Jak správně prát polštáře: Péřové, nanovlákenné i z dutého vlákna

Stejně jako povlečeni, i polštáře potřebují pravidelnou údržbu a čištění. V následujícím článku se dozvíte, jak správně prát polštáře, aby vám co nejlépe a nejdéle sloužily.

Jak správně prát polštáře

 

Proč prát polštáře

Polštář, na kterém si každý večer dopřáváme zasloužený odpočinek, může skrývat malý mikroskopický ekosystém. Po dvou letech uživání se může až desetina jeho hmotnosti skládat z prachových roztočů. Pokud máte alergii na roztoče, doporučujeme raději polštáře s nanovlákennou membránou, do kterých roztoči, alergeny ale ani bakterie a viry neprojdou.

Studie provedená Airmid Health Group ale odhalila, že nejčastějšími obyvateli běžných polštářů jsou prachoví roztoči. Jejich výkaly a mrtvá těla mohou přispívat k alergickým reakcím a respiračním potížím.

Každý polštář, který zkoumal tým Airmid Health Group, obsahoval bakterie. Mezi nimi byl i notoricky známý Staphylococcus aureus, známý také jako zlatý stafylokok. Tato bakterie může vyvolávat širokou škálu infekcí, od mírných zánětů kůže až po život ohrožující sepse. Na několika polštářích byla také nalezena bakterie Escherichia coli, která je často spojována s průjmy.

Polovička zkoumaných polštářů skrývala také plísně. Mezi nimi byl Aspergillus, běžný původce alergií a astmatu. Další nalezenou plísní byla Candida, která může vyvolávat topické infekce, především na kůži a sliznicích.

I když většina z těchto mikroorganismů může na první pohled znít znepokojivě, je důležité si uvědomit, že jejich přítomnost je v našem prostředí poměrně běžná. Klíčem je správná údržba a pravidelné čištění polštářů, které pomáhá udržet tyto mikroskopické obyvatele na uzdě.

Jak často prát polštáře

Polštáře by se měly prát alespoň dvakrát do roka. Pokud máte ale polštáře s nanovlákennou membránou, údržba je mnohem jednodušší, protože se do výplně nedostane prach ani roztoči. Tyto polštáře pak stačí jednou za půl roku vysát nebo otřít hadříkem a prát je pouze při viditelném znečištění. Při častějším použití, například při nemoci, je dobré prát je polštáře častěji. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=cleanee+prac%C3%AD+gel

Jak připravit polštáře na praní

Pokud máte polštáře se zipem, je vhodné vyndat výplň. Pokud polštář vyperete i s výplní, tak se může srazit a polštář už nebude tak nadýchaný. Před praním také zkontrolujte cedulku, zda je polštář vhodný pro praní v pračce.

V případě odolných skvrn vždy používejte šetrné a ekologické odstraňovače skvrn, abyste nepoškodili membránu. 

polstar-pro-alergiky

Proč neprat polštáře příliš často

Praní polštářů je důležitou součástí jejich údržby, ale příliš časté praní může mít negativní dopad na jejich životnost a kvalitu. Časté praní může být ale i nebezpečné pro vaše zdraví.

  • Plísně: Při příliš častém praní hrozí nedokonalé vysušení výplně a mohou se tvořit uvnitř polštáře plísně. I proto se nedoporučuje u alergiků řešit roztoče častým praní. 

  • Opotřebení materiálu: Každé praní znamená určité opotřebení materiálu polštářů. Pokud polštáře pereme příliš často, může dojít k rychlému opotřebení materiálu, což může vést k prořídnutí nebo dokonce k poškození polštáře. 

  • Časová náročnost: Časté praní polštářů může být také časově náročné. Polštáře vyžadují specifickou péči při praní a sušení, což může být náročné, pokud je třeba tuto proceduru opakovat příliš často

Rozdíl v praní jednotlivých typů polštářů

Praní polštářů může být ošemetné. Je to však důležité, nejen pro zachování hygieny, ale také pro zachování kvality polštářů. Nyní se podíváme na to, jak správně prát různé typy polštářů. 

Polštáře s výplní z dutých vláken

Tyto polštáře by měly být prány v pračce po šesti měsících používání, nebo častěji v případě silného znečištění. Je důležité používat jen třetinu obvyklé dávky pracího prostředku a nastavit program na vyšší počet máchání. Polštáře sušte v sušičce pouze při nastavení speciálního programu[^2^].

Péče mezi praními

Polštáře s výplní z dutých vláken je důležité pravidelně větrat, aby se odstranila přebytečná vlhkost[^2^].

Péřové polštáře

Péřové polštáře by se měly čistit jednou za 2-3 roky. Některé speciální péřové polštáře lze prát doma s použitím malého množství speciálního pracího prostředku. Sušte v sušičce při normální teplotě až do úplného usušení.

Péče mezi praními

Péřové polštáře by se neměly klepat nebo vystavovat přímému slunci. Pravidelné protřepávání a větrání během příznivého počasí mohou pomoci odstranit přebytečnou vlhkost.

Polštáře s nanovlákennou membránou pro alergiky

Tyto polštáře by měly být prány jednou ročně v pračce na 40 °C, a to bez aviváže a s pracím gelem nebo práškem bez obsahu chlóru a fosforu. Pokud máte polštář se zipem nebo alaska, výplň s kuličkami lze vyjmout a vyprat pouze povlak.

Péče mezi praními

Do polštářů s nanovlákennou membránou se nedostanou ani roztoči ani jejich alergeny, neusazuje se v nich prach ani jiné bakterie. Mohou být ale na povrchu, proto je vhodné povrch jednou za čas otřít vlhkým hadříkem nebo vysát. 

Zdravotní anatomické polštáře 

Anatomické polštáře s výplní z paměťové plny, vody nebo s pružinami nelze ve většině případě prát. Mívají ale snímatelná povlak, který vyprat můžete.

Čím prát polštáře

Polštáře perte šetrnými pracími prostředky, které zaručí dlouhou životnost materiálu. Vhodné jsou všechny ekologické prací prostředky bez fosforu a peroxidu. Na polštáře také nepoužívejte aviváž.

Praní polštáře krok za krokem 

Nyní vás provedeme praní polštářů krok za krokem.

Příprava polštáře

Z polštáře vyjměte výplň, která může být uložená v samostatném povlaku nebo je volně v polštáři. Tuto výplň pereme jen v nejnutnějších případech. V případě, že nemáte polštář se zipem, pereme polštář vcelku. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/eko-praci-prostredky/

Vložení polštářů do pračky

Důležité je rovnoměrné rozložení polštářů v bubnu pračky. Pokud perete jen jeden polštář, doporučujeme do bubnu vložit i nějaký ručník, aby bylo zajištěno rovnoměrné rozložení.

Výběr programu na praní

Každý typ polštáře vyžaduje jiný režim praní. Přečtěte si instrukce na štítku a podle nich nastavte program na pračce. 

Sušení polštářů

Polštáře po praní nechte důkladně vyschnout. Pokud polštáře necháte vlhké, mohou se v nich množit bakterie i plísně.

Jak sušit polštáře - sušička ano či ne?

Polštáře pro alergiky s nanovlákennou membránou nikdy nesušte v sušičce, u ostatních si důkladně přečtěte štítek na polštáři. 

FAQ – Často kladené dotazy

Kolikrát za rok by se měl polštář prát?

Počet praní polštáře za rok se může lišit v závislosti na typu polštáře a na intenzitě jeho používání. Obecně platí, že polštář by se měl prát minimálně jednou za rok, ale polštáře s výplní z dutých vláken se doporučuje prát po šesti měsících používání. Nanovlákenné polštáře není nutné tak často prát, protože do nich nevlezou roztoči ani jejich alergeny.

Na jaké teplotě by se měly polštáře prát?

Obvyklá teplota praní polštářů je 60 °C, kdy dochází k likvidaci mikroorganismů. Polštáře s výplní z dutých vláken lze prát až do 95 °C. Na druhou stranu, polštáře s nanovlákennou membránou by měly být prané na 40 °C pro jejich delší životnost a nejsou nutné vyšší teploty, protože do nich roztoči ani další mikroorganismy nevniknou. 

Může se polštář sušit v sušičce?

Záleží na typu polštáře. Nicméně, je důležité použít speciální program a kontrolovat teplotu. Péřové polštáře například mohou být sušeny při teplotě max. 80 °C. Polštáře s nanovlákennou membránou se však do sušičky dávat nesmí. 

Jak často by měl být polštář větrán?

Větrání je důležitá součást údržby polštáře. Bez ohledu na typ polštáře se doporučuje pravidelné větrání alespoň jednou za 2-3 měsíce, aby se přirozeně odstranila přebytečná vlhkost uvnitř výplně.

Mohou být polštáře žehlené nebo chemicky čištěné?

Polštáře by se obecně neměly žehlit ani chemicky čistit. Toto doporučení platí pro všechny typy polštářů, včetně těch s výplní z dutých vláken, péřových polštářů a polštářů s nanovlákennou membránou.

Je možné prát péřové polštáře?

Ano, péřové polštáře lze prát v pračce, avšak je nutné postupovat s opatrností. Doporučuje se prát je na jemném programu s teplotou vody maximálně 40 °C. Po praní je důležité péřové polštáře správně usušit.

Je potřeba při praní polštářů používat speciální prací prostředky?

Obecně platí, že polštáře lze prát s běžnými pracími prostředky. U některých specifických typů polštářů, jako jsou péřové polštáře, je však doporučeno použít jemnější prací prostředky. U polštářů s nanovlákennou membránou se zas nesmí používat prací prostředky s fosforem a peroxidem.

Co dělat, když se polštář po praní stále zapáchá?

Pokud polštář po praní stále smrdí, může to být znamení, že potřebuje další praní, nebo že je čas na jeho výměnu. Pro alergiky a astmatiky je obecně doporučeno vyměnit polštář každé dva roky nebo ještě lépe používat protiroztočové polštáře s nanovlákennou membránou. 

Jak poznám, že polštář lze prát?

Pokud na něm je symbol pračky, polštář je možné prát v pračce. Polštáře s výplní z dutých vláken, nanovlákennou membránou nebo péřové polštáře jsou obvykle vhodné pro praní v pračce. 

Kolikrát za rok by se měly prát polštáře s nanovlákennou membránou?

Polštáře s nanovlákennou membránou by měly být prány jednou ročně. Membrána je navržena tak, aby zabraňovala pronikání prachu a roztočů do výplně, což snižuje potřebu častého praní. Praní je vhodné provádět při viditelném znečištění.

Je možné prát polštáře s nanovlákennou membránou v pračce?

Ano, polštáře s nanovlákennou membránou jsou navrženy tak, aby byly prátelné v pračce, a to na 40°C..

Je možné sušit polštáře s nanovlákennou membránou v sušičce?

Polštáře s nanovlákennou membránou nelze sušit v sušičce, mohla by se poškodit nanovlákenná membrána.

Jak prát polštáře s nanovlákennou membránou?

Při praní polštářů s nanovlákennou membránou je důležité dodržovat několik zásad. Polštář by měl být prán na jemném programu s nízkou teplotou, maximálně do 40°C. Doporučuje se používat jemné prací prostředky a vyhýbat se agresivním bělicím činidlům. 

Josef Handrejch z nanoSPACE
Josef Handrejch vystudoval Technickou univerzitu v Liberci a v nanoSPACE se věnuje výzkumu a vývoji nových nanovlákenných produktů. Má bohaté zkušenosti z oblasti textilní výroby a z oblasti použití nanovlákenných materiálů.