Jak odstranit zápach z bot? Známe zaručený postup

Nevábný odér z bot není jen doménou sportovců a těžce pracujících. Stačí, abyste se v neprodyšné obuvi vydali v parném létě na krátkou procházku – a malér je na světě. Jak zápach bot rychle odstranit a proč k němu vůbec dochází?

zapach-z-bot

 

Příčiny zápachu obuvi

Příčin nepříjemného pachu může být celá řada. Záleží mj. na:

  • stavu vaší obuvi, zejména vložek a jednotlivých vrstev tkaniny,
  • venkovních podmínkách – v teplém, vlhkém počasí se na botách snáze zachytí různé mikroorganismy,
  • vaší fyziologii (rizikovým faktorem je nadměrné pocení chodidel).

Za zápach bot jsou ve většině případů zodpovědné odpadní látky, které vylučují přemnožené bakterie a plísně. Může se ale také stát, že tyto sloučeniny do bot „naberete“. Stačí šlápnout do stojaté vody či bahna nebo namočit obuv v moři.

Mohlo by vás zajímat: Jak se zbavit akné na čele

Jak se zápachu z bot zbavit

Jako jedno z prvních řešení se nabízí praní bot. To ale není dobrý nápad hned z několika důvodů:

  • namočením se obuv deformuje a ani po uschnutí nemusí nabýt původního tvaru,
  • vlivem teplé vody může dojít k odlepení podrážky a vymytí barev,
  • kovové přezky a další části trekových bot jsou náchylné ke korozi a následnému ulomení (což je problém, který na náročném treku řešit nechcete),
  • obuv může svou odstředivou silou pračku těžce poškodit (buben se točí i rychlostí 1 400 a více otáček za minutu).

Zanedbatelné není ani zdravotní riziko. Při praní obuvi totiž hrozí zanesení pračky bakteriemi, plísněmi a dalšími mikroorganismy. Vzhledem k ideálním podmínkám (teplo a vlhko) hrozí jejich rychlé přemnožení a přenesení na oblečení, které začne také páchnout. Zpravidla je pak nutné provést několik pracích cyklů na 90 °C, abyste se nebezpečných patogenů zbavili.

Tip na článek: Jak odstranit plíseň z nehtů (onychomykózu) i bez předpisu

Co tedy se zapáchající obuví?

V první řadě nechte boty důkladně proschnout, nejlépe na slunečném místě. Eliminací přebytečné vlhkosti zastavíte další růst bakterií a plísní. O zbytek mikroorganismů se pak postará sluneční UV záření.

Schnutí výrazně urychlíte, pokud vnitřek obuvi vycpete novinovým papírem. Nikdy boty nesušte s pomocí fénu nebo dokonce v troubě – příliš vysoká teplota materiál obuvi nenávratně poškodí.

Alternativou je použití spreje do bot proti zápachu. Obsahuje nanočástice stříbra, které aktivně likvidují bakterie i plísně. Fungují na jednoduchém principu – stříbrné atomy se naváží na membrány a enzymy, bez kterých nemohou mikroorganismy příjímat potravu a množit se. Rychle tak dojde k jejich úhynu.

Slabší antibakteriální vlastnosti vykazují také některé esenciální oleje a tanin, sloučenina obsažená např. v černém čaji. Osvědčeným receptem proti zápachu bot je proto vložit do obuvi – alespoň na 24 hodin – několik vlhkých sáčků s čajem či nastrouhanou citrusovou kůru.

A co vložky?

Samostanou kapitolou jsou vložky do bot. Pokud nejsou poškozené a zapáchají, vyperte je na vysokou teplotu (alespoň 60 °C) a nechte důkladně proschnout. Pokud poškozené jsou, vyměňte je – mikroorganismy se totiž v trhlinách rády usazují a a je skoro nemožné je odtud dostat.

Sáhnout můžete i po antibakteriálních vložkách s nanočásticemi stříbra. Tím se už ale dostáváme k prevenci – tedy k tomu, jak zápachu bot předcházet.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=vlo%C5%BEky+do+obuvi/

Zásadní je prevence

Nejlepším způsobem, jak zápach z bot vyřešit, je přijmout taková opatření, která jeho vzniku v první řadě zabrání. Obuv po nošení vždy důkladně vyvětrejte, zejména pokud v ní trávíte delší dobu. Pokud je to možné, v práci se přezouvejte, abyste v botách netrávili polovinu dne.

Jestliže přezutí možné není, prokáží vám – vedle zmíněného spreje a vložek – dobrou službu také ponožky se stříbrnými vlákny. Ponožky ostatně noste v uzavřených botách vždy. Významně tak zredukujete přenos bakterií a potu do materiálu obuvi (viz článek jak se zbavit zápachu nohou).

V náročném terénu vám pomůže i vhodná impregnace. Odpuzuje totiž vodu, takže mikroorganismy k povrchu obuvi vůbec nepustí. Hodí se i pro boty opatřené voděodpudivou membránou, jako je např. GoreTex, Sympatex ad.

#produkty#https://www.nanospace.cz/ponozky/

Co si z článku odnést?

 

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.

Zdroje