na druhou stranu ti, kteří trpí alergiemi na pyly, mohou být naprosto v klidu, jelikož pylů je minimum. Alergie v zimním období mohou být zrádné, protože je těžké je rozlišit od obyčejného nachlazení. V tomto článku se dozvíme, jak rozpoznat alergii od nachlazení a jaké jsou typické příznaky alergie na plísně a roztoče.

alergie-v-prosinci-alergicke-reakce-fb

 

Nejčastější alergie v prosinci

Pro alergie na pyly je prosinec klidným obdobím, začínají nás ale trápit roztoči a plísně, protože se více topí, je vyšší vlhkost v některých domácnostech a ještě ke všemu trávíme uvnitř daleko více času než během teplých měsíců, takže lidi trápí daleko víc alergie na roztoče a plísně.

alergie-v-prosinci

Tip: Máte často ucpaný nos, chronickou rýmu nebo kašel až astma? Zkuste domácí test na alergie.

Alergie na roztoče

Typickými příznaky alergie na roztoče jsou:

  • Kýchání,
  • zarudlé oči,
  • ucpaný nos nebo rýma,
  • svědění v nose, očích nebo v krku,
  • suchý kašel.

Tyto symptomy se často zhoršují v noci, protože roztoči upřednostňují teplé a tmavé prostředí našich postelí.

Tip: Roztoči: Vše, co byste měli vědět.

Jak se bránit alergii na roztoče

Nejúčinnější ochranou proti roztočům jsou protiroztočové lůžkoviny, jako jsou polštáře, přikrývky, povlaky a povlečení. Samozřejmě je důležitý také pravidelný úklid a čištění vzduchu pomocí čističek vzduchu s HEPA filtrem.

Alergie na plísně

Příznaky alergie na plísně mohou být podobné jako u roztočů. Pokud zjistíte, že se vaše příznaky zhoršují doma nebo ve vlhké místnosti, může to být známkou alergie na plísně.

zima-alergicka-reakce-ryma-nachlazeni

Tip: 6 ověřených tipů, jak snížit vlhkost v bytě.

Co dělat při alergii na plísně

Plíseň je nutné nejen mechanicky odstranit, ale také zabránit jejímu dalšímu šíření. K tomu slouží různé odvlhčovače vzruchu a generátory ozonu. Kromě toho je důležité udržovat doma suché prostředí, větrat a zajišťovat dostatečný přísun čerstvého vzduchu.

Jak předcházet alergickým reakcím v prosinci

Pro prevenci a léčbu alergií je důležité dodržovat několik základních pravidel:

Ve vážnějších případech může být nutná i imunoterapie, která pomáhá tělu snášet alergeny lépe.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=Odvlh%C4%8Dova%C4%8D+

Tip: Alergie na prach: příznaky a řešení.

Zjistěte více o alergiích

FAG - Nejčastější dotazy

Jaké jsou nejčastější alergie v prosinci?

Nejčastějšími alergiemi v prosinci jsou alergie na prachové roztoče a plísně. 

Jak rozeznat alergii v prosinci od nachlazení?

Přestože se může zdát, že příznaky běžného nachlazení a alergické reakce jsou si velmi podobné, je zde několik rozlišovacích znaků, které bychom měli mít na paměti v prosinci. Například, alergické symptomy často eskalují při delším pobytu v interiérech. Specificky u alergií na roztoče se můžeme setkat s tím, že obtíže jako svědění očí nebo ucpaný nos jsou nejvíce intenzivní během nočních hodin nebo hned po probuzení.

Na rozdíl od virových infekcí při alergiích obvykle nevidíme zlepšení po užití běžných léků proti nachlazení, a co je důležité zdůraznit, alergie obecně neprovází horečka. Je také běžné, že se alergická rýma zaměňuje za symptomy nachlazení. Jestliže však rýma přetrvává déle než deset dní, je na čase přemýšlet o možnosti alergické reakce a zvážit návštěvu lékaře.

Tip: Jak rozeznat nachlazení od chřipky?

Zdroje

  • Arlian LG, A. A. (n.d.). Lowering humidity in homes reduces dust mites and their allergens. J Allergy Clin Immunol, 99-104. 
  • Arlian LG, N. J.-M. (1999). Reducing relative humidity to control the house dust mite Dermatophagoides farinae. J Allergy Clin Immunol, 852-6.
  • Ellingson AR, L. D. (1995). The prevalence of Dermatophagoides mite allergen in Colorado homes utilizing central evaporative coolers. Ann Allergy, 680-3.
  • R Voorhorst, F. S. (1967). House dust mite atopy and the allergens it produces: identity with the house dust allergen. J Allergy, 325-329.
  • RL Brandt, L. A. (1976). Mortality of house dust mites, Dermatophagoides farinae and D. pteronyssinus exposed to dehydrating conditions or selected pesticides. JMed Entomol, 327-352.
  • Singh, M., & Jaiswal, N. (2013). Dehumidifiers for chronic asthma. Cochrane Database of Systematic Reviews, 1-25.
  • Cheng L, Chen J, Fu Q, et al. Chinese Society of Allergy Guidelines for Diagnosis and Treatment of Allergic Rhinitis. Allergy Asthma Immunol Res. 2018;10(4):300-53.
  • Sheehan WJ, Phipatanakul W. Indoor allergen exposure and asthma outcomes. Curr Opin Pediatr. 2016;28(6):772–7.
  • Twaroch, T.E., Curin, M., Valenta, R. and Swoboda, I., 2015. Mold allergens in respiratory allergy: from structure to therapy. Allergy, asthma & immunology research, 7(3), pp.205-220.
  • Bozek, A. and Pyrkosz, K., 2017. Immunotherapy of mold allergy: A review. Human vaccines & immunotherapeutics, 13(10), pp.2397-2401.
  • Portnoy, J.M. and Jara, D., 2015. Mold allergy revisited. Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 114(2), pp.83-89.
  • Rudert, A. and Portnoy, J., 2017. Mold allergy: is it real and what do we do about it?. Expert Review of Clinical Immunology, 13(8), pp.823-835.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.