15 % sleva na protiroztočové lůžkoviny nanoSPACE s kuponem DENALERGIE15. Pouze do 6.5.2024.

Jak funguje čištění vzduchu pomocí plasma systému?

Ať už žijete ve městech nebo na venkově, na kvalitu ovzduší má vliv mnoho faktorů kdekoliv. Ve městech může vzduch znečišťovat silniční doprava, na venkově vás mohou trápit alergie na pyly rostlin a další. Skvělým řešením pro každou domácnost je kvalitní čistička vzduchu. Těch je spoustu druhů a jedním z nich je i čistička vzduchu s plasma systémem. Pokud nevíte, co je plasma systém, jak plasma funguje a proč je součástí těch nejkvalitnějších čističek vzduchu, přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte vše o plasma systému.

jak-funguje-a-co-je-plasma-system-fb

 

Co je plasma systém

Abychom správně pochopili, co je to plasma systém a jak funguje, pojďme si na začátek vysvětlit, co to vůbec plasma je. Plasma je ionizovaný plyn, který obsahuje kladně i záporně nabité ionty a volné elektrony. Díky nim má plasma schopnost reagovat s různými látkami ve svém okolí. I v přírodě se ionty ve vzduchu objevují, a to třeba při bouřce, kdy je pak vzduch krásně svěží a dobře se nám dýchá.

Plasma systém je pokročilá technologie, který využívá vlastností plasmy. Různé přístroje, jako jsou především čističky vzduchu, pomocí plasmového ionizátoru vytváří plasmu, která reaguje s nečistotami a škodlivými látkami ve vzduchu a pomáhá vzduch čistit.

Jak funguje čištění vzduchu pomocí plasma systému?

Čistička vzduchu s plasmovým ionizátorem vytváří plasmu, která se uvolní do vzduchu. Zařízení pomocí vysokého napětí tvoří kladné a záporné ionty a volné elektrony, které reagují s látkami ve vzduchu. Tam se shlukují s nečistotami a škodlivými látkami, jako jsou bakterie, viry, prach, pyl a mnoho dalších. Shluky nečistot se díky plasmě mění na neaktivní látky (rozklad na jednodušší složky), které pak čistička vzduchu snadno zachytí a odstraní ze vzduchu. 

plasma-system-vs-ionizator-vzduchu

Tip: Proč je dobré mít ionizátor v čističce vzduchu? Čtěte na blogu.

Když vzduch prochází tímto čištěním, dochází k rozkladu znečišťujících látek na mnohem jednodušší a méně nebezpečné složky. Efektivita plasma systémů spočívá v jejich schopnosti zachytit a eliminovat škodlivé látky ze vzduchu, které mohou ohrozit zdraví.

Jak vzniká plasma v čističce vzduchu

Možná vás zajímá, jak čistička vzduchu dokáže plasma vytvořit. Je to proces, který využívá vysokého napětí a speciálních elektrod, kdy dochází k ionizaci vzduchu a s tím i ke vzniku plasmatu.

  • Zdroj vysokého napětí: V čističce vzduchu je umístěn zdroj vysokého napětí, obvykle ve formě transformátoru. Tento zdroj dodává elektrickou energii, která je potřebná k vytvoření plazmatu.
  • Elektrody: V čističce jsou také umístěny elektrody, které jsou vyrobeny z vodivého materiálu. Tyto elektrody jsou umístěny tak, aby mezi nimi vznikla mezera, ve které dochází k ionizaci vzduchu.
  • Vytváření elektrického oblouku: Při zapnutí čističky se vysoké napětí přivede na elektrody, což vytváří elektrický oblouk mezi nimi. Tento oblouk má dostatečně vysokou energii na to, aby ionizoval vzduch v okolí elektrod.
  • Vznik plasmatu: V důsledku ionizace vzduchu vzniká plasma ve formě plynu.

Poté už plasma reaguje s dalšími částicemi ve vzduchu a probíhá čištění vzduchu.

Co nejvíce znečišťuje vzduch ve vašem okolí

Pojďme se podívat, co všechno může znečišťovat vzduch ve vašem okolí. Nejvíce škodlivých látek, které se dostávají do ovzduší, pochází z nejrůznější lidské činnosti. Stále jezdí více aut, průmyslová výroba roste a s nimi se zhoršuje životní prostředí a vzduch.

#produkty#https://www.nanospace.cz/cisticky-vzduchu:winix/?pv179=1442

TIP: Při smogových situacích vám pomohou nano šátky a také nano roušky, které vás venku ochrání.

Největší znečištění způsobují:

  • Emise z průmyslu: Průmyslové provozy produkují množství znečišťujících látek, včetně oxidů dusíku, síry a těžkých kovů. Tyto látky mohou být uvolňovány do atmosféry v důsledku spalování fosilních paliv, průmyslových procesů a výroby.
  • Silniční doprava: Dopravní prostředky se spalovacími motory jsou zdrojem emisí oxidů dusíku, uhlovodíků a částicového znečištění. Ve městech je znečištěné ovzduší především kvůli silniční dopravě. Snadno si toho můžete všimnout v zimě při smogových situacích.
  • Zemědělství: Použití hnojiv a pesticidů v zemědělství může vést k emisím amoniaku a dalších škodlivých látek do ovzduší. 
  • Spalování biomasy: Spalování dřeva, dřevního odpadu a biomasy pro vytápění a výrobu energie může uvolňovat částice, polyaromatické uhlovodíky a další znečišťující látky do vzduchu. Nejčastěji na to narazíme v zimním období, kdy oblasti s rodinnými domy vytápí svá obydlí.
  • Tabákový kouř: Jak jistě víte, kouření škodí zdraví nejen kuřákům, ale i lidem v jejich okolí. Tabákový kouř obsahuje mnoho škodlivých látek, včetně oxidu uhelnatého a karcinogenů, které se dostávají do ovzduší prostřednictvím aktivního i pasivního kouření. 
  • Přírodní faktory: Pyly rostlin nebo spory plísní se běžně dostávají do vzduchu velkou část roku a způsobují problémy především alergikům. Také mikroorganismy, jako jsou bakterie, kvasinky a viry se často přenáší vzduchem.

Co dokáže plasma systém odstranit ze vzduchu

Plasma systém je schopen účinně odstranit širokou škálu znečišťujících látek a mikroorganismů ze vzduchu.

cisticka-vzduchu-s-plasma-systemem

Mezi znečišťující látky patří:

  • Organické látky: Plazma rozkládá organické látky na jednodušší složky, jako jsou voda, oxid uhličitý a dusík. Tím dochází k odstranění nežádoucích pachů a organických znečišťujících látek.
  • Pyl a prach: Plazma odstraňuje pyl a prach tím, že je elektricky nabíjí, pak je přitahuje a tvoří shluky, které zachytí filtr v čističce vzduchu. Pro ještě účinnější zachycení větších částí je ideální kombinace plasma systému s Hepa filtrem.
  • Plísně: Plazma má schopnost inaktivovat plísně tím, že narušuje jejich buněčné membrány. To brání plísním v dalším růstu a množení.
  • Bakterie, kvasinky a viry: Tak jako u plísní plasma destabilizuje strukturu bakterií, kvasinek a virů a rozkládá buněčné membrány. 
  • Škodlivé chemikálie: Plazma má schopnost rozkládat některé škodlivé chemikálie na méně toxické složky. To může pomoci snižovat koncentraci škodlivých látek ve vzduchu.

Výhody plasma systému při čištění vzduchu

Pří výběru vhodné čističky vzduchu je dobré podívat se na výhody jednotlivých druhů čističek, abyste vybrali tu pravou podle vašich potřeb. Plasma systém používaný v čističkách vzduchu má také své výhody.

TIP: Vybíráte čističku vzduchu? Sepsali jsme pro vás kompletního průvodce, jak si vybrat tu nejlepší čističku vzduchu.

Dlouhodobá udržitelnost

Hlavní výhoda čističky vzduchu s plasma systémem je to, že plasma systém nevyžaduje pravidelnou výměnu filtrů ani náročnou údržbu. Díky tomu nebudete produkovat žádný odpadní materiál navíc, čímž ochraňujete své životné prostředí. 

Čistý vzduch pro zdraví

Tak jako je pro život důležitá čistá voda, je důležitý také čistý vzduch. Život ve městech nebo poblíž silnic čistotě vzduchu moc nepřispívá, a proto je vhodné si pořídit čističku vzduchu tam, kde trávíte nejvíce času. Čistý vzduch snižuje riziko respiračních onemocnění, protože některé škodlivé látky se mohou usazovat v plicních sklípcích. Navíc ne každý filtr dokáže zachytit a zneškodnit bakterie, kvasinky a viry, se kterými si plasma systém snadno poradí. 

co-je-plasma-system

TIP: Trápí vás alergické příznaky, ale nevíte, zda se jedná o alergii? Poradíme vám, jak poznat alergii a jaké jsou projevy a příznaky.

Čisté prostředí pro alergiky

Alergické reakce jsou nepříjemnou každodenní záležitostí mnoha lidí. Pro zmírnění příznaků je nejlepší se co nejvíce zbavit alergenů ve svém domově a v prostředí, kde trávíte nejvíce času. Čistička vzduchu s plasma systémem a HEPA filtrem si hravě poradí s běžnými alergeny, jako jsou prach, pyl, roztoči nebo plísně, které se nachází téměř všude kolem nás. 

Energetická úspora

Další výhodou je energetická efektivita. Plasma systémy jsou často energeticky účinnější než tradiční metody čištění vzduchu, jako jsou filtry a odvlhčovače vzduchu. To znamená nižší provozní náklady a nižší energetickou spotřebu.

Plasma systém a kombinace dalších filtrů

Aby čistička vzduchu dokázala co nejefektivněji vyčistit vzduch a odstranit z něj co největší škálu škodlivých a znečišťujících látek, kombinuje různé filtry. Zde jsou některé z nejčastěji používaných filtrů, které se kombinují s plasma systémem:

  • HEPA filtry: HEPA filtry (High Efficiency Particulate Air) jsou schopny na 99,97 % zachytit i velmi malé částice o velikosti 0,3 mikrometru, ale i ty větší, jako jsou prachové částice, pyl, mikroskopické alergeny a mikroorganismy. 
  • Aktivní uhlíkové filtry: Aktivní uhlíkové filtry skvěle absorbují pachy, chemikálie a plyny, včetně formaldehydu, benzenu a toluenu. Tato kombinace účinně odstraní nepříjemný zápach a plynné výpary. Vše o čištění vzduchu uhlíkovými filtry se dozvíte v našem dalším článku.
  • Katalytické filtry: Katalytické filtry využívají katalýzu pro rozklad škodlivých chemikálií, jako jsou formaldehyd a oxidy dusíku, na méně škodlivé složky. I takové látky mohou být ve vaší domácnosti, protože se mohou uvolňovat například z nábytku či koberce.

#produkty#https://www.nanospace.cz/cisticky-vzduchu:airbi/?pv179=1442

TIP: HEPA filtry: Jak fungují a kde se používají

Kde využijete čističky vzduchu s plasma systémem

Čističky vzduchu s plasma systémem najdou uplatnění v různých prostorech. Jejich používání je zcela bezpečné, takže se hodí do všech prostor.

  • Domácnosti: Domov je místem, kde obvykle lidé tráví svůj čas. Proto je důležité v domácnosti udržovat zdravé prostředí a čistý vzduch. 
  • Pracovní prostředí: V kancelářích a pracovních prostředích mohou plasmové systémy pomoci snižovat šíření nemocí tím, že inaktivují viry, kvasinky i bakterie ve vzduchu. To je skvělé hlavně při každoročním chřipkovém období.
  • Průmyslové a výrobní závody: V průmyslových provozech mohou plasmové systémy pomoci omezit emise škodlivých látek do ovzduší a zajistit čistý a bezpečný pracovní prostředí pro pracovníky.
  • Zdravotnická zařízení: Zdravotní zařízení a nemocnice jsou místem, kde se kumulují nejrůznější viry a bakterie. Čistička vzduchu s plasmovým systémem je výbornou prevencí šíření infekcí a nemocí mezi lidmi
  • Veřejná doprava: V hromadné dopravě je často spoustu lidí v malém prostoru a snadno se tam mohou přenášet různé nemoci a infekce. Čištění vzduchu ve veřejné dopravě pomáhá zamezit šíření mikroorganismů.
  • Laboratoře: V laboratořích, kde je čistý vzduch nezbytný pro citlivé experimenty a výzkum, mohou plasmové systémy pomoci udržet vysokou kvalitu vzduchu. Čistička vzduchu zároveň dokáže odstranit i nebezpečné plyny a látky z ovzduší.
  • Prostory s vysokou koncentrací lidí: Zkrátka všude tam, kde se schází větší počet lidí (nákupní centra, obchody, sportoviště apod.), budou čističky vzduchu s plasmovým systémem velmi prospěšné.

Nejčastěji kladené otázky (FAQ)

Jak často je třeba čistit plazmový systém?

Pravidelnou údržbu a čištění provádějte podle pokynů výrobce konkrétní čističky vzduchu. Obvykle se čištění a údržba provádí po několika měsících používání.

Jak dlouho trvá, než začne plazmový systém účinně čistit vzduch?

Plazmový systém začne účinně čistit vzduch okamžitě po jeho spuštění. Pro dosažení maximální účinnosti to může trvat až několik hodin, aby se dostatečně vyčistil celý prostor.

Jsou čističky vzduchu s plasma systémem vhodné pro alergiky?

Ano, plasma systémy mohou být vhodnou volbou pro alergiky, protože účinně odstraňují alergeny ze vzduchu. To může pomoci snížit alergické reakce a zlepšit kvalitu vzduchu v domácnosti.

Může plasmový systém produkovat ozon?

Některé plasmové systémy mohou produkovat malé množství ozonu jako vedlejší produkt. Toto množství nepředstavuje riziko pro zdraví.

Můžu používat čističku vzduchu v ložnici během noci?

Ano, čističku vzduchu s plasmovým systémem lze používat v ložnici během noci. Některé modely mají režimy tichého provozu, které minimalizují hlučnost.

Kolik prostoru může čistička vzduchu pokrýt?

Rozsah pokrytí závisí na výkonu čističky vzduchu. Každý model má určený maximální objem, který může efektivně čistit. Zkontrolujte specifikace výrobce.

Zdroje

  • Schmid, S., Jecklin, M.C. and Zenobi, R., 2010. Degradation of volatile organic compounds in a non-thermal plasma air purifier. Chemosphere, 79(2), pp.124-130.
  • Tanawat, N., Narong, M., Somchai, A. and Prasit, M., 2016. Development of Plasma Generator for Air Purifier System. In International Conference on Science, Technology & Education (ICSTE 2016) (pp. 231-234).
  • Urashima, K., 2022. Review of Plasma Technologies for Contribution of Environmental Purification. IEEE Open Journal of Nanotechnology, 3, pp.159-165.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.