Česko představilo neviditelný svět na Expu v Dubaji

Silvestrovské oslavy v českém pavilonu světové výstavy Expo 2020 (Expo bylo přesunutu z roku 2020 na rok 2021, ale název zůstal Expo 2020) začaly proměnou rotační expozice v přehlídku českých nanotechnologických produktů a vynálezů. Návštěvníci tak mohli proniknout do neviditelného světa nanotechnologií, ve kterém Češi excelují.

neviditelny-svet-expo-dubaj-fb

 

To, co je v Česku standardem, ve světě teprve vyvíjejí

Na výstavě nechyběly ani české nano roušky a nano šátky, které se staly v Česku symbolem boje proti koronaviru a především ukázkou české vyspělosti v nanotechnologiích.

#produkty#https://www.nanospace.cz/antivirove-satky/

„To, co se pro české občany se stalo během posledních dvou letech standardem, je v jiných zemích teprve ve fázi výzkumu. Nano roušky jsou známé akorát v Česku a Jižní Koreji. Zatímco čeští návštěvníci nano roušky a nano šátky důvěrně znají, zahraniční se nad nimi pozastavují a fascinuje je, že něco takového už dávno u nás lze koupit.“ Říká Lucie Konečná, ředitelka společnosti nanoSPACE. Na výstavě byly k vidění české designové pratelné nano roušky a pratelné nano šátky, které jsou v České republice brané jako ekvivalent respirátoru FFP2.

Polštáře a přikrývky budoucnosti

Alergiků celosvětově přibývá, a právě použití nanovlákenných membrán v přikrývkách a polštářích se pravděpodobně stane standardem. „Nanovlákenná membrána dokáže velmi efektivně zabránit shromažďování roztočů a alergenů ve výplni polštářů, přikrývek a matrací, jedná se o jednoduchou mechanickou ochranu před roztoči.“ Vysvětluje Jiří Kůs, předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR. Na první pohled jsou polštáře i povlečení s nanovlákennou membránou nerozlišitelné od těch běžných.

Tip: Jak se efektivně zbavit roztočů v čalounění a matraci?

Nano síťky do oken proti smogu

Na světové výstavě zaujala i české firma Nafigate Corporation, která vyrábí mimo jiné i sítě do oken, které dokáží filtrovat i smog. Ty by mohly ve velkých asijských městech nahradit tradiční síťky proti komárům. Kromě smogu dokáží filtrovat i alergeny a další nanočástice, které se vyskytují ve velkém množství ve velkých metropolích.

Součástí stále expozice byla i prezentace IQ Structures, která vyvíjí a vyrábí špičkové bezpečnostní prvky pro zabezpečení bankovek, dokladů a cenin proti padělání. Speciálně pro EXPO 2020 vytvořila společnost IQS Group miniaturu modelu Velké mešity Al-Mastdžid al-Harám v Mekce o velikosti zrnka písku (≈0,5mm2). V obchodu v českém pavilonu byl ke koupi i speciální hologram EXPO 2020 s motivy české účasti na světové výstavě včetně speciálních nanografických snímků Prahy a Dubaje.

„Nanostruktury společnosti IQ Structures jsou vyráběné v rozlišení desítek nanometrů – pro představu: model auta vyrobený danou metodou má velmi přesné tvary, ale můžete zaparkovat i na lidském vlasu,“ vysvětluje Jiří F. Potužník. „Nám ale nejde ani tak o další české, a v tomto případě spíš světové „nej“, ale o ukázku funkční inovativní technologie a originálního designu, což je původní smysl EXPO.“

nano-mesita

Nakonfiguruj si vlastní 3D vločku

Nejzábavnější částí expozice je pro návštěvníky určitě stěna plná 3D tiskáren, kde si mohou nakonfigurovat a vytisknout vlastní 3D vločku. Tato stěna je součástí expozice The Future of Manufacturing od společnosti Průša Research. Tisk trvá čtyři hodiny, takže stačí ráno zadat a po obědě si vločku vyzvednout. Tu si pak můžete odvést domů jako suvenýr nebo se podílet na budování trojrozměrné sochy. Ta se odráží v instalaci s názvem Fluidum autorů Petra Vacka a Adama Ciglera – kinetická soustava pětaosmdesáti roboticky ovládaných zrcadel, které přetváří odraz diváka a jeho okolí jako vertikální vodní hladina.

Jádrem pavilonu je systém vyrábějící vodu ze vzduchu

I v lednu mohli návštěvníci navštívit stálou expozici, jejímž technologickým i expozičním jádrem pavilonu je systém S.A.W.E.R. Zařízení, které samostatně vyrábí vodu ze vzduchu pouze s pomocí solární energie, zavlažuje zahradu vysázenou v dubajském písku a ukazuje, jak stvořit oázu v poušti.

Vizuálně nejkrásnější je instalace společnosti LASVIT

Český pavilon se může pochlubit také nádhernou monumentální světélkující instalací společnosti LASVIT, navrženou Maximem Velčovským. Exponát s názvem Golden Rain je vyroben z kovových vláken a skla, a propojuje tradiční sklářskou výrobu s moderními technologiemi.

lasvit-instalace-epo

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.