Jak funguje sportovní oblečení proti zápachu?

V České republice v posledních letech vyrostly extrémně zajímavé značky, které využívají nanotechnologie ve sportovním oblečením. Mezi ně patří i frýdecko-místecká značka nanosilver®, která se soustředí především na oblečení pro vášnivé sportovce. Vyrábí oblečení, které ničí zápach, bojuje s mykózami, ale především pomáhá sportovcům se cítit dlouhodobě svěží. Oblečení je populární mezi vrcholovými sportovci, dálkovými cyklisty, ale poslední roky si našlo místo i mezi fitkaři, jogíny či při léčbě mykóz. 

jak-funguje-sportovni-obleceni-proti-zapachu-fb

 

Oblečení, které ničí zápach ale i bakterie a plísně

Na výrobu sportovního oblečení nanosilver® se používají moderní materiály, které mají schopnost ničit bakterie, viry nebo plísně. Právě bakterie a plísně jsou při delším sportování problém. Stačí, abyste se zpotili kvůli vysoké fyzické zátěži a ve zpoceném oděvu se začnou ihned množit plísně a bakterie. Odtud pak není daleko k takovému zdravotnímu problému, jakým je například atletická noha. Projevuje se jako plísňová infekce zejména mezi prsty na nohách. Současná technologie dovoluje při výrobě materiálů pro sportovní oblečení použít nanočástice stříbra, jež disponují přirozenými antibakteriálními vlastnostmi. 

TIP: Plíseň na nehtech trápí každého desátého z nás. Přečtěte si více o tom, jak se plísní na nehtech zbavit. 

Šetří peníze i přírodu

Oblečení od české značky nanosilver® ocení dálkový cyklisté, ale i ženy či muži v domácnosti. I když při sportu nebo při sezení v kanceláři oblečení propotíte, stačí jej nechat uschnout a můžete ho vzít bez problému znovu. Nanočástice stříbra nejenže pohltí zápach, ale ničí i veškeré bakterie či plísně, které se mohou při nadměrném pocení tvořit. Není nutné je proto po každém nošení prát, ušetříte tím přírodu i svoji peněženku. Pokud byste vyměnili všechna trička za trička s nanočásticemi stříbra, uvidíte, že budete prát několikanásobně méně. Nanosilver® je proto extrémně populární značka při dálkové cyklistice nebo mezi cestovateli. 

termo-tricka-nanosilver

Tip: Nejen pro cyklisty máme ke sportovnímu oblečení sportovní láhev, která nezapáchá, ničí bakterie a plísně. 

Bojuje s mykózami i nadměrným pocením

Zvýšené pocení je spojené s poruchou autonomních procesů v těle. Mezi hlavní příčiny nadměrného pocení patří dědičnost, menopauza, cukrovka, obezita, nadměrná konzumace alkoholu, kouření, stres nebo další onemocnění. V některých případech s tím lze něco dělat, jindy bohužel můžete řešit pouze to, abyste se cítili co nejkomfortněji. Právě oblečení nanosilver® je v tomto případě ideální, protože pomáhá eliminovat zápach při pocení a používají k výrobě extrémně prodyšné materiály, které rychle schnou. 

Ponožky nanosilver® jsou také velmi žádané při boji s kožními mykózami, protože zabraňují jejich dalšímu šíření. 

Tip: Trápí vás zápach nohou? Přečtěte si článek, jak se zápachem bojovat

Co jsou to nanočástice stříbra?

Nanočástice stříbra vědci převzali z přírody. Vyrábějí je některé druhy bakterií, když se potkají s anorganickými solemi, jež obsahují stříbro. V přírodě ale vznikají i působením různých proteinů. Jako příklad lze uvést kravské mléko, z jehož bílkovin vznikají poměrně kvalitní nanočástice stříbra. Uměle lze tyto drobné částice syntetizovat fyzikálními nebo chemickými metodami. Jednoduché a efektivní jsou biologické systémy (rostliny, houby, bakterie, vitamíny, aminokyseliny) šetrné k životnímu prostředí, s jejichž pomocí lze vyrobit nanočástice stříbra.

sportovni-obleceni-nanosilver

Tip: Přečtete si článek a zjistěte vše, co byste měli vědět o nanočásticích stříbra.

Jakými vlastnostmi nanočástice stříbra disponují

Nanočástice stříbra se používají při výrobě funkčního oblečení a prádla, včetně ponožek, známých pod značkou nanosilver®. Molekuly stříbra zabraňují tvorbě bakterií, čímž omezují zápach po uschnutí zpoceného oblečení. Pomáhají předcházet vzniku mykóz a kožních problémů, jako je například akné na zádech. Oblečení značky nanosilver® má nízkou hmotnost, je tedy ideální zejména pro cestování. Oděvy jsou prodyšné a z pružného materiálu. 

Tip: Chcete se dozvědět více o ponožkách nanosilver? Přečtěte si o nich článek. 

Jaké oblečení lze koupit?

V nabídce najdete dámská trička i legíny, jež jsou součástí dámské sportovní módy. Legíny jsou vhodné pro takové fyzické aktivity, jakými jsou jóga, běh, pilates, fitness. Některé modely se hodí i do chladných dní a na běžné nošení. Dámská trička lze použít jako první vrstvu, vzít si je samostatně na sportování i obléct jen tak na doma. Jsou pohodlná, prodyšná a lehká. Jejich střih vždy respektuje aktuální módní trendy.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=nanosilver+tri%C4%8Dka+d%C3%A1msk%C3%A1

To ostatně platí i pro pánskou sportovní kolekci, která obsahuje sportovní trička a sportovní tílka, která se hodí ke každodennímu nošení v parných letních dnech stejně jako v zimě, kdy tvoří první vrstvu oblečení. Pohlcují pot a pomáhají regulovat teplotu těla.

TIP: Jak zvolit vhodné oblečení na golf?

#produkty#https://www.nanospace.cz/panska-sportovni-tricka/

Zátěžové testy oblečení značky nanosilver®

Sportovní oděvy značky nanosilver® prošly zátěžovými testy na skutečných výpravách v extrémních podmínkách. Projely se po Jižní Americe na soutěži Dakar v letech 2011 a 2012. Podívaly se do Skandinávie, kde v rámci Motoexpedice Nordkapp 2011 procestovaly Norsko a Švédsko. Jeden ze zákazníků otestoval oblečení nanosilver® v Kalifornii v USA při venkovní teplotě přes 38 °C. Na portálu Turistika.cz si lze přečíst článek o testování chladivé polokošile. V těchto zátěžových testech oblečení nanosilver® obstálo. Testováno i Loudavým krokem při dálkové cyklistice z Čech do Řecka. 

Materiál sportovního oblečení značky nanosilver® a jeho údržba

Na výrobu sportovního oblečení nanosilver® se používá úplet v kombinaci polyester Coolmax® a polyester s nanočásticemi stříbra. Do polyesterových vláken jsou pevně uchyceny molekuly stříbra. Údržba takového materiálu se příliš neliší od běžného sportovního oblečení. Je třeba dodržet praní v šetrném pracím prostředku při teplotě 40 °C. Bělení ani chemické ošetřování není výrobcem doporučené. Sušení je vhodné do teploty 60 °C

TIP: Ekologické praní: šetřete přírodu i peníze

nanosilver

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na zadku: Co na ni pomáhá

Při praní v automatické pračce je však třeba vynechat použití aviváže, která by na vláknech zanechala film, jenž by vytvořil bariéru mezi přímým dotykem pokožky a materiálem oblečení. Přitom je důležité, aby v přímém kontaktu s pokožkou byly molekuly stříbra. Stane-li se vám, že při praní sportovního oblečení nanosilver® aviváž omylem použijete, nevadí. Při dalším praní se tento nežádoucí film odstraní.

Funkční materiály s polyesterem jsou háklivé na mechanické poškození. Škodí jim suché zipy a ostré předměty. Některé deodoranty, jež obsahují látku DEET, mohou rozpouštět vlákna ze syntetiky, a to včetně těch polyesterových. Je proto dobré si při nošení oblečení nanosilver® dávat pozor na používání krémů před a po opalování a deodorantů

Zdroje

  • Nowack, B., Krug, H.F., & Height, M. (2010). 120 years of nanosilver history: Implications for policy makers. Environmental Science & Technology, 45(3), 1177-1183.
  • Hendren, C.O., Mesnard, X., Dröge, J., & Wiesner, M.R. (2011). Estimating production data for five engineered nanomaterials as a basis for exposure assessment. Environmental Science & Technology, 45(6), 2562-2569.
  • Edwards-Jones, V. (2009). The benefits of silver in hygiene, personal care and healthcare. Letters in Applied Microbiology, 49(2), 147-152. ISSN: 0266-8254. DOI: 10.1111/j.1472-765X.2009.02648.x.
  • Windler, L., Height, M., & Nowack, B. (2013). Comparative evaluation of antimicrobials for textile applications. Environment International, 53, 62-73.
  • Fabrega, J., Luoma, S.N., Tyler, C.R., Galloway, T.S., & Lead, J.R. (2011). Silver nanoparticles: Behaviour and effects in the aquatic environment. Environment International, 37(2), 517-531.
  • Walser, T., Demou, E., Lang, D.J., & Hellweg, S. (2011). Prospective environmental life cycle assessment of nanosilver t-shirts. Environmental Science & Technology, 45(13), 4570-4578.
  • Geranio, L., Heuberger, M., & Nowack, B. (2009). The behavior of silver nanotextiles during washing. Environmental Science & Technology, 43(21), 8113-8118.
  • Hemmati, A., Scott, K., & Davis, J. (2009). Nano Analysis of Silver Nanoparticles in Commercial Socks. Microscopy and Microanalysis, 15(S2), 552-553. doi:10.1017/S1431927609094902
  • Deshmukh, S.P., Patil, S.M., Mullani, S.B., & Delekar, S.D. (2019). Silver nanoparticles as an effective disinfectant: A review. Materials Science and Engineering: C, 97, 954-965. ISSN: 0928-4931. DOI: 10.1016/j.msec.2018.12.102.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.