Jaký je nejlepší respirátor proti jemnému prachu?

Potřebujete kvalitní pracovní respirátor proti jemnému prachu? Trávíte doma hodně času prací se dřevem, malujete nebo pracujete ve velmi prašném prostředí? Pak se musíte chránit před prachem, prach totiž může způsobit plicní onemocnění, jako je silikóza, antrakóza, sideróza a azbestóza (zejména prach z oxidu křemičitého, uhlí, železné rudy, zinku, hliníku nebo dokonce z cementu).

jaky-je-nejlepsi-respirator-proti-jemnemu-prachu-fb

 

Proč se chránit proti prachu při práci?

Vdechnutí prachu může způsobit trvalé poškození plic. Mezi nejčastější poškození plic patří například silikóza, která je způsobená inhalací anorganického materiálu – v tomto případě fibrogenních částic oxidu křemičitého SiO2.

Z vdechování ultra jemných částic krystalického oxidu křemičitého může také vzniknout chronická obstrukční plicní nemoc nebo rakovina plic. Při vdechnutí minerálního prachu do plic zas může vzniknout pneumokonióza.

Mezi další poškození plic vznikající nedostatečnou ochranou při práci patří i antrakóza (usazování uhelného prachu (sazí) v plicích, sideróza (zaprášení plic sloučeninami železa) a azbestóza (intersticiální plicní fibróza vzniklá na podkladě dlouhodobé expozice prachu obsahujícího azbest).

Lidé, kteří pracují ve velmi prašném prostředí mají i vyšší šanci na vznik nádorových onemocnění. Nádorová onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí souvisejících s prací v Evropské unii, přičemž se na jejich celkovém počtu podílejí 53 %.  

TIP: Jak vybrat respirátor

Kdy používat respirátor?

Respirátor se doporučuje při práci se vším, kdy se mohou do vzduchu dostat nebezpečné částice, prach nebo chemikálie. 

respirator-proti-jemnemu-prachu

Tip: Jak pečovat o dřevo? Dozvíte se v článku: Ošetření dřeva nátěrem: průvodce výběrem a postupem aplikace.

Doporučujeme nasadit respirátor při:

  • Práci se dřevem, starým nábytkem,
  • sekání či řezání dřeva,
  • broušení, natírání, lakování,
  • práci se železem,
  • pohybu ve velmi prašném prostředí,
  • s chemikáliemi,
  • při hašení ohně,
  • natírání, omítání. štukování,
  • při používání laků na nehty i používání kosmetických barev. 

Jak vybrat respirátor proti jemnému prachu

V Evropě se úroveň průmyslových respirátorů porovnává podle úrovně ochrany FFP neboli “filtering facepiece“. Touto zkratkou se označují respirátory testované dle evropských průmyslových norem = průmyslové respirátory. Třídy FFP1, FFP2 a FFP3 pak označují jejich míru ochrany. 

Nejlepší respirátor proti prachu a kouři

Nejprve je třeba rozhodnout, před jak velkými částicemi se chcete chránit. Velikost prašných částic se pohybuje mezi 1–100 µm, částice větší než 30 µm bývají označovány jako hrubý prach (rychle sedimentují). Nejmenší částice mohou mít až 0,001 µm, mezi menší částice patří dýmy (jemně rozptýlené pevné látky ve vzduchu).

respirator-proti-jemnemu-prachu-a-dymu

Tip: Přečtěte si článek: Co všechno umí nanokosmetika na auto? Chrání před škrábanci i nečistotami

FFP1

Jedná se o nejzákladnější typ respirátoru, který chrání před 80 % vzdušných částic až do velikosti 0,6 μm (mikrometru). Má nejnižší úroveň ochrany filtru a minimální úroveň dýchacího odporu. Je určen pro ochranu proti netoxickému a nefibrogennímu prachu (krystalický oxid křemičitý - křemen, kristobalit nebo tridymit, ale také gama forma oxidu hlinitého). Chrání do koncentrace až 5x NPK/PEL, takže je vhodný na malé domácí kutily. 

FFP2

Respirátor s filtrační třídou FFP2 filtruje minimálně 94 % aerosolů (vzdušných částic) až do velikosti 0,6 μm (mikrometru). Mohou mít i výdechové ventily a ve srovnání s maskou FFP1 mají větší dýchací odpor. Jsou dobré pro zemědělské činnosti a stavební úkoly, jako je nahazování omítky a broušení. 

Umí zachytit: Škodlivé mutagenní látky, plicní mor a tuberkulózu, fibrogenní látky (např. krystalický oxid křemičitý), aerosol do stupně koncentrace 10x NPK/PE.

FFP3

Pokud chcete tu nejlepší ochranu proti prachu, jakou můžete získat, pak potřebujete respirátor FFP3. Respirátor s filtrační třídou FFP3 filtruje minimálně 99 % aerosolů (vzdušných částic) až do velikosti 0,6 μm (mikrometru). Respirátory FFP3 poskytují největší míru ochrany a pokud jsou správně nasazeny, mohou chránit před viry, bakteriemi a jemnými toxickými částicemi, jako je azbest. Filtr dokáže blokovat až 99 procent částic.

Nanovlákenné respirátory

Nanovlákenné respirátory vykazují vynikající účinnost záchytu v oblasti ultrajemných částic (až 0,02 μm). Jsou proto považovány za nejvyšší možnou ochranu před ultra jemným prachem i před toxickými látkami.

#produkty#https://www.nanospace.cz/respiratory/?order=bestseller/

I nanovlákenné respirátory najdeme v provedení FFP2 či FFP3, které se liší hlavně kvalitou těsnění. Nanovlákenné respirátory jsou vhodné například na respirabilní prach, který běžně proniká až do periferie dýchacích cest.

Jaký je rozdíl mezi označením FFP a PP a N?

Je možné, že jste se setkali také s označením N95, N99, N100 nebo P1, P2 a P3. Jde o mimoevropský ekvivalent k FFP1, FFP2 a FFP3

Tip: Jak pečovat o fasádu vašeho domu? Vše se dozvíte v dalším článku: Krásná i po letech. Samočisticí nátěr FN NANO vám 3krát prodlouží životnost fasády.

Naše doporučení: Lehký a výkonný respirátor BreaSAFE

lehky-a-vykonny-respirator-breasafe

Nanovlákenné respirátory BreaSAFE jsou vhodné proti velmi jemnému prachu, protože obsahují nanovlákennou membránu, která je dokáže 100% odfiltrovat. Tyto respirátory lze používat až 14 dnů či dokud nejsou zcela zaneseny prachem a můžete je sterilizovat vhodnou dezinfekcí. Můžete si vybrat respirátor FFP2 či FFP3

TIP: Český nano respirátor získal jako první na světě certifikaci FFP3

Zdroje:

  • Ullah, S., Ullah, A., Lee, J., Jeong, Y., Hashmi, M., Zhu, C., Joo, K.I., Cha, H.J. and Kim, I.S., 2020. Reusability comparison of melt-blown vs nanofiber face mask filters for use in the coronavirus pandemic. ACS Applied nano materials, 3(7), pp.7231-7241.
  • Damokhi, A., Yousefinejad, S., Fakherpour, A. and Jahangiri, M., 2022. Improvement of performance and function in respiratory protection equipment using nanomaterials. Journal of Nanoparticle Research, 24(4), p.76.
  • Suen, L.K.P., Guo, Y.P., Ho, S.S., Au-Yeung, C.H. and Lam, S.C., 2020. Comparing mask fit and usability of traditional and nanofibre N95 filtering facepiece respirators before and after nursing procedures. Journal of Hospital Infection, 104(3), pp.336-343.
  • Skaria, S.D. and Smaldone, G.C., 2014. Respiratory source control using surgical masks with nanofiber media. Annals of occupational hygiene, 58(6), pp.771-781.
  • Abbasinia, M., Karimie, S., Haghighat, M. and Mohammadfam, I., 2018. Application of nanomaterials in personal respiratory protection equipment: a literature review. Safety, 4(4), p.47.
  • Tcharkhtchi, A., Abbasnezhad, N., Seydani, M.Z., Zirak, N., Farzaneh, S. and Shirinbayan, M., 2021. An overview of filtration efficiency through the masks: Mechanisms of the aerosols penetration. Bioactive materials, 6(1), pp.106-122.
  • Akduman, C. and Akcakoca Kumbasar, E.P., 2018, December. Nanofibers in face masks and respirators to provide better protection. In IOP conference series: Materials science and engineering (Vol. 460, p. 012013). IOP Publishing.
  • Naragund, V.S. and Panda, P.K., 2022. Electrospun nanofiber-based respiratory face masks—A review. Emergent materials, 5(2), pp.261-278.
  • Zhang, Z., Ji, D., He, H. and Ramakrishna, S., 2021. Electrospun ultrafine fibers for advanced face masks. Materials Science and Engineering: R: Reports, 143, p.100594.
  • Seidi, F., Deng, C., Zhong, Y., Liu, Y., Huang, Y., Li, C. and Xiao, H., 2021. Functionalized masks: powerful materials against COVID‐19 and future pandemics. Small, 17(42), p.2102453.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.