Co pomáhá na kocovinu? 8 skvělých tipů

Kocovina je nepříjemný stav, který mnozí z nás zažili po konzumaci alkoholu. Příznaky kocoviny zahrnují bolest hlavy, nevolnost, závratě, únavu a dehydrataci. Ačkoli je nejlepším řešením prevence kocoviny mírná konzumace alkoholu nebo jeho úplné vynechání, existují některé doplňky stravy, které mohou pomoci zmírnit následky nadměrné konzumace alkoholu, když vás například předchozí večer pohltí slovní chlastací hry. . V tomto článku se podíváme na některé z těchto doplňků a jejich možné účinky na kocovinu.

Co pomáhá na kocovinu  8 skvělých tipů

 

Jak vzniká kocovina?

Kocovina vzniká jako důsledek konzumace alkoholu a je charakterizována různými nepříjemnými příznaky, jako jsou bolest hlavy, nevolnost, závratě, únava a dehydratace.

Projevy kocoviny: Co způsobuje alkohol

Kocovina se může projevovat různými způsoby:

  • Dehydratace: Alkohol má diuretický účinek, což znamená, že zvyšuje produkci moči a může vést k dehydrataci. Dehydratace může způsobit bolest hlavy, sucho v ústech, žízeň a závratě.

  • Aketaldehyd: Když tělo metabolizuje alkohol (ethanol), vytváří se vedlejší produkt zvaný aketaldehyd. Aketaldehyd je toxická látka, která může způsobit nevolnost, zvracení a další nepříjemné příznaky kocoviny.

  • Zánět: Alkohol může způsobit zánět v těle, což může vést k bolestem, malátnosti a slabosti.

  • Porucha spánku: Alkohol může narušit spánek tím, že zvyšuje četnost probuzení během noci a snižuje kvalitu spánku. Nedostatek kvalitního spánku může způsobit únavu a podrážděnost během kocoviny. Přečtěte si, jak na zdravý spánek. 

  • Snížení hladiny cukru v krvi: Alkohol může snížit hladinu cukru v krvi, což může vést k pocitu slabosti, závratě a podrážděnosti.

  • Rozšíření cév: Alkohol může způsobit rozšíření cév, což může přispět k bolestem hlavy spojeným s kocovinou.

  • Kongenery: Některé alkoholické nápoje obsahují kongenery, které jsou vedlejšími produkty fermentace a destilace. Tyto látky mohou zhoršit příznaky kocoviny. Studie ukázaly, že nápoje s vyšším obsahem kongenerů, jako je červené víno nebo whisky, mohou způsobit těžší kocoviny než nápoje s nižším obsahem kongenerů, jako je bílé víno nebo vodka.

TIP: Červené vs. bílé víno - Pomůžeme vám které víno si vybrat z pohledu zdraví

8 tipů, jak předcházet kocovině?

Je důležité si uvědomit, že nejlepším způsobem, jak předcházet kocovině, je omezit konzumaci alkoholu a udržovat dostatečnou hydrataci během pití.

  1. Vitamin B-komplex – Alkohol má tendenci snižovat hladinu vitaminů B v těle, což může přispět k pocitu únavy a slabosti během kocoviny. Doplnění těchto vitaminů, zejména B1, B6 a B12, může pomoci zlepšit energii a celkovou pohodu.
  2. N-acetylcystein (NAC) – NAC je antioxidant, který se používá jako detoxikační činidlo a může pomoci chránit játra před škodlivými účinky alkoholu. Užívání NAC před konzumací alkoholu nebo během kocoviny může podpořit zdraví jater a snížit zánět.
  3. Magnesium – Hořčík je důležitý minerál, který se často snižuje při konzumaci alkoholu. Jeho doplnění může pomoci zmírnit únavu a bolest hlavy spojené s kocovinou.
  4. L-theanin – L-theanin je aminokyselina nalezená v zeleném čaji, která má uklidňující a relaxační účinky. Užívání L-theaninu během kocoviny může pomoci snížit úzkost a stres způsobený nadměrnou konzumací alkoholu.
  5. Zázvor – Zázvor je tradiční bylina, která se často používá k léčbě nevolnosti a zvracení. Užívání zázvorových doplňků nebo čaje může pomoci zmírnit nevolnost spojenou s kocovinou.
  6. Kokosová voda –  Kokosová voda je přirozeně bohatá na elektrolyty a může pomoci zlepšit hydrataci během kocoviny. Pití kokosové vody nebo užívání doplňků s kokosovou vodou může být užitečné pro doplnění ztracených minerálů a urychlení procesu zotavení.
  7. Taurin – Taurin je aminokyselina, která může pomoci chránit játra před škodlivými účinky alkoholu a podpořit detoxikaci. Užívání taurinu jako doplňku během kocoviny může přispět k lepšímu zdraví jater a snížení příznaků kocoviny.
  8. Probiotika – Alkohol může negativně ovlivnit střevní mikrobiom a způsobit nerovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi ve střevech. Probiotické doplňky obsahují živé bakterie, které mohou pomoci obnovit zdravý střevní mikrobiom a zmírnit zažívací potíže spojené s kocovinou.

Prášky proti kocovině a na odbourání alkoholu

Mindflow Hangover je revoluční přípravek navržený k účinnému boji proti nepříjemným příznakům kocoviny. Tobolky osahují antioxidační účinky a doplňují organismu potřebné minerály a vitamíny. Mindflow Hangover pracuje na několika úrovních: zrychluje metabolismus acetaldehydu, pomáhá imunitě a chrání tělo proti volným radikálům, zabraňuje překyselení organismu a podporuje správnou hladinu cukru.

Díky pečlivě vybraným přírodním látkám, jako je dihydromyricetin (DHM), L-cystein, hořčík bisglycinát, ostropestřec mariánský, opuncie mexická, eleuterokok ostnitý, červený ženšen, vitaminy B6 a B1, zinek bisglycinát a selen, se Mindflow Hangover stává účinným pomocníkem při regeneraci těla po konzumaci alkoholu. Veganská tobolka navíc zajišťuje, že tento přípravek je vhodný i pro ty s vegetariánským či veganským životním stylem. 

Často kladené dotazy: FAQ

Co je kocovina?

Kocovina je nepříjemný stav, který nastává po konzumaci alkoholu a zahrnuje příznaky jako bolest hlavy, nevolnost, závratě, únava a dehydratace.

Jak dlouho trvá kocovina?

Délka trvání kocoviny se liší individuálně a závisí na množství a druhu konzumovaného alkoholu, metabolismu a dalších faktorech. Kocovina obvykle trvá 12-24 hodin, ale u některých lidí může trvat déle.

Co pomáhá na kocovinu?

Některé způsoby, jak zmírnit kocovinu, zahrnují dostatečnou hydrataci, konzumaci lehkých jídel, odpočinek, užívání léků proti bolesti a doplňků stravy, jako jsou vitamíny B-komplex, hořčík nebo N-acetylcystein. Existují i doplňky stravy přímo proti kocovině. 

Existuje lék na kocovinu?

Některé léky a doplňky stravy mohou pomoci zmírnit příznaky. Léky proti bolesti, jako je ibuprofen, a doplňky stravy, jako je hořčík nebo vitamíny B-komplex, nebo speciální doplňky stravy přímo proti kocovině.

Co je prevence proti kocovině?

Prevence kocoviny zahrnuje omezení konzumace alkoholu, udržování dostatečné hydratace během pití, konzumaci jídla před nebo během pití alkoholu a dostatečný spánek.

Co je psychická kocovina?

Psychická kocovina označuje emoční a psychologické příznaky spojené s konzumací alkoholu, jako je úzkost, podrážděnost, deprese a pocit viny.

Jaké tablety nebo prášky mohou pomoci s kocovinou?

Některé tablety nebo prášky, které mohou pomoci s kocovinou, zahrnují léky proti bolesti, jako je ibuprofen, doplňky stravy, jako jsou vitamíny B-komplex, hořčík nebo N-acetylcystein, a někdy i antihistaminika, jako je Kinedryl, které mohou zmírnit nevolnost.

Co s těžkou kocovinou?

Při těžké kocovině je důležité zůstat hydratovaný, odpočívat a užívat léky proti bolesti, pokud je to nutné. Pokud příznaky přetrvávají nebo se zhoršují, měli byste se poradit s lékařem.

Co je acetaldehyd a jak souvisí s kocovinou?

Acetaldehyd je jedovatý produkt vznikající při rozkladu alkoholu v těle. Hraje klíčovou roli při vzniku kocoviny, protože jeho hromadění v těle způsobuje řadu nepříjemných příznaků spojených s kocovinou, jako jsou bolest hlavy, nevolnost a závratě.

Proč je hořčík důležitý při léčbě kocoviny?

Hořčík je důležitý pro mnoho tělesných funkcí a jeho hladina může být snížena konzumací alkoholu. Doplnění hořčíku může pomoci zmírnit některé příznaky kocoviny, jako je bolest hlavy a úzkost, a podporovat celkovou regeneraci těla.

Jaká je léčba kocoviny?

Léčba kocoviny se zaměřuje na zmírnění příznaků a podporu regenerace těla. Zahrnuje dostatečnou hydrataci, odpočinek, užívání léků proti bolesti a vhodných doplňků stravy.

Zdroje

  • Verster, J.C., Severeijns, N.R., Sips, A.S.M., Saeed, H.M., Benson, S., Scholey, A., Bruce, G., (2021). Alcohol Hangover Across the Lifespan: Impact Of Sex and Age. Alcohol and Alcoholism, 56(5), 589-598. doi: 10.1093/alcalc/agab027
  • van de Loo, A.J.A.E., Raasveld, S.J., Hogewoning, A., de Zeeuw, R., Bosma, E.R., Bouwmeester, N.H., Lukkes, M., Knipping, K., Mackus, M., Kraneveld, A.D., Brookhuis, K.A., Garssen, J., Scholey, A., Verster, J.C., (2021). Immune Responses after Heavy Alcohol Consumption: Cytokine Concentrations in Hangover-Sensitive and Hangover-Resistant Drinkers. Healthcare, 9(4), 395. doi: 10.3390/healthcare9040395
  • Mackus, M., van de Loo, A.J.A.E., Garssen, J., Kraneveld, A.D., Scholey, A., Verster, J.C., (2020). The Role of Alcohol Metabolism in the Pathology of Alcohol Hangover. Journal of Clinical Medicine, 9(11), 3421. doi: 10.3390/jcm9113421
  • Terpstra, C., Scholey, A., Verster, J.C., Benson, S., (2020). Prevalence of Hangover Resistance According to Two Methods for Calculating Estimated Blood Alcohol Concentration (eBAC). Journal of Clinical Medicine, 9(9), 2823. doi: 10.3390/jcm9092823
  • Ayre, E., Benson, S., Garrisson, H., Cox, K.H.M., Verster, J.C., Scholey, A., (2022). Effects of alcohol hangover on attentional resources during a verbal memory/psychomotor tracking dual attention task. Psychopharmacology, doi: 10.1007/s00213-022-06150-4
  • Verster, J.C., Arnoldy, L., Benson, S., Scholey, A., Stock, A-K., (2020). The Alcohol Hangover Research Group: Ten Years of Progress in Research on the Causes, Consequences, and Treatment of the Alcohol Hangover. Journal of Clinical Medicine, 9(11), 3670. doi: 10.3390/jcm9113670
  • Lee, S., Park, Y-S., (2021). Effect of water-soluble propolis administration on the ethanol-induced hangover in rats. Food Science and Biotechnology, 30(3), 455-463. doi: 10.1007/s10068-020-00869-6
  • Boby, N., Lee, E-B., Abbas, M.A., Park, N-H., Lee, S-P., Ali, M.S., Lee, S-J., Park, S-C., (2021). Ethanol-Induced Hepatotoxicity and Alcohol Metabolism Regulation by GABA-Enriched Fermented Smilax china Root Extract in Rats. Foods, 10(10), 2381. doi: 10.3390/foods10102381

 

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.