Ošetření dřeva nátěrem: průvodce výběrem a postupem aplikace

Proč je potřeba dřevo ošetřit? Dřevo, po staletí jeden z hlavních stavebních a dekoračních materiálů, zažívá v posledních letech svou renesanci a těší se čím dál větší oblibě. 

osetreni-dreva-naterem-fb

 

Proč je potřeba dřevo ošetřit?

Důvodů je celá řada: dřevo dobře vypadá, jeho využití souzní se současným akcentem udržitelnosti (patří mezi obnovitelné zdroje) a také má – při správném ošetření – výbornou trvanlivostDřevěná kulatina se proti napadení dřevokaznými škůdci a plísněmi ošetřuje zpravidla krátce po těžbě. Ani to ale není zárukou, že dřevěné prvky vašeho domu či laťky plotu nezačnou časem degradovat.

Během roku je dřevo vystaveno suchu, vlhkosti a větru, hlubokým mrazům i tropickým teplotám – a také bombardování slunečních UV paprsků. To vše vede k jeho postupnému zčernání a k vyšisování barvy. Dřevěný povrch je proto třeba ošetřit tak, aby všem těmto externím faktorům odolal.

Srovnání ochranných nátěrů na dřevo

Na trhu naleznete hned několik typů ochranných nátěrů. Jejich složení, vhodné uplatnění (včetně výhod a nevýhod) shrnuje následující tabulka:

typ nátěru

chemické složení

průhlednost vrstvy

výhody

nevýhody

bezbarvý lakový nátěr

polyuretanový základ

transparentní

stačí 1 nátěr štětcem

větší vystavení slunci vede k jeho rychlé degradaci

bezbarvý lazurovací nátěr

alkylduretanový základ

transparentní

dlouhodobobě chrání před UV zářením

je potřeba více nátěrů

barevný lazurovací nátěr

alkylduretanový či akrylátový základ

téměř nulová

dlouhodobobě chrání před UV zářením

je potřeba více nátěrů, náročnější aplikace

fotokatalytický (funkční) nátěr

suspenze nanočástic oxidu titaničitého

poloprůhledná s bělavým nádechem

dlouhodobě chrání před UV zářením, potlačuje zápach a čistí vzduch

je potřeba více nátěrů, vyšší cena

Co do míry poskytované ochrany vychází ze srovnání nejlépe fotokatalytický nátěr. Pojďme se podívat, jak vlastně funguje a jak jej aplikovat. 

Tip na článek: Čistí vzduch a udržují stěny v dobré kondici. Seznamte se s fotokatalytickými nátěry

Jak funguje fotokatalytický nátěr na dřevo?

Nátěr FN NANO Wood obsahuje nanočástice oxidu titaničitého (ve formě suspenze, tedy pevných částeček rozptýlených ve vodě). Ty se po ozáření slunečními UV paprsky aktivují (jev fotokatalýzy) a všechny organické látky, se kterými přijdou do styku, přemění na oxid uhličitý, vodu a minerální zbytky. Tímto způsobem efektivně potlačují:

  • organický zápach (např. tlení),
  • výfukové zplodiny,
  • plísně, bakterie a další mikroorganismy způsobující degradaci dřeva,
  • pylová zrna.

I proto se tento funkční nátěr označuje jako samočistící skutečně dokáže pročistit vzduch např. v interiéru. Jedinou podmínkou je, aby natřené dřevo alespoň na chvíli ozářily sluneční paprsky.

Fotokalytický nátěr bez problémů aplikujete i na dřevěné povrchy natřené barevou lazurou. Přípravek má zároveň vysokou propustnost vzduchu a vlhkosti. Nestane se tak, že by se v dřevěných prvcích akumulovala voda a stavbu ničila.pred-a-po-osetreni-plotu-naterem

Úprava dřeva před aplikací ochranného nátěru

Ochranné nátěry se nanášejí výhradně na suché, zarovnané a nečistot zbavené dřevo. Nejprve povrch zbavte staré barvy a nečistot pomocí odstraňovače starých nátěrů a brusky. Zbylé hrubé nečistoty odstraňte metličkou.

Aby fotokatalytický nátěr dobře držel, je třeba z dřeva odstranit mastnotu a pryskyřice (u jehličnanů), resp. třísloviny (listnáče). K tomu vám dobře poslouží obyčejné ředidlo. Aplikujte jej na čistý ubrousek, důkladně povrch otřete a nechte dřevo proschnout.

Případné vrypy či pukliny ve struktuře opravte polyesterovým tmelem, který dobře odolává venkovním podmínkám. Sáhněte po tmelu stejné barvy – fotokatalytický nátěr je relativně průhledný. Poté povrch dřeva postupně zarovnejte několika smirkovými papíry se zvyšující se zrnitostí. Tím docílíte maximální hladkosti.

Posledním krokem před nátěrem je aplikace penetračního činidla. Sjednotí vlastnosti dřevěného podkladu a umožní bezproblémové přilnutí funkčního nátěru. Penetrační roztok obsahuje často také tzv. biocidní složky, které likvidují dřevokazný hmyz a houby a brání dalšímu napadení dřeva.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=fn+nano+wood/

Tip: Použijte k aplikaci speciální molitanový váleček, který nekape, neteče a každému usnadní práci s nano nátěry. 

Nanesení fotokatalytické ochrany

Před aplikací ochranný nátěr důkladně promíchejte, aby se nanočástice rovnoměrně rozptýlily. Suspenze se neředí – na dřevo se nanáší ve stejné koncentraci, jaká je v balení.

Na dřevěný povrch ji naneste – ve třech vrstvách – štětcem, válečkem nebo stříkací pistolí. Mezi jednotlivými nánosy vždy alespoň hodinu vyčkejte, než suspenze uschne a nanočástice se k podkladu důkladně přichytí. Při aplikaci nesmí pršet a venkovní teplota by měla být v rozmezí 10 a 25 °C.

Dřevo můžete po ošetření natřít také např. lazurovou barvou. S aplikací FN NANO® Wood je pak ale potřeba počkat alespoň 24 hodin. 

Co si z článku odnést?

  • Dřevěné prvky ve venkovních prostorách podléhají degradaci působením větru, deště, střídaní teplot a slunečních paprsků.
  • Aby dřevo nečernalo a neměnilo barvu, je potřeba jej ošetřit ochranným nátěrem. Vybrat si můžete z lakových, lazurových a fotokatalytických nátěrů.
  • Fotokatalytický nátěr aktivně likviduje organické látky a mikroorganismy, které dřevěnou hmotu poškozují. V interiéru navíc také čistí vzduch od zápachu a kouře. Podstatou fotokatalytického efektu je aktivace nanočástic oxidu titaničitého UV zářením.
  • Před aplikací nátěru je potřeba dřevo ošetřit odstraněním staré barvy a mastnoty, opravou vrypů, zarovnáním povrchu smirkovým papírem a aplikací penetrace.
  • Fotokatalytický nátěr důkladně promíchejte a naneste jej ve třech vrstvách. Při aplikaci nesmí pršet a teplota musí být v rozmezí 10 až 25 °C.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.

Zdroje: