Co je bavlněný satén a Nanobavlna®?

Mít v posteli dobrou matraci a rošt nestačí. Kvalitu spánku ovlivňuje zásadním způsobem také povlečení. Dlouhodobě oblíbenou volbou je povlečení z bavlněného saténu, které vyniká především dokonalou jemností, dlouhou životností a jedinečnými termoregulačními vlastnostmi. To znamená, že se materiál skvěle přizpůsobí okolní teplotě, takže vás bude v létě příjemně chladit a v zimě zase hřát. Pojďme se podívat na to, co je bavlněný satén a co to je Nanobavlna. 

Tip: Jak vybrat vhodné povlečení pro alergiky?

Co je bavlněný satén?

 

Co je bavlněný satén a pozor na umělé náhražky

Je důležité si uvědomit, že není satén jako satén. Pravý bavlněný satén se vyrábí z kvalitní 100% bavlny. Konkrétně z bavlněných vláken s ideální délkou od 30 do 34 mm, ze kterých se vyrobí tkanina v atlasové vazbě. 

Po výrobu bavlněného saténu se nejčastěji používá tzv. egyptská bavlna, která je braná jako nekvalitnější na světě. Její struktura, hebkost i pevnost ji předurčují pro výrobu luxusního povlečení z bavlněného saténu, spodního prádla a dalších oděvů. Možná vás překvapí, že egyptská bavlna se ne vždy pěstuje v Egyptě, je to označení pro odrůdu Gossypium Barbadense, která se pěstuje kromě Egypta i v USA, Číně, Súdánu, či Rusku. 

Než se bavlněný satén dostane na prodejní pulty, prochází poměrně dlouhým a unikátním procesem zpracování. Během úprav se vlákna zakulacují, zbavují se nadbytečných chloupků a procesem kalandrování se vyhlazují do vysokého lesku. Dá to zkrátka poměrně dost práce než bavlněný satén získá všechny své typické vlastnosti.

Pokud v obchodě narazíte na produkt ze saténu s podezřele nízkou cenou, pravděpodobně se bude jednat o nekvalitní náhražku vyrobenou z polyesteru (v lepším případě s příměsí bavlny). Povlečení z umělého saténu bude chladivé, klouzavé, budou se v něm zatrhávat nitky a vznikat elektrostatické náboje. Prostě moc dobře se pod ním nespí a za chvilku se také rozpadne. Dá se říct, že kvalita odpovídá nízké pořizovací ceně.

Na první pohled mohou sice materiály vypadat podobně, ale ve skutečnosti se zásadním způsobem liší. V povlečení z bavlněného saténu se vám bude spát podstatně lépe. Není náhoda, že bavlněný satén patří ve světě povlečení dlouhodobě ke špičce. O trochu větší počáteční investice se vám navíc v průběhu let mnohokrát vrátí. Povlečení z bavlněného saténu vám bude spolehlivě sloužit dlouhá léta, protože pevná tkanina si drží barevnou stálost a netvoří se na ní ani nevzhledné žmolky.

Co je Nanobavlna a jak funguje

Povlečení z bavlněného saténu se vyznačuje

  • vysokou prodyšností
  • hebkostí
  • dlouhou životností
  • skvělým odvodem vlhkosti
  • vhodností pro alergiky
  • barevnou stálostí
  • přirozeným leskem

Proč je lepší bavlněný satén z bio bavlny?

Pokud si sháníte povlečení z bavlněného saténu, volte vždy bavlněný satén z bio bavlny. Bio bavlna je materiál doslova stvořený přírodou, který můžete poměrně snadno pomocí kompostování do přírody zase vrátit.

Je to v podstatě návrat ke kořenům. Bio bavlna se pěstuje tradičním způsobem bez použití škodlivých chemikálií. Růst rostlin je podporován pouze přírodním kompostem a organickými látkami bez pesticidů. Přírodní hnojiva se v půdě přirozenou cestou úplně rozloží, takže nemohou za žádných okolností znečistit spodní vody ani řeky. Další výhodou ekologického pěstování bavlny je fakt, že chemikálie neničí půdni organismy. Díky tomu zůstává hlína plná života, což pomáhá udržovat tolik potřebnou biodiverzitu.

Příroda se nám za snahu o šetrnější, bezpečnější a udržitelnější pěstování odvděčuje lepšími vlastnostmi materiálu. Jak je to možné? Odpověď se skrývá v (ne)používání chemických přípravků. Bio bavlna má více chmýří, protože ho neničí žádné chemické přípravky. Z toho důvodu je bio bavlna prokazatelně jemnější na dotek.

Podobně příznivě se na kvalitě přírodního materiálu podepisuje i šetrné zpracování. Bio bavlna je:

  • prodyšnější,
  • měkčí na dotek,
  • pružnější,
  • pevnější,
  • vhodná pro alergiky a atopiky.

Tyto skvělé vlastnosti se pochopitelně přenáší i na bavlněný satén a další tkaniny, které se z bio bavlny vyrábí.

Tip na článek: Co je biobavlna: Investujte do kvalitních a udržitelných produktů

Povlečení z bavlněného saténu a bio bavlny

Jedinou drobnou kaňkou na produkci bio bavlny je nepatrně vyšší cena, která je spojená s ekologickým pěstováním bez chemie. Na druhou stranu je to investice do udržitelné budoucnosti a do sebe samotného. Každý rozumný člověk to určitě chápe a rád vytáhne z peněženky o pár korun navíc, aby lidstvo dál nedevastovalo okolní přírodu.

Co to je Nanobavlna?

Dneska už ale máte k dispozici ještě lepší materiál. Nanobavlnu. Přestože se to může zdát téměř nemožné, v nanoSPACE jsme posunuli bavlněný satén na další úroveň.

Díky moderním technologiím se nám v Česku podařilo vyvinout revoluční materiál, který se skládá ze tří vrstev:

  1. Bavlněného saténu ze 100% bio bavlny,
  2. Nanovlákenné membrány,
  3. Tkaniny ze 100% polyesteru.

Nanobavlna® tak má podobné vlastnosti jako bavlněný satén, který tvoří svrchní vrstvu. Kromě toho má tento moderní materiál i pár dalších výhod. Minimálně jednu z nich ocení hlavně alergici a astmatici. Membrána z nanovláken efektivně brání průniku roztočů a dalších alergenů, takže se nemohou v lůžku shromažďovat, množit a způsobovat zdravotní potíže. Více o roztočích si můžete přečíst v našem článku.

Když si pořídíte komfortní povlečení a prostěradlo z Nanobavlny®, pocítíte na sobě zmírnění projevů alergie už po první noci. Do nového dne se budete probouzet svěží a plní energie.

Tip na článek: Nanobavlna®: luxusní materiál, který vás ochrání a dopřeje vám klidný spánek

#produkty#https://www.nanospace.cz/nanobavlna/?string=povlak+nanobavlna+prost%C4%9Bradlo/

Dnes naštěstí existuje udržitelná alternativa – bio bavlna, která se používá i k výrobě bavlněného saténu.

Kombinace bavlněného saténu a nanomebrány chrání před roztoči

Jak už jsme řekli, v nanoSPACE se nám podařila unikátní věc. Bavlněný satén jsme dokázali spojit s českou nanomembránou, která dodá přírodnímu materiálu další skvělé vlastnosti.

Membránu tvoří velice hustá síť nanovláken, která funguje v podstatě jako velice jemný filtr. Otvůrky mezi vlákny jsou skutečně miniaturní. Měří pouhých 80 nm. Pokud si vezmete průměrného prachového roztoče o velikosti 420 000 nm, asi vám je jasné, že se přes materiál nedostane. Může se snažit sebevíc, ale ve výsledku bude jen neustále narážet do neprostupné zdi.  

Podobně náš materiál se základem z bavlněného saténu zabrání průniku roztočích výměšků (velikost přibližně 1 000 nm), bakterií (velikost 100 – 10 000 nm), virů (okolo 100 nm) nebo svrabu (300 000 nm).

Vysokou účinnost nanovlákenné vrstvy potvrdily i testy odborných ústavů:

  • Textilní zkušební ústav v Brně ověřil účinný záchyt mikroorganismu ≥ 99,0 %.
  • Technická univerzita v Liberci testováním prokázala účinný záchyt prachových částic ≥ 99,0%.
  • Státní zdravotní ústav v Praze neprokázal žádné negativní reakce při kontaktu s lidskou pokožkou.

Pro své unikátní vlastnosti jsou produkty z bavlněného saténu s nanomembránou vyhledávané nejenom alergiky a astmatiky, ale také všemi lidmi, kteří si chtějí dopřát opravdu kvalitní spánek v luxusním povlečení.

Tip na článek: Jak se efektivně zbavit roztočů v čalounění a matraci?

Nanobavlna je revoluce v povlečení pro alergiky

Je to první druh povlečení a prostěradel, který úplně nahradí antialergické lůžkoviny a protiroztočové povlaky. Nemusíte tak kupovat nové polštáře, přikrývky, ani se zlobit s nasazováním protiroztočových povlaků na klasické povlečení.

Konečně si můžete naplno vychutnat spánek bez alergických reakcí v luxusním povlečení, které vychází z bavlněného saténu. Právě přírodní materiál z nejkvalitnějších přízí 100% bio bavlny dodává modernímu ložnímu prádlu skvělé vlastnosti – nadstandardní prodyšnost, pevnou a hustou strukturu, dokonale heboučký povrch, vysokou savost, stálobarevnost i po mnoha pracích cyklech, termoregulační vlastnosti a další.

Jakmile si jednou lehnete do povlečení z Nanobavlny®, už nebudete chtít jiné. Rozdíl oproti běžnému povlečení ze supermarketu je skutečně obrovský.

FAQ – Často kladené otázky 

Co je bavlněný satén?

Bavlněný satén je materiál vyráběný z kvalitní 100% bavlny. Vyniká dokonalou jemností, dlouhou životností a jedinečnými termoregulačními vlastnostmi.

Jaký je rozdíl mezi bavlněným saténem a jeho umělými náhražkami?

Zatímco pravý bavlněný satén je vyrobený z 100% bavlny, umělé náhražky mohou být vyrobeny z polyesteru, často s příměsí bavlny, a obvykle nemají stejné kvalitní vlastnosti jako pravý bavlněný satén.

Jaké jsou hlavní vlastnosti bavlněného saténu?

Bavlněný satén je prodyšný, měkký na dotek, má dlouhou životnost, skvěle odvádí vlhkost, je vhodný pro alergiky, má barevnou stálost a přirozený lesk.

Co je bio bavlna a proč je lepší volbou pro bavlněný satén?

Bio bavlna je pěstována tradičním způsobem bez škodlivých chemikálií a je šetrnější k životnímu prostředí. Produkty z bio bavlny, jako je bavlněný satén, mají vylepšené vlastnosti, jako je vyšší měkkost a prodyšnost.

Co je Nanobavlna®?

Nanobavlna® je revoluční materiál skládající se ze tří vrstev: bavlněného saténu ze 100% bio bavlny, nanovlákenné membrány a tkaniny ze 100% polyesteru.

Jaké jsou hlavní výhody Nanobavlny®?

Kromě vlastností bavlněného saténu má Nanobavlna® schopnost bránit průniku roztočů a dalších alergenů, což je ideální pro alergiky a astmatiky.

Jak může Nanobavlna® pomoci alergikům?

Membrána z nanovláken v Nanobavlně® efektivně brání průniku roztočů a alergenů, což může zmírnit alergické reakce a zlepšit kvalitu spánku.

Jaká je hlavní výhoda kombinace bavlněného saténu a nanomembrány?

Kombinace poskytuje výhody obou materiálů - komfort a kvalitu bavlněného saténu a ochranu nanomembrány proti alergenům.

Jak byly ověřeny vlastnosti nanovlákenné vrstvy v Nanobavlně®?

Nanovlákennou vrstvu testovaly renomované ústavy, jako je Textilní zkušební ústav v Brně, Technická univerzita v Liberci a Státní zdravotní ústav v Praze, které potvrdily její vysokou účinnost a bezpečnost.

Josef Handrejch z nanoSPACE
Josef Handrejch vystudoval Technickou univerzitu v Liberci a v nanoSPACE se věnuje výzkumu a vývoji nových nanovlákenných produktů. Má bohaté zkušenosti z oblasti textilní výroby a z oblasti použití nanovlákenných materiálů.