Covid-19 pirola: Příznaky a vše, co víme o nové variantě

S přibývajícím počtem případů koronaviru jsou všechny oči upřeny na novou vysoce zmutovanou variantu COVID-19 zvanou BA.2.86, která dostala název  „pirola". Tato nová varianta koronaviru se od omikronu liší 34 mutacemi. Právě díky těmto mutacím se šíří mnohem rychleji a vakcíny jsou vůči ní mnohem méně účinné. Ačkoliv zatím není důvod k panice, rychlost, s jakou se pirola šíří, je minimálně alarmující. Pojďme se podívat na to, co všechno víme o variantě koronaviru, která se nyní šíří, jaké má nejčastější příznaky i kdo by se měl mít na pozoru. 

 covid-pirola (4)

 

Co je COVID-19 pirola?

Pirola je název pro subvariantu omikronu, číselně se označuje jako BA.2.86. První případy byly detekovány v Izraeli a Dánsku letos v létě, rychle se ale rozšířila do zbytku Evropy, USA ale i Austrálie. Pirola se liší od omikronu více než 34 mutacemi, i proto se jí experti obávají. 

Příznaky Covid-19 varianty pirola

Příznaky piroly jsou dost podobné těm, co byly u omikronu, kvůli mutacím mohou ale být mnohem závažnější než v případě běžného omikronu. 

  • Kašel,
  • ucpaný nos,
  • bolest v krku,
  • rýma,
  • kýchání,
  • únava,
  • bolest hlavy,
  • bolest svalů,
  • ztráta čichu.

Pro koho je pirola riziková?

Onemocnění COVID-19 by neměl podceňovat nikdo, přesto jsou skupiny lidí, které by se měly mít na pozoru:

  • Lidé s autoimunitním či chronickým onemocněním,
  • lidé s oslabenou imunitou,
  • těhotné ženy,
  • osoby starší 65 let.

Nejvíce úmrtí (81 %) je ve věku 65+,  riziko smrti je 97krát vyšší než u lidí mladších 65 let. 

covid-pirola-rizika-tehotenstvi

Riziko onemocnění COVID-19 v těhotenství 

Těhotné ženy by si měly dávat pozor hlavně v prvním trimestru těhotenství. Podle studie se zvyšuje (1,7x) riziko potratu. Obecně je prokázáno, že ženy, které prodělaly COVID-19 během těhotenství, mají vyšší riziko komplikací, které mohou ovlivnit i vývoj dítěte. Zároveň se zvyšuje riziko předčasného porodu nebo narození mrtvého dítěte. 

Je COVID-19 pirola nakažlivější?

Experti v zahraničí se bojí nejhoršího, a to konkrétně toho, že pirola je nejen nakažlivější, ale i dokáže lépe unikat imunitě, kterou jsme získali vakcínou nebo po prodělané nemoci. Varianta je zatím známá jen několik týdnů, ale nachází se už na všech kontinentech. Zatím ale není důvod k panice, protože sice přibývají rychle počty nakažených, ale hospitalizace zatím výrazně nerostou. (To můžete sledovat ZDE)

V tuto chvíli je tedy stále příliš brzy na to, abychom mohli s jistotou říci, zda je varianta pirola BA.2.86 nakažlivější než jiné varianty koronaviru. Na základě dosavadních znalostí genetické sekvence této varianty a mutací v jejím spike proteinu se však zdá, že BA.2.86 by mohla uniknout již existující imunitě vůči COVID-19.

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí v USA (CDC) uvádí, že tato konkrétní varianta by mohla mít vyšší schopnost infikovat lidi, kteří již prodělali COVID-19 nebo byli očkováni.

Většina nalezených mutací, zejména v spike proteinu, by mohla ovlivnit schopnost protilátek vázat se na virus a neutralizovat ho. To znamená, že BA.2.86 by mohla být schopna uniknout nejen dosavadní imunitě, ale i imunitě vyvolané novými vakcínami, které budou dostupné na podzim.

Z tohoto důvodu je varianta BA.2.86 považována za potenciálně znepokojivou z vědeckého hlediska. Abychom lépe pochopili, jakým způsobem se tato varianta šíří, je nezbytné provést další sekvenování, to zatím nebylo učiněno.

#produkty#https://www.nanospace.cz/respiratory-ffp2:nano-medical/

Je pirola nebezpečnější než omikron?

Zatím to nelze říct, protože vědci nemají k dispozici dostatek dat, ale jsou zde obavy, že by mohla být nebezpečnější právě kvůli vysokému počtu mutací. 

Funguje na pirolu vakcína?

To zatím nelze zcela jasně říct, protože ještě k dispozici nejsou data, ale jsou zde obavy, že virus dokáže překonat jak imunitu z předchozí vakcíny i z prodělané nemoci. Je pravděpodobné, že do jisté míry vakcína před pirolou chrání. 

covid-pirola

Prevence varianty pirola

Prevence je základ. Pokud nechcete onemocnět – kdo by taky chtěl – dodržujte standardní hygienická pravidla:

  • Ruce: Pravidelně si myjte ruce nebo používejte dezinfekce.
  • Roušky či respirátory: Noste roušky či respirátory na místech, která jsou riziková – MHD či čekárna u lékaře nebo jiné uzavřené prostory, které shledáte za rizikové.
  • Čističky vzduchu v kancelářích: Pokud sedíte v kanceláři s více lidmi nebo máte často jednání, čistička vzduchu je daleko diskrétnějším společníkem než respirátor. Přečtěte si, jak ji vybrat.

Tip: Diskrétní čistička vzduchu na krk, kterou můžete mít vždy při sobě. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/cisticky-vzduchu/

Zdroje

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.