Ecoegg: Jak funguje ekologické praní s pracím vajíčkem

Ecoegg patří k nejoblíbenějším našim produktům, vůbec se nedivíme. Praní s pracím vajíčkem si oblíbily ženy i muži po celé České republice, protože je to jednoduché, rychlé a hlavně šetrné k oblečení i přírodě. V našem článku se podíváme na to, jak fungují prací vajíčka, jaké jsou jejich výhody i nevýhody a podíváme se na recenze některých našich zákazníků. 

ekologicke-prani-ecoegg-fb

 

Co to je Ecoegg?

Na první pohled sice vypadá trochu jako hračka pro děti, ale nenechte se zmást. Prací vajíčko Ecoegg v sobě kombinuje hned několik inovativních řešení. Rozhodně není náhoda, že v roce 2016 získalo Ecoegg Cenu Britské královny za inovaci.

praci-vajicko

Je to po všech stránkách plnohodnotná náhrada běžného pracího prostředku, která navíc šetří naši přírodu. Ecoegg se skládá ze dvou základních částí:

  1. Recyklovatelného pracího vajíčka
  2. Dvou druhů minerálních pelet bez škodlivé chemie

Pokud se rozhodnete používat Ecoegg nemusíte už do pračky přidávat žádné další tablety, gely ani prací prášky. Nemusíte dokonce použít ani aviváž a přesto bude vaše prádlo dokonale čisté, lehce voňavé, měkké a příjemně hebké na dotek.

Vajíčko si navíc s běžnými nečistotami poradí už při nízkých teplotách. Normální prádlo tak bez problémů vyperete na 30 až 40 °C, což vede k úspoře energií, času a v konečném důsledku i peněz. A že s vajíčkem Ecoegg dosáhnete stejných výsledků praní jako při použití klasických pracích prostředků, potvrdily i testy nezávislé anglické laboratoře.

Tip na článek: Jak ušetřit peníze při praní? 10 ověřených tipů

Výhody pracího vajíčka Ecoegg v bodech

  • 100% přírodní - praní je založené na minerálních peletách (kuličkách) a mechanickém pohybu vajíčka
  • Maximálně ekologické řešení – minerální pelety, které se dávají do vajíčka jsou nebiologické, neobsahují žádné agresivní chemické látky, enzymy, bělidla, fosfáty, parabeny, SLS / SLES, palmový olej ani mikroplasty
  • Cenově výhodné – 1 praní vás bude s Ecoeggem stát přibližně 5 Kč
  • Ideální řešení pro citlivou pokožku – prací vajíčka jsou hypoalergenní a dermatologicky testované
  • Doporučené od Allergy UK a National Eczema Society – vhodné řešení pro praní dětského prádla, plen i oblečení pro lidi s atopickým ekzémem
  • Snadné použití – nemusíte se trápit s žádným odměřováním. Celé vajíčko vložíte před praním do bubnu pračky a na konci pracího procesu ho zase vytáhnete. Podle informací od výrobce si jednoduchost pochvalují především muži
  • Opakovaně použitelné – s nejmenším vajíčkem Ecoegg vyperete přibližně 70 praček prádla. Potom stačí dokoupit náhradní náplň a můžete ekologicky prát i nadále. Samotné vajíčko, které slouží i jako obal na pelety, má životnost 10 let
  • Veganský produkt – Ecoegg nebyl testován na zvířatech a neobsahuje ani žádné živočišné složky, takže s ním mohou prát i vegani
  • Vhodné na praní nanovlákenných produktů – šetrné praní s Ecoeggem svědčí především přikrývkám, polštářům, povlečení, prostěradlům a povlakům s nanovlákennou membránou. Zajistíte tak těmto lůžkovinám dlouhou životnost. Naproti tomu nano roušky a antivirové šátky je lepší prát v ruce
  • Hodí se na praní funkčního oblečení

Nevýhody pracího vajíčka Ecoegg

  • Málo voní: Pokud máte rádi intenzivní vůni konvenčních pracích prostředků nemusí vám vajíčko vyhovovat – používá pouze přírodní vůně, které jsou jemné a rychleji vyprchají.  
  • Zašlou špínu nevypere: Ecoegg je vhodné na každodenní praní ale pokud máte nějaké hůře odstranitelné skvrny, s tím si neporadí. 

Recenze našich zákazníků na Ecoegg

Z recenzí našich zákazníků vyplývá, že na běžné praní je Ecoegg vajíčko vynikající, ale pokud máte zaschlé skvrny, budete muset použít i odstraňovač skvrn. Zákazníci si všimli i toho, co my, že prádlo opravdu voní jen velmi jemně a krátce, takže nelze očekávat vůně jako z běžných chemických pracích prášků, které si zakoupíte v obchodě. Zatímco někteří zákazníci to kvitují, jiným nedostatek vůně vadí. 

Většina recenzích je pozitivní, nejvíce si lidé chválí ekologičnost produktu a jednoduchost při používání. 

recenze-ecoegg

Tip na článek: Jak správně pečovat o antialergické lůžkoviny s nanotkaninou

Další výhodou pracího vajíčka je fakt, že nikde v koupelně nemusí stát nevzhledná krabice nebo láhev s pracím prostředkem, o kterou jako naschvál čas od času zakopnete a způsobíte tak v koupelně doslova chemickou katastrofu. Podobně nemusíte řešit ani sypání a lití pracích prostředků do pračky. Ecoegg naplníte a několik měsíců se už o nic nemusíte starat. Jenom ho před praním vložíte do bubnu a po skončení pracího cyklu ho zase vytáhnete, aby mohlo přirozenou cestou oschnout.

Jak vajíčko na praní funguje?

Ze všeho nejdříve musíte vajíčko naplnit přiloženými bílými a černými peletami. Potom ho uzavřete a vložíte do pračky mezi prádlo. Důležité je dát si pozor, aby pračka nebyla moc přeplněná. Prací vajíčko potřebuje alespoň trochu prostoru, aby se mohlo v pračce volně pohybovat. Když ho nemá, dochází ke snížení účinnosti praní.

Právě pohyb vajíčka hraje při ekologickém praní důležitou roli. A to hned ze dvou důvodů. Roztočením bubnu se dá do pohybu i vajíčko, které mechanicky napomáhá uvolnit špínu z oblečení, aniž by se prádlo poškodilo. Pohyb vajíčka společně s působením minerálních pelet zároveň vytváří jemnou a zcela přírodní pěnu.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=vaj%C3%AD%C4%8Dka+ecoegg/

Další „kouzlo“ udělají minerální a turmalínové pelety. Během praní ionizují přírodním způsobem molekuly kyslíků ve vodě, čímž změní pH na zásadité. Aktivované molekuly vody se tak zmenší a proniknou hluboko do textilních vláken. Tímto způsobem dochází ke spolehlivému odstranění dvou nejčastějších složek nečistot z oblečení - tuků a bílkovin.

To všechno se děje přírodní cestou, takže v textiliích nezůstávají žádné reziduální chemikálie. Z toho důvodu není potřeba do praní přidávat žádné máchadlo nebo ocet.

Unikátní kombinace speciálních pelet se tak postará o dokonale čisté, svěží a krásně měkké prádlo, ve kterém se budete cítit opravdu skvěle.

A máme pro vás i jednu zajímavost. Ecoegg se hodí také pro ruční praní. Stačí dát vajíčko přibližně na 15 minut do vody a potom už můžete prádlo efektivně vyprat.

7 věcí, na které si dát pozor

  1. Praní je možné maximálně na 60 °C. Větší teplota může způsobit poškození vajíčka a znehodnocení minerálních pelet.
  2. Hedvábí a další velmi jemné textilie vložte radši do ochranného sáčku, aby nedošlo během praní k poškození.
  3. Odolné skrvny na prádle nejdříve ošetřete odstraňovačem skvrn, žlučovým nebo olivovým mýdlem.Pokud tento krok neuděláte, nemusí praním dojít k úplnému odstranění skrvn.
  4. Vajíčko Ecoegg sice dokáže vyprat i softshellové textilie a oblečení se speciální impregnací, ale nemá schopnost obnovit speciální vlastnosti těchto membrán. Z toho důvodu je lepší použít prací prostředky, které jsou určené přímo na tyto materiály.
  5. Do praní nepřidávejte žádné dodatečné máchadlo ani ocet. Právě ocet může na prací pelety působit nežádoucím efektem, který vede ke znehodnocení a zmenšení pelet, což znamená snížení účinnosti praní. Kromě toho mohou na tmavém oblečení zůstávat také drobné bílé částečky, které se vlivem působení octa uvolní z minerálních pelet.
  6. Nepoužívejte vajíčko do praček kombinovaných se sušičkou. Během sušení se může Ecoegg nevratně poškodit a znehodnotit. Jedinou možností je po skončení pracího cyklu pračku vypnout, vajíčko vyndat a teprve potom zapnout sušení.
  7. Prací vajíčko je navržené pro standardní pračku s objemem 6 až 8 kg. Pokud máte větší pračku, musíte pro dokonalé vyprání použít 2 vajíčka Ecoegg.

Vyberte si z několika variant

Podobně jako běžné prací prostředky, tak i ekologický Ecoegg je k dostání v několika různých provedeníchRozdíl může být ve velikosti balení i ve vůni, kterou minerálním peletám bílé barvy propůjčuje speciálně namíchaná směs esenciálních olejů. Přírodní aroma prádlo příjemně provoní, takže už nemusíte do praní přidávat žádnou aviváž.

ecoegg

Na našem e-shopu si můžete koupit Ecoegg:

Náplň vyměníte snadno a rychle

Samotné vajíčko Ecoegg má životnost až 10 let, takže ho po vyčerpání náplně určitě nevyhazujte. Byla by to škoda. Stačí si objednat náhradní minerální pelety a průběžně je do vajíčka podle potřeby dosypávat.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=n%C3%A1pl%C5%88+ecoegg/

A jak poznat, že už je ten správný čas na doplnění? Zjistíte to poměrně snadno. Bílé pelety se praním postupně zmenšují. Jakmile se celkový objem minerálních pelet zredukuje přibližně o polovinu, je čas Ecoegg doplnit novou náplní.

Naproti tomu černé turmalínové pelety se praním nespotřebovávají, takže se nemusí ani vyměnovat, ani doplňovat.

Prát ekologicky se vyplatí. Pomůžete přírodě a ještě ušetříte.

Zdroje

  • https://www.ecoegg.cz/cena-britske-kralovny/
  • Schönberger, H. (1994) Umweltbundesamt, Texte 3: agenda 2.
  • Kesting, W., Bach, E., Tummuscheit, M., and Schollmeyer, E. (1994) 'Tenside Surf Det', 31, pp. 362–371.
  • Frahne, D. (1992) 'Textilveredlung', 73, pp. 384–388.
  • Cooper, D.G., and Paddock, D.A. (1984) 'Appl Environ Microbiol', 47, pp. 173–176.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.