Nedostatek železa v krvi: Příznaky a řešení

Železo je zásadním prvkem, který má klíčovou roli ve fungování všech buněk a orgánů v lidském těle. Jeho nezbytnost spočívá v zajištění okysličení buněk, které je nezbytné pro jejich správnou činnost. Jelikož si tělo nedokáže železo vytvořit samo, je jeho příjem ze stravy naprosto zásadní. Nedostatek železa v krvi může vést k vážným zdravotním komplikacím, přičemž zvláště ženy v reprodukčním věku jsou na tento problém náchylné. Nicméně, nedostatek železa může postihnout každého, bez ohledu na věk nebo pohlaví. Jak tedy efektivně ohlídat hladinu železa a předejít tak chudokrevnosti a dalším potížím? V tomto článku se zaměříme na příčiny nedostatku železa a možnosti, jak tento problém řešit a doplnit železo do našeho organismu.

nedostatek-zeleza-a-jak-ho-doplnit

 


Příčiny nedostatku železa

Nedostatek železa v krvi může být způsoben několika faktory, jako je nedostatečný příjem železa v potravě, snížená schopnost těla absorbovat železo, zvýšená potřeba železa kvůli růstu nebo těhotenství, ztráta krve nebo některé zdravotní problémy, jako je celiakie nebo Crohnova choroba. Mezi nejčastější důvody patří:

  • Špatná strava: Nedostatečný příjem železa v potravě může způsobit nedostatek tohoto minerálu.
  • Malabsorpce: Některé zdravotní problémy, jako je celiakie nebo Crohnova choroba, mohou ztěžovat vstřebávání železa ze střev.
  • Ztráta krve: Menstruace, krvácení z trávicího traktu nebo jiné zdravotní problémy mohou způsobit ztrátu železa.
  • Těhotenství: Těhotné ženy potřebují více železa, protože se zvýšeným objemem krve a růstem plodu zvyšuje potřeba tohoto minerálu.

TIP: Otestujte se jednoduchým domácím testem na dostatečnou hladinu vitamínů a minerálů v krvi.

Příznaky nedostatku železa

Některé běžné symptomy nedostatku železa zahrnují:

  • Únava a slabost: Nedostatek železa může vést k snížené produkci červených krvinek a snížené schopnosti dopravovat kyslík do buněk.
  • Bledost: Nedostatek železa může způsobit bledost kůže a sliznic.
  • Zvýšená srdeční frekvence: Srdce musí pracovat tvrději, aby dodalo dostatek kyslíku do buněk, což může vést k zvýšené srdeční frekvenci.
  • Zvýšená náchylnost k infekcím: Nedostatek železa může oslabit imunitní systém a zvýšit náchylnost k infekcím.
  • Zánět jazyka, trhliny v koutcích úst a lámavé nehty mohou být známkou nedostatku železa.

Nedostatkem železa častěji trpí:

  • Vegani a vegetariáni 

Jedním z nejvíce ohrožených skupin jsou vegani, vegetariáni a další osoby, které se vyhýbají masu. Maso je totiž bohatým zdrojem dobře vstřebatelného železa, a jeho absence ve stravě může způsobit nedostatek železa. Aby se zabránilo nedostatku železa, je důležité zahrnout do svého jídelníčku rostlinné zdroje železa, jako jsou luštěniny, celozrnné obiloviny, tmavě zelená listová zelenina, ořechy a semena.

  • Pravidelní dárci krve

Pravidelní dárci krve také patří mezi rizikové skupiny, jelikož většina železa dostupného v těle koluje krví. Větší ztráty krve mohou vést k nedostatku železa. Aby se předešlo anémii, je důležité zahrnout do stravy potraviny bohaté na železo a sledovat hladiny železa v krvi.

  • Těhotné ženy

Těhotné ženy patří mezi jednu z nejohroženějších skupin, co se týče nedostatku železa. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je výskyt chudokrevnosti v těhotenství asi 41%. Těhotné ženy musí železem vyživovat rostoucí plod, což zvyšuje jejich potřebu příjmu železa až na dvojnásobek - na 30 mg denně. 

Diagnostika nedostatku železa

Pokud máte podezření na nedostatek železa, měli byste navštívit lékaře, který provede krevní testy na stanovení hladiny železa a dalších parametrů, jako jsou feritin a transferrin. Tyto testy pomohou lékaři určit, zda máte nedostatek železa a jaký je jeho stupeň.


Jak efektivně doplnit železo

Pokud trpíte nedostatkem železa, je důležité najít způsob, jak ho efektivně doplnit. Zde jsou některé tipy, jak zvýšit hladinu železa ve vaší stravě a doplnit železo:

  • Jíst potraviny bohaté na železo: Nedostatek železa lze doplnit zvýšením příjmu železa z potravy, zejména konzumací potravin bohatých na železo, jako jsou červené maso, drůbež, ryby, luštěniny, ořechy a semena, tmavě zelená listová zelenina a celozrnné obiloviny. Dále je možné zvýšit absorpci železa kombinací železa s potravinami bohatými na vitamin C. V některých případech může lékař doporučit užívat železné doplňky.
  • Zvýšit absorpci železa: Vitamín C pomáhá zlepšit absorpci železa ze střeva. Přidávejte do jídla ovoce a zeleninu bohatou na vitamín C, jako jsou citrusy, jahody, kiwi, brokolice nebo papriky.
  • Vyhnout se potravinám, které ztěžují absorpci železa: Kofein, mléčné výrobky a některé minerály (jako vápník a zinek) mohou snižovat absorpci železa. Omezte jejich příjem, zejména při jídle bohatém na železo. U obilovin je problémem vysoký obsah vlákniny, která brání jeho vstřebávání.
  • Doplňky stravy: V některých případech může být nutné užívat doplňky stravy. Konzultujte se svým lékařem ohledně dávkování a nejvhodnějšího typu doplňků pro vás. Při užívání doplňků s železem se doporučuje také užívat vitamín C pro lepší absorpci.

Jaký je doporučený denní příjem železa?

Doporučený denní příjem železa se liší podle věku, pohlaví a životního období. Pro dospělé muže je doporučený denní příjem železa 8 mg, zatímco pro dospělé ženy ve věku 19-50 let je to 18 mg a pro ženy nad 50 let je to 8 mg. Těhotné ženy by měly zvýšit příjem železa na 27 mg denně.

Nedostatek železa může vést k chudokrevnosti

Chudokrevnost, známá také jako anémie, je stav, kdy má člověk nedostatek červených krvinek nebo má snížený obsah hemoglobinu v krvi. Chudokrevností trpí 1,5 miliardy lidí na světě, což z ní dělá nejčastější onemocnění, které je vázané na naši stravu. Hemoglobin je protein obsažený v červených krvinkách, který váže kyslík a umožňuje jeho transport z plic do ostatních částí těla a zároveň odstraňuje oxid uhličitý. Chudokrevnost může být způsobena různými faktory, jako je nedostatek železa, vitamínu B12, krvácení nebo chronické onemocnění.

Příznaky chudokrevnosti mohou zahrnovat únavu, slabost, bledost, zrychlený srdeční tep, dušnost, závratě a bolesti hlavy. Léčba závisí na příčině chudokrevnosti a může zahrnovat doplňování živin, léky nebo transfuzi krve.

Proč těhotné ženy potřebují vyšší příjem železa? 

Těhotné ženy potřebují více kyslíku a živin pro sebe i pro svůj vyvíjející se plod. Během těhotenství se množství krve v těle zvyšuje, což zvyšuje potřebu železa pro tvorbu hemoglobinu, který přenáší kyslík v krvi.

Nedostatek železa během těhotenství může vést k anémii, která může mít negativní dopady na matku i dítě. Pro matku může anémie zvýšit riziko komplikací během porodu a zvýšit únavu. Pro dítě může nedostatek železa způsobit nízkou porodní hmotnost, předčasný porod nebo problémy s vývojem.

 

FAQ – Časté dotazy

Jak rychle se doplní železo?

Zkuste vhodné doplňky stravy a kombinovat je s vitaminem C, který zvyšuje absorpci železa. Obecně ale platí, že s adekvátním příjmem železa a léčbou příčin nedostatku by se hladina železa měla zlepšovat během několika týdnů až měsíců.

Existují nějaké potraviny nebo nápoje, které bych měl při doplňování železa vyhnout?

Při doplňování železa je důležité si uvědomit, že některé potraviny a nápoje mohou snížit jeho absorpci. Káva, čaj, mléčné výrobky a potraviny bohaté na vápník, fytáty nebo oxaláty mohou ztížit absorpci železa. U obilovin je problémem vysoký obsah vlákniny, která brání jeho vstřebávání. Snažte se omezit tyto potraviny nebo je konzumovat odděleně od potravin bohatých na železo nebo železných doplňků.

Co jíst při nedostatku železa?

Při nedostatku železa byste měli jíst potraviny bohaté na železo, jako jsou červené maso, drůbež, ryby, luštěniny (čočka, cizrna, fazole), ořechy a semena, tmavě zelená listová zelenina (špenát, kapusta), celozrnné obiloviny a obohacené potraviny (chléb, cereálie). Je také vhodné kombinovat tyto potraviny s potravinami bohatými na vitamin C (pomeranče, jahody, papriky, brokolice), který pomáhá zlepšit absorpci železa.

Co je anémie a jak souvisí s nedostatkem železa?

Anémie, často nazývaná chudokrevnost, je stav, kdy tělo nemá dostatek zdravých červených krvinek nebo hemoglobinu, který je důležitý pro přenos kyslíku. Nedostatek železa je jednou z nejčastějších příčin anémie, protože železo je základní složkou hemoglobinu.

Jaké jsou příznaky nedostatku železa a anémie?

Příznaky nedostatku železa a anémie mohou zahrnovat únava, slabost, bledost, závrať, dušnost, rychlejší tep, bolesti hlavy, nespavost a špatnou koncentraci. V těžších případech může dojít k nízkému krevnímu tlaku, zvýšené srdeční frekvenci a zvětšení jater nebo sleziny.

Jak lze zjistit, zda mám nedostatek železa nebo anémii?

Pro zjištění nedostatku železa nebo anémie je třeba podstoupit krevní test, který zahrnuje měření hladiny železa, hemoglobinu a ferritinu. V případě podezření na nedostatek železa nebo anémii je důležité konzultovat své příznaky s lékařem.

Jak doplnit nedostatek železa?

Nedostatek železa lze doplnit konzumací potravin bohatých na železo, jako jsou červené maso, drůbež, ryby, luštěniny, ořechy, semena, tmavě zelená listová zelenina, celozrnné obiloviny a obohacené potraviny. V některých případech může být také nutné užívat železné doplňky podle pokynů lékaře.

Kdo je nejvíce ohrožen nedostatkem železa a anémií?

Nejvíce ohrožené skupiny zahrnují těhotné ženy, děti, vegany, vegetariány, osoby se zdržující mas, pravidelné dárce krve a osoby s chronickými onemocněními, jako jsou celiakie, Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida, které mohou ovlivnit schopnost těla vstřebávat železo.

Mohu předcházet nedostatku železa a anémii?

Ano, můžete předcházet nedostatku železa a anémii tím, že budete konzumovat stravu bohatou na železo a kombinovat ji s potravinami bohatými na vitamin C, který zlepšuje absorpci železa. Dále je důležité pravidelně sledovat hladiny železa, zejména pokud patříte do některé z rizikových skupin.

Je možné předávkovat se železem?

Ano, předávkování železem je možné a může mít vážné zdravotní důsledky, jako jsou poškození orgánů, srdeční problémy a dokonce i smrt. Je důležité dodržovat doporučené denní dávky železa a konzultovat užívání doplňků stravy s lékařem, aby se zabránilo nadměrnému příjmu železa.

Mohou léky ovlivnit hladiny železa?

Některé léky mohou ovlivnit hladiny železa tím, že zvyšují nebo snižují jeho absorpci nebo vylučování. Pokud užíváte léky, které by mohly mít vliv na hladiny železa, je důležité konzultovat tuto problematiku s lékařem a pravidelně sledovat hladiny železa v krvi.

Proč jsou děti náchylnější k nedostatku železa a anémii?

Děti jsou náchylnější k nedostatku železa a anémii z několika důvodů. Za prvé, rychlý růst a vývoj vyžadují větší množství železa. Za druhé, některé děti nemají dostatečný příjem železa ve své stravě, což může být způsobeno omezením potravin bohatých na železo nebo nízkou biologickou dostupností železa z rostlinných zdrojů. Navíc, některé zdravotní stavy mohou zvyšovat riziko nedostatku železa u dětí.

Jaké jsou příznaky nedostatku železa a anémie u dětí?

Příznaky nedostatku železa a anémie u dětí mohou zahrnovat únavu, bledost, zvýšenou náchylnost k infekcím, zpomalený růst a vývoj, poruchy chování, sníženou pozornost a špatný apetit. V těžších případech může anémie vést k srdečním problémům a zhoršení celkového zdraví.

Jak mohu předcházet nedostatku železa a anémii u dětí?

Prevence nedostatku železa a anémie u dětí spočívá v podpoře vyvážené stravy bohaté na železo, která zahrnuje potraviny jako maso, drůbež, ryby, luštěniny, tmavě zelená listová zelenina a obiloviny obohacené železem. U dětí, které nekonzumují dostatek železa ve své stravě, může být vhodné uvažovat o doplňcích stravy po konzultaci s lékařem. Je také důležité sledovat hladiny železa u dětí v rizikových skupinách a řešit případné zdravotní problémy, které by mohly způsobit nedostatek železa.

Kdy bych měl/a vyhledat lékaře, pokud se domnívám, že mé dítě má nedostatek železa nebo anémii?

Pokud máte podezření, že vaše dítě trpí nedostatkem železa nebo anémií, je důležité co nejdříve konzultovat své obavy s lékařem nebo pediatrem. Lékař provede fyzikální vyšetření a může nařídit krevní testy, aby zjistil hladinu železa a hemoglobinu v krvi. Pokud je potvrzen nedostatek železa nebo anémie, lékař doporučí vhodnou léčbu a stravovací plán, aby pomohl zlepšit hladinu železa vašeho dítěte.

Zdroje:

  • Clark, S.F., 2008. Iron deficiency anemia. Nutrition in clinical practice, 23(2), pp.128-141.
  • Elstrott, B., Khan, L., Olson, S., Raghunathan, V., DeLoughery, T. and Shatzel, J.J., 2020. The role of iron repletion in adult iron deficiency anemia and other diseases. European journal of haematology, 104(3), pp.153-161.
  • Miller, J.L., 2013. Iron deficiency anemia: a common and curable disease. Cold Spring Harbor perspectives in medicine, 3(7), p.a011866.
  • Baird-Gunning, J. and Bromley, J., 2016. Correcting iron deficiency. Australian prescriber, 39(6), p.193.
  • Short, M.W. and Domagalski, J.E., 2013. Iron deficiency anemia: evaluation and management. American family physician, 87(2), pp.98-104.
  • ctidoma.cz
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.