Resveratrol: Objevte doplněk stravy proti stárnutí

S tím jak roste popularita longevity a přibývá výzkumů v této oblasti, roste i zájem o resveratrol, který bývá často spojován s dlouhověkostí. Tento silný antioxidant se nachází v různých rostlinách, včetně hroznů, borůvek a arašídů. Byl spojen s řadou zdravotních výhod, od zlepšení kardiovaskulárního zdraví až po boj proti stárnutí. Pojďme se podrobně podívat na to, jaké má resveratrol účinky, jak se liší od trans-resveratrolu a na co si dát pozor. 

resveratrol-proti-starnuti-2

 

Co je resveratrol?

Resveratrol je typ polyfenolu, což je skupina přírodních sloučenin, které se nacházejí v rostlinách. Je to antioxidant, který pomáhá ochraňovat buňky před poškozením volnými radikály. Resveratrol se vyskytuje v hroznech, borůvkách, arašídech a dalších rostlinách, ale je nejvíce spojován s červeným vínem.

Tip: I vegani by měli užívat vitamíny a doplňky stravy.

Jaký je rozdíl mezi trans-resveratrolem a resveratrolem?

Trans-resveratrol a resveratrol jsou dvě formy téhož antioxidantu. Rozdíl spočívá v tom, že trans-resveratrol je izomer resveratrolu. To znamená, že trans-resveratrol a resveratrol mají stejnou chemickou strukturu, ale jsou prostorově odlišné. Trans-resveratrol se obecně považuje za bioaktivnější formu resveratrolu, což znamená, že trans-resveratrol je mnohem účinnější. 

Resveratrol-proti-starnuti-plet-a-vlasy

Tip: Jak na dokonalou pleť s vitamínem A?

Jaký je mechanismus účinku resveratrolu?

Resveratrol funguje jako antioxidant a má protizánětlivé vlastnosti. Je často spojován s dlouhověkostí, a i když již bylo provedeno několik úspěšných studií na myších, které to prokázaly, zatím neexistují jasné důkazy, zda zvyšuje dlouhověkost u lidí.  Co víme jistě, že resveratrol pomáhá zlepšovat kardiovaskulární zdraví tím, že snižuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku. 

Resveratrol byl také předmětem mnoha studií v souvislosti s jeho potenciálními účinky na onemocnění spojené se stářím. Jedním z důležitých faktorů v procesu stárnutí je oxidativní stres, který vede k poškození buněk a tkání. Resveratrol se ukázal jako silný antioxidant, který pomáhá snížit hladinu oxidativního stresu v těle. V některých studiích bylo zjištěno, že resveratrol může pomoci zlepšit paměť a kognitivní funkce, a to i u starších lidí.

Jaké jsou účinky resveratrolu na zdraví?

Resveratrol byl spojen s několika zdravotními výhodami, včetně:

Zlepšení kardiovaskulárního zdraví

Resveratrol může snížit hladinu cholesterolu a krevního tlaku, což může snížit riziko srdečních chorob.

Tip: Panthenol: Účinky na pleť i vlasy.

Protizánětlivé účinky

Resveratrol může mít protizánětlivé účinky, což může pomoci ke snížení zánětů v těle.

Antioxidační účinky

Resveratrol má silné antioxidační účinky, což může pomoci chránit buňky před poškozením volnými radikály.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=Resveratrol

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší krém na celulitidu, víme, co by měl obsahovat

Protirakovinné účinky

V některých studiích bylo zjištěno, že resveratrol může mít protirakovinné účinky, zejména při prevenci rakoviny prsu a tlustého střeva.

Tip: Nedostatek vitamínu D: jak ho doplnit?

Anti-aging účinky

Resveratrol se také spojuje s anti-aging účinky, protože může pomoci chránit buňky před poškozením a snížit riziko degenerativních onemocnění.

Jaká jsou potenciální rizika resveratrolu?

I když je resveratrol obecně považován za bezpečný doplněk stravy, existují některá potenciální rizika, na která bychom se měli zaměřit.

Interakce s léky

Resveratrol může interagovat s některými léky, jako jsou antikoagulancia a některé léky proti rakovině. Proto je důležité se poradit s lékařem před začátkem užívání resveratrolu.

Resveratrol-doplnek-stravy-na-vrasky

Tip: Vitamin C: 7 ověřených účinků na pleť.

Neprokázané účinky

Mnoho údajů o výhodách resveratrolu pochází ze studií na zvířatech nebo laboratorních pokusech. Méně je známo o jeho účincích u lidí a některé z jeho proklamovaných výhod nejsou potvrzeny.

Tip: Dlouhověkost: jak zpomalit stárnutí?

Dávkování a kvalita

Existuje mnoho doplňků resveratrolu na trhu, ale kvalita a dávkování se mohou výrazně lišit. Proto je důležité si vybrat kvalitní produkt a dodržovat doporučené dávkování.

Jak začít užívat resveratrol?

Pokud se rozhodnete začít užívat resveratrol, je důležité si vybrat kvalitní produkt od renomovaného výrobce, my jsme vsadili na českého výrobce mcePharmu. Doporučené dávkování se může lišit v závislosti na produktech, ale obecně se doporučuje užívat 150-500 mg resveratrolu denně. 

Je také důležité si uvědomit, že resveratrol nemůže nahradit zdravý životní styl.  Pokud se snažíte zlepšit své zdraví, měli byste se zaměřit na vyváženou stravu, cvičení a kvalitní spánek.

Tip: Jaký je nejlepší kolagen na pleť, vlasy a klouby?

Zdroje:

  • What is Resveratrol, and is it Good for Longevity?
  • Tabrizi, R., Ostadmohammadi, V., Lankarani, K. B., Akbari, M., Heydari, S. T., Kolahdooz, F., ... & Asemi, Z. (2020). The effects of resveratrol intake on weight loss: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 60(3), 375-390.
  • Higashida, K., Kim, S. H., Jung, S. R., Asaka, M., Holloszy, J. O., & Han, D. H. (2013). Effects of Resveratrol and SIRT1 on PGC-1α Activity and Mitochondrial Biogenesis: A Reevaluation. PLoS biology, 11(7).
  • Price, N. L., Gomes, A. P., Ling, A. J., & Sinclair, D. A. (2012). SIRT1 is required for AMPK activation and the beneficial effects of resveratrol on mitochondrial function. Cell metabolism, 15(5), 675-690.
  • Bitterman, J. L., & Chung, J. H. (2015). Metabolic effects of resveratrol: addressing the controversies. Cell. Molecular life sciences, 72(8), 1473-1488.
  • Hector, K. L., Lagisz, M., & Nakagawa, S. (2012). The effect of resveratrol on longevity across species: a meta-analysis. Biology letters, 8(5), 790-793.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.