Pravidla cestování do zahraničí v roce 2023: covid omezení

Plánujete dovolenou a nevíte si rady, jestli jsou platná covidová omezení v dané zemi? Chcete informace, kam lze cestovat bez omezení a kde je stále potřeba test na covid, jsou povinné roušky, respirátory nebo očkování? Vše jsme vám napsali do článku, který budeme pravidelně aktualizovat, aby vám nic neuniklo a vy si tak můžete užít cestování bez stresu.

cestovani-do-zahranici-v-roce-2022-covid-omezeni-fb

Co platí v Česku? 

Aktualizace k 26.10. 2023

Vstup na území Bez omezení
Povinnost respirátoru/roušky Ne
Podmínky na místě Bez omezení
Postup při nákaze Kontaktovat praktického lékaře
Užitečné kontakty Informační linka ke koronaviru
tel.: 1221
Krizová linka tel.: 112
COVID PORTÁL covid.gov.cz

Při návratu do Česka ze zahraničí není potřeba vyplňovat Příjezdový formulář a po návratu předložit doklad o bezinfekčnosti. Nečeká vás ani testování, a tak po návratu z dovelené nebo pracovní cesty nemusíte opravdu nic řešit. Doporučujeme si ale informace před návratem vždy ověřit. Nikdy nevíte, co se může stát a situaci změnit.

Od 5.5. 2022 nejsou v České republice roušky a respirátory povinné. V případě, že přijdete do kontaktu s nakaženou osobou, nemusíte jít do karantény, ani na test. Všechno už je jen na vás. Měli byste dbát na hygienu ještě více než doposud a při opuštění domova zvážit nošení respirátoru nebo alespoň roušky. Jakmile na sobě začnete pozorovat zhoršení, neváhejte kontaktovat svého praktického lékaře. 

Pokud jste si po kontaktu s nakaženým zašli dobrovolně na test, který vyšel pozitivně, kontaktujte svého praktického lékaře. Rozhodne o vaší léčbě a případně vám vystaví neschopenku. Jedině lékař vám taky může nařídit izolaci, jinak povinná není.

Hotely a penziony v ČR mohou nabízet své ubytovací služby bez omezení, takže se můžete vydat třeba na poznávací zájezd. Při cestování veřejnou dopravou se také nemusíte nijak omezovat. Bez omezení jsou běžně otevřena veškerá obchodní centra, veletrhy, trhy a obchody. Nejsou platné žádné podmínky dodržování rozestupu, případně omezení počtu lidí a konání akcí (platí pro veškeré akce – divadla, kina, koncerty i muzea).

baleni-na-cesty

Potřebujete respirátor v letadle?

Ačkoliv 14. dubna 2022 došlo ze strany Ministerstva zdravotnictví České republiky ke zrušení opatření stanovující povinnost nasazení respirátoru v prostředcích veřejné dopravy, některé aerolinky mohou respirátor či roušku stále vyžadovat. Doporučujeme proto přibalit například extrémně tenkou nano roušku nebo letní verzi respirátoru. Je také možné, že v letadle z České republiky respirátor nebude povinný, ale při cestě zpátky už ano. Navíc v některých destinacích je povinný respirátor nebo rouška ve veřejných prostorách, MHD či na letišti.

Možnosti cestování do zahraničí 2023: Covid opatření (roušky, respirátory, testy a očkování)

Zákaz cestování do zahraničí vyhlášený není. Pojďme se ale podívat, jaké podmínky platí v Čechy nejnavštěvovanějších destinacích, ať jste perfektně připraveni a nic překvapivého vás kromě příjemných zážitků nepotká.

Bulharsko

Vstup na území
Bez omezení
Povinnost respirátoru/roušky
Ne
Podmínky na místě
Bez omezení
Postup při nákaze
Izolace
Užitečné kontakty
Oblastní zdravotní inspekce pro případnou obecnou konzultaci Sofie
tel.: + 359 (0) 882 932220
Oblastní zdravotní inspekce pro případnou obecnou konzultaci Burgas
tel.: + 359 (0) 56 807 302
Oblastní zdravotní inspekce pro případnou obecnou konzultaci Varna
tel.: + 359 (0) 52 634 019
Horká informační linka tel.: +359 2 930 1152-3 
Situační centrum tel.: +359 2 948 240
Národní středisko pro nákazu a parazitické nemoci
www.ncipd.org
Konzulární úsek na Českém velvyslanectví v Sofii
email: Consulate.Sofia@embassy.mzv.cz
Aktuální informace
www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno

Žádná osoba přijíždějící do Bulharska nemusí předkládat jakýkoliv certifikát o bezinfekčnosti. Od 1.4. nejsou v Bulharsku roušky a respirátory povinné. Nemusíte si je nasazovat ani ve zdravotních zařízeních, sociálních zařízeních, obchodech, ani při cestování hromadnou dopravou.

V případě podezření na onemocnění je postiženým doporučeno obracet se na svého všeobecného lékaře, resp. kontaktovat oblastní zdravotní inspekci (Regionalna zdravna inspekcija - tzv. RZI). Pro urgentní případy nemoci je k dispozici linka 112. Otestovat se můžete také na letišti v Sofii, Burgasu nebo Varně

Pokud vám vyjde pozitivní test, čeká vás izolace. Do povinné 7-denní domácí izolace půjdou asymptomatické případy, osoby s lehkými příznaky, osoby, které písemně vyjádří své přání nejít do nemocnice. Nastoupit do izolace v nemocnici mohou osoby starší 60 let (nezávisle na průběhu nemoci), osoby s dalšími chronickými onemocněními, osoby s těžkým průběhem Covid-19 a osoby, které nemají možnost se izolovat a léčit v domácích podmínkách (nezávisle na průběhu onemocnění).

Všichni, co se setkali s osobou, která má potvrzené onemocnění Covid-19, musí nastoupit do karantény. Ta trvá 5 dní od styku s nakaženou osobou. Místní hygienická stanice však může očkovaným karanténu odpustit případně i těm, kterým vyjde negativní PCR test. Pokud během karantény začnete vy nebo někdo z vašich blízkých pociťovat příznaky onemocnění, obraťte na svého lékaře.

TIP: Jak vybrat respirátor?

Egypt

Vstup na území
Kvůli bojům v okolí nedoporučen
Povinnost respirátoru/roušky
Není známo
Podmínky na místě
Není známo
Postup při nákaze
Není známo
Užitečné kontakty

Velvyslanectví Čr v Káhiře

tel.: + 20 233 339 700 (hlasový strom)

email: cairo@embassy.mzv.cz

www.mzv.cz/cairo

Z důvodu teroristického útoku v Alexandrii dne 8. 10. 2023 a probíhajícími boji v Gaze a okolí, doporučuje MZV ČR dbát zvýšené opatrnosti při pobytu v Egyptě. Sledujte místní média a respektujte pokyny bezpečnostních složek. Vyhněte se cestám do severní části Sinajského poloostrova. Cestovat lze do turistických letovisek na pobřeží Rudého moře a na jižní Sinaji, jako např. Hurgáda, Marsa Alam či Sharm el Sheikh.

České Ministerstvo zahraničních věcí varuje před cestami z egyptského území do oblasti hraničního přechodu Rafah, který slouží pouze k humanitárním účelům a přijímá výhradně zraněné osoby a uprchlíky. Před cestou se ještě z pohodlí domova zaregistrujte v systému DROZD.

Před rokem bylo v Egyptě nošení roušek ve vnitřních prostorách a veřejné dopravě stále povinné. I když nyní nemáme přístup k aktuálním informacím, doporučujeme vám přibalit si lehké nano roušky nebo letní verzi nano respirátorů. 

#produkty#

#produkty#https://www.nanospace.cz/respiratory-ffp2:nano-medical/

Francie

Vstup na území
V souvislosti s hrozbou teroristických útoků s opatrností
Povinnost respirátoru/roušky
Ne
Podmínky na místě
Sanitární pas při vstupu do zdravotních a sociálních zařízení
Postup při nákaze
Navštívit nejbližšího všeobecného lékaře či pohotovost.
Užitečné kontakty
První pomoc (SAMU)
tel.: 15
Velvyslanectví Čr v Paříži

tel.: +331/40651300

email: paris@embassy.mzv.cz 

www.mzv.cz/paris
Policie (Police nationale)

tel.: 17

Od 1. 8. 2022 ke vstupu do Francie není vyžadován EU certifikát o očkování/uzdravení/test na Covid-19. V současné době ale ve Francii platí nejvyšší stupeň bezpečnostní hrozby, a to až do odvolání. Jde o hrozbu teroristických útoků. Byly posíleny pravomoci bezpečnostních složek a ochranná opatření v celé zemi. MZV ČR doporučuje dbát zvýšené opatrnosti a v podezřelých případech informovat neprodleně francouzskou policii. Před cestou se zaregistrujte v systému DROZD.

Francie od 14.03.2022 pozastavila povinnost předkládání očkovacího pasu pro přístup ke službám. V platnosti zůstala povinnost předložení „sanitárního pasu“ pro vstup do zdravotnických zařízeních, domovů důchodců, zařízeních pro osoby se zdravotním postižením (sanitární pas = potvrzení o ukončeném očkování nebo negativní test ne starší než 24h nebo certifikát o prodělání onemocnění Covid-19). 

Doporučuje se nošení roušky v dopravě a v uzavřených prostorech. Na celém území platí pokyn k dodržování základních hygienických pravidel (rozestupy, mytí rukou, pravidelné větrání vnitřních prostor).  

TIP: Jak vybrat roušku?

Pokud se osoba setká s jinou osobou infikovanou Covid-19 nebo onemocní Covid-19, tak je třeba striktně dodržovat základní hygienická bariérová gesta a navštívit nejbližšího všeobecného lékaře či pohotovost. Informace o nutnosti izolace nemocného (domácí izolace, hotel či hospitalizace) najdete ZDE.

Itálie

Vstup na území
Bez omezení
Povinnost respirátoru/roušky
Respirátor FFP2 pouze při návštěvě zdravotních a sociálních zařízení
Podmínky na místě
Bez omezení
Postup při nákaze
Izolace
Užitečné kontakty
Zastupitelský úřad Řím

tel.: 0636095745

email: consulate_rome@mzv.cz

Generální konzulát v Miláně – pro sever Itálie

tel.: +39 02 3650 9000

email: consulate_milan@mzv.cz

www.mzv.cz/milano/cz/index.html

Pohotovostní telefon pro případ nouze českých občanů mimo pracovní dobu

tel.: +39 375 637 8179. 

V Itálii není nošení roušek a respirátorů povinné. Výjimku tvoří ale nemocniční zařízení, hospice, léčebny pro dlouhodobě nemocné, domovy pro seniory a obdobná zařízení. Při jejich návštěvě si musíte vzít respirátor FFP2Italové preventivně nosí roušky v uzavřených prostorách jako jsou obchody a veřejná doprava. Zvažte svou ochranu i vy.

TIP NA ČLÁNEK: Jaký je rozdíl mezi respirátorem FFP2 a KN95?

Upozorňujeme, že v případech nákazy/podezření na Covid-19 je vždy nutno se podrobit nařízením místní zdravotnické organizace ASL a zůstat v izolaci do doby jí určené. U přetrvávající pozitivity tato doba může činit až 21 dní. Některé regiony umožňují pobyt v tzv. Covid hotelech, jiné ne. Doporučujeme se pro tuto eventualitu připojistit.

V případě pozitivního testu na Covid-19 se musíte nahlásit na místní zdravotnické zařízení ASL. Zadejte do google vyhledávače "ASL" a adresu kde jste ubytováni (ve velkých městech ulici). Instrukce, které dostanete, mohou vypadat následovně. Pokud máte dokončený cyklus očkování před méně než 120 dny nebo jste očkovaní posilující (booster) dávkou, půjdete do sedmidenní izolace. Poslední den vám musí vyjít negativní PCR nebo antigenní test.

Pokud očkovaní nejste nebo jste cyklus ještě nedokončili, připravte se na 10 dnů izolace. Ta vám skončí jen v případě, že vám 10. den vyjde antigenní nebo PCR test negativně. Když se vám přitíží a bude nutná hospitalizace v nemocnici, bude vám hrazena v rámci evropského pojištění. Pobyt v tzv. domácí izolaci v Itálii (a na hotelech) si hradíte sami.

aplikace-covid-pass

Maďarsko

Vstup na území
Bez omezení
Povinnost respirátoru/roušky
Rouška v sociálních a zdravotních zařízeních
Podmínky na místě
Bez omezení
Postup při nákaze
Izolace
Užitečné kontakty
Velvyslanectví Čr v Budapešti

tel.: +36 1 462 50 11

email: consulate_budapest@mzv.cz

Národní zdravotnické centrum

www.nnk.gov.hu

Maďarsko má otevřené hranice. Na území Maďarska je možné vstoupit bez omezení, tj. bez povinnosti doložit svou bezinfekčnost. Bez omezení je i vstup do hotelů, restaurací a lázní. Povinnost nosit roušku zůstává pouze v sociálních a zdravotních zařízení. 

V případě onemocnění je třeba řídit se pokyny místních orgánů. Na osoby, které byly v kontaktu s COVID pozitivní osobou může být uvalena 10 denní karanténa a průběžný monitoring setrvání v domácí karanténě prostřednictvím speciální mobilní aplikace.

Německo

Vstup na území
Bez omezení
Povinnost respirátoru/roušky
Ne
Podmínky na místě
Bez omezení
Postup při nákaze
Omezení kontaktů, dobrovolné testování
Užitečné kontakty
První pomoc tel.: 112
Lékařská pohotovost pro děti i dospělé
tel.: 310031

Spolková vláda SRN rozhodla, že od 1.6.2022 se povinnost prokazování potvrzením o bezinfekčnosti při vstupu na území Německa ruší. Od 8.4.2023 byla zrušena všechna zbylá protiepidemická opatření, a tak při vstupu na území Spolkové republiky nemusíte řešit vůbec nic.

Při nákaze koronavirem se pouze doporučuje omezit osobní kontakty a testovat se na přítomnost koronaviru. Pokud tedy nechcete, není potřeba chodit na PCR nebo antigenní test. Pokud se onemocnění Covid-19 prokáže, nebude vám nařízena samoizolace. Obzvlášť dbejte na hygienu, ať nenakazíte své nejbližší.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=dezinfekce/

Polsko

Vstup na území
Bez omezení
Povinnost respirátoru/roušky
Respirátor/ rouška ve zdravotních zařízeních a lékárnách
Podmínky na místě
Bez omezení
Postup při nákaze
Kontaktovat praktického lékaře
Užitečné kontakty
INFOLINKA COVID-19
tel.: +48 22 500 40 00
Velvyslanectví Čr ve Varšavě

tel.: +48/ 225 251 850

email: warsaw@embassy.mzv.cz

Záchranná služba

tel.: 999

28. března 2022 zrušilo Polsko veškerá proticovidová opatření související se vstupem na území i tranzitem přes území. Není vyžadováno předložení negativního testu/očkovacího certifikátu a cestující nepodléhají karanténním opatřením. S výjimkou zdravotních zařízení a lékáren padla i povinnost nosit ochranné pomůcky.

Pokud máte horečku, kašel, cítíte dušnost, ztratili jste čich nebo chuť, zůstaňte doma, protože se jedná o příznaky onemocnění Covid-19. Spojte se se svým ošetřujícím lékařem. Když vám po telefonu potvrdí podezření na onemocnění, budete muset absolvovat laboratorní test na přítomnost koronaviru. Následná léčba probíhá v domácím neboli hotelovém prostředí až do plného uzdravení. Povinná izolace vám však nebude nařízena.

Rakousko

Vstup na území
Bez omezení
Povinnost respirátoru/roušky

Ve zdravotních a sociální zařízeních,

v případě nákazy

 

Podmínky na místě
Bez omezení
Postup při nákaze

Nosit respirátor,

zákaz vstupu do nemocnic a škol

 

Užitečné kontakty
Zodpovězení konkrétních dotazů ke Covid-19

tel.: +43 1 3860 555

email: buergerservice@sozialministerium.at

Zdravotní linka  tel.: 1450
Velvyslanectví ČR ve Vídni

tel.: 0043189958111

email: consulate_vienna@mzv.cz

Cestovat bez omezení je možné také v Rakousku. Od 16.5.2022 zrušilo Rakousko povinnost prokazovat bezinfekčnost při vstupu (překročení hranice) a povinnost prokazovat bezinfekčnost při čerpání služeb v Rakousku byla zrušena 5. 3. 2022.

Nošení roušek nebo respirátorů je povinné pouze při vstupu do zdravotnického zařízení nebo pečovatelského domu. Povinnost nosit respirátor typu FFP2 se nevztahuje na děti mladších 6 let. Dětem ve věku 6 až 14 let zase stačí rouška.

Pokud se obáváte, že vykazujete příznaky nákazy Covid-19, kontaktujte rakouskou zdravotní linku 1450. Když vám test potvrdí onemocnění Covid-19 nemusíte už v Rakousku nastoupit do desetidenní izolace. Musíte si však obstarat respirátor a nechodit do některých zařízení (např. škol a nemocnic). Povinnost nahlásit infekci zůstává nadále v platnosti.

vlakem-do-rakouska

Řecko

Vstup na území
Bez omezení
Povinnost respirátoru/roušky
V případě nakažení
Podmínky na místě
Bez omezení
Postup při nákaze
Izolace dle průběhu onemocnění
Užitečné kontakty
Řecká organizace veřejného zdraví 

tel.: +30 210 52 12-821/-048

 eody.gov.gr

Velvyslanectví Čr v Athénách

tel.: +30 210 67 299 14 

Portál Athénského mezinárodního letiště

www.aia.gr

Cestující z ČR a ostatních zemí nemusí při vstupu do Řecka předkládat doklad o bezinfekčnosti ani vyplňovat příjezdový formulář. takové štěstí ale nemají cestující z Číny, k nimž se vážou specifické vstupní podmínky nezávisle na tom, zda v Číně žijí nebo se tam byli jen podívat.

Od května 2022 není vaší povinností prokazovat se testem, očkováním nebo proděláním covidu. Jestli vám ale bude diagnostikována pozitivita na Covid-19, musíte dbát instrukcí řeckých úřadů, kteří vám pravděpodobně nošení respirátoru FFP2 nebo KN95 při přepravě hromadnou dopravou nařídí.

Pozitivně testované osoby jsou povinny nahlásit onemocnění ubytovacímu zařízení. Odpovědný lékař nebo zdravotník hotelu oznámí tuto skutečnost Organizaci veřejného zdraví (EODY ). Hotely by vám měly poskytnout karanténní pokoj, protože budete muset být v izolaci. Karanténní ubytovaní bude bohužel připsáno na váš účet. U asymptomatických pozitivních osob nebo s mírnými příznaky, které nevyžadují hospitalizaci, je doporučena izolace po dobu 5 dnů, která je zakončena bez dalšího testování.

Slovensko

Vstup na území
Bez omezení
Povinnost respirátoru/roušky
Ne
Podmínky na místě
Bez omezení
Postup při nákaze
Kontaktovat praktického lékaře
Užitečné kontakty
Úrad verejného zdravotníctva SR
www.uvzsr.sk
Ministerstvo zdravotníctva SR
www.health.gov.sk

Slovensko od 6.4.2022 zrušilo vyhlášku o povinnosti prokazovat bezinfekčnost při vstupu. Vstup na Slovensko je momentálně volný bez nutné registrace v systému ehranica, prokazování bezinfekčnosti nebo karantény. 

Při pozitivním výsledku testu padá povinnosti nastoupit do karantény. Onemocnění COVID-19 se dostalo na úroveň ostatních akutních respiračních chorob, při nichž se lidé chrání sami s ohledem na vlastní zdraví i na ochranu zranitelných skupin. Kontaktujte ale svého praktického lékaře, který stanoví adekvátní léčbu a rozhodne, zda můžete fungovat na veřejnosti bez omezení.

Tip: Doporučujeme vám před cestou využít desatero Ministertva zahraničních věcí ČR.

Slovinsko

Vstup na území
Bez omezení
Povinnost respirátoru/roušky
Ne
Podmínky na místě
Bez omezení
Postup při nákaze
Kontaktovat nejbližší polikliniku
Užitečné kontakty
Velvyslanectví ČR v Lublani
tel.: +386 41 679 103

V současné době neplatí žádná omezení pro vstup do Slovinska z důvodu pandemie COVID-19Národní institut veřejného zdraví však opět vyjádřil doporučení pro nošení roušek v uzavřených veřejných prostorech. Důsledné používání roušek se doporučuje zejména pro zranitelné osoby s ohledem na jejich zdravotní stav a osoby starší 60 let. 

Očkování druhou posilující dávkou bylo doporučeno osobám s rizikem závažnějšího onemocnění, chronickým pacientům, obyvatelům domovů důchodců a osobám starších 80 let. Lidem, kteří doposud nebyli očkováni se doporučuje, aby tak co nejdříve učinili.

V případě nákazy nebo v případě podezření na nákazu kontaktujte nejbližší polikliniku (tzv. zdravstveni dom). Pokud teprve vykazujete příznaky koronaviru, můžete se nechat otestovat. Testování na přítomnost SARC-CoV-2 metodou RT-PCR nebo antigenními testy provádí ve Slovinsku vybrané nemocnice a polikliniky, zejména ty nacházející se ve větších slovinských městech. Před samotným testováním se musíte předem objednat (on-line nebo telefonicky) a zjistit si aktuální nabídku testování. Cena RT-PCR testů se pohybuje kolem cca 100 EUR, cena antigenních testů mezi 10 - 25 EUR. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=Nanovl%C3%A1kenn%C3%BD+respir%C3%A1tor+FFP2+BreaSAFE%C2%AE/

Spojené arabské emiráty (SAE)

Vstup na území
Bez omezení
Povinnost respirátoru/roušky
Roušky v nemocnicích
Podmínky na místě
Bez omezení
Postup při nákaze
Izolace
Užitečné kontakty
Akreditovaná COVID-19 PCR testovací místa v Dubaji. 
c.ekstatic.net
Ministerstvo zdraví a prevence  tel.: +971 800 11111
Estijaba- Odbor zdraví Abú Dhabí tel.: + 971 800 1717
Abu Dhabi Public Health Centr tel.: +971 (0)56 231 2171
Dubai Health Authority tel.: +971 800342

Všichni letecky cestující z ČR do Dubaje, Sharjah, Ras Al Khaimah anebo Abú Dhabí již před odletem nepředkládají certifikát o dokončeném očkování nebo negativní PCR test. Letecké společnosti mohou mít vlastní firemní pravidla k ochraně svého personálu a dalších cestujících, odlišná od pravidel navštíveného státu a mohou na základě vlastního rozhodnutí požadovat od všech cestujících před započetím cesty negativní výsledek (PCR nebo antigenního) testu.

Proto doporučujeme, abyste se vždy včas informovali, jaké podmínky musíte splnit, abyste byli vpuštěni na palubu veřejného dopravního prostředku, a to i v případě, že přes SAE pouze tranzitujete. Je třeba výslovně požádat o pravidla cestovních společností, nikoliv cílového státu. 

Po příletu do SAE se můžete nechat dobrovolně otestovat. Výsledek PCR testu se dozvíte do dvou hodin. Negativním testem se ale nemusíte nikde prokazovat. V případě nákazy Covidem musíte nastoupi do pětidenní izolace. Pro její ukončení je třeba dva po sobě jdoucí negativní PCR-testy.

Španělsko

Vstup na území
Bez omezení
Povinnost respirátoru/roušky
Ne
Podmínky na místě
Bez omezení
Postup při nákaze
Zavolat na příslušné tel. číslo
Užitečné kontakty
Velvyslanectví ČR v Madridu

tel.: +34 91 353 18 80

email: madrid@embassy.mzv.cz

 www.mzv.cz/madrid/

Konzulární úsek velvyslanectví

 tel.: +34 91 353 18 96/97

email: consulate_madrid@mzv.cz

Nouzová linka pro české občany v mimopracovní době

 tel.: +34 699 982 307

Vstup na území Španělska ze zemí EU či zemí Schengenu není ničím omezen. Španělsko 2. června 2022 zrušilo pro osoby vstupující na území Španělska (včetně ostrovů) ze zemí EU či zemí schengenského prostoru povinnost předložit jak příjezdový formulář, tak certifikát o očkování, absolvování testu nebo o prodělání Covid-19.

Roušky ani respirátory nejsou nikde vyžadovány. Pokud byste si přeci jen chtěli některou z ochranných pomůcek pro jistotu vzít s sebou, do Španělska doporučujeme především letní verzi nano respirátorů nebo extrémně prodyšné jednorázové nano roušky.

Při podezření na Covid-19 zůstaňte doma nebo v hotelovém pokoji v izolaci, případně zavolejte na příslušné telefonní číslo, které bylo pro tyto účely stanoveno pro každou autonomní oblast zvlášť:

Andalusie (900 400 061 / 955 545 060), Aragon (976 696 382), Asturias (984 100 400), Kantábrie (942 204 080), Kastilie-La Mancha (900 122 112), Kastilie a León (900 222 000), Katalánsko (061), Ceuta (900 720 692), Madrid (900 102 112), Valencie (900 300 555), Extremadura (112), Galicie (900 400 116), Baleárské ostrovy (900 100 971), Kanárské ostrovy (900 112 061), La Rioja (941 298 333), Melilla (112), Murcie (900 121 212), Navarra(948 290 290) a Baskicko (900 203 050).

letadlem-do-spanelska

Kypr

Vstup na území
Bez omezení
Povinnost respirátoru/roušky
Rouška ve zdravotních a sociálních zařízeních, lékárnách, veřejné dopravě
Podmínky na místě
Rapid test při vstupu do nemocnice
Postup při nákaze
Není znám
Užitečné kontakty
Obecné informace ke koronaviru
tel.: 1474 
Kyperský vládní portál ke COVID-19
www.pio.gov.cy/coronavirus/eng
Velvyslanectví Čr v Nikósii

tel.:+357 22 421118

email: nicosia@embassy.mzv.cz

www.mzv.cz/nicosia

Krizová linka konzulární pomoci pro urgentní případy

tel.: +357 99 356 380

Všechna restriktivní opatření při příletu do Kyperské republiky jsou v současnosti zrušena, takže není třeba nic vyplňovat ani nic předkládat. Povinnost nosit roušku platí od 31.8.2022 pouze v nemocnicích, zdravotnických zařízeních a pečovatelských domech, lékárnách a veřejné dopravě. Všem českým občanům Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje zaregistrovat se v systému DROZD, jehož prostřednictvím jsou zasílána zásadní upozornění a varování.

Portugalsko

Vstup na území
Bez omezení
Povinnost respirátoru/roušky
Ne
Podmínky na místě
Bez omezení
Postup při nákaze
Izolace
Užitečné kontakty Národní zdravotní služba SNS

tel.: 808 24 24 24

Velvyslanectví Čr v Lisabonu

tel.: +351 213 010 487

email: lisbon@embassy.mzv.cz

www.mzv.cz/lisbon

Povinnost vyplnění příjezdového formuláře při příletu do kontinentálního Portugalska byla zrušena 22. dubna 2022. Na veřejnosti se nevyžaduje nosit rouškyKdyž se během svého krátkodobého pobytu v Portugalsku nakazíte Covidem-19, je zapotřebí kontaktovat asistenční službu sjednanou v cestovním pojištěním. Dále se doporučuje kontaktovat příslušnou portugalskou Národní zdravotní službu SNS a řídit se jejími instrukcemi. Pozitivní případy musí nastoupit do izolace. Už ale netrvá 7 dní jako tomu bylo ještě před rokem v červnu, ale pouze 5 dní.

Tunisko

Vstup na území
Bez omezení
Povinnost respirátoru/roušky
Rouška při nákaze
Podmínky na místě
Bez omezení
Postup při nákaze
Není znám
Užitečné kontakty
Konzulární oddělení

tel.: 00216/ 71 80 20 90

consulate_tunis@mzv.cz

nouzový tel.: 00216/98 46 46 17

Od 20. 4. 2022 se zrušila povinnost vyplňování příjezdového formuláře a certifikátů COVID-19. Povinnost nosit roušku se vztahuje pouze na osoby, které mají příznaky onemocnění. Doporučujeme si proto přibalit lehké nano roušky nebo letní respirátory. Další informace o tom, co dělat v případě nakažení nejsou zatím k dispozici.

#produkty#https://www.nanospace.cz/letni-satky/

Ostatní země

Více informací o konkrétní zemi můžete zjistit na stránkách Ministrestva zahraničních věci České Republiky. Zde jsou zaručeny aktuální informace dle platnosti zahraniční země. Využít můžete také informační centrum na telefonním čísle 222 264 222.

Přemýšlíte, jak platit transakce v zahraničí? Berete si do zahraničí hotovost? U Monety jsou platby kartou a výběry z bankomatů v zahraničí bez poplatků.

Doporučujeme stránky Ministerstva sledovat nejenom před cestou do zahraničí.

 

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.