Co pomáhá na bolest kloubů

Bolest kloubů se může projevovat při sportu, ale i při vstávání z postele, dokáže velmi znepříjemnit každodenní život. Bolesti kloubů netrápí jen seniory,  může být způsobena zraněním i řadou onemocnění. Bez ohledu na příčinu bolesti, existují způsoby, jak si od ní ulevit. Pojďme se podívat, co způsobuje bolest kloubů, jaké doplňky stravy a cvičení vám může pomoci.

Co pomáhá na bolest kloubů-2

 

Co vše způsobuje bolest kloubů?

Existuje mnoho důvodů, proč vás mohou bolet klouby. Některé z nich jsou akutní a způsobují krátkodobou bolest, zatímco jiné jsou chronické a způsobují dlouhodobou bolest. Mezi nejčastější příčiny bolesti kloubů patří:

  • Úrazy, jako jsou podvrtnutí nebo natržení vazu,
  • revmatoidní artritida,
  • Bechtěrova nemoc,
  • burzitida,
  • osteoporóza
  • nebo dna.

Revmatoidní artritida

Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění, které postihuje klouby. Tělo napadá vlastní klouby a způsobuje zánět. Následující jsou některé z příznaků revmatoidní artritidy:

  • Bolest a otok kloubů,
  • ztuhlost kloubů, zejména po probuzení,
  • únava a slabost,
  • horečka,
  • ztráta hmotnosti.

Bechtěrova nemoc

Bechtěrova nemoc je autoimunitní onemocnění, které ovlivňuje klouby, oči a orgány trávicího traktu. Příznaky Bechtěrovy nemoci:

  • bolest v kloubech
  • zánět očí a citlivost na světlo
  • bolest břicha, průjem nebo zvracení
  • vyrážka nebo suchá kůže

Burzitida

Burzitida je zánět tekutiny vyplňující pouzdro kolem kloubu. Následující jsou některé z příznaků burzitidy:

  • Bolest a otok v kloubu,
  • citlivost na dotek,
  • ztuhlost kloubu,
  • červená kůže v oblasti kloubu.

Osteoporóza

Osteoporóza je onemocnění kostí, které způsobuje oslabení a křehkost kostí. Následující jsou některé z příznaků osteoporózy:

  • Zmenšení výšky,
  • časté zlomeniny, zejména v bederní oblasti a kyčlích,
  • bolest v kostech a kloubech,
  • ztráta hmotnosti.

Dna

Dna je metabolické onemocnění způsobené příliš vysokým množstvím kyseliny močové v krvi, která se ukládá v kloubech a způsobuje zánět. Následující jsou některé z příznaků dny:

  • Ostrá bolest v kloubech, obvykle na palcích nebo na kolenou,
  • zčervenání a zvýšená citlivost v oblasti postiženého kloubu,
  • omezená pohyblivost kloubu,
  • horečka a únava.

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy-klouby/

5 tipů, co pomáhá na bolest kloubů

Pokud vás bolí klouby, vždy byste si měli zajít za svým lékařem, abyste odhalili příčinu a nastavili vhodnou léčbu. Existují ale kroky, jak si ulevit od bolesti, ať už je jakákoli příčina:

1. Změňte své stravovací návyky

Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny (ryby, ořechy a semena). Ty mohou pomoci snížit zánět v kloubech. Je také důležité jíst potraviny bohaté na vitamín D, který pomáhá udržovat zdravé kosti.

2. Pokud máte nadváhu, zkuste zhubnout

Pokud máte nadváhu, může to způsobit bolest kloubů. Tuková tkáň produkuje hormony a látky, které mohou způsobit zánět v kloubech. Pokud se vám podaří zhubnout, může to pomoci zmírnit bolest kloubů. Jak na to si přečtěte tady. 

3. Cvičte 

Cvičení může pomoci posílit svaly a zlepšit pohyblivost kloubů. Měli byste se však vyhnout cvičení, které by mohlo způsobit další zranění nebo zhoršit bolest kloubů. Není tedy vhodný běh ani aerobik či jumping. Doporučujeme cvičení, které je šetrné na vaše klouby, jako je plavání, chůze, jízda na kole nebo jóga.

4. Zkuste terapii teplem a chladem

Teplo a chlad mohou pomoci zmírnit bolest kloubů. Teplo pomáhá uvolnit svaly a zlepšit průtok krve, což může pomoci snížit bolest. Chlad může pomoci zmírnit zánět a otok v kloubu. Zvažte použití teplého obkladu nebo láhve s horkou vodou na bolavý kloub nebo ledového obkladu na zanícený kloub.

5. Používejte vhodné doplňky stravy

Existuje několik doplňků stravy, které mohou pomoci snížit zánět a bolest v kloubech. Nejpopulárnější doplněk stravy je určitě kolagen, který může poskytnout úlevu od od bolesti kloubů. Používá se i jako doplněk při léčbě revmatoidní artritidy. Další vhodné doplňky stravy jsou: Glukosamin, chondroitin, omega-3 mastné kyseliny, vitamín D a boswelia. Velmi oblíbená je také kyselina hyaluronováta je důležitou složkou kloubního mazu, která ho činí hustým a lepkavým (viskózní). Její úbytek v kloubním mazivu je spojen s osteoporózou a dalšími kloubními onemocněními a může způsobovat bolest, vrzání a tření v kloubech. Perorálně podávaná kyselina hyaluronová se stala populárním přípravkem pro snížení bolesti kloubů, jelikož zajišťuje výživu a zlepšuje funkci kloubní chrupavky.

Přečtěte si také, jak na bolest kolene. 

 FAQ – Nejčastější otázky

Co pomáhá na bolest kloubů?

Změna stravovacích návyků, snížení váhy, cvičení, terapie teplem a chladem, vhodné doplňky stravy s kolagenem a kyselinou hyaluronovou. Důležitá je vždy konzultace s lékařem.

Může bolest kloubů být způsobena stravou?

Ano, některé potraviny mohou pomoci s bolestí kloubů, protože obsahují látky, které mají protizánětlivé účinky. Například ořechy, semínka a ryby.

Může cvičení způsobit bolest kloubů?

Ano, určitá cvičení mohou způsobit zranění nebo zhoršit bolest kloubů.

Jaký je nejlepší způsob, jak zmírnit bolest kloubů?

Odhalit s lékařem příčinu nemoci a zahájit vhodnou léčbu. Dále mohou pomoci i vhodné doplňky stravy, snížení váhy a cvičení. 

Jaké jsou nejlepší doplňky stravy pro bolest kloubů?

Existuje několik doplňků stravy, které mohou pomoci snížit zánět a bolest v kloubech, včetně kolagenu, kyseliny hyaluronové, glukosaminu, chondroitinu, omega-3 mastných kyselin, vitamínu D a boswelia.

Jak dlouho trvá léčba bolesti kloubů?

To nelze říct, protože záleží na příčině bolesti kloubů. 

Jak mohu zabránit bolesti kloubů?

Prevence bolesti kloubů zahrnuje udržování zdravého životního stylu, jako je zdravá strava, pravidelné cvičení, udržování zdravé hmotnosti a vyhýbání se rizikovým aktivitám, které by mohly vést k zranění kloubů. Pravidelné protahování svalů a kloubů také může pomoci udržet pohyblivost kloubů a snížit riziko zranění

Jak mohu zlepšit kvalitu svého spánku, když trpím bolestí kloubů?

Používání polštářů na podporu kloubů, používání teplých obkladů před spaním nebo zavedení relaxačních technik jako je jóga nebo meditace může pomoci zlepšit kvalitu spánku při bolesti kloubů.

Jakého lékaře bych měl navštívit, když trpím bolestí kloubů?

Pokud trpíte silnou a nevysvětlitelnou bolestí kloubů, měli byste se obrátit na svého praktického lékaře nebo na revmatologa.

Jak mohu zlepšit svou pohyblivost kloubů?

Pravidelné cvičení šetrné na klouby, jako je chůze nebo plavání, pravidelné protahování svalů a kloubů a používání terapie chladem a teplem pro uvolnění svalů a zlepšení průtoku krve.

Jak mohu zmírnit akutní bolest kloubů?

Použití teplých nebo studených obkladů, užívání protizánětlivých léků nebo lokálních léků proti bolesti může pomoci zmírnit akutní bolest kloubů. Pokud se bolest nezlepší, měli byste se poradit s lékařem.

Co způsobuje bolest kloubů na ruce?

Bolest kloubů na ruce může být způsobena řadou nemocí, včetně artritidy, burzitidy, zánětu čelistního kloubu, osteoporózy a dnou. Tyto stavy mohou být způsobeny poškozením, opotřebením nebo zánětem kloubů a obvykle způsobují bolest, otok a omezení pohybu.

Co způsobuje bolest čelistního kloubu?

Bolest čelistního kloubu může mít řadu důvodů, včetně artritidy, zánětu, dislokace, poranění nebo nadměrného skřípání zubů. To může způsobovat bolest při žvýkání, omezení pohybu čelisti a dokonce i hluky v kloubu.

Proč mohou bolet klouby na palci u nohy?

Bolest kloubu palce u nohy může být způsobena artritidou, artrózou nebo dnou. Tyto stavy mohou být způsobeny poškozením, opotřebením nebo zánětem kloubů a obvykle způsobují bolest, otok a omezení pohybu.

Co způsobuje bolest kyčelního kloubu?

Bolest kyčelního kloubu může být způsobena mnoha faktory, včetně artritidy, bursitidy, zánětu, zlomenin nebo nadměrného opotřebení. To může způsobovat bolest při chůzi ale i v klidu.

Co způsobuje bolest ramenního kloubu?

Bolest ramenního kloubu může mít hned několik důvodů, včetně zánětu, bursitidy, rotátorové manžety, zlomeniny nebo nadměrného opotřebení. To může způsobovat bolest při pohybu ramen, omezení pohybu a dokonce i ztuhlost.

Jaké jsou možné příčiny bolesti kloubů na ruce?

Bolest kloubů na ruce může být způsobena hned několika nemocemi:

  • revmatoidní artritidou
  • osteoporózou
  • Bechtěrovou nemocí
  • burzitidou
  • dnou

Důležité je provést vyšetření a získat správnou diagnózu od lékaře.

Jak se léčí bolest a zánět čelistního kloubu?

Léčba bolesti a zánětu čelistního kloubu se liší v závislosti na příčině, ale může zahrnovat fyzioterapii, léky proti bolesti, protizánětlivé léky, relaxační cvičení nebo změnu stravy.

Co způsobuje otoky kloubů na rukou?

Otoky kloubů na rukou mohou být způsobeny mnoha důvody, včetně přetížení, zranění, artritidy, infekce, alergické reakce nebo autoimunitních onemocnění.

Jak se léčí otok kloubu palce u nohy?

Léčba otoku kloubu palce u nohy zahrnuje odpočinek, aplikaci ledu a použití podpůrných prostředků, jako jsou obinadla, boty s podpůrnou vložkou nebo podpěrky.

Co způsobuje otoky kloubů prstu na noze?

Otoky kloubů prstu na noze mohou být způsobeny různými faktory, jako jsou zranění, artritida, infekce, alergické reakce nebo autoimunitní onemocnění.

Jak se léčí otok loketního kloubu?

Léčba otoku loketního kloubu se liší v závislosti na příčině, ale může zahrnovat odpočinek, aplikaci ledu, použití obinadel nebo podpůrných prostředků, fyzioterapii nebo léky proti bolesti.

Co je koxitida kyčelního kloubu?

Koxitida je zánětlivé onemocnění kyčelního kloubu, které může vést k jeho postupnému poškození. Symptomy zahrnují bolest a ztuhlost v oblasti kyčelního kloubu, což může omezit pohyblivost pacienta. Léčba může zahrnovat protizánětlivé léky, fyzioterapii a v závažnějších případech operaci.

Jaká je přírodní léčba artrozy kolene?

Přírodní léčba artrozy kolene může zahrnovat několik kroků, jako je změna stravy na zdravější, cvičení na posílení svalů kolem kolene, používání kryoterapie (léčba mrazem) a bylinných doplňků, které mohou pomoci zmírnit zánět a bolest. Nicméně, v závažnějších případech může být nutná léčba léky nebo operací.

Co je artritida kolene?

Artritida kolene je zánětlivé onemocnění kloubu, které postihuje kloubní tkáň a způsobuje bolest, otok a ztuhlost v oblasti kolene. Může mít různé příčiny, včetně autoimunitních poruch nebo poranění. Léčba se obvykle zaměřuje na zmírnění zánětu a bolesti, a může zahrnovat léky, fyzioterapii a operaci v případě závažných případů.

Jaké jsou nejčastější nemoci kyčelního kloubu?

Nejčastějšími nemocemi kyčelního kloubu jsou artróza, coxartróza, artritida a záněty kyčelního kloubu. Ty mohou způsobovat bolest, ztuhlost a omezenou pohyblivost kyčelního kloubu.

Co je revma v zádech?

Revma v zádech, také nazývaná spondylitida, je zánětlivé onemocnění páteře. Toto onemocnění způsobuje zánět obratlů a spojivek mezi obratli, což vede k bolesti a omezení pohybu v dolní části zad a hýždích. Může také postihnout klouby mezi páteří a kyčelními kostmi.

Revma v zádech bývá často spojována s genetickou predispozicí a může se objevit již v mladém věku. Mezi další rizikové faktory patří kouření, sedavý životní styl a stres. Léčba revmatu v zádech se zaměřuje na zmírnění bolesti, zlepšení pohyblivosti a prevenci dalšího poškození páteře. Kromě léků může být účinná také fyzioterapie a cvičení, které posilují svaly kolem páteře a uvolňují svalové napětí.

Zdroje

  • Zhang, Y., & Jordan, J. M. (2010). Epidemiology of osteoarthritis. Clinics in geriatric medicine, 26(3), 355-369. doi: 10.1016/j.cger.2010.03.001
  • CLARK, Kristine L., et al. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current medical research and opinion, 2008, 24.5: 1485-1496.
  • Scott, D. L., & Wolfe, F. (2010). Painful joint conditions in adults. Oxford University Press. doi: 10.1093/med/9780199228364.001.0001

  • Hochberg, M. C., Silman, A. J., Smolen, J. S., Weinblatt, M. E., & Weisman, M. H. (2010). Rheumatology (Vol. 2). Mosby Elsevier.

  • Hootman, J. M., Helmick, C. G., & Barbour, K. E. (2016). Updated projected prevalence of self-reported doctor-diagnosed arthritis and arthritis-attributable activity limitation among US adults, 2015-2040. Arthritis & rheumatology, 68(7), 1582-1587. doi: 10.1002/art.39692

  • McAlindon, T. E., Bannuru, R. R., Sullivan, M. C., Arden, N. K., Berenbaum, F., Bierma-Zeinstra, S. M., ... & Kwoh, K. (2014). OARSI guidelines for the non-surgical management of knee osteoarthritis. Osteoarthritis and cartilage, 22(3), 363-388. doi: 10.1016/j.joca.2014.01.003

  • Kerschbaumer, F., & Faschingbauer, M. (2018). Non-pharmacological treatment of osteoarthritis. Best practice & research Clinical rheumatology, 32(5), 589-603. doi: 10.1016/j.berh.2019.05.003

  • Altman, R. D. (2009). Early management of osteoarthritis. American journal of managed care, 15(8), S236-S243.

  • Firestein, G. S., Budd, R. C., Gabriel, S. E., McInnes, I. B., & O’Dell, J. R. (2016). Kelley and Firestein’s Textbook of Rheumatology E-Book. Elsevier Health Sciences.

  • Cross, M., Smith, E., Hoy, D., Nolte, S., Ackerman, I., Fransen, M., & Bridgett, L. (2014). The global burden of hip and knee osteoarthritis: estimates from the global burden of disease 2010 study. Annals of the rheumatic diseases, 73(7), 1323-1330. doi: 10.1136/annrheumdis-2013-204763

  • Yaffe, M. B. (2013). Editorial: Osteoarthritis: Is it time to shift the paradigm of care?. Arthritis & rheumatology, 65(3), 555-557. doi: 10.1002/art.37735

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.