15 % sleva na produkty pro alergiky, oblečení a kosmetiku s kuponem ONADNES2024. Pouze do 19.5.2024.

Jak vybrat nejlepší zvlhčovač vzduchu?

Příliš suchý vzduch v místnosti je nejen nepříjemný ale i zdraví škodlivý. Lidé s citlivější pokožkou se začnou více škrábat, může se i objevit ekzém, máte vyschlé sliznice, takže jste náchylnější k respiračním onemocnění. Zvlhčovač vzduchu pomáhá efektivně zvyšovat vlhkost v místnosti na správné úrovni a zajistit tak pohodlné a zdravé prostředí. Při výběru nejlepšího zvlhčovače vzduchu je důležité zvážit několik faktorů, jako velikost místnosti, typ použité technologie a požadované funkce. Důležitý je i design, zvlhčovač je poměrně velké zařízení a určitě se nechcete koukat na ošklivou „černou krabici”. Dnes se podíváme na to,  jaká by měla být ideální vlhkost vzduchu a jak vybrat nejlepší zvlhčovač pro vaše potřeby. 

jak-vybrat-nejlepsi-zvlhcovac-vzduchu

 

S čím pomůže zvlhčovač vzduchu

V místnosti se suchým vzduchem se nedýchá zrovna nejlépe. Někdo může pociťovat škrábání v krku i svědění očí. Důvodem jsou vysušené sliznice. Suchý vzduch ale neškodí jen lidskému zdraví. Negativně se podepisuje i na výrobcích ze dřeva, jako je nábytek. Trpí jím i knihy či hudební nástroje. Optimální vzdušná vlhkost se pohybuje mezi 40 až 65 %. Jedná se o ideální stav, kterého ale málokterá domácnost dosahuje. Je-li vzdušná vlhkost nízká, lze ji zvýšit použitím zvlhčovače vzduchu.

Měření suchého vzduchu v místnosti

Aby si člověk udělal představu o tom, jakou má doma relativní vlhkost vzduchu, měl by si pořídit hygrometr neboli vlhkoměr. Jeho klasická konstrukce využívá schopnost lidských vlasů pohlcovat a udržovat vlhkost, které v závislosti na vlhkosti mění svou délku. Za pozornost stojí vlhkoměry Airbi, z nichž některé modely lze použít pro měření až ve čtyřech místnostech najednou. Příjemně velký a přehledný displej zobrazuje aktuální vlhkost i vývoj teploty a vlhkosti.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=vlhkom%C4%9Br

Vliv suchého vzduchu na alergika a astmatika

Astmatici a alergici se potýkají nejčastěji s dýchacími problémy. Suchý vzduch v místnostech jim škodí, protože zhoršuje zdravotní potíže, a to zejména kašel. Je to dáno tím, že suchá sliznice není schopna zachytávat bakterie, nečistoty nebo plísně ze vzduchu, který pak postupuje dále do organismu. Přitom virové infekce zejména v dětském věku mají negativní vliv na astma stejně jako alergeny v domácím prostředí (roztoči, plísně, pyly).

Typy zvlhčovačů vzduchu

Nabídka zvlhčovačů vzduchu je široká, nabízí se na trhu několik typů přístrojů, které se liší primárně dle zvolené technologie zvlhčování. 

zvlhcovani-vzduchu-difuzer

Tip: Přečtěte si, co pomáhá na průduškové astma.

Parní zvlhčovače

Fungují na principu ohřevu vody, která se po dosažení bodu varu dostává ven z přístroje a vytváří viditelnou horkou páru, která zvlhčuje vzduch v místnosti. Parní zvlhčovače pomocí bodu varu vody ničí mikroorganismy ve vodě a díky tomu se tyto zvlhčovače hodí pro alergiky či astmatiky. Teplá pára navíc usnadňuje dýchání, protože nejenom místnosti zvlhčí, ale i zahřeje.

Diskové zvlhčovače

Princip fungování diskových zvlhčovačů je podobný jako u zvlhčovačů se studeným odparem. Rozdíl spočívá v tom, že přístroj obsahuje točící se disk, na který se nanáší voda z nádržky. Voda z diskového filtru se následně uvolňuje přes difuzér do místnosti a tím se vzduch zvlhčuje.

Výhodou u těchto přístrojů je ten, že disk čistí ze vzduchu prachové nebo pylové částice, tím, že nečistoty se zachytávají na diskovém filtru. Pokud je vybaven diskový zvlhčovač antibakteriálním úpravou nebo BSS filtrem, dokáže zachytit až 99,9 % bakterií, jež se vyskytují v okolním ovzduší. Z přístroje tak vychází pro alergiky a astmatiky přirozeně čistý a zvlhčený vzduch.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=disk

Zvlhčovače se studeným odparem

Existuje i studená varianta, jež je vhodná pro celoroční použití a která pracuje na principu přirozeného studeného odparu vzduchu. Pomocí ventilátorů se voda nasáklá ve filtrech přístroje dostává ven bez viditelné páry.

Jedná se o ekonomičtější variantu z hlediska toho, že zvlhčovač neohřívá vodu, jako je to u parních zvlhčovačů a tím má menší provozní náklady. Naopak peníze, které ušetříte, budete muset vynaložit na pravidelnou výměnu filtrů.

Protože studený odpar neeliminuje alergeny a bakterie, nehodí se do domácností, kde žijí alergici. Tento problém mohou alergici řešit kombinací čističky vzduchu se zvlhčovačem, který má HEPA filtr.

Ultrazvukové zvlhčovače

Technologie ultrazvukového zvlhčovače na základě vibrací rozbíjí vodu na miniaturní kapičky, které tvoří mlžinu připomínající páru. Tato mlha se následně dostává do difuzéru a ven z přístroje. Výhodou je, že díky miniaturním kapkám mlžiny se téměř okamžitě do vzduchu dostane vlhkost a tím se rychleji v místnosti zvlhčí vzduch.

Dávejte si pouze pozor s tvrdou vodou v domácnosti. Pokud do přístroje budete nalívat tvrdou vodu, bude se vám do vzduchu dostávat s kapičkami vody i kousky minerálů z vodního kamene, který se vám bude usazovat na nábytku a tím můžou nastat nevzhledné skvrny na povrchu. A co je nejhorší, vodní kámen vám bude zanášet vnitřek přístroje.

Nemusíte se ale bát, i s tímto problémem se dá bojovat buď nalíváním převařené vody do zvlhčovače nebo využívání demineralizačních kapslí.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=ultrazvukov%C3%BD+zvlh%C4%8Dova%C4%8D

Na jaké parametry se dívat při výběru zvlhčovače vzduchu?

Před koupí zvlhčovače vzduchu by si měl člověk ujasnit, v jak velké místnosti ho bude používat. Odvíjí se od toho jeho výkon. Důležitým parametrem je i hlučnost, případně kombinace zvlhčování a čištění vzduchu.

1) Zvlhčovací výkon

V popisu jednotlivých modelů zvlhčovačů bývá uvedeno, pro jak velkou místnost jsou vhodné. Zvlhčovací výkon se uvádí v milimetrech nebo gramech za hodinu, přitom platí, že přístroje s vyšším výkonem se hodí do větších prostorů. To platí také pro místnosti s netěsnícími okny či velmi nízkou vlhkostí vzduchu.

2) Velikost místnosti

Stejně jako u čističek vzduchu, vždy je efektivnější volit zvlhčovač vzduchu, který je určen do větší místnosti než kupovat menší. Je to z toho důvodu, že vám přístroj pokryje větší prostor a rychleji vám vyčistí a zvlhčí vzduch. U hodně velkých pokojů se oplatí pořídit dva zvlhčovače.

zvlhcovani-vzduchu-pro-lepsi-spanek

Tip: Suchá nosní sliznice: Jak zvlhčovat? Čtěte na blogu.

3) Regulace vlhkosti

Na trhu existují zvlhčovače s manuální nebo automatickou regulací.

4) Objem nádobky na vodu

Nádobka má vliv na používání zvlhčovače. Přímo s ní souvisí i velikost přístroje – větší nádobka znamená větší zvlhčovač. Výkonné přístroje vyžadují objemnější nádobu. V opačném případě by bylo nutné vodu neustále doplňovat.

5) Hlučnost

Pokud uvažujete, že zvlhčovač budete používat také v noci, pak rozhodně popřemýšlejte nad koupí přístroje s nízkou mírou hlučnosti. Velmi tiché jsou ultrazvukové zvlhčovače na rozdíl od těch, které pracují na principu horké páry.

6) Maximální příkon

S příkonem souvisí nejen výkon zvlhčovače, ale také spotřeba elektrické energie. Protože tyto přístroje obvykle pracují dlouhou dobu, jedná se o důležitý faktor ke zvážení.

7) Doplňkové režimy a funkce

Zvlhčovače nabízejí různé možnosti režimů a funkce. Ty nejjednodušší modely vzduch pouze zvlhčují. Další umí i vzduch ionizovat, některé jsou kombinované zároveň s čističkou vzduchu.

aromaterapie-levandule

Zajímavou vychytávkou je aromaterapie, tato funkce přístroje vzduch zároveň provoní příjemnou vůní, například eukalyptu nebo levandule.

8) Vyměnitelné filtry a jejich cena

Při nákupu se vždy díváme na to, kolik stojí náhradní díly do zvlhčovačů a jaká je jejich životnost. Vždy záleží na typu zvlhčovače, některé přístroje vyměnitelné filtry nemají a stačí je pouze čistit a udržovat. Pokud má zvlhčovač nebo kombinovaný zvlhčovač s čističkou vzduchu doplňkové filtry, bude potřeba je po určité době měnit. Nejčastěji se můžeme setkat s filtry s výměnou po 12 měsících v závislosti na míře okolního znečištění a podle toho, jak je přístroj často používán. 

Porovnání zvlhčovačů vzduchu Airbi, Winix a Lifa Air

V nanoSPACE testujeme, hodnotíme a porovnáváme nejnovější zvlhčovače vzduchu na trhu, abychom pro vás vybrali ty, které mají nejlepší poměr ceny a výkonu. 

Produkt Airbi STAR Airbi TWIN Airbi AIRWASHER WINIX L500 Airbi PRIME 2v1 Lifa Air LAH302 Airbi MAXIMUM
Obrázek produktu airbi-star twin-black airbi-airwasher winix-l-500 airbi-prime lifa-air-lah302 airbi-maximum
Typ  Ultrazvukový zvlhčovač Ultrazvukový zvlhčovač Diskový zvlhčovač s čističkou Ultrazvukový zvlhčovač Diskový zvlhčovač s čističkou Zvlhčovač s čističkou Diskový zvlhčovač s čističkou
Velikost místnosti do 45 m² do 45 m² do 45 m² do 50 m² do 60 m² do 60 m² do 85 m²
Technologie Vodní, antibakteriální filtr Vodní, antibakteriální filtr BSS filtrRotační disky s antibakteriální úpravou UV-C LightCelTM antibakteriální vodní BSS filtr  Sada filtrů LAH02E (HEPA H13, odpařovací filtr) Kombinovaný filtr (HEPA, uhlíkový), antibakteriální vodní BSS filtr
Zvlhčovací výkon 120-350 ml/hod 120-300 ml/hod 250 ml/hod 400 ml/h 300-450 ml/hod 600-1000 ml/h 750 ml/h
Regulace vlhkosti  ano, 3 stupně  ano, 3 stupně  ano, 3 stupně ano, 40–60 % + kontinuální režim  ano, 3 stupně Multisenzorový systém Smart AI  ano, 3 stupně
Objem nádržky 6 l 5 l 4,5 l  7,5 l  7 l 6,5 l 9 l
Vyměnitelné filtry po cca 12 měsících po cca 12 měsících po cca 12 měsících pouze doplňky demineralizační kapsle, vonné polštářky po cca 12 měsících po cca 24 měsících po cca 12 měsících 
Funkce

studená a teplá mlžina, plasma systém, aromaterapie

ionizátor, aromaterapie plasma systém, čištění vzduchu studená a teplá mlžina, aromaterapie

plasma systém, čištění vzduchu

zvlhčování horkým vzduchem, čištění vzduchu plasma systém, čištění vzduchu
Hlučnost 35 dB 35 dB 24-30 dB 30 dB 25-36 dB 27,5 dB-48 dB 28-55 dB
Příkon (max.)

30-110 W

30 W 8 W 90 W 7-15 W  50 W - 450 W 30 - 80 W
Rozměry cm 26,5 x 17,9 x 34,9 33,5 x 15 x 28,5 28 x 28 x 37 27 x 215 x 37 33 x 33 x 40,5 25 x 64 37 x 19,5 x 66,5
Hmotnost 2,6 kg 2,6 kg  4,5 kg 2,8 kg 6 kg 8,8 kg 8,5 kg

Jak se o zvlhčovač vzduchu správně starat?

Aby zvlhčovač vzduchu správně fungoval, je potřeba věnovat péči také jeho údržbě. Z vnějšího pouzdra je nutné odstraňovat usedlý prach, k čemuž stačí mít k ruce mýdlovou vodu a navlhčený hadřík. Pravidelně se čistí i vnitřní části přístroje, aby v nich nedocházelo k přemnožení bakterií či plísní. Odstranit je třeba také usazený vodní kámen.

Čistit by se zvlhčovač měl minimálně jedenkrát za týden. U zvlhčovače vzduchu Winix L500 lze dokoupit demineralizační kapsle, které výrazně snižují tvrdost vody a s ní spojenou tvorbu vodního kamene.

Nejčastější dotazy

Co je plazma systém?

V době pandemie byla tato funkce velmi žádaná, protože přímo ve vzduchu dokáže likvidovat viry, ale poradí si i s bakteriemi, těkavými látkami (formaldehyd, benzen, toluen apod.), spory plísní, kvasinkami i škodlivými smogovými plyny.

Co znamená ionizace?

Stejně jako při bouřce, ionizátor generuje záporné ionty, které na sebe nabalují létající nečistoty, ty zvyšují svou hmotnost a následkem toho padají k podlaze a tím se usnadňuje jejich filtrace pomocí HEPA filtru.

Jak často musím doplňovat vodu do zvlhčovače?

Záleží na tom, jak velkou nádobkou přístroj disponuje. Některé jsou schopné pracovat i osm hodin bez nutnosti vodu doplnit.

Jak dlouho trvá, než se v místnosti vzduch zvlhčí?

Je to indivduální. Zde je důležitým parametrem výkon zvlhčovače a velikost místnosti.

Kam je vhodná čistička vzduchu a zvlhčovač vzduchu v jednom?

Do domácností astmatiků a alergiků.

K čemu je dobrý systém ionizace ve zvlhčovači?

Ke zlepšení kvality vzduchu v místnosti.

K čemu slouží demineralizační kapsle do vody?

K odstraňování vodního kamene.

Kam umístit zvlhčovač vzduchu?

Nejlépe doprostřed místnosti v dostatečné vzdálenosti od zdroje tepla. Ideální je ho dát alespoň do výšky jeden metr nad podlahou.

Zdroje

  • Duan, J., Wang, X., Zhao, D., Wang, S., Bai, L., Cheng, Q., Gao, J., Xu, Z., Zhang, Y., Zhang, H. and Su, H., 2019. Risk effects of high and low relative humidity on allergic rhinitis: time series study. Environmental research, 173, pp.373-378.
  • Goad, N. and Gawkrodger, D.J., 2016. Ambient humidity and the skin: the impact of air humidity in healthy and diseased states. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 30(8), pp.1285-1294.
  • Wolkoff, P., 2018. Indoor air humidity, air quality, and health–An overview. International journal of hygiene and environmental health, 221(3), pp.376-390.
  • Reinikainen, L.M., Jaakkola, J.J. and Seppänen, O., 1992. The effect of air humidification on symptoms and perception of indoor air quality in office workers: a six-period cross-over trial. Archives of Environmental Health: An International Journal, 47(1), pp.8-15.
  • Yu, B.F., Hu, Z.B., Liu, M., Yang, H.L., Kong, Q.X. and Liu, Y.H., 2009. Review of research on air-conditioning systems and indoor air quality control for human health. International journal of refrigeration, 32(1), pp.3-20.
  • Davis, R.E., McGregor, G.R. and Enfield, K.B., 2016. Humidity: A review and primer on atmospheric moisture and human health. Environmental research, 144, pp.106-116.
  • Wolkoff, P., Azuma, K. and Carrer, P., 2021. Health, work performance, and risk of infection in office-like environments: The role of indoor temperature, air humidity, and ventilation. International Journal of Hygiene and Environmental Health, 233, p.113709.
  • Wolkoff, P., 2018. The mystery of dry indoor air–An overview. Environment International, 121, pp.1058-1065.
  • Derby, M.M., Hamehkasi, M., Eckels, S., Hwang, G.M., Jones, B., Maghirang, R. and Shulan, D., 2017. Update of the scientific evidence for specifying lower limit relative humidity levels for comfort, health, and indoor environmental quality in occupied spaces (RP-1630). Science and Technology for the Built Environment, 23(1), pp.30-45.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.