Jak vybrat nejlepší protein na nabírání svalů

Protein je nezbytným stavebním kamenem pro růst a regeneraci svalů. Když cvičíte, způsobujete mikroskopické trhliny ve svých svalových vláknech, které musí být opraveny a regenerovány. Toto opravování a regenerace vyžaduje bílkoviny. Proto jsou doplňky stravy na bázi proteinů obzvláště důležité pro sportovce a kulturisty, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu. V tomto článku se podíváme na nejlepší proteiny pro nabírání svalů.

jak-vybrat-protein-na-svaly

 

Typy proteinů a proteinových nápojů na růst svalů

Syrovátkový protein je zřejmě nejoblíbenějším a nejúčinnějším proteinem pro nabírání svalů. Kaseinový protein je ideální pro sportovce, kteří hledají dlouhodobou zásobu bílkovin pro své svaly. Hovězí protein je dobrý alternativní zdroj bílkovin pro ty, kteří mají intoleranci laktózy. Sójový protein a rýžový protein jsou dobré rostlinné zdroje bílkovin. Vaječný protein je snadno stravitelný a má vysokou biologickou hodnotu. 

Syrovátkový protein

Syrovátkový protein je zřejmě nejoblíbenějším a nejúčinnějším proteinem pro nabírání svalů. Obsahuje vysoké množství esenciálních aminokyselin a leucinu, což jsou klíčové složky pro růst svalové hmoty. Syrovátkový protein se rychle vstřebává do těla, což z něj činí ideální volbu po tréninku.

Kaseinový protein

Kaseinový protein je dalším populárním proteinem na nabírání svalů. Kasein je pomalu stravitelný protein, což znamená, že se postupně uvolňuje do krevního oběhu po dobu několika hodin. Tento pomalý uvolňovací proces může být výhodný pro sportovce, kteří hledají dlouhodobou zásobu bílkovin pro své svaly. Kaseinový protein se obvykle konzumuje před spaním, aby se zajistilo, že bude svaly opatřen dostatečným množstvím bílkovin po celou noc.

Hovězí protein

Hovězí protein je vynikajícím zdrojem bílkovin pro ty, kteří hledají alternativu k syrovátkovému proteinu nebo trpí intolerancí laktózy. Hovězí protein má vysoký obsah leucinu a aminokyselin, což z něj dělá dobrý zdroj pro podporu růstu svalů. Navíc, v porovnání se syrovátkovým proteinem, má hovězí protein delší trávicí čas, což znamená, že poskytuje svalům bílkoviny po delší dobu.

Sójový protein

Sójový protein je vhodný pro ty, kteří hledají rostlinný zdroj bílkovin. Sójový protein obsahuje vysoké množství esenciálních aminokyselin, včetně leucinu, což z něj dělá dobrý zdroj pro podporu růstu svalů. Sójový protein také obsahuje fytoestrogeny, které jsou známy pro své antioxidační vlastnosti a mohou pomoci s ochranou svalových buněk před poškozením.

Rýžový protein

Rýžový protein je další alternativou pro ty, kteří hledají rostlinný zdroj bílkovin. Rýžový protein je vhodný pro osoby trpící intolerancí laktózy a alergií na sóju. Rýžový protein obsahuje vysoké množství esenciálních aminokyselin, včetně leucinu, což z něj dělá dobrý zdroj pro podporu růstu svalů. Nicméně, rýžový protein má nižší biologickou hodnotu než syrovátkový protein, což znamená, že tělo není schopné využít všechny jeho bílkoviny stejně efektivně.

Vaječný protein

Vaječný protein je vysoce kvalitní zdroj bílkovin, který obsahuje vysoké množství esenciálních aminokyselin a je snadno stravitelný. Vaječný protein se také nazývá "zlatý standard" pro bílkoviny, protože má vysokou biologickou hodnotu. Biologická hodnota je měřítkem, jak dobře se bílkoviny v potravě shodují s aminokyselinovými potřebami těla. Vaječný protein je obzvláště vhodný pro lidi s intolerancí laktózy nebo alergií na sóju.

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy-pro-sportovce/

 

Proč kulturisti volí proteinové nápoje s kolagenem?

Kombinace proteinu s kolagenem může být užitečná pro sportovce a kulturisty, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu. Kolagen je protein, který tvoří velkou část našich svalů, vazů a kloubů. Když cvičíme, naše svaly se třepou a vystavují se opakujícím se zatížením, což může vést k poškození svalových vláken a snížení pružnosti a síly vazů a kloubů.

Kolagen se skládá z aminokyselin, které jsou nezbytné pro opravu a regeneraci těchto poškozených tkání. Kolagen také obsahuje aminokyselinu glycine, která může pomoci s ochranou kloubů a zlepšit mobilitu. Glycin je důležitou složkou pro tvorbu kolagenu a může pomoci s udržováním zdravých kloubů a vazů. Sportovci a kulturisté jsou často náchylní k poraněním kloubů a vazů kvůli opakujícím se pohybům a intenzivnímu tréninku. Kombinace proteinu s kolagenem může pomoci s posílením kloubů a vazů a snížit riziko zranění.

svaly-protein

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na zadku: Co na ni pomáhá

Jaké další doplňky stravy pomáhají s nabíráním svalové hmoty?

Doplňky stravy na nabírání svalů jsou často využívány sportovci, kulturisty a lidmi, kteří chtějí zvýšit svou svalovou hmotu. Tyto doplňky se většinou prodávají ve formě prášků, kapslí nebo tekutin a obsahují různé látky, které mají za úkol podpořit růst svalů. 

Kreatin

Kreatin je dalším populárním doplňkem stravy na nabírání svalů. Jedná se o látku, která se přirozeně vyskytuje v těle a slouží jako zásobárna energie pro svalové buňky. Přidání kreatinu do stravy může zvýšit množství kreatinu ve svalových buňkách, což může vést k větší síle a objemu svalů. Kreatin je nejčastěji prodáván ve formě prášku.

Beta-alanin

Beta-alanin je aminokyselina, která pomáhá tělu produkovat karnosin, což je látka, která pomáhá zpomalovat únavu svalů během cvičení. Tím, že pomáhá omezovat únavu, může beta-alanin pomoci k výkonům při delším cvičení a tréninku. Beta-alanin se obvykle prodává ve formě prášku nebo kapslí.

BCAA

BCAA je zkratka pro větvené aminokyseliny, které jsou leucin, isoleucin a valin. Tyto aminokyseliny jsou důležité pro růst svalů a mohou pomoci při regeneraci svalů po cvičení. 

Kombinace doplňků stravy

Mnoho lidí využívá kombinaci různých doplňků stravy pro zvýšení efektivity svého tréninku a růstu svalů. Některé z nejčastěji používaných kombinací jsou proteinové nápoje, kreatin, BCAA a beta-alanin, nebo proteinové nápoje a BCAA.

Tip: Přečtěte si také, jak efektivně zhubnout.

Některé doplňky stravy mohou mít nežádoucí účinky

Je důležité si uvědomit, že i když mohou doplňky stravy pomoci s růstem svalů, jsou stále pouze doplňky a nemohou nahradit zdravou a vyváženou stravu a pravidelný trénink. Proto je důležité dbát na správnou stravu a dodržovat svůj tréninkový plán, pokud chcete dosáhnout výsledků.

Některé doplňky stravy mohou také mít vedlejší účinky, jako je například zažívací obtíže, nadýmání nebo dokonce poškození ledvin, pokud jsou užívány v nadměrných dávkách. Proto je důležité se před použitím jakýchkoliv doplňků stravy poradit s lékařem nebo odborníkem na výživu.

FAQ – nejčastější otázky

Proč je protein důležitý pro růst svalů?

Protein je nezbytným stavebním kamenem pro růst a regeneraci svalů. Když cvičíte, způsobujete mikroskopické trhliny ve svých svalových vláknech, které musí být opraveny a regenerovány. Toto opravování a regenerace vyžaduje bílkoviny. Proto jsou doplňky stravy na bázi proteinů obzvláště důležité pro sportovce a kulturisty, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu.

Je lepší konzumovat protein před nebo po tréninku?

Obecně se doporučuje konzumovat bílkoviny jak před, tak po tréninku. Před tréninkem může protein pomoci s podporou energie a výkonu během tréninku. Po tréninku může být proteinový doplněk užitečný pro regeneraci a obnovu poškozených svalů. Důležité je zajistit, aby se vašemu tělu dostalo dostatečného množství bílkovin během celého dne, aby bylo schopno udržovat růst svalů.

Je lepší konzumovat protein z potravy nebo proteinové doplňky?

Proteinové doplňky jsou obvykle snadno stravitelné a mají vysoký obsah bílkovin, což z nich dělá vhodnou volbu pro sportovce a kulturisty, kteří hledají způsob, jak získat dostatečné množství bílkovin. Nicméně, konzumování potravin bohatých na bílkoviny, jako jsou například maso, ryby a vejce, může také poskytnout významné množství bílkovin a dalších živin, jako jsou vitamíny a minerály.

Může konzumace proteinu vést k přírůstku na váze?

Ano, konzumace proteinu může vést k přírůstku na váze. Proteinové doplňky jsou obvykle vysoce kalorické a mohou poskytnout tělu dostatek energie pro růst svalů. Nicméně, je důležité kontrolovat celkový příjem kalorií a přizpůsobit ho svým individuálním potřebám a cílům. Příliš mnoho kalorií, včetně těch z proteinových doplňků, může vést k nárůstu tělesné hmotnosti a přibývání na tukové hmotě, pokud nejsou spáleny při cvičení nebo dalších aktivitách.

Co se stane, když konzumuji příliš proteinu?

Příliš mnoho bílkovin může způsobit zátěž na játra a ledviny, protože musí zpracovávat a vylučovat přebytečné aminokyseliny. Nadměrná konzumace bílkovin také může vést k dehydrataci, protože tělo potřebuje více tekutin pro zpracování proteinů. Doporučené denní množství bílkovin závisí na váze a fyzické aktivitě jednotlivce, proto je důležité sledovat celkový příjem bílkovin a přizpůsobit ho individuálním potřebám.

Je možné používat protein jako náhradu jídla?

Proteinové doplňky by neměly být považovány za náhradu jídla, protože mohou chybět důležité živiny a vláknina obsažená v jídle. Nicméně, proteinové doplňky mohou být použity jako součást vyváženého jídelníčku k doplnění celkového příjmu bílkovin a pomoci s podporou růstu svalů. Důležité je sledovat celkový příjem kalorií a dalších živin, aby byl udržován zdravý a vyvážený jídelníček.

Jsou proteinové doplňky vhodné pro každého?

Proteiny jsou obecně bezpečné pro většinu lidí. Nicméně, lidé s určitými zdravotními problémy, jako jsou například problémy s ledvinami, by měli konzumaci proteinových doplňků konzultovat s lékařem. Osoby trpící alergiemi na potraviny by měli pečlivě kontrolovat složení proteinových doplňků a vybírat produkty bez alergenů, jako jsou například sója, laktóza nebo lepek. Důležité je také dodržovat doporučené dávkování a nepřekračovat maximální denní příjem bílkovin. Před použitím jakýchkoliv doplňků stravy je vždy dobré poradit se s odborníkem na výživu nebo lékařem.

Proč jsou vitamíny důležité pro růst svalů?

Vitamíny jsou důležité pro růst svalů, protože podporují správnou funkci svalových buněk a podílejí se na tvorbě nové svalové tkáně. Například vitaminy B komplexu jsou nezbytné pro využití energie z potravy a podporují tvorbu nových svalových buněk. Vitaminy C a E jsou antioxidanty, které chrání svalové buňky před oxidativním poškozením a podporují růst svalů.

Jaký doplněk stravy je nejlepší pro růst svalů?

Existuje mnoho doplňků stravy, které jsou užitečné pro růst svalů, jako jsou například proteiny, aminokyseliny, kreatin, beta-alanin a kolagen. Neexistuje však jednoznačná odpověď na to, který doplněk je nejlepší, protože každý jednotlivec má jiné potřeby a cíle. Je důležité zvážit individuální potřeby a poradit se s odborníkem na výživu, aby byl vybrán nejvhodnější doplněk pro danou osobu.

Jaký doplněk stravy je nejúčinnější pro růst svalů?

Neexistuje jednoznačná odpověď na to, který doplněk je nejúčinnější pro růst svalů, protože každý doplněk má své výhody a nevýhody a účinnost se může lišit u jednotlivých lidí. Nicméně, proteiny jsou obecně považovány za jeden z nejúčinnějších doplňků pro podporu růstu svalů, protože jsou nezbytné pro tvorbu nových svalových buněk a regeneraci poškozených svalů.

Je možné růst svalů bez cvičení?

Je velmi nepravděpodobné, že by se svaly mohly růst bez cvičení. Cvičení je nezbytné pro vytvoření mikrotrhlin v svalových vláknech, které jsou poté opravovány a regenerovány, což vede ke zvětšení svalovéhmoty. Bez cvičení nedochází k dostatečnému mechanickému stresu svalů, který je nezbytný pro růst svalů. Nicméně, strava a doplňky stravy mohou pomoci s podporou růstu svalů v kombinaci s pravidelným cvičením.

Jak urychlit růst svalů?

K urychlení růstu svalů může pomoci pravidelné cvičení, zdravá a vyvážená strava s dostatečným příjmem bílkovin, spánkový režim a doplňky stravy. Doplňky jako jsou proteiny, kreatin, beta-alanin a aminokyseliny mohou pomoci s podporou růstu svalů. Nicméně, je důležité mít na paměti, že růst svalů vyžaduje trpělivost, pravidelnost a tvrdou práci.

Jak podpořit růst svalů po 40?

Růst svalů po 40 letech může být náročnější kvůli poklesu hladiny testosteronu a hormonů růstu. Nicméně, pravidelné cvičení a zdravá výživa (případně vhodné doplňky stravy) s dostatečným příjmem bílkovin mohou stále pomoci s podporou růstu svalů. Důležité je také sledovat celkový příjem kalorií a vyhýbat se přílišnému konzumu alkoholu a cukru, které mohou negativně ovlivnit růst svalů. Kromě toho mohou doplňky stravy jako jsou proteiny, kreatin a kolagen pomoci s podporou růstu svalů po 40.

Je možné dosáhnout růstu svalů bez doplňků stravy?

Ano, je možné dosáhnout růstu svalů bez doplňků stravy. Pravidelné cvičení a zdravá a vyvážená strava s dostatečným příjmem bílkovin jsou nejdůležitější faktory pro podporu růstu svalů. Nicméně, doplňky stravy mohou být užitečné pro zajištění dostatečného příjmu bílkovin a dalších živin, které jsou nezbytné pro růst svalů. Je důležité zvážit individuální potřeby a poradit se s odborníkem na výživu, aby byl vybrán nejvhodnější doplněk pro danou osobu.

Je možné růst svalů u žen?

I když mají ženy nižší hladiny testosteronu než muži, pravidelné cvičení a zdravá výživa s dostatečným příjmem bílkovin mohou stále pomoci s podporou růstu svalů. Důležité je však sledovat celkový příjem kalorií a nepřekračovat doporučené dávkování doplňků stravy. Kromě toho mohou doplňky stravy jako jsou proteiny a kreatin pomoci s podporou růstu svalů u žen.

Jaké jsou nejrychlejší způsoby pro nárůst svalové hmoty?

Neexistuje jednoduchá odpověď na to, jak nejrychleji získat svalovou hmotu, protože každý jednotlivec má jiné potřeby a cíle. Nicméně, pravidelné cvičení, zdravá a vyvážená strava s dostatečným příjmem bílkovin a doplňky stravy jako jsou proteiny a kreatin mohou pomoci s podporou růstu svalů. Důležité je také dodržovat správný spánkový režim a nepřekračovat doporučené dávkování doplňků stravy.

Jak podpořit růst svalové hmoty bez zvýšení tělesné hmotnosti?

Je možné podpořit růst svalové hmoty bez zvýšení tělesné hmotnosti tím, že se zaměříte na kvalitní cvičení a zdravou výživu s dostatečným příjmem bílkovin, ale s mírným přebytkem kalorií. To znamená, že musíte přijímat více kalorií než spotřebováváte, ale nepřekračovat příliš svůj energetický příjem, aby se nezvýšila hmotnost těla. Kromě toho mohou doplňky stravy jako jsou proteiny, kreatin a kolagen pomoci s podporou růstu svalů bez zvýšení tělesné hmotnosti.

Jak na velké svaly?

Aby bylo možné dosáhnout velkých svalů, je důležité mít na paměti několik faktorů. Pravidelné cvičení je klíčové pro vytvoření mikrotrhlin v svalových vláknech, které jsou poté opravovány a regenerovány, což vede ke zvětšení svalové hmoty. Dále je důležité mít zdravou a vyváženou stravu s dostatečným příjmem bílkovin, aby byla zajištěna správná regenerace a růst svalů. Kromě toho mohou doplňky stravy jako jsou proteiny, kreatin a beta-alanin pomoci s podporou růstu svalů.

Zdroje

  • Wu, G., 2016. Dietary protein intake and human health. Food & function, 7(3), pp.1251-1265.
  • Leidy, H.J., Clifton, P.M., Astrup, A., Wycherley, T.P., Westerterp-Plantenga, M.S., Luscombe-Marsh, N.D., Woods, S.C. and Mattes, R.D., 2015. The role of protein in weight loss and maintenance. The American journal of clinical nutrition, 101(6), pp.1320S-1329S.
  • Carbone, J.W. and Pasiakos, S.M., 2019. Dietary protein and muscle mass: translating science to application and health benefit. Nutrients, 11(5), p.1136.
  • Wolfe, R.R., 2006. The underappreciated role of muscle in health and disease. The American journal of clinical nutrition, 84(3), pp.475-482.
  • Arentson-Lantz, E., Clairmont, S., Paddon-Jones, D., Tremblay, A. and Elango, R., 2015. Protein: A nutrient in focus. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 40(8), pp.755-761.
  • Wolfe, R.R., 2000. Protein supplements and exercise. The American journal of clinical nutrition, 72(2), pp.551S-557S.
  • Huecker, M., Sarav, M., Pearlman, M. and Laster, J., 2019. Protein supplementation in sport: source, timing, and intended benefits. Current nutrition reports, 8, pp.382-396.
  • Marsh, K.A., Munn, E.A. and Baines, S.K., 2013. Protein and vegetarian diets. Med J Aust, 199(4 Suppl), pp.S7-S10.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.