Jak dezinfikovat roušku

Roušky a respirátory se staly naším každodenním doplňkem. Aby ale dobře sloužily svému účelu, je nutné s nimi správně zacházet a dezinfikovat je. Víte, jak naložit s tou vaší?

jak-dezinfikovat-rousku-fb

 

Dezinfekce jednorázových roušek – jednou a dost!

Chirurgické roušky či ústenky bez nanovlákna jsou ochranou pouze na jedno použití. Jejich dezinfekce tedy nemá smysl a po použití by se rouška měla ihned vyhodit do odpadu.

Proč nejdou dezinfikovat?

Protože jednorázové roušky fungují na principu elektrostatického náboje. Materiál, z něhož jsou vyrobeny, je elektrostaticky nabitá netkaná textilie složená do tří vrstev. Náboj k vláknům přitahuje menší částice a kapénky čímž rouška chrání okolí a částečně i svého nositele. Jistě jste už slyšeli, že navlhnutí snižuje účinnost jak jednorázových, tak látkových roušek. Z jednorázových roušek se navlhnutím vybíjí elektrostatický náboj a tím přestávají fungovat. Chirurgická rouška tak chrání pouze několik desítek minut, než navlhne dýcháním (většinou se uvádí 120 minut). Stejně ji znehodnotí i pokus o dezinfekci, protože jakýkoli dezinfekční roztok či voda ji vybije.

Nanovlákenné roušky – lze opakovaně dezinfikovat (v nutných případech) 

Nano roušky se od běžných chirurgických roušek liší použitým materiálem. Kromě netkaných textilií mají především velice účinnou vrstvu nanovlákenné membrány, která je přibližně 100x hustší než netkané textilie. Materiál, z něhož jsou vyrobeny nanovlákenné roušky, může mít záchyt až 99,9 % bakterií a virů.

#produkty#https://www.nanospace.cz/nano-rousky/

Nanovlákenné roušky jsou dle normy klasifikovány jako jednorázový materiál, lze je ale v nutných případech 1-3x dezinfikovat. Nano roušky totiž nefungují na principu elektrostatického nabití, viry zde zachycuje nanovlákenná membrána, která ztrácí účinnost až mechanickým poškozením či zanesením.

Tip: Místo jednorázových roušek zkuste designovou pratelnou roušku.

Jak vydezinfikujete nano roušku

Postříkáním pomocí vhodné ethanolové dezinfekce - rouška se nesmí promočit a musíte ji poté nechat zcela uschnout.

jak-sterilizovat-nanovlakennou-rousku

Dezinfekce nano roušek se liší dle výrobce. Většinu lze dezinfikovat pomocí ethanolové dezinfekce, další způsoby se vždy liší. Před sterilizací si vždy ověřte, jaký způsob je doporučený pro vaši nano roušku. Nano roušky určitě neperte, nevyvářejte, nežehlete ani nedávejte do mikrovlnné trouby.

Tip: Na cesty doporučujeme cestovní dezinfekční sprej do kapsy. 

Některé nano roušky lze dezinfikovat také:

  • pomocí sterilizačního autoklávu – na max. 85 °C po dobu 20 minut
  • v horkovzdušné troubě po dobu 20 minut na 75 stupňů
  • pomocí germicidní (UV-C) lampy po dobu 15 minut
  • pomocí ozónového sterilizátoru po dobu 15 minut

Textilní roušky – dezinfekce je nutností

Mnoho lidí využívá i podomácku ušité či koupené bavlněné textilní roušky. Tyto roušky jsou určené pro opakované použití a jejich dezinfekce je naopak nutností. Do textilních roušek lze pro lepší účinnost a ochranu před bakteriemi a viry vkládat i nano filtry. Před dezinfekcí látkové roušky je nutné tento filtr vyndat a dezinfikovat ho způsobem uvedeným výše, či ho vyměnit za nový.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=Dezinfekce+respir%C3%A1tor%C5%AF+a+rou%C5%A1ek/

Jak vydezinfikujete textilní roušku

  • Vypráním v pračce minimálně na 60 °C po dobu 30 minut - žehlit není nutné.
  • Vyvařením v hrnci na sporáku minimálně 5 minut - po vyvaření byste měli nechat roušky ve vodě vychladnout, žehlit není nutné.

Tip: Při praní v ruce nebo pračce používejte na bavlněné roušky jemný prací gel na šátky a roušky BAMBOO Gold.

Textilní roušky určitě nestačí pouze vyžehlit – není jisté, že byste je zbavili všech mikroorganismů. Žádné roušky také není možné dezinfikovat v mikrovlnné troubě, protože hrozí riziko vznícení. Naprosto neúčinné je pak vkládání roušek do mrazáku. Viry jsou odolné proti mrazu a navíc hrozí kontaminace potravin.

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.