20 % sleva na anatomický polštář pouze do pondělí 1.4. 2024.

10 skvělých tipů, co pomáhá na suché ruce

Časté mytí rukou, dezinfekce, mrazivé počasí ale i těžká manuální práce. To jsou nejčastější příčiny suchých rukou. Suchá kůže na rukou vypadá nevzhledně a často je doprovázena nepříjemným pálením, svěděním a praskáním. Pojďme se podívat na 10 tipů, které pomáhají na suché ruce, babské rady i na nejlepší krémy na ruce, které používat a co by měly obsahovat.

10 tipů, co pomáhá na  suché ruce

 

 

Co způsobuje suchou a popraskanou pokožku rukou

Suchá pokožka na rukou může mít různé příčiny a může být ovlivněna kombinací faktorů:

    1. Časté mytí rukou: Pravidelné mytí rukou je sice důležité pro zachování hygieny, ale časté používání mýdel a vody může odstranit přirozené oleje z pokožky a způsobit vysušení. Suchou pokožkou na rukou proto trpí často lidé pracující ve zdravotnictví. 

    2. Používání agresivních čisticích prostředků: Používání čisticích prostředků obsahujících agresivní chemikálie, jako jsou detergenty, dezinfekční prostředky nebo rozpouštědla, může dráždit a vysušovat pokožku na rukou.

    3. Koupání v bazénu a mytí nádobí: Například mytí nádobí nebo dlouhodobý pobyt v bazénu může odstranit přirozené oleje z pokožky a způsobit suchost.

    4. Chladné a větrné počasí: Mrazivé počasí a silný vítr vysušují pokožku. Proto je problém suchých rukou častější v zimě.

    5. Nedostatečný pitný režim: Nedostatečný pitný režim a nedostatek vlhkosti v těle ovlivňují hydrataci pokožky na rukou.

    6. Stres a emocionální faktory: Stres ovlivňuje vzhled pokožky. Kromě toho, že vyvolává nadměrné pocení, tak veškeré emocionální problémy se mohou projevovat právě přes naši pokožku. 

    7. Stárnutí pokožky: S věkem dochází k přirozenému poklesu produkce přírodních olejů a vlhkosti v pokožce, což vede k tomu, že starší lidi častěji trpí suchou pokožkou. 

    8. Alergie:  Když dochází k alergické reakci na určité látky, imunitní systém těla vyvolává zánět, který může způsobovat různé kožní příznaky, včetně suchosti. Některé alergie mohou být spojeny s alergickou kontaktní dermatitidou, která se projevuje vyrážkami, svěděním a suchostí pokožky. Tato reakce se obvykle vyskytuje po přímém styku s alergenem, jako jsou určité látky v kosmetických produktech, detergenty, kovy nebo rostliny.

hydratacni-kremy

Jak se zbavit suché pokožky na rukou?

Pojďme se podívat na 10 tipů, které vám pomohou udržet ruce krásné a hydratované. 

1. Noste rukavice při práci, úklidu a v mrazech

Kůže na rukou je neustále vystavována nepříznivým vlivům, jako je chladné počasí, vysoká teplota či agresivní chemikálie. Tyto vlivy způsobují hrubnutí pokožky a její vysušování. Pokud opravdu chcete mít krásné a hebké ruce, je nutné používat rukavice při práci, úklidu, ale i v mrazech. Vhodné je používat i ochranné krémy, které pokožku důkladně promastí.

2. Používejte kvalitní krémy na suché ruce

Krásné ruce nejsou bez práce. Používejte kvalitní hydratační krémy s účinnými látkami, jako je glycerin, kyseliny hyaluronová, panthenol nebo aloe vera. Tyto látky pomáhají zadržovat vlhkost a zlepšovat regeneraci pokožky. Nanášejte krém na ruce nejméně dvakrát denně, zejména po umytí rukou.

3. Myjte si ruce správně

Mytí rukou je důležité pro zachování hygieny, ale příliš časté mytí nebo používání agresivních mýdel může přispět k suchosti pokožky. Doporučuje se používat jemné mýdlo s vyváženým pH. Mějte na paměti, že příliš horká voda může vysušovat pokožku. Po mytí rukou důkladně osušte a aplikujte hydratační krém.

4. Zkuste jemnou exfoliace

Pravidelná exfoliace rukou pomáhá odstranit odumřelé kožní buňky a zlepšit absorpci hydratačních látek. Použijte jemný peeling na ruce a masírujte je krouživými pohyby. Po exfoliaci aplikujte hydratační krém pro zajištění maximálního efektu.

5. Udělejte si olejový zábal

Olejové zábaly jsou skvělým způsobem, jak intenzivně hydratovat a vyživit suchou pokožku na rukou. Použijte přírodní oleje, jako je olivový olej, kokosový olej nebo mandlový olej. Naneste větší vrstvu oleje na ruce, zakryjte je utěrkou a nechte působit 20-30 minut. Poté opláchněte ruce vlažnou vodou a osušte. Olejové zábaly můžete provádět jednou týdně pro dosažení optimálních výsledků.

6. Dodržujte pitný režim

Dostatečný pitný režim je klíčový pro hydrataci celého těla, včetně pokožky na rukou. Pijte dostatek vody každý den, abyste udrželi pokožku hydratovanou zevnitř. Doporučuje se konzumovat minimálně osm sklenic vody denně.

7. Vyhněte se přílišnému používání alkoholových dezinfekcí

Příliš časté používání alkoholu a jiných agresivnějších dezinfekcí může způsobit vysušení a podráždění pokožky na rukou. Pokud je to možné, volíme dezinfekce bez alkoholu nebo používáme hydratační krém po každém použití.

8. Zamyslete se nad stravou

Stravujete se zdravě? Zdravá strava je důležitá pro celkové zdraví a ale i pro zdravý vzhled naší pokožky. Vždyť kůže je největší orgán našeho těla. Konzumujte potraviny bohaté na vitaminy A, C a E, omega-3 mastné kyseliny a zinek. Tyto živiny podporují hydrataci a regeneraci pokožky. Zahrňte do své stravy ovoce, zeleninu, ořechy, semínka, ryby a celozrnné produkty.

9. Používejte zvlhčovač vzduchu

Pokud máte doma či v práci suchý vzduchu, i to má extrémně velký vliv na pokožku. Vysušený vzduch může přispívat k suchosti pokožky na rukou. Používání zvlhčovače vzduchu v prostorách, ve kterých trávíte většinu času, zabraňuje nadměrnému vysušování pokožky.

10. Doplňte vitamíny a minerály

Péče o pokožku není pouze o vnější aplikaci, ale také o to, co dáváme našemu tělu zevnitř. Nedostatek určitých vitamínů a minerálů může ovlivnit zdraví naší pokožky a přispívat k jejímu vysoušení. Je důležité doplnit tyto živiny, aby naše pokožka zůstala zdravá a hydratovaná.

Jedním z klíčových minerálů pro pokožku je zinek. Deficit tohoto minerálu může přispět k nadměrnému vysoušení pokožky. Zinek je součástí mnoha doplňků stravy zaměřených na vlasy, kůži a nehty, a pomáhá udržovat normální stav pokožky.

Dalším důležitým prvkem je biotin, také známý jako vitamín B7. Nedostatek biotinu může vést k extrémně vysušené pokožce. Biotin podporuje zdravou funkci pokožky a přispívá k udržení její přirozené hydratace.

Vitamín C je také klíčový pro zdravou pokožku. Jeho nedostatek může ovlivnit hladinu kolagenu v kožní tkáni, což může vést k vysoušení a praskání pokožky. Kolagen je důležitý pro správné hojení a hydrataci pokožky.

Abyste podpořili zdravou pokožku, je vhodné zahrnout do své stravy potraviny bohaté na tyto vitamíny a minerály. Doplněk stravy zaměřený na vlasy, kůži a nehty může být také užitečným pomocníkem při zajištění dostatečného příjmu těchto živin.

Jak vybrat nejlepší krém na suché ruce

Pojďme se nyní podívat, podle čeho si vybrat krém na suché ruce.

Hydratační složky, které by měly obsahovat

Když vybíráte krém na ruce, první věcí, na kterou byste se měli podívat, je složení. Nejlepší krémy na ruce obsahují specifické složky, které mají prokazatelné účinky.

  • Glycerin je jednou z nejúčinnějších složek na hydrataci pokožky. Má schopnost přitahovat vlhkost a udržovat ji v pokožce, což pomáhá zabraňovat vysoušení a udržuje pokožku hebkou.
  • Pantenol je provitamin B5, který má protizánětlivé vlastnosti a podporuje hydrataci a hojení pokožky. Je to skvělá složka pro regeneraci suchých a podrážděných rukou.
  • Cocos Nucifera Oil (kokosový olej) je jednou z klíčových složek v mnoha krémech na ruce. Tato přírodní složka má výživné a hydratační vlastnosti, které pomáhají udržovat pokožku rukou měkkou, pružnou a zdravou. Jednou z hlavních výhod kokosového oleje je jeho schopnost pronikat hluboko do pokožky a zamykat vlhkost uvnitř.

Mohlo by vás zajímat: Co funguje na celulitidu

Látky, které chrání před vysušováním

Nejlepší krémy na ruce by měly obsahovat složky, které vytvářejí ochrannou bariéru na pokožce, která zabraňuje ztrátě vlhkosti a chrání ruce před vnějšími vlivy.

  • Shea máslo je přírodní složka, která je bohatá na mastné kyseliny a vitamíny. Má vynikající hydratační a ochranné vlastnosti, které pomáhají zadržovat vlhkost v pokožce a zabraňují jejímu vysoušení.
  • Cera Alba, včelí vosk, je přírodní složka v mnoha krémech na ruce. Poskytuje ochranu a zpevňuje bariéru pokožky. Vytváří tenký ochranný film, který brání vysoušení a chrání pokožku před vnějšími vlivy. Tím pomáhá udržovat pokožku hydratovanou, odolnou a zdravou. Včelí vosk také přispívá k posílení bariéry pokožky a zadržování vlhkosti. 
  • Kyselina hyaluronová zadržuje vlhkost v pokožce. Tato přírodní látka dokáže vázat velké množství vody, což přispívá k hydrataci a pružnosti pokožky. Kromě toho vytváří ochranný film na povrchu pokožky, který brání dalšímu vysoušení a chrání pokožku před vnějšími vlivy. Díky svým regeneračním vlastnostem podporuje obnovu pokožky a pomáhá zlepšovat její texturu a elasticitu. Krémy s kyselinou hyaluronovou jsou tak vhodnou volbou pro ty, kteří trpí suchými rukama a potřebují intenzivní hydrataci a ochranu.

Vitaminy na suchou pokožku

Vitamíny mají důležitou roli při udržování zdraví pokožky. Nejlepší krémy na ruce často obsahují vitamíny, které posilují a obnovují pokožku.

  • Vitamín E je silný antioxidant, který pomáhá chránit pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály. Také podporuje regeneraci pokožky a zlepšuje její elasticitu.
  • Vitamín C je důležitý pro tvorbu kolagenu, který je klíčový pro zdravou a pružnou pokožku. Má také schopnost rozjasňovat pokožku a redukovat příznaky stárnutí.

Zohledněte konkrétní potřeby vaší pokožky

Každý máme individuální potřeby pokožky, a proto je důležité zvolit krém na ruce, který odpovídá těmto potřebám. Pokud máte citlivou pokožku, vyhledejte krém s jemnými a hypoalergenními složkami. Lidé s velmi suchou pokožkou mohou zvážit krém s intenzivně hydratačními složkami. Pokud máte sklony k atopii, zkuste krémy, které jsou přírodní a vhodné i pro pokožku se sklonem k atopii. Pro ruce vystavené častému mytí nebo agresivním prostředím je vhodnější mastnější krém. Ti z vás, co pracují na počítači, zas budou nejspíše chtít zvolit krém, který hydratuje, ale nemastí. 

Na co si dát při výběru pozor

Pokud máte suché ruce, je dobré se vyhnout určitým složkám v krémech, které by mohly přispět k dalšímu vysoušení nebo podráždění pokožky. Některé složky by mohly mít nepříznivý účinek na suchou pokožku rukou. Zde je seznam složek, kterým byste se měli vyhnout:

  1. Alkohol: Alkoholické složky, jako je ethanol nebo izopropylalkohol, mohou vysušovat pokožku. Vyhýbejte se krémům, které obsahují vysoké množství alkoholu, zejména pokud máte velmi suchou pokožku.

  2. Parfém:  Vyhněte se krémům s výraznou vůní a raději zvolte produkty s jemnou, hypoalergenní vůní nebo bez vůně. „Parfum" tedy může být ve složení, ale mělo by tam být jasně napsáno, že se jedná o bezalergenní nebo hypoalergenní parfém či přírodní vůni. 

  3. Silikony: Některé silikony, jako je dimethikon, mohou vytvářet ochranný film na pokožce, ale zároveň mohou překrýt póry a zabraňovat pokožce dýchat. To může zhoršit suchost pokožky. Zvolte krémy s lehčími, přírodními oleji místo silikonů.

  4. Sulfáty: Sulfáty, jako je sodium lauryl sulfate (SLS), jsou často používány jako čisticí činidla v kosmetických produktech. Tyto látky mohou odstranit přirozené oleje z pokožky a způsobit další vysušení. Vyhledejte krémy bez sulfátů nebo s jemnějšími čisticími látkami.

  5. Parabeny: Parabeny jsou konzervační látky používané v kosmetických produktech. U některých lidí mohou způsobovat podráždění a alergické reakce. Zkuste vybírat krémy bez parabenů nebo s přírodními konzervačními látkami.

FAQ 

Jaké jsou příčiny suchých rukou?

Alergie, časté mytí a detinfikování rukou ale i nedostatečná ochrana pokožky v zimě či při nadměrné práci na zahradě, mytí nádobí či jiné manuální práci. 

Jaký je rozdíl mezi suchými a popraskanými rukami?

Suché ruce se vyznačují nedostatkem hydratace a mohou být drsné, svědivé a ztratit svou přirozenou vlhkost. Na druhou stranu, popraskané ruce jsou ruce s prasklinami nebo trhlinami v pokožce, které mohou být bolestivé a dokonce krvácet. Popraskané ruce jsou často důsledkem extrémního vysušení a nedostatku ochrany. Je důležité léčit jak suché, tak popraskané ruce, abyste obnovili jejich zdravý vzhled a pohodlí.

Jaké jsou příčiny suchých a popraskaných rukou?

Existuje několik faktorů, které mohou přispět k suchým a popraskaným rukám. Mezi nejčastější příčiny patří časté mytí rukou s agresivními mýdly, nadměrné vystavování vodě a vlhkosti, chladné počasí, nedostatečná hydratace, používání dráždivých chemikálií nebo časté používání alkoholových dezinfekčních prostředků. Další faktory zahrnují genetickou predispozici, stárnutí, hormonální nerovnováhu a různé dermatologické stavy, jako je ekzém nebo dermatitida.

Jaká je nejlepší doba pro aplikaci hydratačního krému na ruce?

Nejlepší doba pro aplikaci hydratačního krému na ruce je po mytí nebo vystavení vodě. Po umytí rukou je kůže často vysušená, a proto je vhodné ihned aplikovat hydratační krém, aby se obnovila vlhkost a ochranná bariéra. Pokud jste vystaveni suchému prostředí nebo agresivním látkám, měli byste také aplikovat krém na ruce, aby se udržela jejich hydratace a ochrana.

Mohou suché ruce být známkou zdravotního problému?

Ano, suché ruce mohou být známkou různých zdravotních problémů. Například ekzém, dermatitida, lupénka, štítná žláza nebo dokonce diabetes mohou způsobovat suchost a podráždění kůže, včetně rukou. Pokud trpíte častým a závažným suchem rukou, které nezlepšuje se s běžnou péčí, je vhodné konzultovat s dermatologem, aby vám pomohl diagnostikovat a léčit případné zdravotní problémy.

Může zima zhoršovat suché a popraskané ruce?

Ano, zima může zhoršit suché a popraskané ruce. Studený vzduch a nízká vlhkost v zimě mohou vysušit pokožku a způsobit ztrátu vlhkosti. Chladné počasí také přispívá k zesílení popraskání a podráždění pokožky rukou. Je důležité chránit své ruce rukavicemi a pravidelně je hydratovat, aby se minimalizovalo negativní působení zimního počasí.

Jaké jsou některé babské rady pro léčbu suchých rukou?

Mezi babské rady na suché ruce patří používání zábalů z kokosového či olejového oleje.

Jak si vyrobit domácí masku na suché ruce?

Nejjednodušeji si ji vyrobíte smícháním olivového oleje s medem. Naneste na ruce a nechte působit po dobu 15-20 minut a poté opláchněte teplou vodou. Další variantou je smíchání avokáda s jogurtem. Opět aplikujte na 15-20 minut a poté opláchněte.

Jak vybrat nejlepší krém na suché ruce?

Při výběru krému na suché ruce je důležité hledat složky, které poskytují hydrataci a obnovu pokožky, jako je glycerin, kyselina hyaluronová, kokosový olej, vitamín E a včelí vosk. Dále byste se měli vyhýbat krémům obsahujícím dráždivé látky, jako je alkohol. 

Jak zabránit popraskání rukou do krve?

Abyste zabránili popraskání rukou do krve, musíte o pokožku pečovat kvalitními krémy a chránit je před vnějšími vlivy.

Jak se zbavit suché kůže na rukou?

Pro zbavení se suché kůže na rukou je důležité pravidelně hydratovat své ruce. Používejte kvalitní hydratační krémy a oleje, které obsahují hydratační složky, jako je aloe vera nebo glycerin. Vyhněte se používání drsných mýdel a dráždivých látek. Pravidelně exfoliujte své ruce, abyste odstranili odumřelé buňky a podpořili obnovu pokožky. Pokud je suchá kůže na rukou vážnější a nezlepšuje se, doporučujeme navštívit dermatologa pro další odbornou péči.

Jak zabránit vysychání rukou v zimě?

Abyste zabránili vysychání rukou v zimě, je důležité dodržovat několik opatření. Nosíte rukavice, aby vaše ruce byly chráněny před studeným vzduchem. Používejte kvalitní hydratační krémy a aplikujte je pravidelně. Vyhněte se příliš horké vodě při mytí rukou, protože může dále vysušovat pokožku. Pokud je to možné, zvlhčujte vzduch ve svém prostředí pomocí zvlhčovačů. Pravidelné pití vody také přispívá k hydrataci pokožky zevnitř.

Jaké jsou nejlepší přírodní prostředky pro léčbu popraskaných rukou?

Existuje několik přírodních prostředků, které mohou pomoci léčit popraskané ruce. Kokosový olej je bohatý na hydratační složky a pomáhá uzamknout vlhkost v pokožce. Aloe vera má protizánětlivé vlastnosti a pomáhá při hojení popraskané kůže. Olivový olej je dalším účinným hydratačním prostředkem, který může obnovit vlhkost pokožky. Med je známý svými léčebnými vlastnostmi a může pomoci při hojení popraskané pokožky. Pro aplikaci těchto přírodních prostředků použijte malé množství a jemně masírujte na postižené oblasti rukou.

Co dělat s popraskanými rukama, které krvácejí?

Pokud máte čerstvou ránu, je třeba ji ošetřit. Pokožka, která má sklony k praskání, je náchylnější a je třeba ji lépe chránit. Používejte kvalitní krémy, noste rukavice při práci a v zimě a vyhýbejte se chemikáliím. 

Jaký je účinek zábalu na suché ruce?

Zábal na suché ruce je účinnou metodou pro zadržení vlhkosti a hydrataci pokožky. Může se provádět s použitím hydratačních přípravků, jako jsou krémy nebo oleje, které se aplikují na ruce a poté se přes ně aplikuje plastová fólie nebo rukavice. Tento zábal pomáhá zvýšit účinnost hydratačních složek a zamezit jejich odpařování, což vede k lepšímu hydratačnímu účinku na suchou pokožku rukou. 

Zdroje

  • Smith, J. M., et al. (2018). The Role of Moisturizers in Addressing Various Kinds of Dermatitis: A Review. Dermatology Research and Practice, 2018, 9519450.
  • Davis, E. C., & Callender, V. D. (2010). Postinflammatory Hyperpigmentation: A Review of the Epidemiology, Clinical Features, and Treatment Options in Skin of Color. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 3(7), 20-31.
  • Farris, P. K. (2005). Topical Vitamin C: A Useful Agent for Treating Photoaging and Other Dermatologic Conditions. Dermatologic Surgery, 31(7 Pt 2), 814-818.
  • Pazyar, N., Yaghoobi, R., Rafiee, E., Mehrabian, A., & Feily, A. (2011). Skin Wound Healing and Phytomedicine: A Review. Skin Pharmacology and Physiology, 25(5), 227-235.
  • Karim, A. A., & Bhat, R. (2011). Fish Gelatin: Properties, Challenges, and Prospects as an Alternative to Mammalian Gelatins. Food Hydrocolloids, 25(8), 1772-1780.
  • Lodén, M. (2010). Role of Topical Emollients and Moisturizers in the Treatment of Dry Skin Barrier Disorders. American Journal of Clinical Dermatology, 11(Suppl 1), 37-43.
  • Draelos, Z. D. (2000). The Science Behind Skin Care: Moisturizers. Journal of Cosmetic Dermatology, 4(2), 102-108.
  • Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hyaluronic Acid: A Key Molecule in Skin Aging. Dermato-Endocrinology, 4(3), 253-258.
  • Pavicic, T., Gauglitz, G. G., Lersch, P., Schwach-Abdellaoui, K., Malle, B., Korting, H. C., ... & Efficacy Study Group. (2011). Efficacy of Cream-based Novel Formulations of Hyaluronic Acid of Different Molecular Weights in Anti-wrinkle Treatment. Journal of Drugs in Dermatology, 10(9), 990-1000.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.