Jaké výhody přinášejí pleti probiotické pleťové krémy?

O kožním mikrobiomu je stále ještě mnoho neznámého, ale předpokládá se, že hraje klíčovou roli u zánětlivých kožních onemocnění, jako je atopická dermatitida, lupénka, akné a další systémová onemocnění. Výzkumníci a vědci studují, jak přesně vypadá zdravý mikrobiom a co můžete udělat pro to, aby byl ten váš vyvážený a silný.

jake-vyhody-prinaseji-pleti-probioticke-pletove-kremy-fb

 

Co je to mikrobiom pokožky?

Kožní mikrobiom je společenství bakterií, hub a virů, které sídlí na naší kůži a v ní. Flóra kůže každého člověka je jedinečná, a dokonce i místo od místa na vašem vlastním těle se váš kožní mikrobiom liší.

Aby byl kožní mikrobiom udržován ve skvělé kondici, je zásadní použití jemných čisticích prostředků. Jemné čištění udržuje přirozenou rovnováhu pH pokožky a podporuje optimální prostředí pro zdravý mikrobiom.

Co ovlivňuje kvalitu kožního mikrobiomu?

Lidská kůže je kyselá, chladná, vysušená a relativně řídká v dostupnosti živin ve srovnání s jinými orgány, takže nepředstavuje ideální prostředí pro podporu růstu bakterií. Přítomnost potu bohatého na sůl a antibakteriálních molekul představují ovšem další překážku. Kůže však nabízí mnoho výklenků, které se liší svými fyzikálními a chemickými vlastnostmi, jako je teplota, vlhkost, pH a dostupnost kyslíku, což vytváří mnohočetná mikroprostředí.

Tip: Jak pečovat o suchou pleť?

Díky tomu, že kůže má zřetelná stanoviště a adaptační procesy, kterými mikroby úspěšně prošly, je široká škála mikroorganismů schopna najít v pokožce stabilní ekologické prostředí, které nabízí vhodné podmínky k růstu a potřebné živiny.

Stav a vzhled naší pokožky je klíčem k naší celkové pohodě. Když je pokožka v dobrém stavu, tvrdě pracuje na ochraně našeho těla před environmentálními stresory, jako jsou dráždivé látky, alergeny a mikroby, reguluje teplotu a je hladká, dobře hydratovaná a má zdravou barvu.

Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují stav pokožky a ovlivňují její vzhled. Některé faktory ovlivnit nemůžeme, ale mnohé ano. Pečlivá péče o pleť může chránit pokožku a udržet ji déle mladší.

Tip: Víte, jaký máte typ pleti? Otestujte se

Vnější faktory mají úžasný vliv na fyziologické fungování a stav pokožky.

 pece-o-plet

Mohlo by vás zajímat: Co je celulitida a jak se jí efektivně zbavit?

Ultrafialové světlo, znečištění, kouření, nesprávné používání produktů, změna ročních období, klima, cestování a cvičení, to vše ovlivňuje schopnost pokožky fungovat co nejlépe. V mnoha případech tyto vnější faktory vytvářejí volné radikály a spouštějí v pokožce ochranné reakce, které mohou mít za následek negativní účinky, jako je zvýšený buněčný obrat, dehydratace, nadměrná produkce pigmentu, ucpávání pórů a akné.

Tip: Jak v zimě pečovat o pleť

V některých případech je docela snadné se těmto vnějším faktorům vyhnout – nekouřit, cvičit, používat krém s SPF, vyhýbat se nevhodným produktům a používat kvalitní vhodnou péči o pleť.

Existují však některé vnější faktory, kterým se prostě nevyhneme – změna ročních období, klima, znečištění a cestování. V takových případech je důležité dbát na ochranu pokožky a předcházet jejímu poškození používáním produktů péče o pleť, které hydratují pokožku, obsahují antioxidanty, obsahují zvlhčovadla a podporují zdravou buněčnou výměnu.

Tip: 10 efektivních tipů, jak se zbavit akné

Velkou roli ve zdraví a stavu pokožky mohou hrát i vnitřní faktory. Těhotenství a hormonální změny mohou zvýšit citlivost pokožky, způsobit akné a spustit produkci pigmentu. Léky, alergie a antibiotika mohou způsobit dehydrataci a zvýšenou citlivost; srdeční onemocnění a problémy s krevním oběhem a mohou ovlivnit schopnost pokožky správně vyživovat a detoxikovat.

Co jsou probiotika a prebiotika?

Prebiotika jsou specializovaná rostlinná vlákna. Působí jako hnojiva, která stimulují růst zdravých bakterií ve střevě. Prebiotika se nacházejí v mnoha ovoci a zelenině, zejména v těch, které obsahují komplexní sacharidy, jako je vláknina a rezistentní škrob. Tyto sacharidy nejsou pro vaše tělo stravitelné, takže procházejí trávicím systémem a stávají se potravou pro bakterie a další mikroby.

Probiotika se liší v tom, že obsahují živé organismy, obvykle specifické kmeny bakterií, které přímo přispívají k populaci zdravých mikrobů ve vašem střevě. Stejně jako prebiotika můžete probiotika užívat jak v potravě, tak v potravinových doplňcích.

Asi nejčastější probiotickou potravinou je jogurt. Jogurt se vyrábí fermentací mléka různými bakteriemi, které zůstávají v konečném produktu. Dobrým zdrojem probiotik jsou i další bakteriemi fermentované potraviny, jako je kysané zelí, kombucha a kimchi.

Tip: I vegani by měli užívat vitamíny a doplňky stravy

krem-probiotika

Tip: Jak vybrat nejlepší krém na suchou a citlivou pleť.

Co jsou postbiotika?

Tento termín se vztahuje na odpad, který zůstane poté, co vaše tělo tráví prebiotika i probiotika. Zdravá postbiotika zahrnují živiny, jako jsou vitamíny B a K, aminokyseliny a látky zvané antimikrobiální peptidy, které pomáhají zpomalit růst škodlivých bakterií.

Další postbiotické látky zvané mastné kyseliny s krátkým řetězcem pomáhají zdravým bakteriím rozkvět. Množství užitečných postbiotik ve vašem systému můžete zvýšit větším příjmem fermentovaných potravin, jako je kefír, tempeh a kysané výrobky. Zaměření na dostatek potravin, které podporují směs zdravých střevních bakterií, může pomoci zlepšit vaše celkové zdraví.

Jak fungují probiotika v kosmetice?

Podobně, jako probiotika v potravinách, které léčí a předcházejí žaludečním problémům, jsou lokální verze probiotik známé pro své uklidňující účinky na pokožku tím, že využívají příval dobrých bakterií, které pomáhají buňkám zrát.

Když je vaše kožní bariéra spokojená, může regulovat produkci mazu, zůstat hydratovaná a odrazit volné radikály.

Přirozené bakteriální prostředí naší pokožky má velmi důležitou ochrannou roli, takže je životně důležité, abychom ji udrželi nedotčenou. Při našem příliš rychlém moderním životním stylu je však tento ekosystém často poškozován a může mít za následek suchou a stresovanou pokožku. Pokud své pleti dopřejete potřebnou dávku probiotik, zůstane zářivá a mladistvá.

Tip: Jak se zbavit stresu?

Kosmetika GALLINÉE

Produkty značky GALLINÉE jsou vhodné pro lidi s velmi suchou a citlivou pokožkou, pro alergiky a lidi trpící na atopický ekzém. Tato francouzská značka je zaměřená na udržitelnost, ekologičnost, a především na výzkum. Přípravky podrobili nejpřísnější, nejdůkladnější a nejinovativnější dostupné metodě klinického testování. Výsledky? Vědecky prokázaná značka, která 100% podporuje váš mikrobiom.

Produkty Gallinée jsou plné bakterií, probiotik, které mohou pomoci vyrovnat mikrobiom vaší pokožky.

#produkty#https://www.nanospace.cz/gallinee/

Tip: Co pomáhá na atopický ekzém?

Typy probiotik v kosmetice

Název probiotik  Funkce  Kde se používá?
Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus casei Snižuje zánět, zklidňuje pokožku Přípravky proti akné
Lactobacillus rhamnosus Zabraňuje fotopoškození, podporuje exfoliaci a hydrataci Opalovací krémy
Bifidobacterium longum Snižuje citlivost pokožky  Čistící přípravky, hydratační sérum
Streptococcus thermophilus Pomáhá udržovat rovnováhu pH, bojuje proti volným radikálům Přípravky proti stárnutí, oční krémy

 

Výhody probiotických krémů

Zlepšují bariérovou funkci kůže. Vaše kůže není jen největším orgánem vašeho těla, ale také jeho první linií obrany proti napadajícím choroboplodným zárodkům, chemikáliím a znečišťujícím látkám. Lokální aplikace probiotik hraje několik rolí při posilování bariérové funkce vaší pokožky:

  1. Antimikrobiální peptidy produkované probiotiky zabíjejí škodlivé bakterie a plísně.
  2. Chemikálie produkované probiotiky pomáhají uzamknout hydrataci ve vaší pokožce.
  3. Lyzáty probiotických bakterií chrání pokožku před škodlivými účinky chemikálií.

Snižují zánět. Probiotika modulují funkci imunitního systému, čímž snižují zánětlivou reakci spojenou s invazí choroboplodných zárodků na vaši pokožku. To je zvláště užitečné při léčbě kožních onemocnění, jako je akné.

valecek

Bojují proti známkám stárnutí. Probiotika zvyšují produkci peptidů, kolagenu a ceramidů ve vaší pokožce. To zvyšuje elasticitu vaší pokožky, což následně snižuje výskyt linek a vrásek. Některá probiotika také redukují póry a mají exfoliační vlastnosti, které omlazují vaši pokožku.

Tip: Jaký je nejlepší kolagen na pleť, vlasy a klouby?

Pomáhají v boji proti kožním nemocem. Probiotika jsou nápomocná při léčbě kožních onemocnění jako je ekzém či lupénka. Lokální aplikace probiotik nejen zklidňuje podráždění a zlepšuje hydrataci, ale také pomáhá snižovat citlivost pokožky na chemikálie.

Proč používat probiotické produkty na pleť?

Probiotika prospívají pokožce třemi klíčovými způsoby.

Za prvé, fungují jako ochranný štít tím, že brání špatným mikroorganismům ve vyvolání imunitní reakce. Za druhé, produkují přírodní antibiotika nazývaná antimikrobiální peptidy, které bojují proti špatným bakteriím. A v neposlední řadě zvyšují funkčnost pokožky při zvládání vnějších škodlivých faktorů včetně volných radikálů, slunce a znečištění.

Tip: Co je solární ekzém?

Stabilizace mikrobiomu pomáhá:

  • Zpevnit povrch pokožky.
  • Zvyšovat schopnost pokožky být, a zůstat, správně hydratovaná.
  • Snižovat faktory, které mají za riziko citlivou a zarudlou pokožku.
  • Viditelně zlepšovat známky suchosti, včetně napjatého, nepříjemného pocitu.
  • Obnovit zdravou rovnováhu pH na povrchu pokožky.

Jak používat probiotické krémy a séra?

Před použitím krému pleť dokonale odličte jemným čistícím prostředkem, který je vhodný pro váš typ pleti. Následně ji vyčistěte a tonizujte, abyste ji připravili na použití krému a séra.

Tip: Jak správně čistit pleť?

Pro aplikaci séra nakapejte několik kapek do dlaní a jemně přitlačte na obličej a krk. Dokončete hydratačním probiotickým krémem, který zpevňuje pokožku, chrání ji a zanechává zklidněnou a komfortní. Naneste malé množství na obličej a krk, masírujte směrem nahoru ráno a večer.

Ukázalo se, že probiotika lze bezpečně používat s většinou aktivních látek péče o pleť, včetně retinolu a vitamínu C. Totéž platí pro chemické exfoliátory, jako jsou enzymy a kyselina glykolová. V některých případech mohou probiotika skutečně zvýšit účinnost těchto složek péče o pleť.

Probiotika v péči o pleť prosperují, když jsou spárována s určitými klíčovými složkami. Kůže na našich tvářích je den, co den vystavena silným stresorům, které způsobují hromadění nečistot a špíny a ucpávání pórů. Zdravým bakteriím se v tomto typu prostředí nedaří a mohou růst a množit se mnohem lépe na exfoliovaném povrchu.

Tip: Vitamin C: 7 ověřených účinků na pleť

krem

Kyselina hyaluronová je klíčovou složkou v produktech proti stárnutí, povzbuzuje naši pokožku, aby zadržovala dostatečnou vlhkost. Vytvořením hydratovaného povrchu má náš mikrobiom větší šanci prosperovat.

U každého je však pleť jiná. Znejte tedy svůj typ pleti a vždy předem otestujte malou oblast s produkty péče o pleť. Poté je aplikujte na celý obličej.

Tip: 7 důvodů, proč vaše pleť potřebuje kyselinu hyaluronovou

Kvalitní česká kosmetika na jednom místě 

Poznejte nejzajímavější a nejlepší české značky, které vyrábí kosmetiku založenou na vědě, která je šetrná k přírodě.

Jedním z největších českých průkopníků šetrné kosmetiky je česká značka Nafigate, která je známá především pro svou nanovlákennou masku, která dokáže redukovat až 75 % vrásek. Tato značka vyrábí ale i pleťové krémy a séra.

Tip: Jak funguje nanovlákenná maska, která redukuje až 75 % vrásek?

#produkty#https://www.nanospace.cz/kosmetika:nafigate/

Velmi zajímavou značkou je i přírodní značka Naturetics, která je průkopníkem cirkulární kosmetiky či výrobce nanovlákenných masek nanoBeauty pro profesionální péči o pleť na doma. Tato značka je čím dál populárnější mezi kosmetičkami. 

Tip: Co je to cirkulární kosmetika?

#produkty#https://www.nanospace.cz/kosmetika:naturetics/

Poslední zajímavou českou značkou je značka Franail, která se specializuje na produkty pro péči o ruce a nohy bez plísní, problém, který trápí až 1/5 populace.

Tip: Jak odstranit plíseň z nehtů (onychomykózu) i bez předpisu

#produkty#https://www.nanospace.cz/kosmetika:franail/

Tipy pro udržení správného mikrobiomu pokožky?

Vyhněte se nadměrnému mytí nebo používání agresivních čisticích prostředků a častého peelingu.

Příliš velké tření může vaši pokožku zbavit zdravých mikrobů a zároveň v pokožce vytvořit mikrotrhliny. Tyto drobné slzičky mohou být živnou půdou pro nezdravé patogeny. Když přijde čas osušit obličej, jemně pokožku osušte, místo abyste ji třeli ručníkem.

Stejně jako u většiny aspektů vašeho zdraví hraje vaše strava zásadní roli v udržení zdravé pokožky. Jíst stravu bohatou na zdravé tuky, zeleninu, bílkoviny a vlákninu pomáhá vašim střevním bakteriím, což může zase pomoci vašemu kožnímu mikrobiomu.

Nezapomeňte také vypít alespoň 2l vody denně. Chronická dehydratace může negativně ovlivnit váš mikrobiom. Nakonec se snažte pravidelně vypotit, abyste pomohli živit mikrobiom vaší pokožky.

Tip: Jak funguje sportovní oblečení proti zápachu?

Zkuste použít jemný čisticí prostředek, zejména na obličej, kde je pokožka více vystavena povětrnostním vlivům a má tendenci být citlivější. Vyhněte se silně antibakteriálním přípravkům, protože ty mohou narušit dobré bakterie spolu s potenciálně škodlivými bakteriemi, takže kožní bariéra zůstane nechráněná. Vyhýbejte se přísadám, jako je alkohol, triclosan a klasickým mýdlům.

Použití extrémně horké vody může obličej vysušit, což má negativní dopad na zdravé bakterie, které na vaší pokožce žijí a tvrdě se vás snaží chránit. Ujistěte se, že při kontaktu s obličejem používáte vlažnou nebo chladnější vodu.

Škodlivým bakteriím se daří v suchém prostředí, a proto je důležité dopřát pokožce potřebnou hydrataci, aby si udržela zdravé a vyvážené prostředí. Nikdy se nevzdávejte hydratačního krému. Zkuste se podívat po hydratačních krémech s ceramidy, což je extrémně hydratační složka a může pomoci udržet vlhkost ve vaší pokožce.

Udržujte zdravé pH pokožky. Normální rozsah pH povrchu pokožky je 4,1–5,8 s mírnými odchylkami na různých místech těla. Kůže obličeje je obecně kyselá s nízkým pH, zatímco místa kožních řas, jako je podpaží a třísla, mají relativně vysoké hodnoty pH. Stabilní a kyselejší pH pokožky naopak podporuje lokální kožní mikrobiom, který může následně poskytnout pokožce vlastnosti posilující imunitní systém a pomáhat regulovat strukturu a funkci pokožky.

Zdroje:

  • The role of topical probiotics in skin conditions: A systematic review of animal and human studies and implications for future therapies
  • Bustamante, M., Oomah, B.D., Oliveira, W.P., et al. (2020). Probiotics and prebiotics potential for the care of skin, female urogenital tract, and respiratory tract. Folia Microbiologica, 65(2), 245-264. https://doi.org/10.1007/s12223-019-00759-3
  • Yu, Y., Dunaway, S., Champer, J., Kim, J., & Alikhan, A. (2020). Changing our microbiome: probiotics in dermatology. British Journal of Dermatology, 182(1), 39-46. https://doi.org/10.1111/bjd.18088
  • Habeebuddin, M., Karnati, R.K., Shiroorkar, P.N., Nagaraja, S., Asdaq, S.M.B., Khalid Anwer, M. and Fattepur, S., 2022. Topical probiotics: More than a skin deep. Pharmaceutics, 14(3), p.557.
  • Krutmann, J., 2009. Pre-and probiotics for human skin. Journal of dermatological science, 54(1), pp.1-5.
  • Maguire, M. and Maguire, G., 2017. The role of microbiota, and probiotics and prebiotics in skin health. Archives of Dermatological Research, 309(6), pp.411-421.
  • Fuchs-Tarlovsky, V., Marquez-Barba, M.F. and Sriram, K., 2016. Probiotics in dermatologic practice. Nutrition, 32(3), pp.289-295.
  • Roudsari, M.R., Karimi, R., Sohrabvandi, S. and Mortazavian, A.M., 2015. Health effects of probiotics on the skin. Critical reviews in food science and nutrition, 55(9), pp.1219-1240.
  • Lew, L.C. and Liong, M.T., 2013. Bioactives from probiotics for dermal health: functions and benefits. Journal of applied microbiology, 114(5), pp.1241-1253.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.