Jak dezinfikovat nano respirátor

Běžné roušky a respirátory musíte po použití vyhodit. Nanovlákenné roušky a respirátory fungují na jiném principu a lze je opakovaně dezinfikovat. Víte, jak naložit s vaším nano respirátorem?

jak-dezinfikovat-nano-respirator-fb

 

Sterilizace a dezinfekce respirátorů

Dezinfekce respirátorů je vhodná pouze u nanovlákenných respirátorů. Běžné respirátory bez nanovláken sice dezinfikovat technicky lze, ale při nošení ztrácejí účinnost, a proto nemusí být bezpečné jejich opakované používání.

Jak respirátor dezinfikovat?

Po každém použití je nutné respirátor dezinfikovat pomocí dezinfekce na bázi 70% lihu či isopropylalkoholu. Doporučujeme využít speciální dezinfekci na roušky a respirátory. Koupit si můžete také cestovní verzi.

Respirátor položte na vhodné místo (například do krabice nebo na okenní parapet), několika zmáčknutími posprejujte dezinfekcí z obou stran a nechte respirátor úplně vyschnout.

Nepoužívejte pro sterilizaci dezinfekční prostředky určené na ruce či pokožku. Obsahují glycerin, který může respirátor zanést a snížit tak jeho životnost, také není bezpečné ho vdechovat. Taktéž se vyvarujte použití prostředků s peroxidem vodíku, který může poškodit nanovlákennou membránu v respirátoru. Respirátor se nesmí namáčet ve vodě ani jiné tekutině. Vyvaření či sterilizace párou jako u látkových roušek tedy nepřichází v úvahu. 

sterilizace-breasafe-jak-na-to

Jak dlouho mohu respirátor nosit?

Nanovlákenné respirátory lze bezpečně používat po celou pracovní směnu (8 hodin), jsou vhodné i na cestování letadlem, autobusem či vlakem. Při běžném použití je možno respirátor sterilizovat 3-5x. Pokud ale došlo k zanesení prachem či jinými nečistotami, vyměňte respirátor okamžitě. Respirátor také vyměňte, pokud jste se pohybovali v silně kontaminovaném prostředí.

Tip: Jaký je nejlepší respirátor proti jemnému prachu? Přečtěte si náš článek.

#produkty#https://www.nanospace.cz/respiratory-ffp2/

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.