Jak přípravek Nasaleze Protect snižuje riziko nákazy koronavirem (COVID-19)?

Po více než 2 letech pandemie nemoci COVID-19 už každý z nás dobře ví, jak snížit riziko přenosu koronaviru SARS-CoV-2. Mezi hlavní způsoby prevence patří nošení roušek a respirátorů, důsledné mytí rukou mýdlem a ošetření rukou dezinfekcí po kontaktu s klikami, madly v hromadné dopravě.


Další potenciální úroveň ochrany pak představuje Nasaleze Protect. V září 2021 vyšla předběžná verze studie, která potvrzuje účinnost tohoto přípravku při ochraně nosní sliznice před koronaviry. Právě ta je nejčastější vstupní branou viru SARS-CoV-2 do lidského těla.

Tip na článek: Covid-19: Nejčastější příznaky a jak poznat, jestli ho máte

jak-nasaleze-protect-snizuje-riziko-nakazy-covid19.fb

 

Co je Nasaleze Protect a jak funguje?

Hlavní účinnou látkou Nasaleze Protect je přírodní celulóza, kterou doplňuje výtažek z medvědího česneku a máty peprné.

Po vstříknutí preparátu do nosu reaguje prášek celulózy s vlhkostí na sliznici a vytváří ochrannou bariéru z celulózy, která brání nejen prostupu virů, ale i bakterií a alergenů (pylových zrnek, prachových částic, exkrementů roztočů apod.).

Tip: Alergie na roztoče: Poradíme, jak s nimi bojovat. Přečtěte si náš článek. 

Potenciál spreje Nasaleze chránit před nákazou respiračními onemocněními prokázalo už v minulosti několik vědeckých studií. Preparát navíc u dobrovolníků mírnil průběh nemoci.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=nasaleze/

Nasaleze Protect a ochrana před COVID-19

Ve studii, jejíž předběžné výsledky vyšly na podzim roku 2021 na vědeckém serveru BioRxiv, zkoumal tým vědců z Velké Británie a Bulharska schopnost přípravku Nasaleze:

  • zabránit infekci lidských plicních buněk koronavirem,
  • potlačit množení virových částic v infikovaných plicních buňkách (a přeneseně tedy zmírnit průběh onemocnění).

K experimentu vědci použili koronavirus 229E (HCoV-229E), který u lidí vyvolává běžné nachlazení. V laboratořích se – pro velmi podobné vlastnosti s koronavirem SARS-CoV-2 – používá jako náhrada pro testování přípravků proti nemoci COVID-19.

V rámci studie provedli vědci 2 experimenty:

  • ošetřili plicní buňky sprejem Nasaleze a poté je infikovali koronavirem (malým a velkým množstvím virových částic),
  • nejprve plicní buňky infikovali koronavirem (opět malým a velkým množstvím virových částic) a následně na ně aplikovali preparát Nasaleze.

Množství přípravku odpovídalo objemu, který si člověk vstříkne do jedné nosní dírky. U každého experimentu zároveň pro srovnání infikovali také plicní buňky bez jakéhokoliv ošetření preparátem Nasaleze.

Účinnost ochrany vědci vyhodnocovali podle počtu infikovaných buněk a množství virových částic ve vzorku. Kontrolní měření proběhla 48, 72 a 112 hodin po infekci.

Výsledky studie

V porovnání s neošetřeným vzorkem vykazovaly buňky s aplikovaným přípravkem Nasaleze po 3 dnech:

  • o 47,9 % méně částic koronaviru při ošetření před infekcí,
  • o 28,2 % méně koronavirových částic při ošetření po infekci.

Množství virových částic je zásadní. S rostoucím objemem virové nálože se zvyšuje riziko propuknutí nemoci COVID-19 a pravděpodobnost těžkého průběhu onemocnění (a tedy úmrtí).

Výsledky studie naznačují, že Nasaleze účinně chrání nosní sliznici před proniknutím koronaviru (a tím brání i jeho vstupu do buněk). Zároveň snižuje míru množení koronavirových částic. Interpretace výsledků navíc nepočítá s tím, že je možné aplikovat až 3krát denně (a tím zvýšit účinnost ochrany spreje).

Používání Nasaleze Protect samozřejmě není samospásné, v kombinaci s dalšími ochrannými prostředky (nošení respirátoru, časté mytí rukou) ale může snížit riziko nákazy koronavirem.

Jak Nasaleze používat?

Efekt Nasaleze nastupuje během pár minut a přetrvává několik hodin, popř. do kýchnutí či vysmrkání. Při aplikaci postupujte následujícím způsobem:

  1. Jemně se vysmrkejte, lahvičku protřepejte a sundejte uzávěr.
  2. Umístěte trysku přípravku do jedné nosní dírky a – zatímco se nosem jemně nadechujete – lahvičku zmáčkněte.
  3. Stejný postup zopakujte i u druhé nosní dírky.

#produkty#https://www.nanospace.cz/respiratory/

K zajištění celodenní ochrany doporučujeme sprej aplikovat 3× denně. Maximální limit ale není stanovený – přípravek totiž není návykový.

Co si z článku odnést?

  • Nasaleze Protect je přírodní přípravek, jehož hlavní účinnou látkou je celulóza obohacená o výtažek z máty a medvědího česneku.
  • Přípravek funguje na principu tvorby ochranného filmu po kontaktu celulózového prášku se slizniční vlhkostí.
  • Podle nové vědecké studie má Nasaleze Protect potenciál snížit riziko nákazy koronavirem a zmírnit průběh onemocnění COVID-19.
  • Lékařské studie už v minulosti prokázaly schopnost Nasaleze Protect snížit pravděpodobnost nákazy jinými respiračními nemocemi a zmírnit jejich průběh.
  • Přípravek používejte alespoň 3× denně a doplňte jej další ochranou (nošení respirátorů, pravidelné mytí rukou, používání dezinfekce).

Zdroje:

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.